A fost Timişoara „jegmănită” mai mult de Viena decât de Bucureşti?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Preluând retorica AUR-istă, zilele trecute, fostul primar Nicolae Robu a produs un  atac absolut halucinant la adresa Austriei, stat pe care l-a etichetat drept „jegmănitor în trecut, jegmănitor al nostru şi astăzi”. Dincolo de populismul de grotă, dementa alegaţie este cu atât mai gravă cu cât vine de la unul care a fost primar al „Micii Viene”. Culmea, încă mai vrea, mizând exact pe opusul a ceea ce ne place să spunem „spiritul Timişoarei”. Evident, atacul la adresa Austriei, dar şi a Imperiului Habsburgic, vine tot de la frustrările pe care le are la adresa succesorului său, Dominic Fritz.

Dar aici motivaţia este absolut puerilă, el acuzându-l pe Fritz pentru o ştire din presa germană, în care printre minorităţile etnice din Timişoara apar şi austriecii. Vigilent, Robu a văzut şi aici o adevăratră conspiraţie, prin care actualul primar face la greu promovarea intereselor necurate ale statului neprieten României”. Repet, e vorba de o ştire din presa germană, adică nu e o declaraţie a lui Fritz. Înţeleg frustrările lui Robu, mai ales în condiţiile în care Fritz apare peste tot în presa occidentală, în timp ce el, pe când era primar, în presa naţională (de cea străină nu se pune problema) era erou doar pe la TimesNewRoman sau la emisiuni satirice, precum ApropoTV..

În fine, cu acest atac, se vede treaba că Robu n-are habar de istoria oraşului sau o ignoră, considerând probabil că Timişoara s-a născut în 2012 şi a dispărut în 2020, după două mandate de împliniri măreţe. Nu e un secret că Robu chiar s-a considerat providenţial pentru oraş, iar faptul că nu are câte o statuie la fiecare intersecţie e o mare eroare pe care posteritatea e obligată să o repare. Din păcate pentru el, adevărul istoric e cu totul altul. Timişoara de astăzi nu exista fără amprenta (jegmăneala?) austriacă. Şi adevăraţii timişoreni o ştiu asta.

În 18 octombrie 1716, când Eugeniu de Savoya intra în cetatea Timişoarei a fost aclamat ca un eliberator. De altfel, nu puţin timişoreni consideră că 18 octombrie ar fi o dată mai rezonabilă pentru a fi Ziua Timişoarei decât cea de 3 august. Odată vebiţi austriecii s-a pus pe „jegmănit”. Au secat mlaştinile din jurul oraşului, principala sursă a molimelor, au regularizat şi transformat în canal navigabil râul Bega şi au construit. Tot au construit. Faptul că suntem primul oraş din ţară ca număr de clădiri istorice (peste 14.000) tot acelei perioade de „jegmăneală” se datorează. Tot din acea perioadă vin „premierele Timişoarei” cu care ne tot lăudăm astăzi. Ce să vezi, după 1918, tot ce s-a construit înainte, toate palatele, clădirile etc,. au rămas ale Timişoarei, nu au fost duse de „jegmănitori” în Austria. Amprenta austriacă care a marcat puternic arhitectura clădirilor Timişoarei ne-au şi adus denumirea de „Mica Vienă”. Şi ne lăudăm inclusiv cu asta.

Ce s-a întâmplat după 1918, când au venit „eliberatorii” din Regat? Fiindcă Timişoara era un oraş înfloritor, guvernanţii de la Bucureşti, care aveau de multe ori mentalităţi de ocupanţi, l-au transformat într-o vacă de muls. Şi au „eliberat” Timişoara de bunuri, bani şi tot ce-au mai găsit. Celebru este episodul din 1931, când premierul de la acea vreme, celebrul istoric Nicolae Iorga, vizitând Timişoara a rămas impresionat de un automobil Lincoln al autorităţilor timişorene, aşa că l-a rechiziţionat. Mai haios este un episod de la Lugoj, când noul şef al Poştei, tot venit din Regat, văzând perdelele din instituţie a comandat să fie duse la casa lui. Nu-i vorba de Banat, dar episcopului Iuliu Hossu, unul dintre făuritorii Unirii, i-a fost rechiziţionată o locomotivă nemţească de la trenul cu care a fost în vizită la Bucureşti, nemaivând cu ce cse întoarce în Ardeal.

