A fost Timişoara „jegmănită” mai mult de Viena decât de Bucureşti?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Preluând retorica AUR-istă, zilele trecute, fostul primar Nicolae Robu a produs un  atac absolut halucinant la adresa Austriei, stat pe care l-a etichetat drept „jegmănitor în trecut, jegmănitor al nostru şi astăzi”. Dincolo de populismul de grotă, dementa alegaţie este cu atât mai gravă cu cât vine de la unul care a fost primar al „Micii Viene”. Culmea, încă mai vrea, mizând exact pe opusul a ceea ce ne place să spunem „spiritul Timişoarei”. Evident, atacul la adresa Austriei, dar şi a Imperiului Habsburgic, vine tot de la frustrările pe care le are la adresa succesorului său, Dominic Fritz.

Dar aici motivaţia este absolut puerilă, el acuzându-l pe Fritz pentru o ştire din presa germană, în care printre minorităţile etnice din Timişoara apar şi austriecii. Vigilent, Robu a văzut şi aici o adevăratră conspiraţie, prin care actualul primar face la greu promovarea intereselor necurate ale statului neprieten României”. Repet, e vorba de o ştire din presa germană, adică nu e o declaraţie a lui Fritz. Înţeleg frustrările lui Robu, mai ales în condiţiile în care Fritz apare peste tot în presa occidentală, în timp ce el, pe când era primar, în presa naţională (de cea străină nu se pune problema) era erou doar pe la TimesNewRoman sau la emisiuni satirice, precum ApropoTV..

În fine, cu acest atac, se vede treaba că Robu n-are habar de istoria oraşului sau o ignoră, considerând probabil că Timişoara s-a născut în 2012 şi a dispărut în 2020, după două mandate de împliniri măreţe. Nu e un secret că Robu chiar s-a considerat providenţial pentru oraş, iar faptul că nu are câte o statuie la fiecare intersecţie e o mare eroare pe care posteritatea e obligată să o repare. Din păcate pentru el, adevărul istoric e cu totul altul. Timişoara de astăzi nu exista fără amprenta (jegmăneala?) austriacă. Şi adevăraţii timişoreni o ştiu asta.

În 18 octombrie 1716, când Eugeniu de Savoya intra în cetatea Timişoarei a fost aclamat ca un eliberator. De altfel, nu puţin timişoreni consideră că 18 octombrie ar fi o dată mai rezonabilă pentru a fi Ziua Timişoarei decât cea de 3 august. Odată vebiţi austriecii s-a pus pe „jegmănit”. Au secat mlaştinile din jurul oraşului, principala sursă a molimelor, au regularizat şi transformat în canal navigabil râul Bega şi au construit. Tot au construit. Faptul că suntem primul oraş din ţară ca număr de clădiri istorice (peste 14.000) tot acelei perioade de „jegmăneală” se datorează. Tot din acea perioadă vin „premierele Timişoarei” cu care ne tot lăudăm astăzi. Ce să vezi, după 1918, tot ce s-a construit înainte, toate palatele, clădirile etc,. au rămas ale Timişoarei, nu au fost duse de „jegmănitori” în Austria. Amprenta austriacă care a marcat puternic arhitectura clădirilor Timişoarei ne-au şi adus denumirea de „Mica Vienă”. Şi ne lăudăm inclusiv cu asta.

Ce s-a întâmplat după 1918, când au venit „eliberatorii” din Regat? Fiindcă Timişoara era un oraş înfloritor, guvernanţii de la Bucureşti, care aveau de multe ori mentalităţi de ocupanţi, l-au transformat într-o vacă de muls. Şi au „eliberat” Timişoara de bunuri, bani şi tot ce-au mai găsit. Celebru este episodul din 1931, când premierul de la acea vreme, celebrul istoric Nicolae Iorga, vizitând Timişoara a rămas impresionat de un automobil Lincoln al autorităţilor timişorene, aşa că l-a rechiziţionat. Mai haios este un episod de la Lugoj, când noul şef al Poştei, tot venit din Regat, văzând perdelele din instituţie a comandat să fie duse la casa lui. Nu-i vorba de Banat, dar episcopului Iuliu Hossu, unul dintre făuritorii Unirii, i-a fost rechiziţionată o locomotivă nemţească de la trenul cu care a fost în vizită la Bucureşti, nemaivând cu ce cse întoarce în Ardeal.

