Duminica lui Dominic. Ziua în care Timișoara a refuzat să mai fie o scenă de comedie ieftină

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Duminică, vreo 275.000 de timișoreni au fost văzuți cu treabă prin oraș. Nu știu câți au ieșit să bea o cafea cu prietenii, câți s-au uitat la un film prost, câți au petrecut în mall la cumpărături sau câți și-au pregătit copiii pentru școală. Știu doar că 93.519 au făcut de toate, dar au fost și la vot, ceea ce nu e puțin lucru în ziua de azi. Ei vor putea spune peste ani că au făcut bine că l-au dat jos pe Nicolae Robu și că l-au pus în loc pe Dominic Fritz. Tot ei pot spune și invers, că au greșit făcând asta, dar măcar au arătat că nu le este indiferent ce se întâmplă în viața lor.

Din cei 93.519 timișoreni cu votul la ei, mai puțin de o treime a vrut ca Nicolae Robu să continue „dezvoltarea în forță”. A fost dreptul lor să meargă să voteze așa și e dreptul lor să-l regrete pe liberal. Peste jumătate dintre cei care s-au dus să voteze l-a preferat pe Fritz. Habar n-am câți l-au vrut neapărat pe Fritz și câți au văzut în Fritz singura șansă de debarcare a lui Nicolae Robu, știind că primarul se alege nefericit într-un singur tur de scrutin, dar este clar că mult mai mulți timișoreni s-au dus cu un gând la urne și le-a reușit.

Dintre cei aproape 50.000 de timișoreni ce l-au ales pe Dominic Fritz, poate că 11.000 vor drumuri mai largi în Cetate și parcări mai multe în buricul târgului, dar Dominic Fritz nu le va da asta, pentru că nu vrea să aglomereze și să polueze centrul. În schimb poate că le va da altor 4.000 de votanți piste pentru biciclete, ca să nu mai zic că va bucura alți poate 9.000 de alegători cu un transport local mai performant, mai curat, mai confortabil.

Cine știe câți, poate vreo 3.475 dintre cei care s-au dus la secția de vot pentru Dominic Fritz, vor de la neamț să nu mai dărâme garaje în cartiere, dar Fritz va dărâma garaje în cartiere, pentru că un oraș civilizat nu are boxe de garaje pentru murături în cele mai multe dintre zonele sale. Alții vor să impună disciplină germană prin poliția locală, să ridice mașinile parcate neregulamentar. Dar poate că alții nu vor asta și vor deveni vocali când vor fi primii pățiți în civilizarea și ordonarea orașului.

Unii vor aștepta de la Dominic Fritz să debirocratizeze primăria, alții cred că acest lucru se va petrece numai prin plecarea oamenilor lui Nicolae Robu din funcțiile cheie ale municipalității. Dar dacă nu poți da oamenii lui Robu afară să aduci alții? Și dacă ai putea, se vor găsi suficienți concetățeni să zică că de aia îi dă Fritz afară pe ăialalți, să vină cu ai lui de la USR. Ba mulți vor întreba dacă posturile în primărie se vor ocupa prin concursuri ca la nemți sau că, de fapt, neamțul a învățat deja să le dea românește.

E greu ca Dominic Fritz să-i mulțumească pe timișoreni, fie că vorbim de cei pretențioși, dar de bună credință, fie că se vor găsi dintre cei care au interesul să dovedească că nu s-a schimbat nimic, că toți sunt la fel, că totul este o mare porcărie, că toți fură, toți își angajează pilele… Un lucru sunt însă sigur că va aduce primarul Fritz. Seriozitatea. M-am săturat să aud în media națională despre ce năzdrăvănii a mai făcut Nicolae Robu de Timișoara, în hohotele de râs ale realizatorilor radio sau TV, de-am ajuns o adevărată scenă de stand-up comedy. Am ajuns bătaia de joc a țării și asta trebuie să se termine.

