Vinul alb nu este în niciun caz mai puțin sofisticat decât vinul roșu. Poate fi la fel de complex și la fel de delicios. Dar de unde începi când vine vorba să îl alegi?
Cum se face vinul alb?
În mod obișnuit, vinul alb este făcut din struguri albi. Dar, la fel ca în toate vinurile, nu este chiar atât de simplu. În primul rând, cojile de struguri sunt îndepărtate înainte de fermentare, pentru a evita conferirea unor niveluri ridicate de taninuri și culoare vinului. Acest lucru este diferit de producția de vin roșu, în care cojile de struguri sunt lăsate în timpul fermentației pentru a asigura culorile, aromele și taninurile împărtășite vinului.
Cheia producerii vinului alb este fermentarea pentru o perioadă de două până la patru săptămâni la o temperatură scăzută de 12-22 de grade, pentru a permite aromelor delicate și bunătății să rămână.
Odată fermentat, vinificatorii vor modifica adesea vinul prin opțiuni precum maturarea în butoaie vechi de stejar sau în butoaie noi de stejar, care pot aduce în amestec arome de vanilie sau nucă de cocos.
Care sunt cele mai comune opt tipuri de vin alb?
De exemplu, nu există un singur Sauvignon Blanc, de exemplu, ci mai degrabă gustul vinurilor obținute din acest soi diferă în funcție de climă, sol, metode de agricultură și, cel mai important – interferența umană sau „intervenția” în cramă.
Cu toate acestea, iată opt soiuri din ce în ce mai populare de vin alb, de care poate nu ai auzit înainte.
Chardonnay
Multă vreme, Chardonnay a fost ocolit de băutorii de vin – o mișcare cunoscută sub numele de ABC (Anything But Chardonnay). Dar Chardonnay este unul dintre cei mai complexe și versatile tipuri de strugur.
Cotnari – oferte
Mijlociu până la consistent, Chardonnay este un vin alb sec care provine din regiunea Burgundy din Franța și variază în arome de la măr și lămâie, până la papaya și ananas.
Cel mai bine se asortează cu pește (cod, halibut) și crustacee (creveți, homar, crabi).
Sauvignon Blanc
Plin de arome de citrice și echilibrat cu arome parfumate și acide, Sauvignon Blanc este adesea vinul alb de preferat pentru cei care pur și simplu nu știu ce să bea. Strugurii cu coajă verde provin din Valea Loarei.
Cel mai bine se asortează cu carne albă precum pui, mâncăruri vegetariene ușor asezonate și fructe de mare.
Moscato
Dulce și fructat, Moscato are o notă de gazos și este adesea folosit ca vin de desert. Este extrem de aromat și parfumat cu aciditate puternică.
Cel mai bine se asortează cu crudități precum morcovi, țelină și castraveți.
Pinot Grigio
Cunoscut și sub denumirea de Pinot Gris, acest vin este cu corp ușor și plin de arome proaspete, florale. Pinot Grigio este unul dintre cele mai populare stiluri de vin italiene. Pinot Grigio variază foarte mult în funcție de locul în care este cultivat – de la soiurile uscate, saline din nordul Italiei, până la aromele de fructe și lămâie ale New World Pinot Grigios.
Cotnari – descoperă ofertele
Există chiar și un stil dulce de Pinot Grigio făcut în Alsacia, care folosește putregaiul nobil și strugurii de recoltare târzie pentru a-i crea aromele confiate, cu miere.
Cel mai bine se asortează cu fructe de mare, mâncăruri cu paste și mâncăruri vegetariene.
Riesling
Riesling este un vin alb aromat, parfumat și intens. Este o opțiune grozavă dacă ai poftă de ceva cu niște zahăr, pentru a contrabalansa orice condiment și poate varia de la super dulce la uscat.
Dacă ești în căutarea unui riesling uscat, caută vinuri din Alsacia, statul Washington sau Clare Valley. Germania are niște stiluri Riesling grozave, mai dulci și puțin uscate.
Cel mai bine se asortează cu pește delicat și mâncăruri de inspirație asiatică.
Viognier
Viognier este un vin alb corpolent, cu arome frumos parfumate de piersici, mandarine și caprifoi. Este originar din regiunea Rhöne de Nord din sudul Franței și este adesea rotund, bogat și intens la gust, cu o senzație aproape uleioasă în gură.
Cel mai bine se asortează cu carne la grătar și prăjită și fructe de mare.
Chenin Blanc
Chenin este super versatil, producând vinuri variind de la uscat la spumant. Una dintre cele mai populare zone pentru Chenin Blanc este Africa de Sud, unde este adesea amestecat cu Semillon, Viognier și Marsanne pentru a face un vin mai bogat. Este adesea descris ca având arome asemănătoare mărului și arome de miere. Și are un nivel bun de aciditate și dulceață.
Cotnari – idei
Cel mai bine se asortează cu alimente dulci și acrișoare. Și mâncăruri de inspirație asiatică.
Albariño
Acest vin alb minunat de revigorant beneficiază de note pline de lime și grapefruit, asortate cu aromele de fructe cu sâmburi ale nectarinei și chiar caprifoiului. Majoritatea Albariño provine din regiunea Rìas Baixas din Spania și din regiunea Vinho Verde din Portugalia.
Cel mai bine se asortează cu brânzeturi moi, salate și pește.
Comentarii prin facebook