Lanţul slăbiciunilor. Un “concitadin” l-a rugat pe Nicolae Robu să intervină la Mihai Ritivoiu. Miza, domiciliul lui Fritz

Dominic Fritz si Nicolae Robu

Dominic Fritz si Nicolae Robu

Prefectura Timiş va demara o anchetă privind domiciliul primarului Dominic Fritz, în urma unei “intervenţii” a fostului primar Nicolae Robu. În calitate de „Cetățean român cu domiciliul în Timișoara, trăitor efectiv în Timișoara”, Robu i-a trimis o scrisoare prefectului Mihai Ritivoiu prin care-i solicită să dea curs solicitării făcute de un „concitadin”.

Fostul primar Nicolae Robu reîncălzeşte veche ciorbă a domiciului lui Dominic Fritz, de această dată printr-o “intervenţie” la prefectul Mihai Ritivoiu. Mai exact, Robu spune că a fost rugat de un “concitadin” să intervină la Ritivoiu pe tema unei solicitări pe care timişoreanul ar fi făcut-o la prefectură privind domciliul lui Fritz.

“SCRISOARE DESCHISĂ, ADRESATĂ D-LUI PREFECT DE TIMIȘ, MIHAI RITIVOIU

Domnule Prefect,

Vă adresez prezenta scrisoare deschisă, la rugămintea unui concitadin, care v-a trimis pe e-mail o solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Neavând niciun feedback la demersul său și știind că subsemnatul m-am arătat public preocupat de subiectul solicitării sale, a făcut apel la mine să fac cunoscută situația creată, prin pagina mea de Facebook, care are aproape 70.000 de urmăritori. Am optat să dau curs rugăminții celui în cauză, în formatul de scrisoare deschisă, cu reproducerea în ea a corpului e-mail-ului ce v-a fost transmis. Iată-l:

“Solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public

Domnule Prefect,

Legea 115 / 2015, respectiv Codul Administrativ cer imperativ aleșilor locali -consilieri locali și primari- să aibă:

(1) la alegeri, pt a putea candida, respectiv

(2) după alegeri, pe toată durata mandatului, pt a putea exercita funcțiile respective,

domiciliul în unitatea administrativ-teritorială în cauză.

Vă rugăm să verificați îndeplinirea, la această oră, de către dl Dominic Samuel Fritz, a acestei condiții -domiciliul în Timișoara- și să ne comunicați în scris concluzia verificării.

Menționăm că solicitarea noastră este inspirată de faptul că pe declarația de căsătorie a d-lui Fritz, apărută în presă, dată în 05.08.2021, este tăiat cuvântul “domiciliu” și înlocuit cu cuvântul “reședință”. Ori, cele două noțiuni sunt esențialmente diferite sub aspect juridic, prin prisma drepturilor și obligațiilor pe care fiecare din ele le are associate (…) Facem prezenta solicitare în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, considerând că dacă Primarul orașului are sau nu domiciliul în oraș este, având în vedere legile invocate, o informație de interes public. Vă mulțumim.”

D-le Prefect, ca simplu cetățean al Timișoarei, îmi exprim încrederea că solicitarea în baza Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public ce a condus la prezenta scrisoare deschisă va primi răspuns în termen și lipsit de echivoc.

Cu stimă, Nicolae Robu Cetățean român cu domiciliul în Timișoara, trăitor efectiv în Timișoara”, arată Robu în scrisoare.

Potrivit unor surse politice, prefectul Ritivoiu va da curs în cel mai scurt timp intervenţiei lui Robu.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Mișu a spus: (mai 26th, 2022 at 18:10 )

Trafic de influență? :))))

vasile popescu a spus: (mai 26th, 2022 at 18:34 )

Nu domiciliul este problema neclara, ci cetatenia!
Astfel, Constitutia Romaniei prevede ca:
ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a
autorităţilor publice, fără privilegii şi fără
discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile
sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii,
de persoanele care au cetăţenia română şi
domiciliul în ţară. Statul român garantează
egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la
Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care
îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul
de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile
administraţiei publice locale.
Dar art. 37 prevede:
(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu
drept de vot care îndeplinesc condiţiile
prevăzute în articolul 16 alineatul (3),
dacă nu le este interzisă asocierea în
partide politice, potrivit articolului 40
alineatul (3).
Asadar constitutia nu face trimitere la alin. 4 ci doar la 3, de la art. 16, respectiv obligativitatea cetateniei romane.
E de clarificat acest aspect!
Sau poate nu am inteles eu bine!

ion a spus: (mai 26th, 2022 at 19:10 )

In mod evident domnul prefect se plictiseste si are nevoie de ceva front de lucru. Chit ca exista o sentinta pe acest subiect.

