Din toamnă, la Timișoara va funcționa Liceul Babel

Din septembrie va funcționa la Timișoara un nou liceu. Asociația Părinți în Dialog, cunoscută datorită Școlii Gimnaziale Babel pe care a fondat-o în anul 2016, a primit autorizarea din partea Ministerului Educație pentru organizarea și deschiderea Liceului Babel.

Inspirat de principiile învățării experiențiale și ale comunicării nonviolente, liceul va funcționa din septembrie 2022, în regim bilingv – română-engleză – cu două specializări: științele naturii și științe sociale. De asemenea, elevii vor putea opta pentru studierea altor limbi străine, oferta educațională cuprinde limbile franceză, olandeză, germană și spaniolă.

”Noul liceu este o continuare firească și organică a proiectului Școala Gimnazială Babel și s-a dezvoltat pe de-o parte pentru a asigura continuitatea educației de tip experiențial, dezvoltată în cadrul Școlii Gimnaziale Babel. Dar și pentru a răspunde nevoilor adolescenților timișoreni care își doresc experiențe de învățare relevante, practice, bazate pe explorare, o alternativă la sistemul clasic de învățământ liceal”, transmit cei de la Asociația Părinți în Dialog.

Primele informații legate de procedura de admitere au fost publicate pe site-ul liceului, la adresa www.liceulbabel.ro.

Procesul de admitere presupune prezentarea unui certificat de competență pentru limba engleză (nivel B1), care se poate obține inclusiv printr-un test organizat la Școala Babel, și participarea la un centru de evaluare (assessment center) a competențelor de învățare și relaționare.

Clasa a IX-a este un nou început pentru copil în drumul său spre a deveni adult. Noi îi vedem pe copii, la această vârstă, dornici să-și folosească talentele, să descopere lumea prin ochii lor, dar să o și modeleze. Ne-am întrebat împreună cu copiii, cu părinții, cu echipa școlii, cu comunitatea academică și cea de business cum putem servi cel mai bine interesele copiilor, cum îi putem pregăti pentru viață și pentru un viitor incert, ambiguu, în continuă schimbare”, spune Monica Diaconu, coordonator academic al Liceului Babel.

Prin ce va fi diferit Liceul Babel?

Parte din răspunsul nostru este o propunere inovativă de structură și de proces, astfel încât învățarea să antreneze implicarea copiilor, motivația intrinsecă, capacitatea de planificare și organizare, adaptabilitatea și flexibilitatea. Învățarea și responsabilitatea învățării nu mai sunt doar în mâinile profesorilor, ci și în cele ale elevilor, ”, mai adaugă Diaconu.

Liceul Babel va promova experiențele directe în comunitatea locală, prin acțiuni de voluntariat, internship, job shadowing, dar și națională sau internațională (parteneriate cu alte școli, programe de schimburi de tineri prin Erasmus+), prin rețeaua sa de parteneri.

Liceul va fi și un forum al comunității, un spațiu de dialog în care se iau decizii ce privesc întreaga comunitate. Sunt incluse în curriculum programe prin care sunt cultivate pasiunile elevilor: programare, sporturi, dezbateri academice, proiecte de voluntariat/pentru comunitate (programul Duke of Edinburgh Awards – ce cuprinde proiecte de voluntariat, aventură, dezvoltare personală), teatru/exprimare creativă (în parteneriat cu teatrul Auăleu).

La Liceul Babel vor preda pedagogi cu experiență atât în sistemul de stat, cât și în sistemul Babel, profesori pasionați de ariile lor de expertiză și specialiști în domeniile studiate de liceeni. Acestora li se alătură o echipă de mentori și psihologi/consilieri.

Echipa Liceului Babel este ghidată în procesul său de dezvoltare de Wilma van Esch și Bart Coppes, specialiști în Învățare Experiențială și Învățarea prin Investigație din Olanda. Astfel, echipa de profesori propune moduri de lucru specifice școlilor inovative europene: proiecte interdisciplinare, învățare independentă și învățarea prin colaborare într-o comunitate de învățare democratică.

Folosind resursele din comunitatea Babel, am reușit să trezim interesul profesioniștilor care își doresc să scrie, alături de noi, un capitol în crearea de experiențe de învățare relevante, practice și conectate la viață pentru viitorii liceeni Babel. La finalul celor patru ani de liceu, îi vedem pe tineri încrezători, cetățeni globali care vorbesc fluent engleza, conștienți de abilitățile lor și de direcția în care vor să se îndrepte, echilibrați și pregătiți să facă față vieții cu bucurie și reziliență, să aibă inițiativă, să rezolve probleme și să se dezvolte continuu”, spune Diaconu.

La finalul liceului, elevii vor susține examenul național de Bacalaureat, care le va permite accesul la universități din țară și străinătate.

În anul școlar 2022-2023, Liceului Babel va funcționa pe Str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, Timișoara, urmând ca, din anul școlar următor, să se mute în cea de-a doua clădire a campusului Babel, în zona de nord a orașului.

Asociația Părinți în Dialog organizează în data de 5 martie, ora 16:00, un eveniment de informare pentru părinții și copiii interesați să afle mai multe detalii despre Liceul Babel. Toți cei interesați pot participa completând formularul de înscriere disponibil online la https://forms.gle/tCymEoA3DqhsJHnj7 și pot accesa site-ul Liceului www.liceulbabel.ro pentru mai multe detalii. Termenul-limită pentru înscrierea la Liceul Babel este 2 aprilie.

