„În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, am ajuns deja la peste 8500 de decese. Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm, să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr. Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață: donează plasmă”, este mesajul divizionarei secunde, Politehnica Timișoara.
Sângele tău și, implicit, plasma din sânge conțin anticorpi care i-ar putea ajuta pe alții să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Plasma poate salva vieți. Poate schimba doi străini în doi prieteni pe viață.
Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze.
Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit profesional, folosind materiale sterile, de unică folosință.
Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).
În acest moment, există o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii și o scădere semnificativă a mortalității.
Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai.
„Politehnica Timișoara a fost una dintre echipele cele mai afectate de infectările cu noul coronavirus. Peste 20 de jucători ai primei echipe s-au îmbolnăvit de Covid-19, reîntorcându-se apoi pe terenul de joc. Dorim să ne ajutăm semenii, să sprijinim comunitatea din care facem parte, așa cum am făcut-o mereu. De aceea luăm drumul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara pentru a dona plasmă ce va fi folosită în tratamentul celor internați în spital cu forme grave ale bolii. Lansăm pe această cale o invitație și o provocare celorlalte cluburi sportive din Timișoara care au avut cazuri de infectări să facă la fel. Puțin din sângele vostru poate însemna extrem de mult pentru cei care sunt acum în spital. Poate însemna o nouă șansă la viață pentru un părinte, pentru un frate, pentru o soră sau pentru un bunic. Fiți supereroii noștri! Împreună ajutăm Timișoara!”, se arată în comunicatul echipei alb-violete.
Comentarii prin facebook