Nu e de mirare astfel că cel mai mare om politic al Banatului, Sever Bocu, a fost un mare adept al descentralizării şi regionalizării: “Centralismul nu are naţionalitate; el a dus, fie că a fost unguresc sau românesc, la aceleaşi concluzii logice: exploatare sau sărăcie”! Tot Bocu scria în ziarul Vestul: Duşmanul este centralismul hrăpăreţ care suge vlaga acestui popor. Bucureştii au luat proporţii fantastice numai în câţiva ani. În oraşele periferice dimpotrivă, totul lâncezeşte, datorită jefuirii metodice a provinciilor prin centralism”.

Subiectul descentralizării este la ordinea zilei şi acum. Cu toate că este al doilea mare contributor la bugetul naţional după Bucureşti, Timişoara beneficiază de cele mai puţine investiţii guvernamentale. Iar când totuşi se mai investeşte câte ceva, după ani şi ani de solicitări, exemplu Centura de Sud, incompetenţa varsă şiştarul cu lapte. Aceeaşi mentalitate interbelică, “las’ că ăia au cămara plină” se regăseşte şi acum în minţile multor guvernanţi, Timişoara fiind obligată să se descurce singură, după ce varsă dările la Bucureşti. În lipsa unei descentralizări reale lucrurile aşa vor rămâne. Astfel că închei cu întrebarea din titlu: Cine a jegmănit mai mult Timişoara? Viena, după care a rămas un oraş înfloritor şi occidental, sau Bucureştiul care s-a dezvoltat (şi) cu banii Timişoarei? Ca să vedem care sunt adevăraţii „jegmănitori”.

P.S. Cunoscutul sociolog Dimitrie Gusti, fiind în Banat la scurt timp după Unire, a întrebat oamenii dintr-un sat ce fel de legi doresc. Legi românești aplicate de austrieci și unguri, au răspuns sătenii. Adică de “jegmănitori”.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

Gwen a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:00 )

cand te cheama Robu, nu-i normal să vezi stapani peste tot?

Reos a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:13 )

Partea tristă este că totuși este un profesor universitar și dacă un om cu școală gîndește în felul acesta oare cum stăm cu restul care nu-s chiar așa școliți?

Capul plecat are doctorat! a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:47 )

@Reos
Din nefericire, există în Timișoara și-n România profesori universitari cu o cunoaștere foarte aproximativă a limbii române și gramaticii ei, care sunt autori de cărți și articole la care nu au scris un rând, care-și manifestă peste tot simpatia pentru lupta „dreaptă” a lui Putin cu Occidentul decadent (unde-și trimit odraslele să se școlească), a căror măiestrie și har pedagogice se rezumă la citirea unor slide-uri ppt, a căror independență se exprim[ prin încolonarea ca oile în spatele celui care are ciolanul, care tac (vezi caul Bode!) „ocupați” exact atunci când societatea are nevoie de sprijinul și vocile lor etc.

eu a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 11:22 )

@Reos

Am avut ghnionul sa il am profesor prin 2004-2005. Era praf. Din 3 ore una nu venea, una povestea doar despre el si despre fotbal (mai tarziu am auzit ca a bagat si politica, noua ne zicea ca nu se va implica niciodata), si o ora poate preda, ce insemna, in practica, desenarea cartii lui pe tabla.
Conta poate si faptul ca termenul de comparatie era profesorul de la seria paralela, dl Vladutiu, un profesor si om extraordinar din toate punctele de vedere.

Reactionaru a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 11:38 )

Este grav ca avem si dupa două războaie mondiale o clasă politică care ignora alegătorii. În state cu tradiții democratice ar fi fost măturati cu tot cu fulgi. Sa insinuezi ca poporul nu stie ce vrea cand i-si doreste un Parlament de 300 de alesi ar fi trebuit de mult măturati de pe scena politică fără drept de a mai candida. Se pare ca servitorii Rușilor eliberator mai împart dulcea egalitate a saraciei iar patrioții cu acte în regulă veghează cu multa vigilenta aceasta procopseala.

Kathrin a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 12:18 )

Bravo @ Reos. Hai sa privim comentariile unor tineri care sunt constructivi si doresc o viata sociala, commerciala, etnografica, stabila, culturala, economica etc… In „Mica Viena”. Asta este cu „ciulendrele” lui Ciuhandu si Robu. Ramasite comuniste, plini de sine si gradatii nemeritate.
Ma silesc sa ma retin in ceea ce priveste haosul financiar si administrativ lasat de acesti doi „infractori” Ciuhandu si Robu.
In schimb acest articol este de nota zece. Bine punctat si se bazeaza pe o documentatie. Nu pe baliverne politice. Danke.

agzhzbxjz a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 14:09 )

Kathrin vezi ca Ciuhandu a fost apropiat de tot ce inseamna vest si a fost recunoscut ca un adminostrator foarte bun in vest, asta pe langa faptul ca tot ce administra aici o facea fara banii de la bucuresti, pai pe vremea lui Ciuhandu au venit chinezii sa ne faca centura la aeroport, moca, dar romania a zis nu, au venit nemtii de la mercedes sa construiasca fabrica, dar cei din regat au zis nu, cel mai mic somaj din toate orasele europene era in Timisoara de pe vremea aia, cam asa bine era, paipe vremea aia se ridicau masinile care parcau pe spatiul verde, acum nu se ridica nici alea ce blocheaza linia de tramvai…

Giugiuca a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 14:24 )

Felicitari pentru articol! Acord total cu autorul!

Leo di taio a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 15:29 )

Foarte bine punctat-FELICITARI.
Acest articol ar trebui afisat pe monitoarele de la Gara de Nord.si din oras in sa cunoasca toti locuitorii de astazi ai TIMISOAREI si BANATULUI = ADEVARUL.

Dan A. a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 21:13 )

E nepotrivit i se spuna orasului „Mica Viena”. Daca mai ramanea Robu la primarie inca 2-3 mandate ne transformam in „Marele Bocsig”, cu toti copacii taiati, 10 mii de semafoare, fantana cantatoare cu 12 catarge si metrou pe deasupra de Opera.

Mișu a spus: (ianuarie 18th, 2023 at 09:54 )

Nu mă dau în vânt după Robu, dar cu Fritz îmi e rușine. Oare în toată Timișoara asta, nu mai există alți oameni competenți? Încercați să vedeți și alte figuri.

Luna a spus: (ianuarie 18th, 2023 at 10:39 )

Daca austriecii ne jegmaneau populatia de papagali autohtoni, cine mai vorbea azi despre Laie?

ion a spus: (ianuarie 19th, 2023 at 07:07 )

Chiar nu-si mai aminteste nimeni ca papagalul suprem a vrut sa populeze in 2012 Parcul Botanic cu papagali? Saracii papagali au dat ortu popii, dar vad ca cel mai primar din toti inca se gudura pe langa noi.

