Proaspăt membru în Comisia de Supraveghere a activității SIE, senatorul USR de Timiş, Sorin Şipoş, afirmă că lovit de un prim paradox. Respectiv, directorul SIE, Gabriel Vlase, este mai deschis transparentizării activităţii serviciului, decât colegii săi din comisie. Pe de altă parte, Şipoş spune că nu a primit informaţii privind interferențele Rusiei în procesul electoral din România.
Sorin Şipoş afirmă că misiunea sa, ca membru în Comisia de Supraveghere a activității Serviciului de Informații Externe, este cea asumată de USR, respectiv demararea unui control civil real.
“Două lucruri trebuie să verificăm. Primul, dacă serviciile secrete își fac datoria. Al doilea, dacă respectă legea, dacă nu abuzează de natura secretă a activității lor”, afirmă Şipoş.
Ca atare, el spune că şi-a asumat o luptă pentru transparență, atât cât permite legislaţia. În mod cu totul bizar, Şipoş a observat că mai mult decât directorul SIE, Gabriel Vlase, se opun transparenţei, chiar colegii săi parlamentari din comisie.
“Da, activitatea lor este secretă, dar nu complet opacă. Vedem cum alte servicii de informații, din țări democratice, comunică cetățenilor starea securității lor naționale. Ieri am ridicat problema minimei transparențe, la a doua ședință a Comisiei. Am explicat de ce: în lipsa acestei minime transparenței înfloresc toate teoriile conspirației și presupunerile toxice. Transparență nu înseamnă pereți de sticlă, ci comunicare responsabilă. Pâna și eu ca membru în Comisia SIE, sunt legat de un jurământ de confidențialitate. Paradoxal, colegii mei de comisie au fost mai vehemenți împotrivă, decât directorul SIE, Gabriel Vlase, care ne-a îndemnat să comunicăm”, a continuat Şipoş.
Din păcate, el afirmă nu poate să spună dacă SIE și-a făcut până acum datoria în a preveni interferențele rusești.
“Cu alte cuvinte dacă i-au informat pe fostul președinte și pe prim-ministrul României. Ceea ce ni s-a răspuns, de fiecare dată, este următorul lucru, care este și adevărat, și de dorit, într-o democrație. Serviciile informează, politicienii iau deciziile. Or, e posibil și ca instituțiile să fi informat politicienii care nu au luat nicio decizie, din calcule pur politicianiste. Ciolacu candida, iar Iohannis îl avea pe calul Ciucă în cursă. Să ne amintim că, timp 10 ani, Klaus Iohannis ne-a liniștit că suntem perfect protejați, până am anulat alegerile prezidențiale din cauza interferențelor rusești. Ce vă pot spune este că azi există această prioritate de prevenire”, a încheiat senatorul USR.
Comentarii prin facebook