Cât de defect poți fi să ne crezi atât de proști?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Orice numire politică pe posturile de conducere bugetate de stat pare o sifonare de bani. De aici plecăm și rar se întâmplă să provoci o nedreptate acuzând un bun profesionist de participarea la un asemenea joc. Un bun profesionist nu are nevoie de propte. Se știe că ar putea câștiga orice concurs de ocupare a unui post în privat, pe bani mai buni. Dar haideți să nu excludem situații când bunul profesionist vrea să facă un bine public și numai prin politică l-ar putea face. Sunt și ei oameni, să nu-i excludem din societate.

Părăsind această situație însă, cei mai mulți activiști de partid, de la finanțatori obscuri și până la trepăduși animați de lipirea de afișe în perspectiva cocoțării pe niște posturi de funcționari publici, își vor asuma această schemă ce se derulează în buclă de când lumea, mai ales în zonele noastre puternic balcanice. Și atunci nu-i vom plânge când sunt schimbați, cum nici nu ne bucurăm când sunt puși. Au ajuns acolo la fel cum vor fi dați jos, știau că așa se va întâmpla. Unii vor protesta, ca și cum instituția nu va mai merge fără ei. Alții își iau rămas bun și pleacă.

Pentru noi, contribuabilii, pierderea este cam aceeași. Salariul se duce oricum, însă acel om pus acolo de un partid (și apoi celălalt pus de alt partid) va face mai mult sau mai puțin pe banii ăia. De multe ori nu e vorba numai de salariu, iar paguba noastră ar putea fi mult mai mare. O instituție administrativă ce finanțează altele din subordine, diferite proiecte, ar putea pompa mai mulți bani dacă cel aflat „la primire” este cineva pus cu mare grijă, nu orice profesionist onest.

Banii ar putea astfel să ia traiectorii bănuite, dar nedovedite, iar presa liberă va urla în gura mare fără vreun efect concret în vindecarea societății. Nu ne place să fim păcăliți, dar parcă nesimțirea e și mai mare când ceva se face pe față, percepția fiind că cineva te ia de fraier. Cu cât mizeria e mai la vedere, cu atât tu ca finanțator prin taxe și impozite te simți mai prostit, mai prost, mai vulnerabil pe viitor în fața celor care administrează banii și deciziile politice.

Dar să revenim la schimbare. Unii vor zice că hoț și incapabil era cel de dinainte, iar acum vine altul mai bun. Ceilalți vor zice că totul este o manevră de „înșurubare” a unui om din cealaltă tabără politică, o recompensare pentru activitatea preelectorală sau pur și simplu o „sifonare” de bani. Pe cine să crezi? Nici nu mai contează. Aici am ajuns, să nu ne mai intereseze și vom ridica curioși ochii doar când observi acea incercare de a te lua cineva de prost.

Au plecat mulți directori pentru a se face altă ordine în majoritatea politică PSD-PNL. Ce se făcea până acum în vrăjmășie putere-opoziție acum se face în alianță, dar cu aceeași agresivitate, aceeași foame. Inspectoratul Școlar, Muzeul Satului și Agenția pentru Promovarea Turismului a CJ Timiș, au fost mai mediatizate în ultima vreme. Din aceeași alianță auzi versiuni diferite. Că muzeul satului va fi finanțat mai vârtos la anul, cu ocazia evenimentului TCCE 2023, firește, iar gestiunea banului trebuie să o facă unul de aceeași culoare cu cel care semnează atribuirea banului, nu fostul director, ce-a colaborat cu șefi PSD mai mult timp.

Apoi am văzut de ce atâta zbucium cu cele opt milioane deturnate de PSD de la liberalii timișeni din fruntea CJ Timiș și alocarea unui buget mai generos pentru promovarea evenimentului TCCE 2023 spre Asociaţia TM2023, prin Ministerul Culturii. Ne-am mai întrebat în alte ocazii ce ar fi făcut administrația județeană cu acei bani. Da, cultură, sigur că da, dar de ce atâta agresivitate? Cum ajungi de la pornirea asta culturală la atâta încrâncenare? E doar pasiune sau are legătură cu banul? Și cum ne convingi tu politician că nu e așa, când tu îl pui șef pe „Borsetă”?

