Duminica lui Dominic. Ziua în care Timișoara a refuzat să mai fie o scenă de comedie ieftină

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Duminică, vreo 275.000 de timișoreni au fost văzuți cu treabă prin oraș. Nu știu câți au ieșit să bea o cafea cu prietenii, câți s-au uitat la un film prost, câți au petrecut în mall la cumpărături sau câți și-au pregătit copiii pentru școală. Știu doar că 93.519 au făcut de toate, dar au fost și la vot, ceea ce nu e puțin lucru în ziua de azi. Ei vor putea spune peste ani că au făcut bine că l-au dat jos pe Nicolae Robu și că l-au pus în loc pe Dominic Fritz. Tot ei pot spune și invers, că au greșit făcând asta, dar măcar au arătat că nu le este indiferent ce se întâmplă în viața lor.

Din cei 93.519 timișoreni cu votul la ei, mai puțin de o treime a vrut ca Nicolae Robu să continue „dezvoltarea în forță”. A fost dreptul lor să meargă să voteze așa și e dreptul lor să-l regrete pe liberal. Peste jumătate dintre cei care s-au dus să voteze l-a preferat pe Fritz. Habar n-am câți l-au vrut neapărat pe Fritz și câți au văzut în Fritz singura șansă de debarcare a lui Nicolae Robu, știind că primarul se alege nefericit într-un singur tur de scrutin, dar este clar că mult mai mulți timișoreni s-au dus cu un gând la urne și le-a reușit.

Dintre cei aproape 50.000 de timișoreni ce l-au ales pe Dominic Fritz, poate că 11.000 vor drumuri mai largi în Cetate și parcări mai multe în buricul târgului, dar Dominic Fritz nu le va da asta, pentru că nu vrea să aglomereze și să polueze centrul. În schimb poate că le va da altor 4.000 de votanți piste pentru biciclete, ca să nu mai zic că va bucura alți poate 9.000 de alegători cu un transport local mai performant, mai curat, mai confortabil.

Cine știe câți, poate vreo 3.475 dintre cei care s-au dus la secția de vot pentru Dominic Fritz, vor de la neamț să nu mai dărâme garaje în cartiere, dar Fritz va dărâma garaje în cartiere, pentru că un oraș civilizat nu are boxe de garaje pentru murături în cele mai multe dintre zonele sale. Alții vor să impună disciplină germană prin poliția locală, să ridice mașinile parcate neregulamentar. Dar poate că alții nu vor asta și vor deveni vocali când vor fi primii pățiți în civilizarea și ordonarea orașului.

Unii vor aștepta de la Dominic Fritz să debirocratizeze primăria, alții cred că acest lucru se va petrece numai prin plecarea oamenilor lui Nicolae Robu din funcțiile cheie ale municipalității. Dar dacă nu poți da oamenii lui Robu afară să aduci alții? Și dacă ai putea, se vor găsi suficienți concetățeni să zică că de aia îi dă Fritz afară pe ăialalți, să vină cu ai lui de la USR. Ba mulți vor întreba dacă posturile în primărie se vor ocupa prin concursuri ca la nemți sau că, de fapt, neamțul a învățat deja să le dea românește.

E greu ca Dominic Fritz să-i mulțumească pe timișoreni, fie că vorbim de cei pretențioși, dar de bună credință, fie că se vor găsi dintre cei care au interesul să dovedească că nu s-a schimbat nimic, că toți sunt la fel, că totul este o mare porcărie, că toți fură, toți își angajează pilele… Un lucru sunt însă sigur că va aduce primarul Fritz. Seriozitatea. M-am săturat să aud în media națională despre ce năzdrăvănii a mai făcut Nicolae Robu de Timișoara, în hohotele de râs ale realizatorilor radio sau TV, de-am ajuns o adevărată scenă de stand-up comedy. Am ajuns bătaia de joc a țării și asta trebuie să se termine.

