„2022 este anul proiectelor care vor schimba modul în care ne deplasăm în Timișoara”. Mesajul primarului Dominic Fritz de Anul Nou

Dominic Fritz

Dominic Fritz

Primarul Timișoarei afirmă, în ultima zi a anului, că 2021 nu a fost deloc ușor. Dominic Fritz susține că a dus o luptă zilnică pentru repornirea proiectelor care au fost blocate, aducerea administrației pe o bază bună și transparentă și pregătirea proiectelor pe termen lung pentru dezvoltarea Timișoarei.

„Dar, fiecare zi mi-a dat convingerea că mergem în direcția cea bună. Schimbarea nu se poate produce peste noapte. Și nici nu ar fi bine să se întâmple așa.

Când tragem linie, vedem că am reușit să aducem, anul acesta, în bugetul local, din fonduri europene, mai mulți bani decât în ultimii patru ani împreună: 100 de milioane de lei, ca urmare a deblocării și pornirii mai multor șantiere. Avem o sumă record pentru istoria Timișoarei, plătită pentru lucrări efectuate la drumuri, școli, spitale, obiective culturale etc., de peste 240 de milioane de lei. Prin Centrul de Proiecte nou înființat, am susținut financiar, anul acesta, 115 proiecte culturale, sportive și de tineret cu 11 milioane de lei.

Și, da!, împreună cu colegii mei am fost nevoiți să ne asumăm și decizii nepopulare și dureroase, care din motive politicianiste nu au fost luate la timp: cum e actualizarea în conformitate cu realitatea a prețului la gigacalorie sau aducerea la același nivel a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale indiferent de forma de proprietate”, a transmis Dominic Fritz.

Primarul spune că este încrezător în anul care vine.

„Privesc cu încredere spre anul 2022. Continuăm reformele începute anul acesta: o administrație transparentă, atragerea de profesioniști în primărie și deschiderea către cetățean. Începem programul de bugetare participativă, introducem reforma în sistemul de achiziții publice prin înființarea unui singure structuri care să se ocupe de achiziții pentru toate instituțiile din subordinea primăriei, digitalizăm procedurile de lucru ale primăriei și reducem interacțiunea de la ghișeu, regândim sistemul de termoficare pe baze noi, nepoluante și remodelăm sistemul de mobilitate pentru a fi accesibil pentru toată lumea.

Sunt pașii siguri pe care îi facem în direcția cea bună, pentru ca peste trei sau patru ani să fim mulțumiți de efectul măsurilor luate acum, într-un oraș în care ne place să trăim.

Anul viitor vom vedea și rezultatele procesului de digitalizare, la care lucrăm deja, pe trei paliere: partea birocratică de formulare, dosare, plăți, reclamații și sesizări pentru care timișoreanul vine la ghișeu, o facem accesibilă și în online; apoi digitalizăm procesele din spatele acestei interfețe birocratice, pentru ca primăria să răspundă mai repede și mai productiv solicitărilor cetățenilor. Și în al treilea rând, colectarea de date din oraș prin senzori capabili să capteze date în timp real, pe baza cărora să luăm decizii rapide și corecte”, a spus edilul orașului.

Anul viitor, potrivit lui Fritz, vom vedea schimbări majore în infrastructura de transport.

„2022 este anul proiectelor care vor schimba modul în care ne deplasăm în Timișoara. Continuăm lucrările pe Cetății și Bogdăneștilor și începem Stan Vidrighin. Toate sunt proiecte în care investim în linii de tramvai, carosabil, piste pentru biciclete, trotuare și spații verzi, pentru a crea culoare de mobilitate deschise tuturor. Apoi, sunt lucrările de la Solventul – pe de o parte pasajul, la care avem deja constructor, iar pe de altă parte, podul, la care proiectantul a început elaborarea documentației tehnice. Lansăm licitația și pentru podul de la ISHO. Aceste trei mari lucrări de infrastructură vor rezolva o problemă veche de decenii a traficului în Timișoara, și anume închiderea inelelor de circulație. Pornim lucrările și la cele două pasarele pietonale și velo, de la Universitate și din Iosefin. Anul viitor, vom simți o îmbunătățire a transportului public local, cu noi tramvaie și cu noile autobuze cumpărate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.