Treaba trebuie să devină serioasă. USR-Plus iși face o intrare frumoasă în administrația publică timișoreană și nu mai poate argumenta că nu are putirință administrativă. Nu e vorba numai de Timișoara. Mai e Bacăul, Alba Iulia, Brașovul, parte din București. E partidul momentului și de acum are în față două variante. Să se comporte altfel în politică, să ofere o altfel de administrație, arătând lumii că acel clișeu cu „toți sunt la fel” este doar o găselniță a baronilor pentru a-și păstra pozițiile. Sau să dezamăgească și să readucă România la vechile obiceiuri de a face politică. De duminică USR nu mai are scuze, ci numai responsabilități.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

pacientul englez a spus: (septembrie 30th, 2020 at 11:40 )

subscriu la faptul ca eram misto-ul tuturor, am trait-o, bravo pentru articol(again), de urmarit prestatia de deseara la TVR 1la Romania 9

Adi a spus: (octombrie 1st, 2020 at 12:35 )

Salut Dominic,

Ca simplu sustinator, observator al politicii locale si centrale din ultimii 26 de ani, as dori sa iti aduc in atentie cateva idei:
– oricat de repede si de bine va iesi auditul pe care ti-l propui, nu te avanta in schimbari imediate de oameni, decat daca esti sigur ca poti invinge acele „frane” sau „Gica-contra” cu care va trebui sa lucri. Estimez ca 40% din aparatul Primariei si 80% din sefime, inclusiv toti cei din companiile din subordine, iti vor raspunde la orice idee/propunere ca „nu se poate” „imposibil”, „mai trebuie un formular sau o semnatura”. Am fost 5 ani reprezentant al parintilor la o gradinita de stat si singurul lucru ce l-am reusit a fost sa inteleg ca „nu se poate”. Mai bine fa-le viata amara, lucra-i la psihic. Cei care au cat de cat caracter se vor indrepta, restul incet-incet vor pleca. Unde situatia e clara, muta-i de pe posturi in cele mai neconfortabile pozitii pentru ei, vor pleca singuri.
– ai grija la risipa, contracte si proiecte semnate pe ultima suta de metri si nu numai. Vorbe in popor spun ca instalarea unei banci in parc costa > 10kRON, un cos de gunoi pe la 7k. Pe intretinere, cu cativa oameni harnici, se poate face curatenie si mentine usor apoi, mult mai ieftin. Acolo pierdem cel mai mult.
– Faceti la partid (chiar central) un brainstorming, cu avocati, judecatori simpatizanti, sa vedeti cum puteti bloca contestatiile, cum puteti depuncta contestatarii. E incredibil cum suntem obligati sa luam de exmplu tramvaie, autobuze electrice de (probabil foarte ) proasta calitate, neomologate, doar ca cineva a contestat in justitie si un judecator i-a dat dreptate. Justificati orice cerinta din caietele de sarcini, pentru ca de ex. tramvaiele inguste de la Arad sa nu mai poata scoate din licitatie pe cei din afara, cu tramvaie mult superioare tehnic si de calitate, omologate si greu incercate. Mai ales ca noi ii vom ajuta la omologarea conceptelor! Avem tramvaie scurte in care ne aglomeram, care se tot strica, aproape la acelasi pret cu ce am fi putut lua de dincolo, modulare.
– sunt 4 mari santiere ce acum incep, cine stie cine le face proiectarea, poate nici nu au iesit din orasul natal (pasajul Solventul, Bogdanestilor, Cetatii, Buziasului). Toate au linii de tramvai pe ele, multe statii vor fi minuscule, sub 1.5m adancime, refugiile de toata jena. Incercati sa schimbati sau sa indrumati proiectele spre linii de cale avand peronul statiei in mijloc, lung. Asa cum sunt in Germania dar mai ales in Olanda. E mult mai folositor sa avem un singur peron, pe mijloc, foarte incapator chiar pentru 2 directii de mers. Si LUNG: daca azi in acea statie urca/asteapta doar 5-10 oameni odata, nu inseamna ca in viitor nu vom avea 30-50! Inainte nu s-au proiectat asa deoarece nici o firma din Romania nu producea asemnea tramvaie, acum har Domnului putem lua prin fonduri europene de la Siemens, Alstrom,…
