CCIA Timiș susține includerea antreprenorilor în Catalogul Firmelor, respectiv emiterea unui certificat de competenți pentru administratori

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș se alătură altor organizații similare, din alte județe, în susținerea pachetului de schimbări ale Legii Camerelor de Comerț, propuneri extrem de promovate în ultima perioadă, odată cu lansarea lor de către Camera de Comerț și Industrie a României, care a ajuns acum și în dezbaterea parlamentarilor.

Principalele modificări se referă mai ales la două puncte considerate de mare parte din mediul de afaceri românesc cel puțin … interesante, anume includerea prin lege a tuturor persoanelor juridice cu activitate economică într-un așa numit Catalog al Firmelor, respectiv obligativitatea unui certificat de competență, emis după absolvirea unui anumit curs la Cameră, de către orice persoană care dorește să fie administrator al unei firme.

În principiu, modificările se referă la patru puncte, cu destul de puțină legătură între ele. Pe lângă cele două enumerate mai sus, se mai referă la relansarea sistemului de învățământ profesional dual, respectiv la o reglementare a situației camerelor de comerț bilaterale, care nu ar avea același statut cu camerele de comerț clasice.

Primul punct vizat presupune și plata unor sume de bani, în cazul Catalogului Firmelor a unei contribuții așa cum este numită de inițiator, și nu a unei taxe.

Propunerea a fost criticată de mare parte a mediului de afaceri, dar reprezentanții camerelor spun că ar fi una benefică pentru firme, pentru că le-ar aduce imagine și prezență mai bună în mediul economic, că „va genera vizibilitate și oportunități reale de promovare și internaționalizare„. Trebuie spus că includerea în acest Catalog al Afacerilor va fi obligatorie prin lege și va presupune, conform propunerii, plata unei taxe între 10 și 100 de euro anual.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș susține, la fel ca și toate celelalte camere județene, susține propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, subliniind prezența unor beneficii și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș susține, la fel ca și toate celelalte camere județene, propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, subliniind prezența unor beneficii și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

”Această modificare aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât și statului român. Primul subiect, Catalogul firmelor realizează o serie de măsuri de promovare a capitalului autohton și facilitează accesul acestuia către noi piețe. Aici aș vrea să completez, sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea noilor oportunități și parteneriate de afaceri, resurse de finanțare. Toate acestea pot fi accesate digitalizat la o bază de date europeană și mondială. După cum știți noi suntem o cameră de comerț complet diferită față de cele din occident. Ca și beneficii amintesc participarea firmelor romanești la misiuni economice, târguri și expoziții, dar cu sprijinul guvernului. Odată cu această lege, vor fi deja alte posibilități. (…) Modelul acesta este copiat după modelul Ungariei, unde funcționează de 3 ani prin acest model, și funcționează foarte bine. Toată lumea are o problemă cu acea taxă care trebuie plătită pentru a ajunge în catalogul firmelor. E de precizat că nu este o taxă, ci este o contribuție care începe de la 10 euro și ajunge la 100 de euro pe an și care aduce extrem de multe beneficii, datorită faptului că ești deja într-o bază de date europeană și chiar mondială, prin camerele de comerț” a spus Florica Chiriță, președintele CCIAT.

O altă modificare se referă la introducerea unui Certificat de competență, ca act obligatoriu necesar pentru desfășurarea activității urmarea înființării unui nou profesionist, cu scopul de a crește calitatea actului comercial, de a responsabiliza agenții economici și de a contribui la îmbunătățirea și dinamizarea activității economice. Emiterea unui certificat de competență va echivala cu deținerea unui pașaport de încredere, cu valabilitate pe plan global, în mediul fizic și în cel online.

Un alt aspect abordat în proiectul de lege se referă la necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie orientat către pregătirea și gestionarea forței de muncă și adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizează relansarea diplomației economice și modalitățile de gestionare a situației camerelor bilaterale, având ca rezultat urmărit dezvoltarea și eficientizarea relațiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltării internaționalizării mediului de afaceri, atragerea şi valorificarea investițiilor străine directe în România și, implicit, reducerea deficitului comercial.

„CCIA Timiș se raliază punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comerț de interfață a mediului de afaceri în raport cu autoritățile și necesității alinierii sistemului cameral românesc la cel european, plecând de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franța, Italia, Turcia – unde relația dintre camera de comerț și antreprenor este legiferată sub forma afilierii obligatorii”, au mai anunțat reprezentanții instituției.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

dani a spus: (mai 10th, 2022 at 10:20 )

mizerie! de ce nu ma lasa pe mine sa hotarasc daca vreu sau nu sa fiu intr-o „lista selecta” l(a gramada)..auzi beneficii fmm de hoti

Corneliu Vaida a spus: (mai 12th, 2022 at 14:31 )

COMUNICAT DE PRESA
O inițiativă legislativă parlamentară impune o taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro pe an pentru cele aproximativ 1,2 milioane de firme şi pfa-uri din România plătibilă în contul C.C.I.R.
Aşa, Camera de Comerț a României ar strânge aprox. 22 de milioane de euro anual , bani care se zice că vor fi folosiţi pentru „regândirea rolului Camerei şi pentru a-i da forţă pentru a desfăşura activităţi de diplomaţie economică şi de reprezentativitate a mediului de afaceri”, aşa cum se întâmplă prin alte ţări, spun iniţiatorii.
Vorba aia: Trai nineaca!

