17 iunie 2017. Câteva sute de membri ai PSD Timiş se adună la sediul partidului pentru a-l susţine pe liderul filialei şi încă premier în acea zi, Sorin Grindeanu, aflat în război cu Liviu Dragnea. „Dragnea la puşcărie!” este de altfel unul dintre sloganurile strigate de PSD-iştii timişeni. E adevărat, unii erau mai entuziaşti în susţinerea lui Grindeanu, alţii evitau prim-planul. Şi e important de spus aici pentru a vedea cum s-au derulat lucrurile mai târziu, printre cei care umblau cu pieptul gol în faţa eventualelor „gloanţe” ale lui Dragnea se număra deputatul Alfred Simonis. În schimb, printre cei mai retraşi se număra preşedintele CJ Timiş Călin Dobra. În pofida acestei manifestări, patru zile mai târziu, pe 21 iunie, caz unic probabil în lume, Guvernul Grindeanu cădea în urma unei moţiuni de cenzură depuse de propriul partid. 17 iunie va rămâne însă în memorie ca ultima zi de solidariate în PSD Timiş.
Ulterior, Sorin Grindeanu şi-a urmat calea lui apolitică, iar în urma unui compromis cu Liviu Dragnea preia una dintre cele mai mănoase instituţii ale statului. A lăsat însă în filială şi susţinători, dar şi nostalgici după rezultatele bune al PSD Timiş din 2016 (e drept, favorizate şi de faptul că Nicolae Robu conduce(a) PNL Timiş!). În schimb, după o perioadă tumultoasă, în care filiala PSD Timiş era la un moment dat să ajungă sub controlul lui Dorel Căprar, şeful PSD Arad, se ajunge la interimatul lui Călin Dobra. Care era succesor al lui Grindeanu şi pe scaunul de preşedinte al CJ Timiş.
Neavând anvergura politică a predecesorilor săi, încet-încet Dobra a pierdut autoritatea în filială. Asta şi din cauza unor greşeli pe care le-a făcut. Printre care faptul că s-a înconjurat cu o foarte scurtă echipă de oameni cu care lua deciziile în filială. Evident, acest lucru a nemulţumit pe multă lume, printre care şi destui primari puternici. Acum nu că Grindeanu, Ilie Sârbu sau Dan Poenaru ar fi fost mari democraţi şi ar fi chemat toată lumea la luarea deciziei. Numai că Dobra a făcut-o mai puţin subtil, plus oamenii cu care s-a înconjurat nu prea erau agreaţi de restul.
Iar principalul „om negru” este considerat Adrian Negoiţă, secretarul general al PSD Timiş. Apropos de Negoiţă, acesta a renunţat la calitatea de consilier al preşedintelui CJT pentru un post în subordinea… purtătorului de cuvânt al PSD Timiş. Ştiţi de ce? Fiindcă Dobra vrea să-l facă prefect, iar Negoiţă avea nevoie de patalama de funcţionar public în acest sens. Şi asta fără să se consulte cu nimeni. Aşa cum nu s-a consultat atunci când şi-a numit administratorul public al judeţului. Ori aceste lucruri au pus şi mai mult gaz pe foc în filială. Nu mai vorbesc de faptul că, în urmă cu vreo trei săptămâni, a mers la Bucureşti unde, însoţit de parlamentarii Eugen Dogariu, Bianca Gavriliţă şi Matei Suciu, a încercat să numească vreo zece oameni în diverse posturi din deconcentrate. Dintre aceştia doar doi erau din PSD (Nicolae Avram de la Poştă şi Ramona Olteanu). Plus că în delegaţie mai era un singur primar şi acela nou în partid: Flavius Roşu din Şag. Alte mari nemulţumiri în filială. Ajunse la paroxism după ce diverse funcţii regionale din Timiuşora (Drumuri, Finanţe, Poştă) au fost luate de arădeni sau cărăşeni. Şi astfel s-a ajuns ca mai mulţi primari să semneze o listă prin care-l doreau în fruntea filialei pe… preşedintele UNPR Timiş, Titu Bojin. Este drept, fost preşedinte PSD Timiş şi CJ Timiş. Acestea sunt pe scurt nemulţumirile opozanţilor actualului lider interimar.
Pe de altă parte, Dobra şi-a jucat destul de prost cărţile şi în raport cu preşedintele Liviu Dragnea. Considerat de mulţi un apropiat al lui „Daddy”, pe 20 septembrie 2018, el vota împotriva lui Dragnea într-un celebru CEx al PSD. E drept, Dobra avea un mandat din partea filialei, 90% din membrii CEx-ului judeţean solicitându-i acest vot. Nu mult timp după aceea, Dobra se regrupa, numărându-se printre cei care votau excluderile din partid ale lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu. Şi mai târziu vota pentru excluderea lui Paul Stănesu din Guvern şi împotriva Gabrielei Firea. Dar Dragnea n-a uitat însă votul iniţial.
Astfel că, la începutul acestei săptămâni, Dragnea a cerut amânarea alegerilor din PSD Timiş, o adevărată lovitură pentru Dobra. Care s-a trezit aruncat din tabăra lui Dragnea. Acolo unde s-a insinuat, în schimb, Alfred Simonis, vocalul acuzator al lui Dragnea din 17 iunie 2017. Ce se va întâmpla acum în PSD Timiş? Se vor organiza alegeri pe 1 martie aşa cum vor Dobra şi susţinătorii săi sau vor fi amânate aşa cum a cerut Dragnea la rugăminţile lui Simonis? Cert este că PSD Timiş este o filiadă anti-Dragnea, dovadă şi CEx-ul amintit din septembrie, dar şi faptul că nu mai puţin de 30 de primari s-au dus la o întâlnire cu Victor Ponta, la prima sa venire în Timişoara ca preşedinte Pro România. Acest din urmă partid poate fi de altfel singurul câştigător din întreaga debandadă din PSD Timiş, dacă actula stare se tot prelungeşte.
P.S. În toată această bulibăşeală, totuşi cei din PSD Timiş au un mare noroc. Ştiţi care este acela? Că principalul partid de opoziţie, PNL, este condus în Timiş de Nicolae Robu, omul care a făcut cel mai mult bine PSD-ului, de când conduce filiala.
Comentarii prin facebook