Vaccinarea anti-COVID ar putea deveni periodică, precum imunizarea antigripală. Potrivit specialiștilor, anticorpii se vor diminua odată cu trecerea timpului, motiv pentru care repetarea vaccinului anti-COVID va fi necesară. În acest caz, determinarea nivelului de anticorpi este esențială. Cât de des va trebui să repetăm vaccinul anti-COVID și cum verifici care este nivelul de anticorpi abținut după imunizare?
Repetarea vaccinului ar putea avea două motive principale. Vaccinul ar putea suferi modificări, din cauza noilor tulpini descoperite. Acestea vor necesita adaptarea vaccinului, pentru a fi eficiente și împotriva noilor variante. Al doilea motiv este strict legat de propriul nostru organism și capacitatea de a produce anticorpi. Răspunsul imun s-ar putea să fie limitat, iar în această circumstanță organismul va avea nevoie de o stimulare periodică pentru a produce alți anticorpi.
Alexandru Rafila, reprezentant al OMS, explică în exclusivitate pentru Digi24 de ce va fi nevoie repetarea planului de imunizare și, de asemenea, cum determinăm nivelul anticorpilor prezenți în organism.
„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, explică Alexandru Rafila.
Determinarea nivelului de anticorpi este esențială pentru a ști când ai nevoie să te vaccinezi din nou.
„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Dacă inițial erau teste care arătau tipul de anticorpi, adică cei care apar prima dată, în primă fază – se numesc imunoglobuline M (IgM) sau imunoglobuline G (IgG), fiind specifice infecției cu coronavirus, dar era un mix de anticorpi -, în momentul de față avem două elemente care contează. Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, adaugă Alexandru Rafila.
Comentarii prin facebook