Răspunsul a venit la câteva zile mai apoi, când un domn Nicoară, consilier al președintelui Alin Nica, a fost pus director la agenția pentru promovarea turismului Timiș. Și poate că ne-am face păcate cu bănuielile noastre dacă acel nou director pus să conducă instituția ce-ar fi consumat acele opt milioane nu ar fi fost poreclit „Borsetă” încă de pe vremea când lucra la poliția de frontieră, surprins cu „găinării” în interceptări anticorupție, conform presei timișorene la acea vreme. Mare prosteală. Putea să i se zică „Rîmaru” și ajungea la școala de fete.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Thazan a spus: (octombrie 27th, 2022 at 08:10 )

Asta cu Rimaru domnule Sasu e geniala. Spune multe despre un jurnalist. Daca o fi jurnalist…

Pop. F. a spus: (octombrie 27th, 2022 at 11:04 )

Sunt două probleme aici:
1) profesioniștii nu prea intră în politică;
2) politicienii intră peste tot (deși nu cunosc nici politică, nici management).
Concursurile se falsifică, contestațiile n-au niciun sort de izbândă, feudalizarea instituțiilor evacuează profesionalismul, tema nu este discutată de niciun partid, toți ne resemnăm cu această stare de fapt flagrant de injustă. Dacă mâine am fi cuceriți de ruși și aceștia ar începe să-și planteze oamenii prin conducerile diverselor instituții, am fi revoltați. Așa, ne calcă în picioare rușii noștri și ni se pare normal.

Reos a spus: (octombrie 27th, 2022 at 11:26 )

Din păcate cam ăsta este adevărul ,ne-am obișnuit cu asemenea practici care se întâmplă sub ochii noștri zilnic sau să spunem că a ajuns ceva normal și parcă nu ne așteptăm la altceva. Cum votăm așai avem , pentru un mic și o bere pe oricine chiar dacă știm că sunt cei mai mari sifonari ,ciuma roșie ne-a arătat cum merge jocul de mulți ani.

Gheorghe & Ion a spus: (octombrie 27th, 2022 at 14:16 )

Cine crede că e bine, să se uite la ce-nseamnă incompetența în Rusia, cum mor fraierii pe front ca porcii la abator pentru că li se dau puști ruginite, conduși de ofițeri care sunt nepoți-de nepoți-de- nepoți de mahări comunistoizi. Sau cum cei rămași acasă trăiesc în Rusia profundă ca mujicii de pe vremea contelui Tolstoi, doar că au televizor și telefon.
Și amintiți-vă de discursul lui Boc (da, maaaaarele liberal acum, primar în stilaaaaatul oraș Cluuuuuuj!) cum justifica el tupeist politizarea instituțiilor proaspăt preluate de la PSD-PDSR, prin 2005. Și pe Băse. Și futeți-le câte-o palmă peste cheliile lor de gnomi ieșiți din peșterile puturoase ale istoriei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar al comunei Giarmata, Claudiu Mihălceanu, nu-şi pune problema zilei de mâine dacă nu va mai câştiga un mandat. Şi asta fiindcă în ultimii ani, el a câştigat la pariurin sportive de aproape şase ori mai mulţi bani decât din salariu....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!
Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru conducerea administrației județene lupta va fi cu mai puțini candidați, cel mai probabil vor fi șase persoane care solicită votul cetățenilor. Marți seara s-a încheiat depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 2024. Cea mai mare luptă se va da la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei
Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea acestei localităţi. El va fi susţinut şi de PSD, astfel că porneşte ca mare favorit în cursa de-a obţine un al doilea mandat de primar.  Marţi, 30 aprilie, în ultima zi de depunere a candidaturilor, Dan Vatriş şi-a depus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel
Top