– vorbiti cu firmele mari, nu e nici o rusine sa le mearga angajatii cu transportul in comun. Suplimentati tramvaiele si autobuzele pana le va conveni, puteti discuta de pret ca sa ajungeti la paritate cu firmele de transport particulare. E incredibil ce multe autobuze poluante duc oameni pe la toate fabricile din oras si de langa! Pot fi elminitate, macar orasul (ar trebui) sa isi permita sa aiba autobuze mai nepoluante, ELECTRICE. In viitor, scoatei troleibuzele! Au avut utilitatea lor, au avut farmecul lor, dar… gata! Sunti mici, foarte lente, cu multe inconveniente, iar acuma putem deja sa ne avantam la autobuze electrice mult mai performante. Cereti cateva bucati de la BYD (par a fi cele mai fiabile si performante), sau altii, sa se convinga lumea de avantaje. P.S. Cu atatea autobuze si tramvaie ce le vom comanda si odata cu noi si alte orase, poate reusiti la nivel central sa obtineti o linie de asamblare, dc nu de fabricatie completa de la un mare producator. Avem destula munca de lucru calificata in oras!
– O-Mobilitate: adica biciclete si piste. De la 18 ani pana anul acesta nu am avut bicicleta, consideram prea periculos. Copii acuma au ambii, trebuie sa merg cu ei, parcul e neincapator. Rugamintea ar fi sa gasiti pe cineva din Olanda, cu expertiza, care sa stea 6 luni si sa proiecteze pe aceleasi baze si idei cum se fac la ei. Copiii ar merge la scoala cu bicicleta; daca va concentrati sa rezolvati parcarile pe unele strazi, am putea avea trasee largi, sigure pentru ei, pe cateva directii de apropiere spre fiecare scoala.
– Mobilitate: as propune ca pe strazile unde pe lateral se parcheaza legal, din loc in loc ( 2-3 scari de bloc sa zicem) sa fie un loc rezervat opririi pentru debarcare/imbarcare a pasagerilor de taxi, Uber, etc. De foarte multe ori, chiar in ora de varf, blocheaza a 2-a banda si bineinteles ca toti claxoneaza. 2nd idea: parcari (ca la ) Cluj (macar)! Cei de la SDM care au argumentat ca nu sunt rentabile, ca… orice, ca „nu se poate: Da-i te rog afara!
– e-Mobilitate si eliminarea rablelor: Faceti un contract cu firma de electricitate si oferiti chargere pentru masini electrice din loc in loc. Cresteti cat de mult puteti (macar 100Euro/1000cmc) impozitul la non-Euro, Euro1,2,3. Odata ca umplu orasul cu ele si elimina din locurile (putine) de parcare, a doua ca polueaza foarte mult.
– Zoo: dezvolta-l sau ascunde-l! Te rog pune pe cineva nu neaparat competent, dar cu intentii bune si vorbitor macar de engleza, responsabil, ca manager. Da-i bani de diurna si acces in Eu la internet, si trimite-l macar la Szeged sa vada cum se poate construi – aproape de la zero – un zoo pertinent. Iar biletele nu trebuie sa fie 5ron de familie, cred ca suntem gata sa platim sensibil mai mult daca avem ce vedea. Acum vreo 10-12 ani ne-am strans un grup de baieti din Nokia si am facut o scrisoare, de sustinere, de voluntariat. Ce ofeream: 5-10 baieti harnici, in putere, sa mearga sambata sau duminica acolo sa ajute la orice aveau nevoie. Ei trebuiau sa faca plan de lucru, altfel doar pierdeam vremea. Am mai oferit proiectarea si fabricarea unor „dozatoare” de mere si morcovi, seminte pentru hranirea pestilor, pentru ca lumea sa ia de acolo sa dea la animale de mancare, nu sa le arunce pufuleti sau paine sau … pocorn. Marele specialist Adrian Bere, eternicul ingrijitor si manager, ne-a spus ca nu avem expertixa, ca stiu ei mai bine si ca nu au nevoie de ajutor. Se vede…
Imi cer scuze, in engleza ar fi iesit mai succint…

Mult succes!

unsirb a spus: (octombrie 2nd, 2020 at 12:50 )

@Adi: pune comentariul pe pagina de Facebook a lui Dominic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top