Sorin-Iulian Floruț a spus: (februarie 9th, 2023 at 10:58 )

Articolul lui Ino A. reiterează aceleași marote ale separatismului bănățan, împănate sporadic cu etichete și câteva ”considerații” nesusținute de probe. Cam ca pe vremea când presa exulta de împlinirile mărețe ale construcției socialismului. Diferența constă practic doar în aceea că articolul tresaltă empatic la victoriile mărețe ale socialismului ….. habsburgic! Unii timișoreni – inclusiv Ino Ardelean – spun lucruri trăsnite! Ocupația habsburgică e ”eliberare”, iar instaurarea administrației românești e ”jegmănire”! Mă mir că autorul a ratat prilejul de a utiliza sintagma ”ocupația românească”! Acuma, dacă Robu a zis ”jegmănitor” în loc de ”jeCmănitor” (de la ”a jecmăni”, care nu are prea multe în comun cu jegul) se încadrează și el printre cei ce afirmă trăsnăi. Dar, cum articolul îl folosește pe Robu doar ca pretext pentru a reitera tezele deja notorii ale separatismului bănățan & ardelenist, mă limitez doar la simpla observație față de POSIBILA expresie eronată a fostului primar. Prefer să aflu de la Ino CINE l-a aclamat pe prințul Eugen la intrarea în oraș în afară de trupele proprii, căci turcii părăsiseră cetatea, coloniștii germani NU SOSISERĂ ÎNCĂ, iar în localitate existau doar niște ortodocși menționați ca ”sârbi” – deși puteau fi foarte bine și români printre ei (căci și ortodocșii români erau subordonați bisericii sârbe) – și câțiva evrei. Printre primele măsuri luate de ”eliberatorii” CREȘTINI a fost și cea prin care ÎN CETATE PUTEAU LOCUI NUMAI ROMANO-CATOLICII! Ortodocșii – mai prin … împrejurimi! A durat ceva vreme până când i s-a acordat dreptul de locuire în cetate primului evreu! Situație care ridică imediat întrebările ”în ce constă spiritul timișorean, DE CÂND DATEAZĂ EL și CÂT DE EUROPEAN ESTE”? Că, din măsura asta nu se vede nici toleranță religioasă, nici multiculturalitate și nici multietnicitate! Implicit, cu atât mai puțin DEMOCRAȚIE! Deh, un spirit european FĂRĂ DEMOCRAȚIE și FĂRĂ DREPTURI! Presupun că ”spiritul timișorean” nu ar veni de la ocupanții otomani, nici nu ar fi anterior acestora, prin urmare el se naște NUMAI DUPĂ OCUPAȚIA HABSBURGICĂ! Ei, și dacă tot ocupaseră Timișoara și Banatul, ”samaritenii” Habsburgi n-au ratat ocazia de a exploata situația în folosul vistieriei imperiului. Nou înființata provincie Banat a devenit domeniu cameral (prietenii știu atât ”de ce”, cât și ”ce înseamnă” asta)! În ea sunt colonizați de preferință germani, dar și de alte etnii, uneori PRIN DISLOCAREA ROMÂNILOR din localitățile lor de baștină. Cel mai relevant aspect al colonizărilor precum și al dezvoltării economice stimulată de austrieci ÎN PROPRIUL INTERES este însă legat de CINE PLĂTEA DĂRILE către stat! Aspect pe care apologeții Habsburgilor și ai ocupațiilor străine îl ocultează deliberat! Și îl ocultează MAI ALES pentru că cei care plăteau erau LOCALNICII, BĂȘTINAȘII, COLONIȘTII FIIND SCUTIȚI pe mai mulți ani de la sosire de aceste dări! Răscoala românilor bănățeni la două decenii de la ocupația austriacă, răscoală în urma căreia Lentulus a ordonat incendierea satelor valahe până la Dunăre a fost generată tocmai de POVARA INSUPORTABILĂ pusă de austrieci pe umerii românilor bănățeni! Răscoala însăși este ocultată de separatiștii bănățeni, căci nu dă bine la imaginea ocupantului (să nu zic ”socialismului imperial victorios”)! Cât despre ”timișorenii” care consideră că nu 3 august ar fi data cea mai indicată ca zi a orașului, ar fi de reală utilitate să se cunoască public CÂȚI DINTRE ACEȘTIA AU STRĂMOȘI DIN CETATEA TIMIȘOARA DIN 1716 și câți dintre aceia l-au aclamat pe Prinz Eugen! Că, mai știi, poate de pe acolo și de pe atunci datează și ”spiritul timișorean” atât de critic față de ”populismul troglodit” care nu se târăște să pupe cizma ocupantului străin!
P.S. Nu e imposibil ca porecla de ”Mica Vienă” să i se tragă Timișorii tocmai de la vienezii cu ocupații nu chiar onorabile exilați de imperiu la Timișoara.

