Colterm, prin administratorul special, anunță că se continuă pregătirea în vederea demarării în condiții optime a sezonului de încălzire 2022-2023. A continuat și în cursul lunii septembrie aprovizionarea cu combustibil, pentru asigurarea stocurilor necesare producerii de energie termică.
Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada următoare să continue și să fie accelerată aprovizionarea. Necesarul de consum e de cinci ori mai mare, pentru perioada de iarnă trebuie 250.000 de tone de cărbune.
”La momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze, din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități. Au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare. Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia”, a anunțat Alexandru-Cristian Amza, administrator special.
Colterm a depus pe PNRR documentația pentru Centrala Fotovoltaică. Încă nu a fost comunicat rezultatul analizei. Referitor la instalația de producere hidrogen, documentația a fost depusă pentru finanțare în cadrul PNRR. S-au oferit clarificările și s-au pus la dispoziție suplimentările solicitate. Pe partea de cogenerare a fost depusă documentația pentru finanțare în cadrul PNRR, pentru instalarea de motoare pe gaz/hidrogen, cu producție de energie electrică/ termică.
Continuă, de asemenea, și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II” (martie 2021) și până în prezent, au fost executate lucrări pe o lungime de 6.447 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 71,1 %) și 19.065 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 94,87 %).
Aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii iulie 2023, iar ca atare vor genera unele întreruperi în alimentarea cu energie termică.
Începând de marți, 04.10, va porni sezonul de încălzire 2022-2023, cu mențiunea că se va furniza agent termic pentru căldură la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. În situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, se va furniza căldură cu anumite restricții.
”La final, dorim să facem și pe această cale un apel către factorii decidenți, în speță parlamentarii din Camera Deputaților, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică. Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, mai spune Amza.
Comentarii prin facebook