CCR, o mizerie mai mare decât ideologia duduii Șoșoacă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Duduia Diana Șoșoacă a fost scoasă de pe listele electorale, din calculele partidelor și de pe la toate casele de pariuri, nu și din mintea oamenilor care au reacționat la aflarea veștii că Curtea Constițuțională a României (CCR) a blocat această candidatură. Ceilalți candidați la Cotroceni au opinat după cum le era bucuria. Cei care aveau interes să rupă în două pachetul de voturi suveranist între Șoșoacă și Simion au spus că democrația a primit o nouă lovitură de la argații PSD plantați în CCR. Cei care beneficiază de efectul acestei decizii, AUR și PSD, n-au fost, firește, deloc vehemenți. Problema însă rămâne.

Diana Șoșoacă nu poate fi plânsă de un om normal, dar democrația, da. Când scriu aceste rânduri nu era clară motivația acestei decizii, dar această doamnă politician putea fi scoasă din cursă dacă dosarul ei nu era unul legal. Asta înseamnă număr de semnături sau alte chestiuni birocratice. Mai putea fi blocată candidatura lui Șoșoacă dacă exista o lege împtriva putinismului, cum probabil că există împotriva hitlerismului, regimului Antonescu sau a legionarilor. Atunci poți spune că acest candidat nebun, excetric, extremist sau om al Moscovei nu poate bate la porțile Cotrocenilor.

Altfel, să spui că Diana Șoșoacă nu respectă Constituția la modul bunei cuvințe față de întâia carte pare o aroganță de tipul PSD, ca atâtea altele de alungul istoriei. Partidul ăsta a încercat să se modernizeze și parțial a reușit, dar atâta timp cât există instituții precum CCR, care colcăie de cozi de topor trimise acolo de partide, nu poți spera ca PSD să exceleze în democratizare, modernizare, europenizare. Curtea trebuie desființată în forma în care este astăzi pentru ca partidele să-și ia gândul de la instrumentul acesta de influențare a deciziilor în societate după interesul lor, în ciuda democrației. De la tentația de a face astfel de măgării.

Căci despre înlăturarea Dianei Șoșoacă n-ar fi multe regrete de spus, dincolo de cel al alterării democrației. Toate regimurile autoritare știu și se bucură de faptul că dușmanii lor din democrație au mari probleme să-și coreleze legea, strategiile conducătorilor cu dorințele societății. Regimul Putin răspunde mai repede la situațile de criză tocmai pentru că deține puterea în mâna unui singur om, ceea ce în democrația nord-atlantică nu vei găsi. Vom găsi oameni care nu vor să se facă rabat de la democrație nici măcar pentru a sancționa o Diana Șoșoacă, iar unor astfel de idealiști nu le poți închide gura cum o face miliția la Moscova.

Dominic Fritz spunea că nu poți elimina un candidat pro rus cu metode putiniste. Elegant ar fi să nu poți, dar cum i-aș ține pe nostalgicii ceaușiști de acuma măcar câteva zile seara în frig, fără curent, fără televizor, așa aș ține-o și pe duduia Șoșoacă să vadă puțin cum sunt alegerile cu un Putin, cu un regim totalitar. I-aș mai trimite pe nostalgic să-și facă concediile în Belarus, nu în Grecia și abia apoi să vorbească despre cât de bine a fost pe vremea lui nea Nicu. Și celor care vor să ieșim din UE i-aș pune să iasă din casă până la WC-ul din fundul curții, apoi să ragă cât de greu ne este fără banii și proiectele de dezvoltare ale celor de la Bruxelles.

Unii cer mobilizare anti-PSD pentru manipularea alegerilor prin adunarea voturilor patrioților la George Simion, pentru un tur doi facil lui Marcel Ciolacu. Poate nici nu se va ajunge la asta, poate alegătorii Dianei Șoșoacă vor asculta îndemnul ex-candidatei de a nu vor vota cu Simion. Poate că Simion va fi doar o gogoașă umflată degeaba spre beneficiul PSD, nici nu mai contează. Ar fi însă un lucru formidabil ca societatea să mai poată așa ceva, să respingă astfel de mizerii.

Nu cred să se întâmple asta, plictisul de politică va domina și runda asta de alegeri, dar dacă alegătorii lui Șoșoacă ar avea conștiință și capacitate de analiză, chiar n-ar vota cu Simion, nu la comanda cuiva, ci pentru a nu face jocul PSD și al lui Marcel Ciolacu. Măcar atât discernământ să aibă. E prea mult?

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (octombrie 8th, 2024 at 08:42 )

Cam greu să existe discernământ de la persoane pe care tocmai lipsa acestuia le-a determinat să susțină acest gen de candidat. La fel de dificil este ca amatorii naivi de candidați independenți să realizeze că Geoană nu este altceva decât altă candidatură din PSD, reprezentant al sistemului securisto-comunist din care face parte familia sa extinsă Geoană-Costea. Cât despre PSD, continuatorul PCR, astfel de lucruri nu trebuie să ne surprindă, de aceea era necesar ca acesta să petreacă ani buni în opoziție, astfel ca celelalte partidele să poată reforma statul și tăia încrengăturile dintre instituții și acest partid, dintre firmele cu capital de stat și cumetriile din PSD.