Continuăm lucrările la infrastructura culturală. Începem MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, terminăm șantierele la cinematografele Victoria și Dacia, și le continuăm pe cele de la cinema Studio și de la Turnul de Apă din Iosefin.

Începem lucrările și la infrastructura de servicii sociale și ridicăm cu fonduri europene două centre de zi, unul în Kuncz și unul în Freidorf. Finalizăm Corpul B de la Spitalul de Copii și continuăm lucrările avansate de la noul centru de recuperare de la Spitalul V. Babeș.

Dăm startul marilor șantiere și în domeniul educației: reabilitarea Liceului Carmen Sylva, noua clădire de la Liceul Waldorf, extinderea Școlii Generale 30 sau noul corp de clădire de la Generală 13. Continuăm lucrările la corpul nou de clădire de la Lenau și la cele trei creșe în construcție – pe Bogdăneștilor, în Ciarda Roșie și pe I.I. de la Brad, care vor rezolva o parte din deficitul de locuri pentru cei mici. În același timp, eficientizăm și întărim gestionarea domeniilor cele mai importante pentru viitorul nostru prin concentrarea eforturilor în noua instituție Administrația pentru Educație și Sănătate a Municipiului Timișoara”, a promis Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei continuă lista promisiunilor pe anul viitor.

„Finalizăm documentații pentru proiecte noi pentru a atrage finanțări europene prin PNRR și noul Program Operațional Regional. Vom avea proiectele care vor schimba felul în care arată acum zone extinse din oraș: zona Traian prin regenerarea a patru piețe și 12 străzi, Magistrala verde Șagului – Centru, un proiect emblematic pentru noua politică de mobilitate în Timișoara, remodelarea cartierului Dacia prin prioritizarea nevoilor oamenilor, traseul Revoluției sau Piața Victoriei, unde lansăm un concurs internațional de soluții de proiectare.

Marile proiecte ale Timișoarei sunt importante. Dar, în egală măsură sunt importante și curățenia de pe străzi, plantarea de arbori în cartiere și îngrijirea spațiilor verzi, servicii pentru care alocăm fonduri suplimentare față de anul acesta.

Sunt conștient că lupta zilnică va continua și în anul care începe peste câteva ore. Dar, împreună cu echipa din primărie și cu energia timișorenilor care se implică, sunt încrezător că strădania noastră de a schimba orașul va da roade.

La mulți ani, dragi timișoreni!”, a mai transmis, vineri, primarul Dominic Fritz.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Mioriticus a spus: (decembrie 31st, 2021 at 13:39 )

Vom face totul pentru bunăstarea Timișorii și cincinalul în patru ani și jumătate,noi cu aer cald suntem obișnuiți vrem să vedem rezultate care pînă astăzi cam lipsesc.

Jack a spus: (decembrie 31st, 2021 at 19:06 )

Fritz e un mincinos si un incompetent. Un cacanar…

Poli 21 a spus: (decembrie 31st, 2021 at 20:42 )

Nu credeam ca Germania poate produce asemenea rebuturi.

kkk a spus: (ianuarie 1st, 2022 at 18:55 )

Ai facut gusa ,purcelus de Ghermania.Iti merge bine.Spaga spaga ,viluta de pe Eneas ,adevarate realizari pe 2021.Studii de fezabilitate la greu altceva canci!Timpul trece repede si vin alegerile.Nu vei mai pupa alt mandat in veci.

Rugăminte a spus: (ianuarie 3rd, 2022 at 09:35 )

@Poli 21 : Poți, te rog, să-ți iei alt nume? Rog ziarul să nu mai permită unui neam-prost să folosească și să-și bată joc de numele Poli 21!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Comuna Săcălaz, cuprinsă în traseul EuroVelo13. Patru obiective turistice de vizitat

Cele trei localităţi ale comunei Săcălaz au intrat, într-un final, pe proiectul de cicloturism EuroVelo13, urmând să facă parte din traseul Timişoara – Jimbolia – Serbia. Acest lucru a fost posibil datorită unei colaborări între vicepreşedintele USR al CJ Timiş, Cristian Moş, şi colegul său de partid, consilierul local din Săcălaz, Constantin Sfârghiu. Ruta EuroVelo13...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comuna Săcălaz, cuprinsă în traseul EuroVelo13. Patru obiective turistice de vizitat
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Liga 4. Buziaşul îşi continuă marşul triumfător