DoNimicFrig Impostor a spus: (mai 26th, 2022 at 21:33 )

Legea spune CLAR, daca vrei sa ocupi functii publice in Romania, in cazul lui DoNimic Frig, functia de primar al orasului Timisoara, trebuie sa ai cetatenie roamana si domiciliu in Timisoara . Chiar daca ai venit din alta tara, Germania, Italia, Franta, din UE…trebuie sa respecti ce iti cere legea din Romania !
In concluzie, daca DoNimic Frig nu are domiciliu in Timisoara si cetatenie romana, ocupa ilegal ca un impostor ce este functia de primar al orasului Timisoara si trebuie pedepsit atat el cat si cei care au aprobat candidatura lui ! Daca are ce cetatenie si domiciliu ( la momentul cand a candidat )….asta este…timisorenii trebuie sa inghita in sec si mai astepte 2 ani si ceva sa scape de el . Pana atunci…Dumnezeu cu mila . Sa sperati ca mai ramane ceva bun din Timisoara !

Mioriticus a spus: (mai 26th, 2022 at 21:44 )

Cu mici intervenții așa pe la spate asemenea activități l-au remarcat 8 ani cît a fost primar și nici acum nu încetează se pare că este un pensionar frustrat care crede că mai are vreo șansă să pună piciorul în primărie.

Cristi a spus: (mai 26th, 2022 at 22:56 )

Legea 115/2015 privind alegerile locale spune așa:
Art 4 al.2 „Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.” Dacă te oprește aici cu cititul, cum se pare ca a facut-o și Robu, ai zice ca Fritz nu are ce cauta la Primarie…. DAR…. art. 4 e doar despre CETĂȚENII ROMÂNI…..CETATENII UE au dedicat lor art. 5…. care zice așa:
„Articolul 5
(1) Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi.
(2) Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de consilier local și consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean.(la 04-06-2019, Alineatul (2) din Articolul 5 , Capitolul I , Titlul I a fost modificat de Punctul 4, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 40 din 3 iunie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 04 iunie 2019 )
(3) În sensul prezentei legi, prin cetățenii Uniunii Europene se înțelege cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România.”
De unde reies CLAR doua lucruri:
1. Nu are nevoie de cetățenie română, conform art 5 al.3
2. Are nevoie de domiciliu SAU reședință. Reședința există. E depusa la dosar.

robul urii a spus: (mai 26th, 2022 at 23:53 )

Dincolo de delir, care este documentul la care se solicită accesul?
Declarația de căsătorie a lui D. Fritz este un document aflat sub regimul legii invocate? Și dacă da, ce caută la Prefectură? Și ce-i cere prefectului, să intreprindă o cercetare judiciară într-o speță în care deja o instituție competentă s-a pronunțat?
Un om care s-a aflat la vârful administrației unui mare oraș e-atât de ignorant că ignoră aceste aspecte de doi lei?
Un individ cu astfel de comportament a fost profesor universitar și Rector?

vasile popescu a spus: (mai 27th, 2022 at 08:48 )

In perioada alegerii lui Fritz s-a vorbit mult de romanii care ocupau functii de primari si consilieri in alte tari.
Dar ei aveau si cetatenia tarii respective…
De asemenea, pe site-ul UE (https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/municipal-elections/index_ro.htm?fbclid=IwAR2wPBmyap473iFI6k-VbErraJ7plukn4zg4gmYUwk_SjyEVgui6D3ROBXM) scrie clar:
În următoarele țări, puteți fi ales pe postul de consilier local, nu și pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetățenia țării respective – Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovenia
În alte țări, și funcția de viceprimar sau cea de membru al cabinetului primarului sunt rezervate propriilor cetățeni.
Poate ne spun si juristii si finantistii daca un cetatean strain poate dispune de banul public romanesc?
Astept raspuns de la cei avizati, ca sa ne linistim cu totii.
Inclusiv domnul Robu!

lui Vasile a spus: (mai 27th, 2022 at 09:12 )

Tocmai ca cei avizati si-au dat raspunsul acum un an. E unul din motivele pentru care investirea lui Fritz s-a amanat luni bune. Dar s-a linistit Robu? Te-ai linistit matale? Nici vorba! Voi nu va veti linisti decat daca primiti i raspunsul pe care il vreti voi. Indiferent de lege sau adevar.

Eugen a spus: (mai 27th, 2022 at 11:44 )

Comunistul de la Bocsig face pipi contra vântului !

Căpitanul Soare a spus: (mai 27th, 2022 at 12:59 )

Apetitul pentru turnătorie și șopârleală, lipsa politeții și suspendarea bunului simț, mai tari decât un certificat de colaborator de la CNSAS!
Cum se zicea, pe vremuri: Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top