După două runde de negocieri, liderii partidelor care formează actuala coaliţie guvernamentală au ajuns la o înţelegere. Florin Cîţu rămâne premier, iar USR PLUS va propune miercuri dimineaţa un nou ministru al Sănătăţii. Liderii coaliţiei au mai anunţat că a fost semnat o completare a acordului de coaliţie.
La o aproape a săptămână de la izbucnirea crizei guvernamentale, în urma demiterii lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătăţii, liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere. Premierul Florin Cîţu va rămâne în funcţie, dar acordul coaliţiei va fi completat cu unele prevederi, printre care şi aceea că revocarea unui ministru trebuie discutată în cadrul coaliţiei. Fără să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, liderii coaliţiei au făcut câteva declaraţii scurte.
”Coaliția merge mai departe. Am făcut un pas important pentru a avea o guvernare mai coerentă. Ne asumăm campania de vaccinare. E important să fie de succes. De mâine vom avea un ministru al Sănătății care va avea susținerea mea și a colegilor cabinetului pe care îl conduc. Deciziile pe care le luăm le luăm în consultare și le vom lua pentru cetățenii României”, a declarat premierul Florin Cîțu.
“Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție care să aducă proceduri care să ducă creșterea încrederii între parteneri și să crească performanța de guvernare. Suntem o coaliție care cooperează, bazată pe solidaritate, încredere și respect reciproc”, a afirmat şi Ludovic Orban, preşedintele PNL.
“Coaliția a depășit o situația delicată. Funcționarea coaliției ține de respect și reguli. Am reușit să avem o completare a acordului de coaliție și avem toată încrederea că vom putea duce mai departe România în lupta cu Covid. Am agreat principii legate de funcționarea guvernului, a coaliției parlamentare și a priorităților legislative. Mesajul e clar: campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a guvernului”, a transmis Dan Barna, copreşedintele USR PLUS.
“În acest act adițional nu există acte extraordinare, extravagante. Sunt câteva puncte accentuate din programul de guvernare, dar nu se adaugă nimic în programul de guvernare. Sunt deziderate importante. Armonizarea în coaliție necesită răbdare, echilibru și empatie. Nu putem spune că merge extraordinar în fiecare clipă, dar toate partidele sunt conștiente că e responsabilitatea noastră să mergem înainte, să căutăm soluții pentru cetățeni. Sper că nu va fi cazul să mai semnăm altfel de acorduri”, a anunţat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
Numele viitorului ministru al Sănătății urmează să fie anunțat miercuri dimineața, principala favorită fiind Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Cele mai importante prevederi din din protocolul semnat:
Dat fiind că primul ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Presedinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și a deciziilor de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de Guvernare.
Agenda Coaliției: şedintele de coaliție se vor desfășura in fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat.
Fiecare partid din coalitie va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună.
Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politica parlamentara
Pot fi invitati în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniştri.
Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziţia pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
Reformele în domeniul sănătăţii vor continua: transparenţa şi eficienţa investițiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
Adoptarea legilor pe justiţie până la final de an.
Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat de coaliție.
Calendar asumat pentru adoptare poziţie politică și implementare privind deconcentratele (instituțiile deconcentrate)
Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.
Foto G4Media
Comentarii prin facebook