Timișoara va avea în curând o Agenție de Achiziții Publice, o entitate care va centraliza toate achizițiile realizate de municipalitate și cele 12 instituții aflate în subordinea CLT. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică.
Funcționarea va costa 1,5 milioane de lei anual, ajungând până la circa 3 milioane lei, în al 4-lea an de funcționare. Economiile obținute în urma cumpărăturilor vor fi semnificative, asigură primarul Dominic Fritz.
”Mulți vorbesc despre prețuri mici și calitate ridicată în achiziții publice. La Timișoara, nu vorbim, facem asta: am înaintat, astăzi, în consultare publică proiectul pentru înființarea Agenției de Achiziții Publice Timișoara, care va centraliza achizițiile pentru Primărie și încă 12 instituții subordonate Consiliului Local. Noul mod de lucru va genera economii la bugetul local de circa 20 de milioane de lei, anual, față de costurile actuale. Cheltuielile de funcționare sunt estimate la circa 1,5 milioane de lei, în primul an de existență”, spune Fritz.
Anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. 60% din aceste achiziții se derulează de mai multe entități din subordinea CLT. Estimările echipei de proiect arată că în cazul achizițiilor centralizate la o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 și 27 milioane de lei/ anual, într-un scenariu minimal.
Primarul crede că vor fi caiete de sarcini mai bine întocmite, de oameni de specialitate, în plus nu vor mai fi 13 entități care fac licitații, va rămâne doar una.
”Cum se vor derula achizițiile publice? O singură entitate – noua Agenție – cu personal specializat în achiziții publice va organiza procedurile pentru toate cele 13 instituții: caiete de sarcini mai bine întocmite, criterii de atribuire mai clare și stricte pentru a ne asigura de calitatea produselor și serviciilor cumpărate, conformitate cu legislația pentru a reduce întârzierile. Asta înseamnă că toate achizițiile din bugetul local, pentru bunuri și servicii care sunt indispensabile funcționării, vor fi făcute de o singură entitate și nu de 13, ca până acum. În următorii ani, se vor adăuga noi categorii de achiziții, inclusiv cele privitoare la lucrări de investiții la drumuri, spații verzi, școli sau spitale”, mai spune Fritz.
Mai mult, respectiva agenție ar putea presta și pentru alții, urmând ca în câțiva ani să se autosusțină. În ecuația de punere la punct a acestei agenții apare din nou un nume folosit insistent de primărie în ultima perioadă, Banca Europeană pentru Investiții, dar și cel al unor organisme serioase din domeniu.
”Agenția va putea deservi, contra cost, orice instituție care folosește bani publici pentru achiziții, fie că sunt alte primării sau instituții și societăți publice. Ținta noastră este ca în patru ani, Agenția să își asigure integral toate costurile de funcționare din taxele percepute clienților. În derularea acestui proiect, realizat în parteneriat cu Agenția Națională a Achizițiilor Publice, beneficiem de expertiza celor de la Banca Europeană pentru Investiții, Consorțiul Ernst&Young, Agenția Federală pentru Achiziții Publice din Austria și Ramboll Europa de Sud-Est”, încheie primarul.
Lista utilizatorilor principali ai serviciilor Agenției: Municipiul Timișoara, Direcția Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competente și Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timișoara, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Creșe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul de Stat German, Filarmonica Banatul, Serviciul Public Asistență Medicală Școlară.
Comentarii prin facebook