Echipa care a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul competiţiei „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024, a fost declarată câștigătoare a competiției, în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară”. Instituția a prezentat proiectul intitulat „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”.
Echipa UVT a fost formată din: Alexandra Burdulea, Paul Handro, Amelia Laura Mariș şi Elena-Alexandra Sinoi. Mentoratul echipei a fost asigurat de cercetătoarea Ştefana Maria Dima, din cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor UVT.
Proiectul acestei echipe are ca obiectiv fundamental elaborarea unui plan de acțiune pentru crearea unei rețele de simbioză industrială bazată pe principiile economiei circulare. Scopul său aplicativ este acela de a stimula revitalizarea economică a zonei Făget (România) prin crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea de noi afaceri sau extinderea celor existente, prin creşterea rezilienţei mecanismelor, sistemelor şi proceselor economice la nivel comunitar şi a coeziunii sociale.
În plus, această rețea de simbioză industrială valorifică contextul geografic și socio-economic al Făgetului, permiţând transformarea deșeurilor provenite din activitățile agricole, forestiere și industriale în inputuri valoroase pentru alte procese.
Datorită specificului regiunii analizate, modelul propus de echipa UVT poate fi replicat în alte regiuni ale țării noastre, dar și în alte state UE care se confruntă cu provocări similare.
De asemenea, în cadrul aceleiași competiții, pentru domeniile „Patrimoniu Cultural” și „Energii Regenerabile” au concurat cu succes alte două echipe UVT, cu proiecte înscrise acestor două domenii prioritare UNITA, ocupând locul al II-lea.
„Felicit echipele şi mentorii UVT pentru activitatea intensă desfăşurată în ultimele opt luni şi, mai ales, pentru că proiectele pe care aceștia le-au creat reflectă spiritul alianței europene UNITA în cadrul universităţii noastre, fiind o ilustrare foarte bună a faptului că un domeniu nou de interes poate fi abordat cu seriozitate şi dedicare la cel mai înalt nivel”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Premiul câștigat de echipa UVT în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară” are valoarea de 5000 de Euro,
Alianța de universități europene UNITA reunește 10 universități partenere din Portugalia, Spania, Franța, Italia și România, și două universități partenere associate din Elveția și Ucraina.
Comentarii prin facebook