Începutul lunii februarie a venit cu o iarnă care și-a arătat cu adevărat dinții. Chiar și în Timiș, județ ferit de obicei de urgiile naturii.
Sunt multe localități care au rămas fără curent electric (conform pozei), dar și locuri unde ISU Timiș a intervenit pentru degajarea străzilor din pricina copacilor căzuți pe carosabil, garduri, curți, mașini.
Mai mult, în contextul avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie, care vizează mai multe zone din țara, vor fi activate, începând din această seară, ora 20.00, Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea grupelor operative ale structurilor pentru situații de urgență în județele AB, AG, BV, CS, CV, DB, GJ, HD, PH, SB şi VL.
Totodată, peste 11.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.500 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor, precum și în sprijinul autorităților administrației publice locale.
De asemenea, va fi instituită permanența la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
Efectivele MAI sunt pregătite să intervină și pentru fluidizarea circulației pe sectoarele de drum cu probleme și pentru înlăturarea efectelor unor potențiale fenomenele meteo periculoase.
Situație Timiș
Conform ISU Timiș: În contextul fenomenelor meteorologice avertizate – Cod Galben de 𝒗𝒊𝒔𝒄𝒐𝒍 ș𝒊 𝒏𝒊𝒏𝒔𝒐𝒓𝒊, în data de 04.02.2023 la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș s-a intervenit pentru:
🪵17 degajări de copaci căzuți (10 pe carosabil, 1 pe gardul unei case, 5 pe autoturisme, 1 pe un bloc);
➡️ prin prăbușirea a 2 copaci s-au produs și 2 accidente, cu 3 persoane implicate, din fericire fără victime;
🔌 8 degajări de cabluri căzute pe carosabil;
🪜2 degajări de panouri metalice de pe stâlp;
🪜2 degajări de pe clădiri și fațade a elementelor de construcție cu pericol de cădere;
🚒 4 degajări tablă de pe acoperișuri cu pericol de cădere;
🚒 1 degajare stâlp căzut pe carosabil.
La intervenții au fost alertate Detașamentele 1 și 2 de Pompieri Timișoara, Stația de Pompieri Sânnicolau Mare, Punctul de Lucru Pișchia și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Orțișoara, cu următoarele forțe și mijloace:
5 autospeciale de primă intervenție și comandă;
2 autoscări mecanice de lucru și salvare de la înălțimi;
2 autospeciale de descarcerare;
5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, cu un efectiv de 52 pompieri.
Pompierii militari timișeni monitorizează situația din teren și sunt pregătiți să intervină la noi solicitări.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Comentarii prin facebook