Primăria Timișoara a făcut public proiectul de hotărâre de consiliu local referitor la programul de sprijin pentru reabilitarea imobilelor istorice din oraș. Dacă cel în care locuiți are nevoie de reparații și doriți să obțineți sprijin financiar puteți găsi aici lista completă a imobilelor vizate.
Pe portalul municipalității timișorene a fost publicat astăzi și poate fi analizat proiectul privind aprobarea ”Regulamentului pentru aplicarea Programului de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara”. Din nou data publicării e una ciudată, acum primăria nu mai lucrează în viitor, ci în trecut, data publicării fiind 13 mai, deși proiectul e pus pe portal în 17.
Documentul conține numeroase anexe, care stabilesc zonele unde primăria dorește să intervină, liste complete cu adrese și număr de casă. De asemenea, este explicat și modul în care se va acorda sprijinul. Proprietarii de asemenea clădiri pot fi susținuți cu bani de la municipalitate, pentru o parte din investiție, respectiv pot primi credit pentru suma neacoperită de susținerea nerambursabilă.
Pentru clădiri monument istoric și clădiri situate în ansambluri istorice, municipalitatea va acorda, sub formă de finanțare rambursabilă 80% din valoarea lucrărilor eligibile, în baza Legii 422/2001 republicată, respectiv acordă, sub formă de grant, 20% din valoarea lucrărilor eligibile pentru clădiri monument, în baza aceleeaşi legi.
Pentru clădiri situate în ansambluri și situri istorice, se acordă, sub formă de finanțare rambursabilă 50% din valoarea lucrărilor eligibile și va acoperi integral costul contribuției cota parte pentru apartamentele/SAD-urile aflate în proprietate, pentru clădirile care solicită sprijin financiar prin program. De asemenea, susține prin fonduri alocate anual în bugetul local suma ce reprezintă contribuția persoanelor fizice solicitată prin cererea de finanțare. Recuperarea acestei sume se face conform prevederilor legale în vigoare, sub forma taxei de creștere a calității arhitectural-ambientale, în maximum 10 ani.
Vor fi prioritare la finanțare clădirile din zona I, urmate de cele din zona II, dacă nu sunt aprobate de comisia de evaluare solicitări din zona I, cele din zona III, dacă în
zonele I și II nu există solicitări aprobate, și zona IV, dacă în zonele I, II și III nu există solicitări aprobate. Există, de asemenea, și o listă de imobile propuse pentru integrarea în lista de priorități III.
Susținerea financiară se acordă pentru consolidare, reparare/ refacere a zidăriilor/pereților exteriori; reparare/ refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte asemenea; consolidare și/ sau reparare/ refacere a sistemului de acoperire; înlocuire, reparare/ refacere a tâmplăriei exterioare și a elementelor exterioare funcționale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornișe și altele asemenea; reparare/ refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri și altele asemenea; demontare a instalațiilor și echipamentelor montate aparent pe fațade/ acoperiș, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție.
Listele cu imobilele, grupate pe zone, cu nume de stradă și număr de casă, poate fi consultat pe internet https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/
Comentarii prin facebook