Nu doar apa care curge din țevile vechi și ciuruite ale sistemului de termoficare a orașului produc pierderi tehnologice plătite către Colterm, dar și lucrările de retehnologizare, de înlocuire a acestor țevi vechi, produc astfel de pierderi, a spus Lucian Buda, şeful Biroului Reţele şi Comunicaţii, către consilierii locali, reuniți ”de îndată” pentru a aproba plata acestor pierderi către compania de termoficare.
Municipalitatea anunța în urmă cu doar câteva zile că în sfârșit a aflat câtă apă și energie termică se pierde pe sistemul de distribuție al căldurii și a apei calde produse de Colterm, în 2021. Este vorba despre 97.415,31 MWh în rețeaua primară (de transport), respectiv 56.319,88 MWh în rețeaua secundară (de distribuție)
Acum, consilierii locali au fost chemați urgent să voteze plata acestor pierderi către Colterm, pentru că… sunt probleme. Cu această ocazie, aleșii au aflat că, de fapt, nu doar calitatea țevilor este de vină pentru pierderile tehnologice, ci și chiar lucrările de înlocuire a acestora.
”În urma bilanțului energetic s-a făcut estimarea pierderilor tehnologice și valoarea inițială a fost de 57 de milioane fără TVA, urmând a verifica și reanaliza cu compania Colterm pierderile ajungând la o valoare de 54 de milioane. Din ce vedeți este mai mică decât în 2020, și vreau să vă spun că nu toată cantitatea este pierderea reală a sistemului. La această cantitate se adaugă și cantitatea de apă și energie termică relativă, pentru că sunt opririle și pornirile pentru retehnologizarea sistemlui de termoficare. Nu putem să defalcăm această cantitate de apă din bilanț, ea este trecută total în bilanț și măsurată pe total. În bilanțul pe 2023 se va reflecta, pentru că în cel din 2022 avem lucrări de retehnologizare, de abia în 2023 vom avea real cât sunt pierderile în termoficare”, a spus Lucian Buda, şeful Biroului Reţele şi Comunicaţii din primărie
Comentarii prin facebook