Revelion: tradiții, obiceiuri și superstiții în 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie

După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice.

Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții, care sunt musai de respectat.

Anul Nou, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare cu puține conotații religioase. Însă, din bătrâni s-au păstrat o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții superbe, conform a1.ro.

Există o multitudine de tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion. Printre ele se numără jocurile tradiționale care se țin prin diferite zone ale României, precum cele cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti, Vergelul, Capra, Ursul, Căiuţii, Cerbul, Berea, Ţurca, Brezaia.

Mai mult, nici colindele nu lipsesc. Tinerii merg de Anul Nou cu pluguşorul, sorcova, buhaiul, vasilca.

În mai multe zone din România, Anul Nou este întâmpinat cu tradiții speciale. În Moldova, cetele de feciori colindă din casă în casă. Ei poartă costumații speciale și joacă în ritmul fluierăturilor sau strigăturilor lor.

Și în Bucovina e spectacol de Anul Nou. Tinerii se costumează în uniforme militare și joacă în cerc, în timp ce spun versuri speciale, acompaniați de tobe și alte instrumente.

Tot aici s-a păstrat obiceiul ursului de paie. Jocul ursului este făcut în cete speciale de câte 10-15 personaje. Urșii joacă la comanda ursarilor, tineri chipeşi, îmbrăcaţi în veşminte colorate, care dau ritmul jocului cu ajutorul unor tobe.

Sorcova este un alt obicei foarte răspândit la noi. În seara de Anul Nou, copii merg la sorcovit cu o nuia îmbrăcată în hârtie colorată, flori, ciucuri. Se spune că este bine să-i primești și să-i răsplătești cu bani, colaci sau dulciuri.

Capra, care este un animal special în mitologie, este ”celebrată” de Revelion. Jocul include o capră, un cioban, un moș și o babă și se joacă inclusiv la oraș.

O altă tradiție bine păstrată și în zilele noastre este Calendarul de ceapă. Bătrânii obișnuiau să desfacă 12 foi dintr-o ceapă, câte una pentru fiecare lună, și să pună sare în interiorul ei.

Foile se lăsau pe masă, până în dimineața Anului Nou. Cele în interiorul căreia sarea se topea în totalitate arătau că luna corespunzătoare va fi una ploioasă.

Nelipsit în majoritatea zonelor din România este mersul cu Plugușorul. Dacă în unele doar feciorii colindă, în Moldova, cete de flăcăi și de bărbați de curând însurați pleacă cu Plugul.

Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței. În timp, plugul tras de boi a fost înlocuit de unul miniatural sau de tehnologia care imită sunetele făcute de el, relatează a1.ro.

În noaptea de Revelion există o serie de superstiții pe care românii le respectă cu sfințenie. Acestea se referă la bani, sănătate, prosperitate și, bineînțeles, dragoste.

Din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie 2021, dar nici pe 1 ianuarie 2022 pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe. De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare „putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede. Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul 2022.

O altă superstiție de Anul Nou spune că în casă trebuie să existe vâsc, o plantă aducătoare de noroc. Aceasta trebuie să existe pe masa de Revelion și bătrânii susțin că sărutul sub vâsc apropie persoanele aflate în cuplu.

Și acestea nu sunt singurele practici de acest gen. În ceea ce privește noaptea de Revelion, bătrânii susțin că este bine ca prima persoană care intră în casa ta să fie un bărbat brunet. Cei blonzi sau roșcați sunt aducători de ghinion, la fel ca femeile. Acesta nu trebuie să intre cu mâna goală, ci să aducă o crenguță de vâsc, pâine și sare.

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

O altă superstiție spune ca ușile să fie deschise în noaptea de Revelion pentru a-i permite lui 2021 să iasă și anului 2022 să se instaleze. Și o lumânare aprinsă pe masă ajută, conform tradiției, pentru ca viitorul an să fie luminos și bun.

În plus, trecerea dintre ani e bine să te prindă cu haine noi și, de preferat, un articol roșu.

Există și câteva gesturi aducătoare de ghinion, conform tradiției. Este rău ca Anul Nou 2022 să te găsească fără bani în buzunar sau cu datorii. Se spune că așa va fi tot anul care începe. De asemenea, nu este bine să agăți calendarul înainte de 1 ianuarie și nici să duci gunoiul în această zi.

