Colterm, un pariu cât un mandat pentru Dominic Fritz

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Stimați domni termoficați și doamne termoficate, dragi proprietari de radiatoare moderne sau calorifere de fontă, pentru că pe vremea lui Ceaușescu am stat prea mult timp în frig, acum niciun conducător de pe lumea asta românească nu ne va mai cere să îndurăm temperaturi scăzute în apartament. La urma urmelor, este vorba de normalitate, nu e ceva ca un cadou venit de la vreo clasă politică.

Dar normalitatea asta nu trebuie să vină din pomană. La un moment dat va trebui ca un abonat al societății de termoficare să plătească căldura la un preț cât mai aproape de prețul de producție, fără ca pierderile de pe rețea să le suporte întreaga populație, cu bani de la guvernele ce-și mai cumpără astfel patru ani de liniște.

În statele mult prea civilizate ale Europei omul chibzuit va sta mai degrabă în răcoare că așa îi zice Angela Merkel și buzunarul, chiar dacă acest compartiment al vestimentației este mult mai burdușit decât cel al românului. Acolo se poate dormi de bunăvoie la 19 grd Celsius, ceea ce aici ar fi mai greu de conceput. Aici avem subvenții, avem pierderi, ne încălzim la 22-23 grade și la un preț rezonabil pentru salariile noastre, dar societatea de termoficare e într-un faliment despre care am vorbit și acum 20 de ani și poate că vom mai vorbi și peste un deceniu. Cu toate acestea, proaspătul primar Dominic Fritz promovează încălzirea centralizată în dauna celei cu centrale de apartament. Argumentul? Ecologic, dar mai e mult-mult până acolo.

Noi măcar în Timișoara nu ne putem plânge de primari populiști veniți sub formă de cozi de topor. N-a venit aici primar un fost prim secretar de partid PCR să dea caloria la tot cartierul pe datorie, ca la birt, pe voturi și încremenire în proiecte mai vechi de cât lumea. Nu, am avut prin vot un Viorel Oancea, un Gheorghe Ciuhandu, un Nicolae Robu, din ăștia de dreapta care știu ce înseamnă o boală sistemică, o acumulare de datorii și de penalizări de pe o guvernare pe alta, un cadou guvernamental pentru deblocarea unor relații pentru gaze, păcură sau cărbune. Și totuși, ani de zile nu s-a întâmplat nimic cu Coltermul local, iar guvernările instalate la București veneau cu cadoul cel mare de început de mandat: plata unor datorii uriașe pentru Timișoara.

Asta e boala lungă, adică sărăcia omului. Mulți timișoreni se încălzeau ba foarte scump într-o prima fază, apoi și-au băgat repartitoare și cazurile erau ba fericite, ba nefericite, în funcție de pierderile rețelelor, apoi salariile în România au crescut simțitor, dar caloria a rămas aproximativ la același preț. Bașca că venea guvernul să plătească datoriile din banul tuturor. Eu cum nu sunt abonat Colterm mă simt ca și cum îmi țin caloriferul în curte la -10 grade. Tot aia e. Plătesc din propriul buzunar și din bugetul național, plătesc și subvenție prin politicile primăriei, de la bugetul local.

Încă nu știu dacă Dominic Fritz când a candidat pentru Primăria Timișoara știa despre Colterm și aspectul său de absorbant de bani și risipitor de energie, în ciuda unui confort pentru angajații de top de acolo. Ori este un erou și timișoreanul trebuie să-I mulțumească că s-a băgat într-o așa mare-mare problemă, ori n-a știut nimic și acum regretă decizia de a-și fi dorit să ajungă primar de mare oraș în România. Căci treaba asta nu e numai la Timișoara, ci mai peste tot. Jumătate dintre români plătim gaz liberalizat ca preț pentru centralele mici de apartament, iar jumătatea cealaltă plătește doar o parte din energia furnizată de Colterm. Pierderile și nu numai sunt plătite de toți prin tot felul de instituții de stat ce adună de la toți să dea pentru unii. Solidaritate, dar numai într-o direcție.

Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei, după ce în 2012 Guvernul Ponta i-a plătit grămada de datorii strânse până atunci, vreo 70 de milioane. Anii au trecut ca peste un bețiv ce bea pe caiet, nimic nu s-a întâmplat. Știri de acum doi ani avansează scenario care sunt avansate și acum: granturi internaționale. Aceeași poveste ni se spune din an în an. Salariile au crescut, numărul de angajați este peste 800, ideea de performanță este la ani lumină de ce ar trebui să se întâmple în această societate cu chipul și asemănarea unei Românii neputincioase.

O strategie. Dacă numai atâta ar pune la punct Dominic Fritz în primul mandat al său de primar și tot ar fi ceva senzațional. Nu pentru mine, că eu, ca atâția alții, plătesc gazul la prețul liberalizat, dar dacă aș vedea că Dominic Fritz a scăpat Timișoara de o așa mare problemă, atunci voi trage concluzia că este bun și pentru sarcini la fel de grele la nivel local sau național. România e precum Coltermul. Nu e mare diferență. Mai toți bem pe datorie, toți suntem într-o boală sistemică, luăm credit să plătim 50 litri benzină la suta de kilometri pentru o mașină veche și neperformantă, în loc să luăm credit pentru a schimba mașina.

Colterm este o probă de lucru pentru Dominic Fritz. Dacă peste patru ani suntem tot în același punct de nevoie și neputință, fără vreun proiect demarat prin programe internaționale, firește că în faze intermediare de derulare, atunci simt că cineva a pierdut pariul.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

cet a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 10:31 )

Cei care platesc direct gazul platesc cam 140 lei MWh in timp ce cei care sunt abonati la Colterm platesc 212 lei MWh, adica cu 57% mai scump!!
Asa ca nu va mai vaitati cum sustineti voi pe ceilalti!

eo55 a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 11:55 )

De acord.
Totuși, Prof. Dr. oare ce a păzit, cum a reușit în 8 ani să adauge 100mil datorii în loc să facă ceva?

Degeaba vor unii să desființeze Colterm. Nu se va finanța așa ceva din bani sau granturi UE. Și asta a știut-o foarte bine și Robu și o știe și Fritz. Încălzirea cu surse individuală în condominii nu ar trebui aprobate.

miutelu a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 12:46 )

poate nu stii domnule ino, desi ma indoiesc, dar in tari civilizate precum italia sau germania nu se permite in condominiile mai mari de 3 proprietari amplasarea de centrale individuale, doar colective, pentru toti.
asta va faceti ca nu stiti, sau uitati.
ati scris ceva toti anii astia, ati facut anchete „jurnalistice”?
sau nu v a platit nimeni. inteleg.

colocolo a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 19:34 )

Da, e un pic aiurea ca fiecare sa aibe centrala lui individuala în clădiri cu 20, 30 apartamente la comun. O asociație de locatari reprezintă un imobil în care se locuiește la comun. Deci anumite facilități, cheltuieli, decizii sunt la comun. Nu fiecare cum vrea, cu centrala pe gaz, teracota cu lemne, panouri solare la fereastra etc
Cine nu accepta acest stil de viață reglementat „la comun” are opțiune unei case personale unde poate face ce vrea și instala ce tip de încălzire vrea.

+ a spus: (ianuarie 12th, 2021 at 09:04 )

Soarta Coltermului , este aceeasi cu cea e zecilor de fabrici intrate in faliment din diferite motive dupa anii 90 .
Probabil ca daca in 30 de ani se investeau banii in retehnologizare , acum situatia era alta .

De inacceptat , sunt salariile foarte mari a celor care conduc o societate aflata de zeci de ani in pragul falimentului .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea lipsă din autostrada Lugoj – Deva, între Margina și Holdea, au ajuns deja pe șantier. Cel mai important, în luna decembrie ar urma să înceapă forarea efectivă. Informațiile au fost furnizate de Irinel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au fost finalizate lucrările de reabilitare a barajul Oravița Mică (județ Caraș-Severin) și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul localității amintite. Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>
Top