Ca unul dintre cei cinci, care în Ianuarie 1990 a făcut parte din grupul care a avut inițiativa de a înființa prima Cameră de Comerț locală din Romania – unde in prezent sunt „Membru de Onoare” – spun că „taxa” asta e doar colacul de salvare financiară pentru „competenții” care au cârmuit Camera de Comerț si Industrie a României.

Dacă taxa asta s-ar regionaliza – cuantumul ei fără să fie administrat de către C.C.I.R., iar banii ar merge doar la Camerele de Comerț județene, aş fi de acord – dar nu oricum, ci contra unor facilități fiscale sau înlesniri aplicabile pe plan local firmelor taxate.
Suntem după o mare criză care a afectat profund industria, agricultura si serviciile şi ne zbatem în continuare într-o a doua criză, care pare să se acutizeze pe zi ce trece!
Cel mai mult au de suferit întreprinderile mici si mijlocii, firme ai căror acționari, chiar si salariați, formează clasa de mijloc a României, o clasă din ce în ce mai vulnerabilă.
Deci, în contextul actual, o asemenea taxă care ar putea activa Camerele de Comerț locale, care să ofere servicii reale şi măsurabile firmelor, ar fi acceptabila, însă doar – repet -condiționata de facilități reale pentru cotizanți.

Corneliu Vaida
Președinte Filiala Timiș
Partidul Alianța Antreprenorilor si Agricultorilor

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Meci de vacanţă pentru Poli, după obţinerea biletelor pentru prima ligă de handbal

Cu locul din Liga Națională asigurat după succesele cu Sighişoara şi Oradea, SCM Politehnica Timișoara a dat șansa de a juca mai multe minute unor handbaliști folosiți mai puțin, în meciul cu CSM Bacău. Moldovenii au câștigat cu 31-29 partida din ultima etapă, a III-a, a barajului pentru Liga Zimbrilor. Cu opt jucători – Marius...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci de vacanţă pentru Poli, după obţinerea biletelor pentru prima ligă de handbal
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi

Polițiștii locali au intervenit prin luarea măsurilor legale, în acest weekend, în urma mai multor sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice prin ascultarea de muzică la intensitate ridicată, pe timp de noapte, procovând astfel deranjarea cetățenilor. Astfel, polițiștii locali au aplicat sancțiuni contravenționale atât în cazul unor persoane fizice, cât și în cazul unor societăți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi

Economic vezi arhiva Economic

Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Oaspetele a avut o întâlnire de lucru cu președintele CCIAT Florica Chiriță, fiind discutate posibilitățile de a consolida relațiile de colaborare între cele două organizații. În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a făcut o scurtă prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consulul Germaniei la Timișoara a vizitat CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Polițiștii locali au intervenit prin luarea măsurilor legale, în acest weekend, în urma mai multor sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice prin ascultarea de muzică la intensitate ridicată, pe timp de noapte, procovând astfel deranjarea cetățenilor. Astfel, polițiștii locali au aplicat sancțiuni contravenționale atât în cazul unor persoane fizice, cât și în cazul unor societăți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât costă deranjarea liniștii publice? Polițiștii locali au împărțit cu dărnicie amenzi
Colterm caută motorină euro diesel 5 și benzină fără plumb. Anunțul a fost publicat pe SEAP, iar valoarea înțelegerii este estimată la 2,6 milioane de lei. Combustibilul va fi livrat la sediul CET Sud, respectiv va fi disponibil la benzinării, pe baza cardurilor. Anunțul pentru achiziție carburanți vizează motorina euro diesel 5 livrată cu cisterna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de termoficare a Timișoarei caută furnizor de benzină și motorină în valoare de 2,6 milioane de lei
O nouă personalitate se adaugă celor deja aflate pe o lungă listă a beneficiarilor titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara. De această dată vorbim despre un reprezentant al lumii artistice, Cristian Măcelaru. Pe 25 mai, la Universitatea de Vest Timișoara este programat un moment ceremonial maestrului Cristian Măcelaru fiindu-i acordat titlul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Măcelaru primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest
Astăzi are loc lansarea cărții ”10 pentru medicină” a Ximenei Muntean. Evenimentul va avea loc în sala A11 a Universității de Vest, luni, 23 mai 2022, de la ora 15.00. Ximena Muntean este profesor de biologie la un prestigios colegiu timișorean. Este absolventă a Liceului Sanitar din Arad, licențiată în biologie la Universitatea de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ”10 pentru Medicină” – lansare de carte
Rămas fără reabilitare totală, Parcul Copiilor din Timișoara suferă în aceste zile reparații la jocurile care mai pot fi salvate, anunță primarul Dominic Fritz. E nevoie doar de o mână pricepută, spune oficialul. De cealaltă parte, fostul viceprimar Dan Diaconu vede diferit problema și… perspectiva din parc. Facem ordine rând pe rând, reparăm ce se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz se pregătește de 1 Iunie. Se repară jocurile din Parcul Copiilor
Top