Liceul Babel se deschide în septembrie 2022 cu 34 de elevi în clasa a IX-a. Liceul Babel este continuarea firească a Școlii Gimnaziale Babel (înființată în 2016) și a fost creat din motivația de a oferi un ecosistem complet care să permită accesul la o educație ce respectă principii și valori esențiale: colaborare, empatie, creativitate, curiozitate, experiențe reale de învățare. Echipa de profesori a Liceului Babel lucrează îndeaproape cu parteneri olandezi și belgieni, specialiști în Învățare Experiențială și Învățarea Științelor bazată pe Investigație.

Din 2016, Asociația Părinți în Dialog este motor pentru transformările din sistemul educațional din România. Printre proiectele Asociației se numără: Școala Gimnazială Babel, Join Learning, Summer Fun, MakerSquad, MakerSpace, Grădina prin ochii științei, Școala Părinților, Vara profesorilor altfel, Atelierele Profesorescu și SEED (Săptămâna Europeană a Educației Democratice). Cu fiecare dintre aceste proiecte, Asociația Părinți în Dialog a ajuns la tot mai mulți membri din comunitatea locală, națională, dar și internațională.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alina Gorghiu

Alin Nica, laudatio pentru Alina Gorghiu: “Şi-a făcut datoria pentru judeţul Timiş”

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, afirmă că senatoarea Alina Gorghiu şi-a făcut cu prisosinţă datoria faţă de judeţul Timiş şi Timişoara. El regretă însă faptul că, foarte probabil, ea nu va mai figura pe listele PNL Timiş la viitoarele alegeri. În urmă cu câteva zile prorectorul UVT, liberalul Mădălin Bunoiu, făcând o radiografie a filialei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, laudatio pentru Alina Gorghiu: “Şi-a făcut datoria pentru judeţul Timiş”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize

Goluri multe, spectacol, controverse, destule lovituri de la 11 metri, unele chiar pe final… acesta este tabloul primei etape din „Divizia D”, care s-a restartat în acest weekend. Peciu Nou este una din favoritele competiției, iar faptul că Brian Filimon, jucătorul cu cele mai multe campionate câștigate a ales să vină aici, spune multe despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Făcea liniștit taximetrie, deși avea carnetul suspendat

Sâmbătă, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Timişoara au fost sesizați de lucrătorii Direcției Poliției Locale Timișoara cu privire la faptul că au depistat pe strada Piața Huniade din oraș, un bărbat, în vârstă de 36 de ani, care conducea un autoturism, având permisul de conducere suspendat. În urma verificărilor efectuate de polițiștii rutieri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Făcea liniștit taximetrie, deși avea carnetul suspendat

Economic vezi arhiva Economic

combină frigorifică Beko

Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Șantierul de la extinderea Clinicii ORL din Timișoara a fost oprit, iar primăria așteaptă punerea în executare a ordonanței președințiale prin care a primit drept de utilizare pentru un drum de acces de pe strada opusă celei pe care se ridică noua clăire. Viceprimarul Lațcău spune că nu vrea o intervenție cu poliție și jandarmi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șantierul de la Clinica ORL e momentan oprit. Viceprimarul Lațcău vrea să evite intervenția jandarmilor
Goluri multe, spectacol, controverse, destule lovituri de la 11 metri, unele chiar pe final… acesta este tabloul primei etape din „Divizia D”, care s-a restartat în acest weekend. Peciu Nou este una din favoritele competiției, iar faptul că Brian Filimon, jucătorul cu cele mai multe campionate câștigate a ales să vină aici, spune multe despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize
Sâmbătă, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Timişoara au fost sesizați de lucrătorii Direcției Poliției Locale Timișoara cu privire la faptul că au depistat pe strada Piața Huniade din oraș, un bărbat, în vârstă de 36 de ani, care conducea un autoturism, având permisul de conducere suspendat. În urma verificărilor efectuate de polițiștii rutieri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Făcea liniștit taximetrie, deși avea carnetul suspendat
Polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au reținut un bărbat, de 19 ani, bănuit de tâlhărie calificată. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J Timiș. În fapt, în data de 7 august, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale au fost sesizați de un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tupeu de borfaș! Tânăr de 19 ani, tâlhar cu acte în regulă
La mai mult de un an de zile de la demararea șantierului pentru realizarea Centurii Sud de ocolire a Timișoarei, pe traseul acesteia mai sunt încă porțiuni pe care doar acum se curăță stratul vegetal. Per total, evoluția șantierului de abia a depășit jumătate din totalul lucrărilor necesare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mobilizare slabă din partea constructorului de pe Centura Sud. În unele zone încă se curăță stratul vegetal de pe traseu/FOTO
Rămasă vineri noaptea fără pagina sa de internet, din cauza unor probleme juridice, spune inistituia, Primăria Timișoara a fost nevoită să găsească o alternativă, și aceasta rapid. A reușit sâmbătă după masă, iar acum pagina este disponibilă într-o formă temporară, la adresa https://site.primariatm.ro/ ”În urma unor probleme de natură juridică apărute cu furnizorul de mentenanță,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A ”reînviat” pagina de internet a Primăriei Timișoara, dar la alta adresă. Cea originală, blocată de probleme juridice
Top