Problemele societății Colterm ”trag” din nou după ele și situația Primăriei Timișoara, a anunțat primarul Dominic Fritz. De această dată el vorbește despre un credit luat la o bancă, în condiții proaste, spune acesta, și garantat de municipalitate, respectiv o datorie către furnizorul de gaz, veche din 2013, tot garantată de primărie și care a ajuns la scadență. E vorba de zeci de milioane de lei.
Dominic Fritz a aflat în această lună că instituția pe care o conduce are de plătit 46 de milioane de lei, chiar dacă datoria nu aparține efectiv municipalității, ci celor de la Colterm, primăria fiind doar garant a acesteia. De fapt, sunt facturi vechi de ani buni de zile, pe care societatea de termoficare nu le-a plătit. Aceste datorii au ajuns la scadență pe 1 martie, iar acum trebuie plătite pentru a nu i se bloca sumele din conturi.
”Suntem în continuare în etapa în care facem curățenie în finanțele primăriei, despre care am mai vorbit, în modul în care funcționează această instituție. Nu putem construi durabil pe incompetență și risipă. Timișoara e bogată dar nu își poate folosi această bogăție să se dezvolte, tocmai pentru pentru că are poveri din trecut care apasă pe buget și pe funcționarea instituțiilor noastre. Trebuie să revin la tema Colterm, este o povară zilnică și care nu a apărut din neant, consecință care a apărut din cauza unor decizii luate în trecut, care au fost luate într-un mod cât mai iresponsabil posibil. Există două sentințe definitive, primăria a garantat pemtru niște datorii ale Colterm, 46 milioane de lei și acum trebuie să le achităm. Eu avut discuții cu EON Gaz, 1 martie e data limită pentru care primăria trebuia executată datoria din 2013, deci acum am început să plătim facturi din 2013. Am început să facem ceva plăți, ca să nu fim executați, dar se știe că 46 de milioane nu putem scoate din buzunar. E o datorie de peste opt ani, ne apucăm să o curățăm”, spune Dominic Fritz.
El a vorbit și despre un al doilea caz, la fel de ”exotic”, unul în care Colterm a contractat un împrumut bancar, în condiții proaste, spune Fritz, și care s-a luat prin intermediul unei firme de consultanță și nu s-a negociat direct, aceasta încasând, la rândul ei, bani frumoși. Iar tot interesant, plata ratelor a debutat doar în noiembrie, mai spune primarul.
”Avem o altă inginerie financiară făcută, un împrumut de 35 de milioane de la OTP Bank, în condiții extrem de dezavantajoase, încă încercăm să deslușim ce este acolo. Un credit pentru care a garantat primăria și pentru care trebuie să plătească 3,5 milioane de lei pe lună, așa a fost contractul. Altceva interesant este că acele rate trebuie plătite doar din noiembrie. Și așa e făcut contractul încât plata înscrie pe cheltuieli curente. A fost luat prin un consultant, pe un contract fără licitație, cu plata a 300.000 de lei, și firma a mai plătit și comision. La dobânzi extrem de mari. Nicăieri nu reiese dacă au existat consultări și cu alte bănci. Curtea de Conturi a cerut să explice de ce a fost luat creditul în condiții neavantajoase, de ce prin consultant și dacă există prejudiciu. Suspicios de netransparent…”, a mai subliniat Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook