Cu ce va rămâne Timișoara după ce va fi în 2023 Capitală Europeană a Culturii, a fost întrebarea la care conducătorii celor patru universități din oraș au încercat să răspundă în cadrul dezbaterii ATUTM 1.0. S.T.A.R.T. – accelerăm schimbarea susținute de Alianța Timișoara Universitară, vineri, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara.
Reprezentanții celor patru instituții de învățământ superior timișorene, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină și Farmacie, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, alături de cei ai mediului de afaceri și ai administrației locale au discutat despre modul în care Timișoara poate crește, în ce mod mediul universitar își poate aduce aportul la aceasta, dar și despre cum cultura și TM 2023 își pot aduce aportul la dezvoltarea orașului în viitor.
Strategia de Transformare și Actualizare a Realității Timișorene – S.T.A.R.T a fost modelul pe care s-a ”lucrat” în sesiunea de dezbatere.
”Universitățile pot și trebuie să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din Timișoara. Urmează ani importanți din punct de vedere al culturii și educației. Universitățile trebuie să fie implicate în toate activitățile de dezvoltare a orașului. La această întâlnire am dorit să îi aducem împreună pe reprezentanții universităților, pe cei ai domeniului cultural și pe cei ai companiilor. Împreună vrem să ajutăm să funcționeze nu numai proiectul minunat Timișoara Capitală Europeană a Culturii, ci și ce va fi după 2023. Interesul mai mare este ca să vedem ce vom putea face după ce se încheie programul TM2023. Universitatea Politehnica Timișoara are o strategie foarte bine pusă la punct în acest sens, pe zona de știință și artă, unde vrem să intrăm foarte puternic. Vrem să mergem pe model occidental cu program de studiu, la facultatea de arhitectură împreună cu cei de la arte”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica, printre altele și gazdă a evenimentului.
Rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, a prezentat un mesaj din partea primului ministru, al cărui consilier onorific este. De asemenea, el a vorbit și despre necesitatea colaborării tuturor forțelor implicate în viața orașului.
”Astăzi este o întâlnire excepțională, mediul de afaceri, administrația publică și mediul academic din Timișoara doresc să facă proiecte împreună în interesul orașului. Succesul unui oraș metropolitan, cum este Timișoara, un oraș universitar, nu poate fi maximizat decât prin colaborarea celor trei entități care sunt extrem de importante. Suntem interdependenți unii de alții, nu putem funcționa în mod izolat, trebuie să înțelegem asta. Numai așa vom putea activa în ligile mari ale Europei. Vorbim de o Europă a regiunilor, în care competitivitatea, colaborarea și implicarea multor entități și îndeosebi a celor trei entități este viitorul. Faptul că la nivel european există zona de alianțe universitare, unde există conglomerate de administrații și universități pentru a genera progres economic și social trebuie să ne dea de gândit și să intrăm și noi dacă nu în avangarda, măcar în siajul unor astfel de demersuri care duc trendul european înainte. Timișoara este un oraș european nu doar declarativ, ci vrem să arătăm și faptic acest lucru”, a spus Marilen Pirtea.
Cosmin Popescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a anunțat că anii care vin vor aduce numeroase proiecte realizate împreună, în cadrul ATU.
”Acum învățăm din experiențele tuturor. Este clar că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite și nu are rost să experimentăm lucruri care s-au întâmplat în altă parte. Luăm doar exemplele pozitive. Este un plus de comunicare și un plus de experiență pentru cele patru universități. Pe viitor vom avea proiecte frumoase și ample, care vin din niște necesități. Avem unele în derulare, altele sunt în dezbatere, fie că sunt pe cultură sau pe antreprenoriat sau pe cercetare”, a spus Cosmin Popescu.
Comentarii prin facebook