Aşadar, forurile de conducere ale PSD şi PNL au votat pentru continuarea negocierilor între cele două partide, care, alături de nelipsita UDMR, să dea viitorul guvern. Probabil înţelegerea era făcută de mai mult timp, la preţioasa indicaţie a preşedintelui Klaus Iohannis. La fel de probabil, în ultimele săptămâni am asistat doar la un joc de glezne ale liderilor celor două partide, nevoiţi să-şi convingă propriile electorate că în numele “interesului naţional” e nevoie şi de acest “sacrificiu”. Şi au existat multe indicii în acest sens. De aceea, e de neînţeles “milogeala” USR pe lângă PNL pentru a reînvia coaliţia formată după alegerile de la finalul anului trecut.
Am mai scris, în cele din urmă, alianţa dintre PSD şi PNL e destul de firească, dincolo de marea bălăcăreală din trecut. Mai exact, pe liderii celor două formaţiuni îi unesc mai multe lucruri decât îi despart. Şi trebuie să recunoaştem, în actuala situaţie din ţară şi cu actuala configuraţie politică din parlament, alianţa în cauză e şi normală. Fie şi pentru că un viitor guvern PSD-PNL-UDMR are în spate o mare majoritate parlamentară. Mai mult, dacă tot vorbim de configuraţia parlamentară, la fel de firesc ar fi ca PSD să dea viitorul premier.
Dincolo de aceste lucruri însă, e de-a dreptul fascinant cum apar la televiziuni liderii PNL să prezinte noul punctaj dictat de la partid. Caragiale curat! “Interes naţional”, “ţărişoară”, “stabilitate”, “reformă” (asta cu reforma făcută de PNL şi PSD jigneşte inteligenţa oricărui român cu creierul nespălat de Antena 3 sau RTV), chiar “sacrificiu”, sunt cuvintele cheie ale noului punctaj. Şi sunt livrate populaţiei de exact aceleaşi personaje care vedeau doar “ciumă roşie”, “cel mai toxic partid”, “penali” şi “groparii României” când vorbeau de PSD. Începând cu Florin Cîţu şi cu acelaşi clovn de serviciu al PNL care răspunde la numele de Rareş Bogdan.
Fiindcă, din nou, cel mai caragialesc personaj este şi în această conjuctură Rareş Bogdan. O mixtură de vis între Caţavencu, Dandanache, dar mai ales Coriolan Drăgănescu (Pentru împrospătarea memoriei, aici) “Pentru ţară trebuie să treci peste orice” a clamat Rareş Bogdan chiar înaintea şedinţei de luni, sugerând chiar un sacrificiu pentru ţară. Dar unde o fi fost “ţărişoara” în ultimele şase luni, de când a început campania electorală din interiorul PNL? A fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire din atenţia liderilor PNL .
Totuşi, să pupi acolo unde ai scuipat nu e ceva nou în politica românească. Se “pupa toţi Piaţa Endependenţii” încă din vremea lui Nenea Iancu. La Florin Cîţu e însă altceva, dincolo de estomparea vechilor scuipături. “Cât sunt eu preşedinte al PNL, nu vom face alianţă cu PSD. Sunt politician atipic, eu nu mint”, afirma Cîţu pe 25 septembrie, aşadar doar cu o lună şi jumătate în urmă, de la tribuna Congresului PNL. Ce să înţelegem de aici? Că Florin Cîţu nu mai este preşedintele PNL? Poate nu a fost niciodată, doar în acte. O astfel de promisiune neonorată, întărită şi de afirmaţia “eu nu mint”, într-o ţară ceva mai mult decât bananieră, te-ar scoate total pe tuşă. Chiar şi în România aşa ceva nu poate fi iertat. Nimeni nu l-a pus să o facă. Ca exemplu, spre deosebire de Cîţu, Ludovic Orban a demisionat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a promis că va face acest lucru, în cazul în care va pierde alegerile din PNL.
Culmea, acelaşi personaj fără cuvânt s-a plâns că Dacian Cioloş i-ar fi lezat onoarea, atunci când USR-istul a spus că o revenire a lui Cîţu în funcţia de premier ar fi “o glumă”. “Pune sub o umbră autoritatea preşedintelui PNL”, s-a plâns Cîţu, dând declaraţiei lui Cioloş un alt pretext pentru apropierea de PSD. În schimb, la aceeaşi şedinţă de luni, cel mai performant liberal din administraţie, Ilie Bolojan, a votat împotriva alianţei cu PSD, solicitând: “Să dăm dovadă de onoare!”. Culmea, dar Bolojan chiar nu era omul care era toată ziua cu “ciuma roşie” în gură.
P.S. Cum era de aşteptat, preşedintele PNL Timiş, Alina Gorghiu, pardon, Alin Nica, a votat pentu alianţă cu PSD.
Comentarii prin facebook