Treaba trebuie să devină serioasă. USR-Plus iși face o intrare frumoasă în administrația publică timișoreană și nu mai poate argumenta că nu are putirință administrativă. Nu e vorba numai de Timișoara. Mai e Bacăul, Alba Iulia, Brașovul, parte din București. E partidul momentului și de acum are în față două variante. Să se comporte altfel în politică, să ofere o altfel de administrație, arătând lumii că acel clișeu cu „toți sunt la fel” este doar o găselniță a baronilor pentru a-și păstra pozițiile. Sau să dezamăgească și să readucă România la vechile obiceiuri de a face politică. De duminică USR nu mai are scuze, ci numai responsabilități.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

pacientul englez a spus: (septembrie 30th, 2020 at 11:40 )

subscriu la faptul ca eram misto-ul tuturor, am trait-o, bravo pentru articol(again), de urmarit prestatia de deseara la TVR 1la Romania 9

Adi a spus: (octombrie 1st, 2020 at 12:35 )

Salut Dominic,

Ca simplu sustinator, observator al politicii locale si centrale din ultimii 26 de ani, as dori sa iti aduc in atentie cateva idei:
– oricat de repede si de bine va iesi auditul pe care ti-l propui, nu te avanta in schimbari imediate de oameni, decat daca esti sigur ca poti invinge acele „frane” sau „Gica-contra” cu care va trebui sa lucri. Estimez ca 40% din aparatul Primariei si 80% din sefime, inclusiv toti cei din companiile din subordine, iti vor raspunde la orice idee/propunere ca „nu se poate” „imposibil”, „mai trebuie un formular sau o semnatura”. Am fost 5 ani reprezentant al parintilor la o gradinita de stat si singurul lucru ce l-am reusit a fost sa inteleg ca „nu se poate”. Mai bine fa-le viata amara, lucra-i la psihic. Cei care au cat de cat caracter se vor indrepta, restul incet-incet vor pleca. Unde situatia e clara, muta-i de pe posturi in cele mai neconfortabile pozitii pentru ei, vor pleca singuri.
– ai grija la risipa, contracte si proiecte semnate pe ultima suta de metri si nu numai. Vorbe in popor spun ca instalarea unei banci in parc costa > 10kRON, un cos de gunoi pe la 7k. Pe intretinere, cu cativa oameni harnici, se poate face curatenie si mentine usor apoi, mult mai ieftin. Acolo pierdem cel mai mult.
– Faceti la partid (chiar central) un brainstorming, cu avocati, judecatori simpatizanti, sa vedeti cum puteti bloca contestatiile, cum puteti depuncta contestatarii. E incredibil cum suntem obligati sa luam de exmplu tramvaie, autobuze electrice de (probabil foarte ) proasta calitate, neomologate, doar ca cineva a contestat in justitie si un judecator i-a dat dreptate. Justificati orice cerinta din caietele de sarcini, pentru ca de ex. tramvaiele inguste de la Arad sa nu mai poata scoate din licitatie pe cei din afara, cu tramvaie mult superioare tehnic si de calitate, omologate si greu incercate. Mai ales ca noi ii vom ajuta la omologarea conceptelor! Avem tramvaie scurte in care ne aglomeram, care se tot strica, aproape la acelasi pret cu ce am fi putut lua de dincolo, modulare.
– sunt 4 mari santiere ce acum incep, cine stie cine le face proiectarea, poate nici nu au iesit din orasul natal (pasajul Solventul, Bogdanestilor, Cetatii, Buziasului). Toate au linii de tramvai pe ele, multe statii vor fi minuscule, sub 1.5m adancime, refugiile de toata jena. Incercati sa schimbati sau sa indrumati proiectele spre linii de cale avand peronul statiei in mijloc, lung. Asa cum sunt in Germania dar mai ales in Olanda. E mult mai folositor sa avem un singur peron, pe mijloc, foarte incapator chiar pentru 2 directii de mers. Si LUNG: daca azi in acea statie urca/asteapta doar 5-10 oameni odata, nu inseamna ca in viitor nu vom avea 30-50! Inainte nu s-au proiectat asa deoarece nici o firma din Romania nu producea asemnea tramvaie, acum har Domnului putem lua prin fonduri europene de la Siemens, Alstrom,…
