CCIA Timiș susține includerea antreprenorilor în Catalogul Firmelor, respectiv emiterea unui certificat de competenți pentru administratori

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș se alătură altor organizații similare, din alte județe, în susținerea pachetului de schimbări ale Legii Camerelor de Comerț, propuneri extrem de promovate în ultima perioadă, odată cu lansarea lor de către Camera de Comerț și Industrie a României, care a ajuns acum și în dezbaterea parlamentarilor.

Principalele modificări se referă mai ales la două puncte considerate de mare parte din mediul de afaceri românesc cel puțin … interesante, anume includerea prin lege a tuturor persoanelor juridice cu activitate economică într-un așa numit Catalog al Firmelor, respectiv obligativitatea unui certificat de competență, emis după absolvirea unui anumit curs la Cameră, de către orice persoană care dorește să fie administrator al unei firme.

În principiu, modificările se referă la patru puncte, cu destul de puțină legătură între ele. Pe lângă cele două enumerate mai sus, se mai referă la relansarea sistemului de învățământ profesional dual, respectiv la o reglementare a situației camerelor de comerț bilaterale, care nu ar avea același statut cu camerele de comerț clasice.

Primul punct vizat presupune și plata unor sume de bani, în cazul Catalogului Firmelor a unei contribuții așa cum este numită de inițiator, și nu a unei taxe.

Propunerea a fost criticată de mare parte a mediului de afaceri, dar reprezentanții camerelor spun că ar fi una benefică pentru firme, pentru că le-ar aduce imagine și prezență mai bună în mediul economic, că „va genera vizibilitate și oportunități reale de promovare și internaționalizare„. Trebuie spus că includerea în acest Catalog al Afacerilor va fi obligatorie prin lege și va presupune, conform propunerii, plata unei taxe între 10 și 100 de euro anual.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș susține, la fel ca și toate celelalte camere județene, susține propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, subliniind prezența unor beneficii și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș susține, la fel ca și toate celelalte camere județene, propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, subliniind prezența unor beneficii și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

”Această modificare aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât și statului român. Primul subiect, Catalogul firmelor realizează o serie de măsuri de promovare a capitalului autohton și facilitează accesul acestuia către noi piețe. Aici aș vrea să completez, sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea noilor oportunități și parteneriate de afaceri, resurse de finanțare. Toate acestea pot fi accesate digitalizat la o bază de date europeană și mondială. După cum știți noi suntem o cameră de comerț complet diferită față de cele din occident. Ca și beneficii amintesc participarea firmelor romanești la misiuni economice, târguri și expoziții, dar cu sprijinul guvernului. Odată cu această lege, vor fi deja alte posibilități. (…) Modelul acesta este copiat după modelul Ungariei, unde funcționează de 3 ani prin acest model, și funcționează foarte bine. Toată lumea are o problemă cu acea taxă care trebuie plătită pentru a ajunge în catalogul firmelor. E de precizat că nu este o taxă, ci este o contribuție care începe de la 10 euro și ajunge la 100 de euro pe an și care aduce extrem de multe beneficii, datorită faptului că ești deja într-o bază de date europeană și chiar mondială, prin camerele de comerț” a spus Florica Chiriță, președintele CCIAT.

O altă modificare se referă la introducerea unui Certificat de competență, ca act obligatoriu necesar pentru desfășurarea activității urmarea înființării unui nou profesionist, cu scopul de a crește calitatea actului comercial, de a responsabiliza agenții economici și de a contribui la îmbunătățirea și dinamizarea activității economice. Emiterea unui certificat de competență va echivala cu deținerea unui pașaport de încredere, cu valabilitate pe plan global, în mediul fizic și în cel online.

Un alt aspect abordat în proiectul de lege se referă la necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie orientat către pregătirea și gestionarea forței de muncă și adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizează relansarea diplomației economice și modalitățile de gestionare a situației camerelor bilaterale, având ca rezultat urmărit dezvoltarea și eficientizarea relațiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltării internaționalizării mediului de afaceri, atragerea şi valorificarea investițiilor străine directe în România și, implicit, reducerea deficitului comercial.

„CCIA Timiș se raliază punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comerț de interfață a mediului de afaceri în raport cu autoritățile și necesității alinierii sistemului cameral românesc la cel european, plecând de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franța, Italia, Turcia – unde relația dintre camera de comerț și antreprenor este legiferată sub forma afilierii obligatorii”, au mai anunțat reprezentanții instituției.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

dani a spus: (mai 10th, 2022 at 10:20 )

mizerie! de ce nu ma lasa pe mine sa hotarasc daca vreu sau nu sa fiu intr-o „lista selecta” l(a gramada)..auzi beneficii fmm de hoti

Corneliu Vaida a spus: (mai 12th, 2022 at 14:31 )

COMUNICAT DE PRESA
O inițiativă legislativă parlamentară impune o taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro pe an pentru cele aproximativ 1,2 milioane de firme şi pfa-uri din România plătibilă în contul C.C.I.R.
Aşa, Camera de Comerț a României ar strânge aprox. 22 de milioane de euro anual , bani care se zice că vor fi folosiţi pentru „regândirea rolului Camerei şi pentru a-i da forţă pentru a desfăşura activităţi de diplomaţie economică şi de reprezentativitate a mediului de afaceri”, aşa cum se întâmplă prin alte ţări, spun iniţiatorii.
Vorba aia: Trai nineaca!

Ca unul dintre cei cinci, care în Ianuarie 1990 a făcut parte din grupul care a avut inițiativa de a înființa prima Cameră de Comerț locală din Romania – unde in prezent sunt „Membru de Onoare” – spun că „taxa” asta e doar colacul de salvare financiară pentru „competenții” care au cârmuit Camera de Comerț si Industrie a României.

Dacă taxa asta s-ar regionaliza – cuantumul ei fără să fie administrat de către C.C.I.R., iar banii ar merge doar la Camerele de Comerț județene, aş fi de acord – dar nu oricum, ci contra unor facilități fiscale sau înlesniri aplicabile pe plan local firmelor taxate.
Suntem după o mare criză care a afectat profund industria, agricultura si serviciile şi ne zbatem în continuare într-o a doua criză, care pare să se acutizeze pe zi ce trece!
Cel mai mult au de suferit întreprinderile mici si mijlocii, firme ai căror acționari, chiar si salariați, formează clasa de mijloc a României, o clasă din ce în ce mai vulnerabilă.
Deci, în contextul actual, o asemenea taxă care ar putea activa Camerele de Comerț locale, care să ofere servicii reale şi măsurabile firmelor, ar fi acceptabila, însă doar – repet -condiționata de facilități reale pentru cotizanți.

Corneliu Vaida
Președinte Filiala Timiș
Partidul Alianța Antreprenorilor si Agricultorilor

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare

Federaţia Română de Fotbal a stabilit astăzi ţintarul din play-out, acolo unde va fi prezentă şi CSC Dumbrăviţa, în încercarea de a se salva de la retrogradare. În play-out, echipele vor intra cu toate punctele acumulate în sezonul regular și vor mai avea de jucat doar șase meciuri de fiecare în cadrul a șapte etape....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Top