Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, critică Guvernul pentru că nu se implică în găsirea pentru Colterm al unui furnizor viabil de gaze naturale, care să ofere societății de termoficare a orașului un contract pe termen lung pentru alimentarea cu gaze naturale. Nici Romgaz, nici Peteom, la care statul ar avea acțiuni, nu vor să ofere așa ceva Timișoarei.
Dominic Fritz. a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în timp ce Guvernul susține că nu există probleme de aprovizionare cu gaz, a doua cea mai mare companie de termoficare din țară, Colterm, are probleme în a găsi un furnizor pentru această iarnă, deoarece pe piață nu există suficiente stocuri de gaz. În acest moment, Colterm poate să folosească și cărbune, având deja un stoc mare pentru iarnă, dar aceasta nu este o soluție de viitor,.
„Este clar că nu este o soluție de viitor, dar deocamdată trebuie să ne bazăm încă pe cărbune. Avem un stoc mare, deja, de cărbune pentru iarna viitoare, de 30.000 de tone. Un stoc plătit, deci nu există datorii curente. Și vrem să creștem acest stoc la 50.000 de tone, cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat vreodată în iarnă”, a subliniat Fritz.
Compania de termoficare se lovește de refuzul marilor furnizori de gaz în încheierea unui contract pe perioada iernii.
„Dar, vreau să spun foarte clar, nu putem încălzi orașul doar cu cărbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru funcționează doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune. Guvernul a impus o plafonare a prețului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preț plafonat. Motivul, precum poate îl știți, este că Guvernul nu a plătit această diferență între prețul plafonat și cel real. Am atras atenția Guvernului și parlamentarilor de Timiș despre această situație”, a mai spus edilul.
Toate tentativele de a încheia un contract ferm pe termen lung până in aprilie anul viitor, cu furnizorii mari de pe piață au eșuat, inclusiv cu Romgaz, una din companiile deținute de stat, motivul invocat fiind cantitățile insuficiente de pe piață.
„Momentan Colterm a reușit să înmagazineze gaz așa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezintă doar aproximativ 10% din cât are nevoie Colterm la iarnă. În plus, a reușit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulți mici furnizori pentru încă 190.000 Mwh. Însă, din cauza volatilității pieței de energie, chiar și în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru că nu există cantități de gaz pe piață. De aceea, temerile noastre sunt fondate. Ca să intrăm liniștiți în această iarnă este absolut crucial ca o companie mare de gaz să încheie un contract pentru toată perioada iernii. Din păcate, până acum am avut răspunsuri negative, inclusiv de la Romgaz – o companie de stat – cu argumentul că nu sunt cantități suficiente pe piață”, a dezvăluit Fritz.
El a făcut un apel la Guvernul Ciucă să se țină de promisiunile pe care le face în mod public și să se asigure că termoficarea centralizată din țară nu va avea de suferit în această iarnă.
„În timp ce Guvernul insistă că România nu are probleme de cantități și de livrări de gaz, vedem că a doua cea mai mare companie de termoficare din România nu găsește un furnizor consistent, cu argumentul că nu există cantități suficiente de gaz pe piață. Asta e o situație absurdă și de neacceptat și i-am transmis domnului prim ministru că mă aștept să ia în serios situația atât ca rol al său de regulator al pieței, cât și ca acționar principal la două companii furnizoare de gaz. Mă aștept ca Guvernul să se țină de promisiunea că nu vor exista problem de furnizare a gazului în această iarnă”, a concluzionat primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook