Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș precizeza faptul că s-a modificat valabilitatea cardului european de asigurat. Practic, perioada de valabilitate a cardului european a crescut la doi ani de la dată emiterii, față de un an cât era până acum.
Cardul European se eliberează la solicitarea asiguraților și este gratuit. „Pentru ca o persoană să beneficieze de cardul european de asigurat este nevoie, în primul rând că persoană care solicită acest document, să aibă calitatea de asigurat. Dacă această condiție este îndeplinită, se completează o cerere tip, cu datele de identificare ale asiguratului, la care se anexează o copie după buletin/cartea de identitate. În cazul copiilor care nu au 14 ani, părinții trebuie să atașeze și o copie după certifcatul de naștere”, a declarat președintele-director general CJAS Timiș, Victor Dumitrașcu.
De la începutul anului au fost înregistrate la CJAS Timiș un număr de 2520 de astfel de cereri. Cardul european de asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afară granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.
Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia. Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.
Secțiunea pentru atașamente
Comentarii prin facebook