Nu e de mirare astfel că cel mai mare om politic al Banatului, Sever Bocu, a fost un mare adept al descentralizării şi regionalizării: “Centralismul nu are naţionalitate; el a dus, fie că a fost unguresc sau românesc, la aceleaşi concluzii logice: exploatare sau sărăcie”! Tot Bocu scria în ziarul Vestul: Duşmanul este centralismul hrăpăreţ care suge vlaga acestui popor. Bucureştii au luat proporţii fantastice numai în câţiva ani. În oraşele periferice dimpotrivă, totul lâncezeşte, datorită jefuirii metodice a provinciilor prin centralism”.

Subiectul descentralizării este la ordinea zilei şi acum. Cu toate că este al doilea mare contributor la bugetul naţional după Bucureşti, Timişoara beneficiază de cele mai puţine investiţii guvernamentale. Iar când totuşi se mai investeşte câte ceva, după ani şi ani de solicitări, exemplu Centura de Sud, incompetenţa varsă şiştarul cu lapte. Aceeaşi mentalitate interbelică, “las’ că ăia au cămara plină” se regăseşte şi acum în minţile multor guvernanţi, Timişoara fiind obligată să se descurce singură, după ce varsă dările la Bucureşti. În lipsa unei descentralizări reale lucrurile aşa vor rămâne. Astfel că închei cu întrebarea din titlu: Cine a jegmănit mai mult Timişoara? Viena, după care a rămas un oraş înfloritor şi occidental, sau Bucureştiul care s-a dezvoltat (şi) cu banii Timişoarei? Ca să vedem care sunt adevăraţii „jegmănitori”.

P.S. Cunoscutul sociolog Dimitrie Gusti, fiind în Banat la scurt timp după Unire, a întrebat oamenii dintr-un sat ce fel de legi doresc. Legi românești aplicate de austrieci și unguri, au răspuns sătenii. Adică de “jegmănitori”.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Gwen a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:00 )

cand te cheama Robu, nu-i normal să vezi stapani peste tot?

Reos a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:13 )

Partea tristă este că totuși este un profesor universitar și dacă un om cu școală gîndește în felul acesta oare cum stăm cu restul care nu-s chiar așa școliți?

Capul plecat are doctorat! a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 09:47 )

@Reos
Din nefericire, există în Timișoara și-n România profesori universitari cu o cunoaștere foarte aproximativă a limbii române și gramaticii ei, care sunt autori de cărți și articole la care nu au scris un rând, care-și manifestă peste tot simpatia pentru lupta „dreaptă” a lui Putin cu Occidentul decadent (unde-și trimit odraslele să se școlească), a căror măiestrie și har pedagogice se rezumă la citirea unor slide-uri ppt, a căror independență se exprim[ prin încolonarea ca oile în spatele celui care are ciolanul, care tac (vezi caul Bode!) „ocupați” exact atunci când societatea are nevoie de sprijinul și vocile lor etc.

eu a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 11:22 )

@Reos

Am avut ghnionul sa il am profesor prin 2004-2005. Era praf. Din 3 ore una nu venea, una povestea doar despre el si despre fotbal (mai tarziu am auzit ca a bagat si politica, noua ne zicea ca nu se va implica niciodata), si o ora poate preda, ce insemna, in practica, desenarea cartii lui pe tabla.
Conta poate si faptul ca termenul de comparatie era profesorul de la seria paralela, dl Vladutiu, un profesor si om extraordinar din toate punctele de vedere.

Reactionaru a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 11:38 )

Este grav ca avem si dupa două războaie mondiale o clasă politică care ignora alegătorii. În state cu tradiții democratice ar fi fost măturati cu tot cu fulgi. Sa insinuezi ca poporul nu stie ce vrea cand i-si doreste un Parlament de 300 de alesi ar fi trebuit de mult măturati de pe scena politică fără drept de a mai candida. Se pare ca servitorii Rușilor eliberator mai împart dulcea egalitate a saraciei iar patrioții cu acte în regulă veghează cu multa vigilenta aceasta procopseala.