Ion a spus: (octombrie 8th, 2024 at 09:19 )

Teatru ieftin: Șoșoaca e cu sacii-n căruță la Bruxelles, 7.000-10.000 Euro / lună! Mai încearcă marea cu degetul: să-și bage partidul în Parlament, tot spre câștigul ei. Se distrează, iar alții iau drept politică niște manifestări patologice pe care le pot citi până și studenții boboci de la Psihologie.

antiVrajeāla a spus: (octombrie 8th, 2024 at 11:07 )

„Partidul ăsta a încercat să se modernizeze și parțial a reușit”

Ce gluma proasta🤪. Daca prin „modernizare” se intelege acapararea lui de catre slugi cu „scoala vietii”, atunci da, s-a „modernizat”

TOATE partidele de la noi au ajuns niste GĂȘTI, singura ideologie / viziune pentru tara fiind capatuiala smecherilor care le controleaza, smecheri controlati la randul lor de catre cri care stiu despre ei lucruri, iar astia din urma controlati la randul lor „din afara”.

#🤪

Zdreanță a spus: (octombrie 8th, 2024 at 11:30 )

Pentru postaci pro-UE, pro Ukri,pro-propagandă democratică,tot ce avem în România de astăzi este rezultatul clasei politice construite după ’89 și a presei de propagandă occidentale.Cum dracu să dai vina pe Cea Lae când occidentalii(în special SUA) au adus democrația cu a ei prosperitate pe datorie(o minciună gogonată deoarece banii investiți în țară sunt ai românilor obținuți prin diverse metode,unii spun că cca.150 de miliarde anual sunt scoase din țară prin metoda corporatist străină)prin intermediul lui Petrov,fost și actual,dovedit și nu inventat.Marea reformă democratică a dus la apariția unui stat democratic în care șefii servicii sunt anchetați și la politizarea totală a instituțiilor de forță cum este CCR-ul.România este sub ocupație militară,deci a trecut la un alt stadiu organizatoric și decizional ce nu are de a face cu democrația.Șoșo are abateri grave de comportament mai ales din punct de vedere al unui demnitar dar unele dintre ele erau în concordanță cu realitatea din teren a românilor de rând (nu pentru pupătorii de pampers occidental și nici pentru putiniștii )Nu avea nici o șansă dar totuși a adunat 700000 de semnături ,deci posibilii votanți aveau dreptul să voteze într-un stat democratic.Nu poți trimite opozanții la închisoare,mai ales pe românii cu alte opțiuni fiindcă așa doresc cei de la putere psd-eii,pnl-eii dar și user-eii(ce face Fritz este doar un joc de imagine).Trădarea de țară este trădare indiferent în ce direcție este făcută.Restul sunt doar baliverne și minciuni gogonate.A fraterniza cu străinii și a-ți asupri semenii pe baza unor afirmații construite propagandistic poate fi numită trădare indiferent din ce direcție este făcută.

tm a spus: (octombrie 8th, 2024 at 12:31 )

Supreme Court of the USA , este alcatuita din judecatori numiti politic , TOTI .
Asa , macar de dragul adevarului , trebuie mentionat .

Gogu a spus: (octombrie 8th, 2024 at 12:58 )

@Zdreanta, te-am prins cu virgula-n gură. În toată polologhia de mai sus n-ai folosit O virgulă, deși se impuneau multe. Dar na, nu to(n)ti cei ce scriu sunt români.

@Zdreanță a spus: (octombrie 8th, 2024 at 13:23 )

„Postacii pro-UE” poate sunt postaci pro-valori UE. Poate naivi, dar nu poți fi român cu aspirații spre Vest (doar lumina de la țeava tunului sau kalașnikovului vine dinspre Est) și să te bucuri că România e spoliată de niște hrăpăreți din Vest. Însă ei, Occidentalii care se îmbogățesc din România au o scuză puternică către autohtoni, una de banc: „Da’ cine-au început primii cu furatul?!?!?!?! Noi am crezut că-i un obicei al locului!” Și-avem puține motive să-i contrazicem. Trădarea de țară începe cu auto-furarea de țară, un sport care n-a fost adus de Fritz.

Zdreanță a spus: (octombrie 8th, 2024 at 16:00 )

Gogule ,,că-cam”asta este diferența,stimabile:cei cu virgula pe foaie sunt propietari de agenți de presă(multi-multi000)iar cei cu virgula pe nicăieri stau ca tâmpii și așteaptă soluții de la ei.Cei cu virgula pe foaie sunt moșieri,unii chiar formatori de opinie și realizatori de emisiuni,cei cu virgula pe foaie sunt vânzători de iluzii fiind lipsiți de soluții reale,cei cu virgula pe foaie sunt ce nu au fost pe vremea lui Ceaușescu ,cei cu virgula pe foaie au dat de pământ cu învățământul și cu punctele de reper,cei cu virgula pe foaie sunt promotorii unor valori total străine neamului din care provin(unii).

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Rezultate frumoase la Naționalele și Cupa României la gimnastică ritmică pentru CSS 1

Recent, s-a desfășurat la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, Campionatul Național de Junioare IV la gimnastică ritmică. Competiția celor mai mici gimnaste ale României a fost organizată de Federația Română de Gimnastică Ritmică și ACS Carla Ritmic Gim Brașov cu sprijinul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Au luat startul la aceasta competiție 75 de sportive, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate frumoase la Naționalele și Cupa României la gimnastică ritmică pentru CSS 1
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un nou curs internațional pentru studenți, masteranzi și cadre didactice la UPT! Vezi despre ce este vorba

Nou curs inedit care pregătește o generație de antreprenori care să profite de inteligența artificială și tehnologiile emergente. Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu ABQ Institute, lansează cursul inovativ „NextGen Entrepreneurship: Leveraging Future Technologies”, destinat studenților din anii 3 și 4, masteranzilor și cadrelor didactice. Cursul, ce se va desfășura între 8 noiembrie și 7...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nou curs internațional pentru studenți, masteranzi și cadre didactice la UPT! Vezi despre ce este vorba
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Vreți să lucrați legal în Olanda? Aflați care sunt condițiile

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș anunță participarea la evenimentul online de informare EURES, intitulat „Condiții de viață și muncă în Olanda”, organizat de AJOFM Sibiu, în colaborare cu consilierii EURES din Olanda. Evenimentul va avea loc pe 9 octombrie 2024, între orele 11:00 și 12:30. Acest eveniment se desfășoară sub egida „EURES...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți să lucrați legal în Olanda? Aflați care sunt condițiile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, anunță că problemele de la Permise și Înmatriculări, apărute la susținerea examenului pentru permise auto a fost rezolvată. Viitorii șoferi nu mai sunt nevoiți să aștepte cu lunile pentru a susține examenul pentru obținerea acestui document. Numărul mare de solicitări și lipsa de personal făcea că programarea pentru examen să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Saga prefectului Ritivoiu, la final: sunt locuri libere la examenul pentru permis auto
Municipalitatea timișoreană continuă să dărâme tot felul de construcții unde erau spații comerciale. După ce a pus la punct zona 700 și Arena Viola, acum buldozerele trimise au ajuns în Piața Aurora unde au făcut treabă și imagine bună pentru administrație în lupta cu ilegalitățile, dărâmând mai multe asemenea magazinașe, chioșcuri, gherete, realizate, mare parte,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara continuă acțiunea ”Buldozerul”. La rând au ajuns o serie de construcții din Piața Aurora/FOTO
Consiliul Județean Timiș a inițiat, marți, în cadrul unei ședințe de plen extraordinare, cinci proiecte de hotărâre pentru solicitarea transferului taberelor școlare din județ, din domeniul public al Statului Român în administrarea Timișului. Vizate sunt Poieni Sat, Poieni Strâmbu, Herneacova, Chevereșu Mare și Bogda.  Acest demers are ca scop declararea taberelor drept bun de interes...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, CJ Timiș solicită preluarea taberelor școlare din județ
Nou curs inedit care pregătește o generație de antreprenori care să profite de inteligența artificială și tehnologiile emergente. Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu ABQ Institute, lansează cursul inovativ „NextGen Entrepreneurship: Leveraging Future Technologies”, destinat studenților din anii 3 și 4, masteranzilor și cadrelor didactice. Cursul, ce se va desfășura între 8 noiembrie și 7...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nou curs internațional pentru studenți, masteranzi și cadre didactice la UPT! Vezi despre ce este vorba
Ocsko din Mehala este și în acest an în centrul atenției celor de la Asociația Documentor, care organizează acolo o nouă ediție a ineditei Caravane Rod. O tabără de creație inedită, desfășurată printre tarabe, evenimentul le-a oferit celor prezenți în pitorescul loc caricaturi realizate de Radu Clețiu și Cătălin Nedelcu, iar fotografiile realizate în piață...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Documentor a făcut o tabără de creație în Piața „Ocsko”.  Caricaturi, expoziții foto, cinematecă într-o lume pe cale de dispariție/FOTO
Organizațiile studențești timișorene au decis să își unească eforturile și să înființeze Alianța Organizațiilor Studențești din Timișoara. Structura, care include pentru început 24 de astfel de asociații, are scop este reprezentarea intereselor comune ale studenților de la cele patru universități de stat din Timișoara în raport cu decidenții de la nivel local și promovarea rolului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții de la cele patru universități timișorene au decis să își unească forțele în cadrul unei alianțe
Recent, s-a desfășurat la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, Campionatul Național de Junioare IV la gimnastică ritmică. Competiția celor mai mici gimnaste ale României a fost organizată de Federația Română de Gimnastică Ritmică și ACS Carla Ritmic Gim Brașov cu sprijinul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Au luat startul la aceasta competiție 75 de sportive, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate frumoase la Naționalele și Cupa României la gimnastică ritmică pentru CSS 1
Top