Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a făcut plăţi ilegale pentru a obţine o scrisoare deschisă scrisă şi semnată de opt europarlamentari, dintre care trei sunt români. Printre aceştia se numără acelaşi nelipsit Cristian Buşoi, care a figurat şi în scandalul “Qatargate”. Ceilalţi doi români sunt Daniel Buda (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (AUR, ex-PSD).
Scrisoarea deschisă semnată de cei opt foști sau actuali parlamentari europeni este din 2021 şi apăra interesele gigantului tehnologic chinez Huawei. Potrivit documentelor judiciare consultate de POLITICO, fiecărui cosemnatar al scrisorii i s-ar fi oferit 1.500 de euro de către concernul chinez.
Luna aceasta, autorităţile belgiene au făcut percheziţii la 21 de adrese, ca parte a unei anchete privind „corupţia activă din Parlamentul European”, care „a avantajat Huawei”, aarată G4Media. Anchetatorii analizează „cadouri excesive” sau „remuneraţii pentru luarea de poziţii politice” care au avut loc „din 2021 până în prezent”, au declarat procurorii. Într-un al doilea test major de responsabilitate pentru Parlamentul European după scandalul Qatargate din 2022, patru persoane au fost acuzate de corupţie şi organizare criminală şi una de spălare de bani, a anunţat săptămâna trecută procuratura belgiană.
Potrivit unui mandat de arestare văzut de POLITICO, , o parte esenţială a investigaţiei se axează pe o scrisoare trimisă de opt deputaţi europeni în februarie 2021 către trei comisari europeni, în care aceştia susţin că tensiunile geopolitice nu ar trebui să împiedice dezvoltarea echipamentelor 5G în Europa. Scrisoarea era semnată şi de trei europarlamenatri români: Cristian Buşoi (PNL), Daniel Buda (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (pe atunci PSD, acum AUR).
De menţionat că Buşoi a fost implicat şi în celălat mare scandal de corupţie care a zguduit Parlamentul European, cel privind lobby-ul făcut pentru Qatar. În acel scandal a fost arestată eurodeputata greacă Eva Kaili, asupra căreia au fost găsite sute de mii de euro cash, declanşând un imens scandal de corupţie în Parlamentul European.
Anul trecut, Cristian Buşoi a primit funcţia de preşedinte al PNL Timişoara, după ce a pierdut trenul spre Parlamentul European. A primit doar locul III pe lista de deputaţi a PNL Timiş, astfel că s-a mutat la Dolj pe locul II. Nu a obţinut însă mandatul, dar recent, a fost recompensat de partid şi numit secretar de stat în Ministerul Energiei condus de Sebastiuan Burduja, cu toate că la bată este medic. Buşoi se numără printre cei mai bogaţi politicieni romîni, deşi toată viaţa a fost bugetar.
Comentarii prin facebook