Kathrin a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 12:18 )

Bravo @ Reos. Hai sa privim comentariile unor tineri care sunt constructivi si doresc o viata sociala, commerciala, etnografica, stabila, culturala, economica etc… In „Mica Viena”. Asta este cu „ciulendrele” lui Ciuhandu si Robu. Ramasite comuniste, plini de sine si gradatii nemeritate.
Ma silesc sa ma retin in ceea ce priveste haosul financiar si administrativ lasat de acesti doi „infractori” Ciuhandu si Robu.
In schimb acest articol este de nota zece. Bine punctat si se bazeaza pe o documentatie. Nu pe baliverne politice. Danke.

agzhzbxjz a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 14:09 )

Kathrin vezi ca Ciuhandu a fost apropiat de tot ce inseamna vest si a fost recunoscut ca un adminostrator foarte bun in vest, asta pe langa faptul ca tot ce administra aici o facea fara banii de la bucuresti, pai pe vremea lui Ciuhandu au venit chinezii sa ne faca centura la aeroport, moca, dar romania a zis nu, au venit nemtii de la mercedes sa construiasca fabrica, dar cei din regat au zis nu, cel mai mic somaj din toate orasele europene era in Timisoara de pe vremea aia, cam asa bine era, paipe vremea aia se ridicau masinile care parcau pe spatiul verde, acum nu se ridica nici alea ce blocheaza linia de tramvai…

Giugiuca a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 14:24 )

Felicitari pentru articol! Acord total cu autorul!

Leo di taio a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 15:29 )

Foarte bine punctat-FELICITARI.
Acest articol ar trebui afisat pe monitoarele de la Gara de Nord.si din oras in sa cunoasca toti locuitorii de astazi ai TIMISOAREI si BANATULUI = ADEVARUL.

Dan A. a spus: (ianuarie 17th, 2023 at 21:13 )

E nepotrivit i se spuna orasului „Mica Viena”. Daca mai ramanea Robu la primarie inca 2-3 mandate ne transformam in „Marele Bocsig”, cu toti copacii taiati, 10 mii de semafoare, fantana cantatoare cu 12 catarge si metrou pe deasupra de Opera.

Mișu a spus: (ianuarie 18th, 2023 at 09:54 )

Nu mă dau în vânt după Robu, dar cu Fritz îmi e rușine. Oare în toată Timișoara asta, nu mai există alți oameni competenți? Încercați să vedeți și alte figuri.

Luna a spus: (ianuarie 18th, 2023 at 10:39 )

Daca austriecii ne jegmaneau populatia de papagali autohtoni, cine mai vorbea azi despre Laie?

ion a spus: (ianuarie 19th, 2023 at 07:07 )

Chiar nu-si mai aminteste nimeni ca papagalul suprem a vrut sa populeze in 2012 Parcul Botanic cu papagali? Saracii papagali au dat ortu popii, dar vad ca cel mai primar din toti inca se gudura pe langa noi.

1 Trackbacks pentru acest articol

18.01.2023 – Informații utile sau mai puțin utile pentru timișoreni – Info Timișoara Says:

[…] A fost Timişoara „jegmănită” mai mult de Viena decât de Bucureşti? […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

primaria timisoara

Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”

Așa cum debanat.ro relata încă de dimineață, nemulțumirea legată de modul în care se va vota, joi, bugetul Timișoarei este destul de mare. Iată că și liberalii din Consiliul Local spun că sunt nemulțumiți, dar că merg înainte cu votul „pro” buget. Într-o poziție semnată ”Grupul PNL din Consiliul Local Timișoara”, suntem anunțați că, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli handbal

Nimeni nu e de nebătut! Poli întâlneşte neînvinsa Dinamo

Handbaliștii alb-violeţi revin pe teren pentru un meci oficial la 56 de zile distanță de la precedenta partidă, cea cu HC Buzău. SCM Poli continuă cu același lot aliniat în prima parte a sezonului și deschide anul 2023 în compania campioanei en titre și liderului, Dinamo București. „La acest moment, Dinamo este de departe cea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nimeni nu e de nebătut! Poli întâlneşte neînvinsa Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Încă un „curajos” care a condus fără permis şi a fugit de poliţişti

Polițiștii timișeni au depistat în orașul Jimbolia din județul Timiș, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni rutiere. La data de 1 februarie, în jurul orei 23:27, polițiștii orașului Jimbolia, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Calea Mărășești din oraș, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un „curajos” care a condus fără permis şi a fugit de poliţişti

