Lanţul slăbiciunilor. Un “concitadin” l-a rugat pe Nicolae Robu să intervină la Mihai Ritivoiu. Miza, domiciliul lui Fritz

Dominic Fritz si Nicolae Robu

Dominic Fritz si Nicolae Robu

Prefectura Timiş va demara o anchetă privind domiciliul primarului Dominic Fritz, în urma unei “intervenţii” a fostului primar Nicolae Robu. În calitate de „Cetățean român cu domiciliul în Timișoara, trăitor efectiv în Timișoara”, Robu i-a trimis o scrisoare prefectului Mihai Ritivoiu prin care-i solicită să dea curs solicitării făcute de un „concitadin”.

Fostul primar Nicolae Robu reîncălzeşte veche ciorbă a domiciului lui Dominic Fritz, de această dată printr-o “intervenţie” la prefectul Mihai Ritivoiu. Mai exact, Robu spune că a fost rugat de un “concitadin” să intervină la Ritivoiu pe tema unei solicitări pe care timişoreanul ar fi făcut-o la prefectură privind domciliul lui Fritz.

“SCRISOARE DESCHISĂ, ADRESATĂ D-LUI PREFECT DE TIMIȘ, MIHAI RITIVOIU

Domnule Prefect,

Vă adresez prezenta scrisoare deschisă, la rugămintea unui concitadin, care v-a trimis pe e-mail o solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Neavând niciun feedback la demersul său și știind că subsemnatul m-am arătat public preocupat de subiectul solicitării sale, a făcut apel la mine să fac cunoscută situația creată, prin pagina mea de Facebook, care are aproape 70.000 de urmăritori. Am optat să dau curs rugăminții celui în cauză, în formatul de scrisoare deschisă, cu reproducerea în ea a corpului e-mail-ului ce v-a fost transmis. Iată-l:

“Solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public

Domnule Prefect,

Legea 115 / 2015, respectiv Codul Administrativ cer imperativ aleșilor locali -consilieri locali și primari- să aibă:

(1) la alegeri, pt a putea candida, respectiv

(2) după alegeri, pe toată durata mandatului, pt a putea exercita funcțiile respective,

domiciliul în unitatea administrativ-teritorială în cauză.

Vă rugăm să verificați îndeplinirea, la această oră, de către dl Dominic Samuel Fritz, a acestei condiții -domiciliul în Timișoara- și să ne comunicați în scris concluzia verificării.

Menționăm că solicitarea noastră este inspirată de faptul că pe declarația de căsătorie a d-lui Fritz, apărută în presă, dată în 05.08.2021, este tăiat cuvântul “domiciliu” și înlocuit cu cuvântul “reședință”. Ori, cele două noțiuni sunt esențialmente diferite sub aspect juridic, prin prisma drepturilor și obligațiilor pe care fiecare din ele le are associate (…) Facem prezenta solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, considerând că dacă Primarul orașului are sau nu domiciliul în oraș este, având în vedere legile invocate, o informație de interes public. Vă mulțumim.”

D-le Prefect, ca simplu cetățean al Timișoarei, îmi exprim încrederea că solicitarea în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public ce a condus la prezenta scrisoare deschisă va primi răspuns în termen și lipsit de echivoc.

Cu stimă, Nicolae Robu Cetățean român cu domiciliul în Timișoara, trăitor efectiv în Timișoara”, arată Robu în scrisoare.

Potrivit unor surse politice, prefectul Ritivoiu va da curs în cel mai scurt timp intervenţiei lui Robu.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Mișu a spus: (mai 26th, 2022 at 18:10 )

Trafic de influență? :))))

vasile popescu a spus: (mai 26th, 2022 at 18:34 )

Nu domiciliul este problema neclara, ci cetatenia!
Astfel, Constitutia Romaniei prevede ca:
ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a
autorităţilor publice, fără privilegii şi fără
discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile
sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii,
de persoanele care au cetăţenia română şi
domiciliul în ţară. Statul român garantează
egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la
Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care
îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul
de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile
administraţiei publice locale.
Dar art. 37 prevede:
(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu
drept de vot care îndeplinesc condiţiile
prevăzute în articolul 16 alineatul (3),
dacă nu le este interzisă asocierea în
partide politice, potrivit articolului 40
alineatul (3).
Asadar constitutia nu face trimitere la alin. 4 ci doar la 3, de la art. 16, respectiv obligativitatea cetateniei romane.
E de clarificat acest aspect!
Sau poate nu am inteles eu bine!

ion a spus: (mai 26th, 2022 at 19:10 )

In mod evident domnul prefect se plictiseste si are nevoie de ceva front de lucru. Chit ca exista o sentinta pe acest subiect.

