Cât de defect poți fi să ne crezi atât de proști?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Orice numire politică pe posturile de conducere bugetate de stat pare o sifonare de bani. De aici plecăm și rar se întâmplă să provoci o nedreptate acuzând un bun profesionist de participarea la un asemenea joc. Un bun profesionist nu are nevoie de propte. Se știe că ar putea câștiga orice concurs de ocupare a unui post în privat, pe bani mai buni. Dar haideți să nu excludem situații când bunul profesionist vrea să facă un bine public și numai prin politică l-ar putea face. Sunt și ei oameni, să nu-i excludem din societate.

Părăsind această situație însă, cei mai mulți activiști de partid, de la finanțatori obscuri și până la trepăduși animați de lipirea de afișe în perspectiva cocoțării pe niște posturi de funcționari publici, își vor asuma această schemă ce se derulează în buclă de când lumea, mai ales în zonele noastre puternic balcanice. Și atunci nu-i vom plânge când sunt schimbați, cum nici nu ne bucurăm când sunt puși. Au ajuns acolo la fel cum vor fi dați jos, știau că așa se va întâmpla. Unii vor protesta, ca și cum instituția nu va mai merge fără ei. Alții își iau rămas bun și pleacă.

Pentru noi, contribuabilii, pierderea este cam aceeași. Salariul se duce oricum, însă acel om pus acolo de un partid (și apoi celălalt pus de alt partid) va face mai mult sau mai puțin pe banii ăia. De multe ori nu e vorba numai de salariu, iar paguba noastră ar putea fi mult mai mare. O instituție administrativă ce finanțează altele din subordine, diferite proiecte, ar putea pompa mai mulți bani dacă cel aflat „la primire” este cineva pus cu mare grijă, nu orice profesionist onest.

Banii ar putea astfel să ia traiectorii bănuite, dar nedovedite, iar presa liberă va urla în gura mare fără vreun efect concret în vindecarea societății. Nu ne place să fim păcăliți, dar parcă nesimțirea e și mai mare când ceva se face pe față, percepția fiind că cineva te ia de fraier. Cu cât mizeria e mai la vedere, cu atât tu ca finanțator prin taxe și impozite te simți mai prostit, mai prost, mai vulnerabil pe viitor în fața celor care administrează banii și deciziile politice.

Dar să revenim la schimbare. Unii vor zice că hoț și incapabil era cel de dinainte, iar acum vine altul mai bun. Ceilalți vor zice că totul este o manevră de „înșurubare” a unui om din cealaltă tabără politică, o recompensare pentru activitatea preelectorală sau pur și simplu o „sifonare” de bani. Pe cine să crezi? Nici nu mai contează. Aici am ajuns, să nu ne mai intereseze și vom ridica curioși ochii doar când observi acea incercare de a te lua cineva de prost.

Au plecat mulți directori pentru a se face altă ordine în majoritatea politică PSD-PNL. Ce se făcea până acum în vrăjmășie putere-opoziție acum se face în alianță, dar cu aceeași agresivitate, aceeași foame. Inspectoratul Școlar, Muzeul Satului și Agenția pentru Promovarea Turismului a CJ Timiș, au fost mai mediatizate în ultima vreme. Din aceeași alianță auzi versiuni diferite. Că muzeul satului va fi finanțat mai vârtos la anul, cu ocazia evenimentului TCCE 2023, firește, iar gestiunea banului trebuie să o facă unul de aceeași culoare cu cel care semnează atribuirea banului, nu fostul director, ce-a colaborat cu șefi PSD mai mult timp.

Apoi am văzut de ce atâta zbucium cu cele opt milioane deturnate de PSD de la liberalii timișeni din fruntea CJ Timiș și alocarea unui buget mai generos pentru promovarea evenimentului TCCE 2023 spre Asociaţia TM2023, prin Ministerul Culturii. Ne-am mai întrebat în alte ocazii ce ar fi făcut administrația județeană cu acei bani. Da, cultură, sigur că da, dar de ce atâta agresivitate? Cum ajungi de la pornirea asta culturală la atâta încrâncenare? E doar pasiune sau are legătură cu banul? Și cum ne convingi tu politician că nu e așa, când tu îl pui șef pe „Borsetă”?

Răspunsul a venit la câteva zile mai apoi, când un domn Nicoară, consilier al președintelui Alin Nica, a fost pus director la agenția pentru promovarea turismului Timiș. Și poate că ne-am face păcate cu bănuielile noastre dacă acel nou director pus să conducă instituția ce-ar fi consumat acele opt milioane nu ar fi fost poreclit „Borsetă” încă de pe vremea când lucra la poliția de frontieră, surprins cu „găinării” în interceptări anticorupție, conform presei timișorene la acea vreme. Mare prosteală. Putea să i se zică „Rîmaru” și ajungea la școala de fete.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Thazan a spus: (octombrie 27th, 2022 at 08:10 )

Asta cu Rimaru domnule Sasu e geniala. Spune multe despre un jurnalist. Daca o fi jurnalist…

Pop. F. a spus: (octombrie 27th, 2022 at 11:04 )

Sunt două probleme aici:
1) profesioniștii nu prea intră în politică;
2) politicienii intră peste tot (deși nu cunosc nici politică, nici management).
Concursurile se falsifică, contestațiile n-au niciun sort de izbândă, feudalizarea instituțiilor evacuează profesionalismul, tema nu este discutată de niciun partid, toți ne resemnăm cu această stare de fapt flagrant de injustă. Dacă mâine am fi cuceriți de ruși și aceștia ar începe să-și planteze oamenii prin conducerile diverselor instituții, am fi revoltați. Așa, ne calcă în picioare rușii noștri și ni se pare normal.

Reos a spus: (octombrie 27th, 2022 at 11:26 )

Din păcate cam ăsta este adevărul ,ne-am obișnuit cu asemenea practici care se întâmplă sub ochii noștri zilnic sau să spunem că a ajuns ceva normal și parcă nu ne așteptăm la altceva. Cum votăm așai avem , pentru un mic și o bere pe oricine chiar dacă știm că sunt cei mai mari sifonari ,ciuma roșie ne-a arătat cum merge jocul de mulți ani.

Gheorghe & Ion a spus: (octombrie 27th, 2022 at 14:16 )

Cine crede că e bine, să se uite la ce-nseamnă incompetența în Rusia, cum mor fraierii pe front ca porcii la abator pentru că li se dau puști ruginite, conduși de ofițeri care sunt nepoți-de nepoți-de- nepoți de mahări comunistoizi. Sau cum cei rămași acasă trăiesc în Rusia profundă ca mujicii de pe vremea contelui Tolstoi, doar că au televizor și telefon.
Și amintiți-vă de discursul lui Boc (da, maaaaarele liberal acum, primar în stilaaaaatul oraș Cluuuuuuj!) cum justifica el tupeist politizarea instituțiilor proaspăt preluate de la PSD-PDSR, prin 2005. Și pe Băse. Și futeți-le câte-o palmă peste cheliile lor de gnomi ieșiți din peșterile puturoase ale istoriei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top