Economic vezi arhiva Economic

IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Municipalitatea timișoreană a decis să accepte ideea organizării unei dezbateri publice pe tema bugetului local, care ar fi trebuit supus votului consilierilor în cursul ședinței de astăzi. Chiar dacă dezbaterea e ”din scurt”, fiind programată vineri la prânz, ideea în sine e un pas înainte. Așadar, Primăria Municipiului Timişoara invită pe toți cei interesați la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bugetul local al Timișoarei, în dezbatere publică vineri la prânz
Partidul ”la putere” în Timișoara are din nou garnitura, teoretic, completă în Consiliul Local. Mihai Ionuț Mortan a preluat locul lăsat liber de Aida Szilagyi demisionată după scandalul cu blocul ridicat de familia sa. Noul consilier a depus, joi, jurământul. În acest moment, USR este din nou aproape de majoritatea confortabilă care i-ar permite să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR și-a completat lista consilierilor locali, după demisia Aidei Szilagyi. Postul, preluat de Mihai Ionuș Mortan
Primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu, a semnat, miercuri, la sediul Ministerului Dezvoltării, contractul privind reabilitarea Şcolii Geneale din Bacova, finananţare fiind prin PNRR. Suma totală a contractului este de 2.574.948 de lei. Este al doilea contract prin PNRR pentru Buziaş, primul fiind pentru aciziţioanrea a  două microbuze electrice. Săptămîna viitoare, primarul Sorin Munteanu va mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nou contract prin PNRR, semnat de primarul Buziaşului, Sorin Munteanu
Votul consilierilor locali pentru bugetul Timişoarei aferent anului 2023 fost amânat pentru luni, 6 februarie. Vineri, 3 februarie, va avea loc o dezbatere publică privind bugetul. Viceprimarul PNL Cosmin Tabără spune că executivul primăriei a luat această decizie la presiunile făcute de consilierii PNL şi sindicatul condus de Tiberiu Negrei. Consilierii locali urmau să voteze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adoptarea bugetului Timişoarei aferent anului 2023 a fost amânată pentru luni. Vineri va fi dezbatere publică
Primăria Timișoara a semnat, joi, contractul de finanțare, pe programul Anghel Saligny, pentru finanțarea realizării Pasajului Solventul. Valoarea acestuia este de 43 de milioane de lei. Investiția cuprinde un drum care subtraversează liniile de cale ferată și include o linie dublă de tramvai, piste de bicicletă, trotuare și două benzi pe sens pentru carosabil. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația Timișoarei a semnat contractul de finanțare din Saligny pentru Pasajul Solventul
Așa cum debanat.ro relata încă de dimineață, nemulțumirea legată de modul în care se va vota, joi, bugetul Timișoarei este destul de mare. Iată că și liberalii din Consiliul Local spun că sunt nemulțumiți, dar că merg înainte cu votul „pro” buget. Într-o poziție semnată ”Grupul PNL din Consiliul Local Timișoara”, suntem anunțați că, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”
Departamentul TimPark, aparținând Primăriei Timișoara a preluat oficial proprietatea și administrarea parcării situate în spatele centrului comercial Bega. Acel spațiu, organizat până acum sub forma unei parcări administrate privat, cu taxă, a fost subiect al unui proces, pe care municipalitatea l-a câștigat în justiție. Astfel, începând de joi dimineață, parcarea din spatele magazinului Bega a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se închide parcarea privată de la Bega și se transformă în parcare publică administrată de TimPark
Programul propus de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, gupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”, aduce în orașul de pe Bega trei laureați ai premiului Nobel, din domeniul literaturii și chimiei. În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei laureați Nobel,  Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage, invitați la Universitatea de Vest din Timișoara
Coincidență sau nu, miercuri pe zona pietonală din centrul Timișoarei a avut loc un amplu exercițiu în cadrul căruia reprezentanții Pompierilor au testat modul în care pot interveni dacă apare un incident în această parte a orașului unde circulația vehiculelor este restricționată. Luni, în cadrul Colegiului Prefectural, reprezentantul ISU Timiș spunea că nu ar fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lista de la Primărie și verificările ISU. Dominic Fritz îi răspunde subprefectului Drăgănescu: ”Timișoara nu este unicul organizator al acestor evenimente”
Top