În urmă cu câteva zile, preşedintelşe PSD Timiş, Alfred Simonis, a produs un surprinzător şi destul de dur atac, chiar sub centură, la adresa deputatului Marilen Pirtea, momentan probabil cel mai influent lider al PNL Timiş. Spun surprinzător fiindcă Simonis nu a atacat de mult timp pe nimeni din politica locală şi nici nu prea avea un motiv. Când eşti sus, iar Simonis este acum cel mai semnificativ politician din Timiş, preşedinte ales al Consiliului Judeţean, relaţii excelente la guvern, nu are rost să declanşezi războaie fără rost. Iar e important de spus, atacul liderului PSD nu a fost unul spontan, provocat de vreo întrebare, ci premeditat. Antrenat în multe lupte politice, Simonis când produce un atac precum cel la adresa lui Pirtea, o face cu un anume scop.
Să vedem acum contextul în care s-a produs “ieşirea” liderului PSD. PNL se află scufundat, atât la nivel central, cât şi local, într-o oală cu presiune. Pare un partid fără niciun orizont, fie şi dacă ne uităm la invitaţia făcută de Nicolae Ciucă privind construirea unui pol de dreapta, în timp ce PNL-iştii se bucură de beneficiile guvernării alături de PSD. Tot în această perioadă, diversele găşti din partid au intrat în bătălia pentru listele parlamentare, locurile eligibile fiind însă mult mai puţine decât în urmă cu patru ani.
Peste toate acestea s-a pus bomboană pe colivă candidatura caricaturală a lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de preşedinte. Atenţie, scorul de la parlamentare depinde mult de primul tur la prezidenţiale, care au loc cu o săptămână înainte. Astfel, la parlamentare vor fi avantajate partidele care îşi duc candidatul în turul doi. Ori Ciucă, în toate sondajele este pe locul V sau VI. Sigur, organizarea partidului ar putea să-l mai ridice, dar în acest moment, intrarea lui în turul II pare un scenariu SF. Lucru ştiut de mulţi liberali. “Ciucii” pe bani publici care au năpădit întreaga ţară, precum ciupercile după ploaie, şi cartea nescrisă de patru milioane de euro, fac campania lui Ciucă de un ridicol rar întâlnit. Nu mai discut de totala inadecvare a lui Ciucă la mai toate problemele României, omul fiind doar un ombilic al lui Klaus Iohannis.
Problema PNL-iştilor este că e prea târziu acum să-şi mai schimbe candidatul, caz în care partidul s-ar destabiliza şi mai mult. Dar imediat după alegeri, se vor scoate pe masă şi săbii şi buzdugane. Există deja o masă critică în PNL, care abia aşteaptă ca tandemul Ciucă – Bode să-şi rupă gâtul la alegeri, pentru a prelua partidul şi eventual să înceapă o reformă internă, mai ales că se va scăpa de nefasta influenţă de la Cotroceni.
Situaţia în PNL Timiş este chiar mai complicată decât la nivel naţional, peste problemele de la centru suprapunându-se cele cu conotaţii locale. Se ştie, aici au fost paraşutaţi doi oameni de la centru, Vasile Blaga şi Cristian Buşoi, ca preşedinţi interimari ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara. Interimat, care foarte probabil vor dura până după alegeri. Bătălia dintre diferitele grupări pentru locurile eligibile a început şi, potrivit tuturor surselor, două ar fi deja ocupate: Blaga pe prima poziţie Senat, Pirtea pe primul loc la Camera Deputaţilor. Realist vorbind, PNL Timiş mai are siguranţa doar a încă unui loc la cameră.
Dacă şi acesta va fi dat de centru lui Buşoi va fi o răscoală fără precedent. Oricum vor fi mari dispute, care vor conduce la noncombatul electoral al unor primari. De menţionat că principala forţă a PNL Timiş o reprezintă primarii, organizaţia fiind mai degrabă rurală, decât urbană. Deşi Blaga este preşedinte de jure, cele mai multe prerogative ale sale au fost preluate de Pirtea. Care în mod cert îşi doreşte pe viitor preşedinţia PNL Timiş, având mare nevoie de o validare în organizaţie. Trebuie spus că una din marile acuze ale unor primari şi numai la adresa actualei conduceri a PNL Timiş este că şi-a pierdut independenţa şi s-a pus preş în faţa PSD. După cum se vede şi la nivel naţional, cele două partide aliate la guvernare sunt în plin conflict.
Ori în aceste circumstanţe, atacul lui Simonis la adresa lui Pirtea, nu poate decât să-l valideze pe acesta din urmă în interiorul filialei drept un lider care, iată!, se bate cu PSD. Nu ştiu dacă Pirtea conştientizează acest lucru, dar sunt aproape convins că Simonis l-a avut în calcul. Dar ar mai fi o problemă pentru Pirtea, pe care Simonis nu poate s-o rezolve. El s-a apropiat poate prea mult de actuala conducere a PNL, o conducere care foarte probabil va fi pulverizată după alegeri, aşa cum arătam mai sus.
Altfel, în discuţii informale cu liderii locali ai PSD şi USR, principalele formaţiuni politice din Timiş, aceştia au spus că şi-ar dori ca Pirtea să devină liderul PNL Timiş. Aici există două perspective de-a vedea lucrurile. Una favorabilă deputatului PNL, Pirtea fiind văzut ca un politician jovial, frecventabil cu care poţi discuta despre proiecte necesare Timişului şi Timişoarei. A doua ar fi că, fiind vorba de un partid rival, cei din USR şi PSD şi-ar dori un om mai puţin puternic în fruntea PNL Timiş. Fiecare îşi poate alege propria variantă.
Comentarii prin facebook