– vorbiti cu firmele mari, nu e nici o rusine sa le mearga angajatii cu transportul in comun. Suplimentati tramvaiele si autobuzele pana le va conveni, puteti discuta de pret ca sa ajungeti la paritate cu firmele de transport particulare. E incredibil ce multe autobuze poluante duc oameni pe la toate fabricile din oras si de langa! Pot fi elminitate, macar orasul (ar trebui) sa isi permita sa aiba autobuze mai nepoluante, ELECTRICE. In viitor, scoatei troleibuzele! Au avut utilitatea lor, au avut farmecul lor, dar… gata! Sunti mici, foarte lente, cu multe inconveniente, iar acuma putem deja sa ne avantam la autobuze electrice mult mai performante. Cereti cateva bucati de la BYD (par a fi cele mai fiabile si performante), sau altii, sa se convinga lumea de avantaje. P.S. Cu atatea autobuze si tramvaie ce le vom comanda si odata cu noi si alte orase, poate reusiti la nivel central sa obtineti o linie de asamblare, dc nu de fabricatie completa de la un mare producator. Avem destula munca de lucru calificata in oras!
– O-Mobilitate: adica biciclete si piste. De la 18 ani pana anul acesta nu am avut bicicleta, consideram prea periculos. Copii acuma au ambii, trebuie sa merg cu ei, parcul e neincapator. Rugamintea ar fi sa gasiti pe cineva din Olanda, cu expertiza, care sa stea 6 luni si sa proiecteze pe aceleasi baze si idei cum se fac la ei. Copiii ar merge la scoala cu bicicleta; daca va concentrati sa rezolvati parcarile pe unele strazi, am putea avea trasee largi, sigure pentru ei, pe cateva directii de apropiere spre fiecare scoala.
– Mobilitate: as propune ca pe strazile unde pe lateral se parcheaza legal, din loc in loc ( 2-3 scari de bloc sa zicem) sa fie un loc rezervat opririi pentru debarcare/imbarcare a pasagerilor de taxi, Uber, etc. De foarte multe ori, chiar in ora de varf, blocheaza a 2-a banda si bineinteles ca toti claxoneaza. 2nd idea: parcari (ca la ) Cluj (macar)! Cei de la SDM care au argumentat ca nu sunt rentabile, ca… orice, ca „nu se poate: Da-i te rog afara!
– e-Mobilitate si eliminarea rablelor: Faceti un contract cu firma de electricitate si oferiti chargere pentru masini electrice din loc in loc. Cresteti cat de mult puteti (macar 100Euro/1000cmc) impozitul la non-Euro, Euro1,2,3. Odata ca umplu orasul cu ele si elimina din locurile (putine) de parcare, a doua ca polueaza foarte mult.
– Zoo: dezvolta-l sau ascunde-l! Te rog pune pe cineva nu neaparat competent, dar cu intentii bune si vorbitor macar de engleza, responsabil, ca manager. Da-i bani de diurna si acces in Eu la internet, si trimite-l macar la Szeged sa vada cum se poate construi – aproape de la zero – un zoo pertinent. Iar biletele nu trebuie sa fie 5ron de familie, cred ca suntem gata sa platim sensibil mai mult daca avem ce vedea. Acum vreo 10-12 ani ne-am strans un grup de baieti din Nokia si am facut o scrisoare, de sustinere, de voluntariat. Ce ofeream: 5-10 baieti harnici, in putere, sa mearga sambata sau duminica acolo sa ajute la orice aveau nevoie. Ei trebuiau sa faca plan de lucru, altfel doar pierdeam vremea. Am mai oferit proiectarea si fabricarea unor „dozatoare” de mere si morcovi, seminte pentru hranirea pestilor, pentru ca lumea sa ia de acolo sa dea la animale de mancare, nu sa le arunce pufuleti sau paine sau … pocorn. Marele specialist Adrian Bere, eternicul ingrijitor si manager, ne-a spus ca nu avem expertixa, ca stiu ei mai bine si ca nu au nevoie de ajutor. Se vede…
Imi cer scuze, in engleza ar fi iesit mai succint…

Mult succes!

unsirb a spus: (octombrie 2nd, 2020 at 12:50 )

@Adi: pune comentariul pe pagina de Facebook a lui Dominic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top