Chiar dacă noile mijloace de transport în comun achiziționate cu bani europeni de primăria Timișoara este una semnificativă, acestea nu beneficiază de asigurare de tip CASCO, ci doar cele solicitate de legislația rutieră în mod obligatoriu, cea de tip RCA. Viceprimarul Ruben Lațcău a admis că acest tip de asigurări nu este realizată pentru mijloacele de transport, dar că există în acest moment inițiativă pentru astfel de asigurare.
El a răspuns unei interpelări lansate de consilierul local Roxana Iliescu. Era prea scump pentru a se face asigurări CASCO, iar situația financiară a fostei regii de transport în comun era foarte dificilă, în plus, nici nu există tradiție în acest sens.
”În acest moment, sunt mai multe oferte emise pentru asigurare CASCO și sunt și eu de acord cu acest lucru. Am început procesul ăsta de vreo 2-3 ani. Era imposibil, practic, să facem asta din cauza costului, până am trecut de procedura de OG 6. De atunci, de când societatea este mai stabilă financiar am început demersuri, am primit oferte care erau extrem de ridicate. Valoarea primei de asigurare era undeva la 10% din valoarea achiziției”, a anunțat viceprimarul Lațcău în plenul consiliului local.
Cel mai rău ”pică” cei care conduc autobuzele sau tramvaiele dacă acestea sunt implicate în accidente, iar vina le aparține. În lipsa CASCO, ei trebuie să acopere daunele. E greu de crezut că acoperirea daunelor poate fi suportată de personal, având în vedere valoarea mare a daunelor.
”Sunt situații unde este eminamente vina conducătorului vehiculului și acolo putem discuta despre penalități. Nu știu dacă este normal să îi imputăm întregul cost, pentru că vorbim de costuri extrem de ridicate, de zeci – sau pentru accidente mai grave pe care le-am avut cu Bozankaya, în care au fost afectate boghiurile, vorbim de sute de mii de euro costuri de refacere.”, a mai spus Lațcău.
În jur de 10 – 15 la sută din accidente au loc din cauza șoferilor și vatmanilor, mai subliniază acesta.
Comentarii prin facebook