DoNimicFrig Impostor a spus: (mai 26th, 2022 at 21:33 )

Legea spune CLAR, daca vrei sa ocupi functii publice in Romania, in cazul lui DoNimic Frig, functia de primar al orasului Timisoara, trebuie sa ai cetatenie roamana si domiciliu in Timisoara . Chiar daca ai venit din alta tara, Germania, Italia, Franta, din UE…trebuie sa respecti ce iti cere legea din Romania !
In concluzie, daca DoNimic Frig nu are domiciliu in Timisoara si cetatenie romana, ocupa ilegal ca un impostor ce este functia de primar al orasului Timisoara si trebuie pedepsit atat el cat si cei care au aprobat candidatura lui ! Daca are ce cetatenie si domiciliu ( la momentul cand a candidat )….asta este…timisorenii trebuie sa inghita in sec si mai astepte 2 ani si ceva sa scape de el . Pana atunci…Dumnezeu cu mila . Sa sperati ca mai ramane ceva bun din Timisoara !

Mioriticus a spus: (mai 26th, 2022 at 21:44 )

Cu mici intervenții așa pe la spate asemenea activități l-au remarcat 8 ani cît a fost primar și nici acum nu încetează se pare că este un pensionar frustrat care crede că mai are vreo șansă să pună piciorul în primărie.

Cristi a spus: (mai 26th, 2022 at 22:56 )

Legea 115/2015 privind alegerile locale spune așa:
Art 4 al.2 „Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.” Dacă te oprește aici cu cititul, cum se pare ca a facut-o și Robu, ai zice ca Fritz nu are ce cauta la Primarie…. DAR…. art. 4 e doar despre CETĂȚENII ROMÂNI…..CETATENII UE au dedicat lor art. 5…. care zice așa:
„Articolul 5
(1) Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi.
(2) Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de consilier local și consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean.(la 04-06-2019, Alineatul (2) din Articolul 5 , Capitolul I , Titlul I a fost modificat de Punctul 4, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 40 din 3 iunie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 04 iunie 2019 )
(3) În sensul prezentei legi, prin cetățenii Uniunii Europene se înțelege cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România.”
De unde reies CLAR doua lucruri:
1. Nu are nevoie de cetățenie română, conform art 5 al.3
2. Are nevoie de domiciliu SAU reședință. Reședința există. E depusa la dosar.

robul urii a spus: (mai 26th, 2022 at 23:53 )

Dincolo de delir, care este documentul la care se solicită accesul?
Declarația de căsătorie a lui D. Fritz este un document aflat sub regimul legii invocate? Și dacă da, ce caută la Prefectură? Și ce-i cere prefectului, să intreprindă o cercetare judiciară într-o speță în care deja o instituție competentă s-a pronunțat?
Un om care s-a aflat la vârful administrației unui mare oraș e-atât de ignorant că ignoră aceste aspecte de doi lei?
Un individ cu astfel de comportament a fost profesor universitar și Rector?

vasile popescu a spus: (mai 27th, 2022 at 08:48 )

In perioada alegerii lui Fritz s-a vorbit mult de romanii care ocupau functii de primari si consilieri in alte tari.
Dar ei aveau si cetatenia tarii respective…
De asemenea, pe site-ul UE (https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/municipal-elections/index_ro.htm?fbclid=IwAR2wPBmyap473iFI6k-VbErraJ7plukn4zg4gmYUwk_SjyEVgui6D3ROBXM) scrie clar:
În următoarele țări, puteți fi ales pe postul de consilier local, nu și pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetățenia țării respective – Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovenia
În alte țări, și funcția de viceprimar sau cea de membru al cabinetului primarului sunt rezervate propriilor cetățeni.
Poate ne spun si juristii si finantistii daca un cetatean strain poate dispune de banul public romanesc?
Astept raspuns de la cei avizati, ca sa ne linistim cu totii.
Inclusiv domnul Robu!

lui Vasile a spus: (mai 27th, 2022 at 09:12 )

Tocmai ca cei avizati si-au dat raspunsul acum un an. E unul din motivele pentru care investirea lui Fritz s-a amanat luni bune. Dar s-a linistit Robu? Te-ai linistit matale? Nici vorba! Voi nu va veti linisti decat daca primiti i raspunsul pe care il vreti voi. Indiferent de lege sau adevar.