Pe masa de Revelion nu trebuie să se găsească carne de pasăre, căci norocul și bunăstarea se vor împrăștia așa cum face găina cu pământul. Mai mult, pe 1 ianuarie 2022 nu se spală, mătură pentru că aceste sarcini gospodărești vor atrage sărăcia.

Nici să dormi nu este indicat pentru că vei avea un an 2022 leneș.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Meci de vacanţă pentru Poli, după obţinerea biletelor pentru prima ligă de handbal

Cu locul din Liga Națională asigurat după succesele cu Sighişoara şi Oradea, SCM Politehnica Timișoara a dat șansa de a juca mai multe minute unor handbaliști folosiți mai puțin, în meciul cu CSM Bacău. Moldovenii au câștigat cu 31-29 partida din ultima etapă, a III-a, a barajului pentru Liga Zimbrilor. Cu opt jucători – Marius...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci de vacanţă pentru Poli, după obţinerea biletelor pentru prima ligă de handbal
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi

Polițiștii locali au intervenit prin luarea măsurilor legale, în acest weekend, în urma mai multor sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice prin ascultarea de muzică la intensitate ridicată, pe timp de noapte, procovând astfel deranjarea cetățenilor. Astfel, polițiștii locali au aplicat sancțiuni contravenționale atât în cazul unor persoane fizice, cât și în cazul unor societăți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi

Economic vezi arhiva Economic

Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Oaspetele a avut o întâlnire de lucru cu președintele CCIAT Florica Chiriță, fiind discutate posibilitățile de a consolida relațiile de colaborare între cele două organizații. În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a făcut o scurtă prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dacă aleșii locali vor fi de acord marți, la ședința de plen ordinară, tarifele plătite pentru serviciul de sortare a deșeurilor reziduale și cele reciclabile ale orașului vor fi majorate. Acest serviciu este prestat de către societatea de termoficare Colterm. Majorarea aplicată ar urma să fie de 22,69 de lei pentru tona de deșeuri reciclabile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara mărește prețul plătit la stația de sortare a deșeurilor de la Colterm
La începutul acestei luni, comisarii Gărzii de mediu Timiș au descoperit în comuna Dudeștii Noi un teren de 3500 de metri, pe suprafața căruia au fost îngropate deșeuri amestecate, rezultate din demolări, constructii, deșeuri vegetale, plastice, deșeuri rezultate din dezmembrări, deșeuri menajere, deșeuri voluminoase. În acest caz s-a dispus deschiderea unei plângeri penale în vederea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Probleme de mediu la Dudeștii Noi. Garda de Mediu Timiș a descoperit o groapă cu deșeuri îngropate/FOTO
Universitatea de Vest Timișoara va organiza evenimentul „Career Days UVT 2022”, în 25 și 26 mai 2022. Studenții și absolvenții UVT se vor întâlni și vor dialoga despre sutele de oportunități oferite de partenerii UVT, companii multinaționale și antreprenori de succes din zona de vest. Evenimentul „Career Days UVT 2022” va fi organizat, între orele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Universitatea de Vest Timișoara va avea loc Career Days
Universitățile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara a avut loc o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori. În prezent există specialiști care doresc să se angajeze în universități, însă procedura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT cere măsuri de sprijin pentru angajarea de profesori noi: Procedura birocratică este stufoasă și greu de îndeplinit
Polițiștii locali au intervenit prin luarea măsurilor legale, în acest weekend, în urma mai multor sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice prin ascultarea de muzică la intensitate ridicată, pe timp de noapte, procovând astfel deranjarea cetățenilor. Astfel, polițiștii locali au aplicat sancțiuni contravenționale atât în cazul unor persoane fizice, cât și în cazul unor societăți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi
Colterm caută motorină euro diesel 5 și benzină fără plumb. Anunțul a fost publicat pe SEAP, iar valoarea înțelegerii este estimată la 2,6 milioane de lei. Combustibilul va fi livrat la sediul CET Sud, respectiv va fi disponibil la benzinării, pe baza cardurilor. Anunțul pentru achiziție carburanți vizează motorina euro diesel 5 livrată cu cisterna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de termoficare a Timișoarei caută furnizor de benzină și motorină în valoare de 2,6 milioane de lei
O nouă personalitate se adaugă celor deja aflate pe o lungă listă a beneficiarilor titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara. De această dată vorbim despre un reprezentant al lumii artistice, Cristian Măcelaru. Pe 25 mai, la Universitatea de Vest Timișoara este programat un moment ceremonial maestrului Cristian Măcelaru fiindu-i acordat titlul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Măcelaru primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest
Top