Etapa a 34-a în Divizia D a fost una intermediară, iar marea câştigătoare a fost din nou Buziaş, care s-a desprins la 10 puncte de urmăritoare şi poate câştiga titlul cu runde bune înainte de finalul sezonului. Aşadar, Buziaşul a revenit la Carani, acolo unde joacă acasă în timpul săptămânii şi şi-a făcut norma de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4. Buziaşul îşi continuă marşul triumfător
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Universitatea de Vest din Timișoara și Nokia Networks au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea inovării în domeniul financiar

Compania Nokia Networks, prin centrul local de servicii financiare din Timișoara, și Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA), au oficializat un acord care stabilește cooperarea în creșterea digitalizării și automatizării proceselor în domeniul financiar. Nokia și FEAA vor promova evenimente, seminarii și workshop-uri la care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest din Timișoara și Nokia Networks au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea inovării în domeniul financiar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cele trei localităţi ale comunei Săcălaz au intrat, într-un final, pe proiectul de cicloturism EuroVelo13, urmând să facă parte din traseul Timişoara – Jimbolia – Serbia. Acest lucru a fost posibil datorită unei colaborări între vicepreşedintele USR al CJ Timiş, Cristian Moş, şi colegul său de partid, consilierul local din Săcălaz, Constantin Sfârghiu. Ruta EuroVelo13...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comuna Săcălaz, cuprinsă în traseul EuroVelo13. Patru obiective turistice de vizitat
Granița comună dintre România, Serbia și Ungaria, la Triplex Confinium se redeschide în cadrul evenimentelor tradiționale anuale, după o pauză de doi ani. Vor  fi mai multe competiții și întâlniri protocolare, iar cetățenii vor putea vizita localitățile din partea cealaltă a graniței, în preajma localităților Beba Veche, Kübekháza (Ungaria) și Majdan-Rabe (Serbia)  Evenimentele de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După doi ani de pauză, se deschide din nou granița de la Triplex Confinium
Compania Nokia Networks, prin centrul local de servicii financiare din Timișoara, și Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA), au oficializat un acord care stabilește cooperarea în creșterea digitalizării și automatizării proceselor în domeniul financiar. Nokia și FEAA vor promova evenimente, seminarii și workshop-uri la care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest din Timișoara și Nokia Networks au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea inovării în domeniul financiar
Conform procesului de digitalizare al Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș comunicarea internă se face exclusiv electronic (e-mail) iar restul circuitului documentelor în proporție de 90% este exclusiv digital, excepție făcând documentele cu regim special care trebuie să fie în format fizic, precum și reclamațiile depuse fizic. Astfel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor intră în era digitală
Joi dimineață, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și Serviciul de Combaterea Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, efectuează 5 percheziții domiciliare, în județele Timiș și Caraș-Severin, la 3 persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziţii „generoase” la persoane bănuite de vaccinări în fals. 8000 de certificate false
Bănăţenii au primit aseară mesaje RO-Alert de vremea rea şi de data asta aşa a fost. O furtună puternică a creat panică în mai multe cartiere ale Timişoarei, dar şi în multe localităţi din judeţ. Grindina, vântul puternic şi vijelia au lăsat localităţi întregi fără curent, multe acoperişuri au fost smulse, iar copacii au căzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Intervenţii ISU Banat după o noapte furtunoasă
Judeţul Timiș va trimite spre Ucraina trei tiruri pline cu ajutoare. Acestea vor ajunge în zona Harkov, și vor conține medicamente, produse sanitare, dar și sisteme foto-voltaice. Sumele necesare au fost oferite, în cea mai mare parte, de Consiliul Județean Timiș. Derularea operațiunilor se va realiza prin intermediul Crucii Roșii. ”Conflictul din Ucraina a unit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei tiruri cu ajutoare pleacă din Timiș spre Ucraina
Paul McGarry, ambasadorul Irlandei în România, a avut miercuri, cu prilejul vizitei oficiale la Timișoara, o întâlnire cu președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță. Scopul vizitei a fost acela de intensificare a relațiilor de afaceri între cele două țări. Poziția geografică, forța de muncă bine calificată, sunt atuuri ale Timișului. „Dorim să creștem valoarea schimburilor comerciale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ambasadorul Irlandei în România s-a aflat în vizită la CCIA Timiș
Top