Aragazul este un electrocasnic atât de comun la care, de multe ori, nici nu ne gândim că se poate strica. Să nu uităm, însă, că este și el supus degradării, la fel ca orice alt aparat. Dacă nu te afli în sitația în care să vrei să îți schimbi aragazul din proprie inițiativă (pentru că este vechi sau pentru că nu se mai încadrează în noua ta locuință), hai să vedem care sunt posibilele semne care ți-ar putea da de gândit ca a venit momentul să îți cumperi un aragaz nou.
Înainte să trecem la posibilele probleme, trebuie să vorbim puțin și despre folosirea și întreținerea corectă a aragazului. În cazul în care doar ce ți-ai achiziționat un aragaz nou și nu știi cum să îl montezi, te sfătuim să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a evita orice risc ai putea înâmpina din cauza unei montări greșite.
Apoi, te sfătuim să îl cureți periodic (măcar de două ori pe lună) pentru a nu se degrada sau deteriora prea curând. În ceea ce privește depozitarea, te sfătuim să nu îl plasezi în spații umede, care favorizează o defectare precoce.
Acum, că știi ce trebuie să faci pentru a preveni problemele, hai să vedem care ar putea să fie cele mai frecvente.
1. Nu se mai aprinde cuptorul
O problemă foarte comună este aceea că nu se mai aprinde flacăra cuptorului. În cazul unui aragaz pe gaz, problema va fi cauzată de o componentă a acestuia, care s-a defectat, și naume termocupola. Dacă tu deții un aragaz electric și te confrunți cu aceeași problemă, află că piesa vinovată de acest lucru este bujia, iar o altă cauză ar putea să fie aceea că s-a descărcat bateria.
În oricare dintre aceste două situații te-ai afla, fie că ai un aragaz pe gaz, fie că ai un aragaz electric, în cazul în care ai această problemă, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui specialist pentru a schimba piesa deteriorată. Nu îți asuma niciun risc și nu face niciun compromis pentru că sănătatea ta și a ce lor din jur este mai importantă decât orice altceva.
2. S-a stricat furtunul
Atunci când vorbim despre un aragaz pe gaz, acesta este alimentat cu ajutorul unui furtun, care se poate deteriora în timp. Evident că atunci când este instalat, specialistul se asigură că furtunul aragazului tău nu are fissuri, însă uzura și alți factori externi (temperatura, mutarea aragazului etc.) îi pot dăuna și astfel își fac apariția fisurile pe suprafața acestuia.
Cum îți dai seama că tocmai s-a întâmplat acest lucru? În cazul în care nu ai montat un detector de gaze, care te va anunța prin sunetul lui specific, că există o scurgere de gaze și le va opri imediat, vei simți cu siguranță mirosului gazului. Te sfătuim ca, îndată ce constați acest lucru, să oprești focul și să deschizi larg ferestrele pentru a aerisi camera.
Și în această situație recomandarea este să te îndrepți către un specialist care să vină și să constate ce s-a întâmplat pentru ca apoi să te poată ajuta cu următorii pași (de regulă, furtunul se înlocuiește).
3. Defectarea canalului de circulație
Atunci când flacăra își reduce din intensitate, acest lucru poate avea două cauze: fie presiunea scăzută a gazelor, fie depuneri care se strâng în canalul de alimentare al aragazului. Acest lucru este valabil atunci când vorbim despre aragazul pe gaz. În cazul în care te gândești că problema poate să fie rezolvată împingând depunerile, avem o veste o proastă pentru tine – acestea vor fi împinse înapoi de către presiunea gazelor. Și aici soluția este ca și mai sus: cheamă un specialsit care să te scape de acceastă problemă, fără complicații și fără riscuri.
Acum, că ai aflat care sunt cele mai frecvente probleme pe care le poate avea aragazul tău, te sfătuim să faci tot ce ține de tine pentru a le preveni și să suni un expert atunci când le constați.
Comentarii prin facebook