@Sorin-Iulian F a spus: (februarie 9th, 2023 at 15:15 )

nu-ți ieșeau punctele la evaluare pentru salariul de 4000 Euro/lună și ți-a dat colonelul task-uri suplimentare, de troll?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse

Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi una mai specială. Va fi atât Sărbătoarea Zilei Naționale a României, dar și una dintre rundele de alegeri. Va fi și paradă, ne asigură prefectul de Timiș, dar cu efective mai reduse, cadrele Ministerului de Interne fiind ocupate și cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din Sânnicolau Mare. În cel mai vestic oraş din România nu se poate constitui noul Consiliu Local, fiindcă PNL a exclus din partid, implicit nu a validat mandatele a şase consilieri locali. În spatele acestei „afaceri” se află vicepreşedintele CJ Timiş,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli, misiune foarte grea împotriva unei echipe „europene”

Liga Națională de handbal se reia după fereastra echipelor naționale. Formația noastră joacă în deplasare, cu Potaissa Turda, meci programat în etapa a X-a. Înfruntarea va avea loc sâmbătă, de la ora 15.00, în sala Nova PG din Turda, inaugurată în primăvara acestui an. Jocul va fi televizat de Pro Arena. În clasament, Turda este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, misiune foarte grea împotriva unei echipe „europene”
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că în timp ce se desfășurau lucrări de excavare în zona bulevardului Republicii din Timișoara, lângă calea ferată, au fost găsite mai multe oseminte. Polițiștii Serviciului Criminalistic s-au deplasat la fața locului și au constatat prezența...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, continuă cu o nouă etapă în luna noiembrie în Timișoara, programul fiind construit ca un accelerator de informație destinat partenerilor din regiune – IMM-uri din industria de Horeca, cu scopul de a le oferi informații utile și sprijin în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că în timp ce se desfășurau lucrări de excavare în zona bulevardului Republicii din Timișoara, lângă calea ferată, au fost găsite mai multe oseminte. Polițiștii Serviciului Criminalistic s-au deplasat la fața locului și au constatat prezența...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, continuă cu o nouă etapă în luna noiembrie în Timișoara, programul fiind construit ca un accelerator de informație destinat partenerilor din regiune – IMM-uri din industria de Horeca, cu scopul de a le oferi informații utile și sprijin în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale
Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, conferința „Connecting Bridges: designing the education of tomorrow”, un eveniment organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UPT, dedicat inovării în educație și explorării unor idei și soluții pentru formarea unui viitor mai bun pentru învățământ. Cu o echipă de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere despre educația de mâine, la Universitatea Politehnica Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din Sânnicolau Mare. În cel mai vestic oraş din România nu se poate constitui noul Consiliu Local, fiindcă PNL a exclus din partid, implicit nu a validat mandatele a şase consilieri locali. În spatele acestei „afaceri” se află vicepreşedintele CJ Timiş,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului
Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a continuat să facă progrese în implementarea strategiei de sustenabilitate la nivelul întregului portofoliu. IULIUS a dezvoltat peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixte (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raportul de sustenabilitate IULIUS 2023: 500.000 de mp certificați LEED, scăderea cu 26% a consumului total de energie
Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din Ciarda Roșie, au acum covor asfaltic, a anunțat Primăria Timișoara. Astfel, trei kilometri de străzi asfaltate se adaugă la rețeaua de drumuri din cartierul Ciarda Roșie. Străzile amintite au fost prioritare în programul de investiții al municipalității, iar ca parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO
Top