Lansat în urmă cu doi ani, proiectul Banat Brunch revine și își propune să prezinte satele bănățene vizitatorilor, dar și să le prezinte avantajele consumului de mâncare locală, să aprecieze valoarea resurselor locale și să ofere turiștilor locali o alternativă de tip ”slow travel”.
”Brunch, fluștuc sau doar gustare. Nu contează cum le spuneți! Experiențele complexe, care adună în jurul aromelor locale prieteni și povești, reîncep în județul Timiș din luna iunie. Proiectul Banat Brunch, demarat în urmă cu doi ani în regiune, își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, a tradițiilor și culturii bănățene prin intermediul gastronomiei”, ne anunță cei de la Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT).
Timișorenii și nu numai pot descoperi tradițiile bănățene, dar și un fruștuc adevărat vizitând destinațiile stabilite cu multă atenție.
”Evenimentele organizate în cadrul proiectului ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentelor care nu călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai. Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane . Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale”, mai informează APDT.
Evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser și atracție, cu scopul de a crea și dezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate prin intermediul turismului sustenabil. Practic, organizatorii își propun ca localnicii, în urma colaborării cu Asociația, în cadrul Banat Brunch, să-și dezvolte mici oferte turistice (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale); să-și dezvolte producția de alimente și să devină potențiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor, sau – prin producția de artizanat și/sau meșteșuguri sub brand local – să continue tradiția și să le promoveze la evenimentele noastre sau la magazine din regiune.
Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale pentru diferite produse, dar și să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări.
A fost stabilit și calendarul acțiunilor reunite sub sigla Banat Brunch în 2021, în județul Timiș. Detalii și înscrieri, pe www.eat-local.ro. Iată care sunt destinațiile propuse și datele de desfășurare:
- La Sărbătoarea trandafirilor, Curtea – 5 iunie
- Unde crește Laleaua Pestriță, Berini – 12 iunie
- La Șură, Dumbrava – 13 iunie
- În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 19 iunie
- În grădină, pe deal, Pietroasa – 26 iunie
- La stâna La fântână, Margina – 3 iulie
- La căsuțe, Groși – 17 iulie
- La Castel, Rudna – 7 august
- La stâna La fântână, Margina – 21 august
- La Casa Ferch, Deta – 28 august
11.La căsuțe, Groși – 4 septembrie
12.La Șură, Dumbrava – 11 septembrie
13.În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 25 septembrie
Comentarii prin facebook