Eugen a spus: (mai 27th, 2022 at 11:44 )

Comunistul de la Bocsig face pipi contra vântului !

Căpitanul Soare a spus: (mai 27th, 2022 at 12:59 )

Apetitul pentru turnătorie și șopârleală, lipsa politeții și suspendarea bunului simț, mai tari decât un certificat de colaborator de la CNSAS!
Cum se zicea, pe vremuri: Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gara de Nord Timișoara intră oficial în șantier, pentru 17,6 milioane de lei

Lucrările de reparații la Gara de Nord din Timișoara pot începe, după un an de așteptare. Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a predat astăzi amplasamentul pentru demararea lucrărilor de reparații și intervenții în Stația Timișoara Nord. Principalele lucrări care se vor executa, la cele șase corpuri de clădire, sunt consolidarea elementelor structurale, afectate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gara de Nord Timișoara intră oficial în șantier, pentru 17,6 milioane de lei

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto

Mii de timișoreni au ales să aloce ziua de sâmbătă pentru a afla ce produce unul dintre cei mai mari investitori din orașul de pe Bega. În cadrul ContiShowOff 2022, care a avut loc în campusul companiei germane Continental Automotive Timișoara, angajații acesteia au prezentat tehnologiile viitorului, cele mai noi produse Continental, maşinile folosite pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Mii de timișoreni au ales să aloce ziua de sâmbătă pentru a afla ce produce unul dintre cei mai mari investitori din orașul de pe Bega. În cadrul ContiShowOff 2022, care a avut loc în campusul companiei germane Continental Automotive Timișoara, angajații acesteia au prezentat tehnologiile viitorului, cele mai noi produse Continental, maşinile folosite pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto
Nu doar dezvoltarea infrastructurii rutiere este în prim planul atenției oficialilor români și sârbi atunci când vine vorba de colaborarea dintre cele două țări. Zilele viitoare o delegație de la București se va deplasa în capitala Serbiei pentru a stabili cele mai bune modalități de dezvoltare a transportului interstatal pe calea ferată și pe apă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministerele Transporturilor din Serbia și România anunță dezvoltarea colaborării pe calea ferată și pe apă
Universitatea de Vest din Timișoara oferă timișorenilor un eveniment liric special, Proiectul „Mozart”, pe care Facultatea de Muzică și Teatru îl propune comunității timișorene și care va fi organizat în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, în seara zilei de miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19. Evenimentul lyric este prilejuit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Facultatea de Muzică și Teatru a UVT propune Proiectul „Mozart”, un eveniment liric prilejuit de examenul de licență al sopranei Marina Santrač
Festivalul vinului Vinofest, festivalul Internațional de Folclor „Vršački Venac” – ”Cununa Vârșețului” și seria de concerte reunite sub sigla Wind Rock sunt oferta lansată în perioada următoare pentru timișoreni de orașul sârbesc aflat la granița cu România. Așadar, la o oră de mers cu mașina aveți la dispoziție o alternativă bună de distracție de weekend....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oraşul Vârșeț oferă timișorenilor o lună iulie cu evenimente pe toate gusturile
Astăzi a avut loc nouă acțiune de ecologizare organizată de Poliția Locală, în zona Aradului. Voluntarii au adunat peste 25 de metri cubi de resturi de la construcții și deșeuri reciclabile abandonate. Direcția Poliţiei Locale Timișoara a organizat astăzi, 25 iunie, o nouă acțiune de ecologizare, la care au participat, pe bază de voluntariat, polițiști...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acţiune de ecologizare a Poliţiei Locale. 25 de metri cubi de deşeuri adunate în zona Aradului/Foto
Astăzi, la ora 12.00, cei de la ISU Timiş au fost anunţaţi despre producerea unui incendiu de deșeuri de materiale plastice, în comuna Becicherecu Mic. Incendiul se manifestă pe o surafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi.  La fața locului s-au deplasat de urgență doi ofițeri și 15 subofițeri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Becicherecu Mic. Ard deşeuri de materiale plastice. A fost sesizată Garda de Mediu
Top