Alin Nica, victorie à la Pirus

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Probabil, vineri seara, Alin Nica şi apropiaţii săi din PNL Timiş au desfăcut sticlele de şampanie, sărbătorind o mare victorie. Chiar în faţa preşedintelui naţional, Nicolae Ciucă, gruparea dizidenţilor a fost înfrântă. Dar, oare chiar e o victorie cu care să te poţi lăuda, urcându-te pe-un soclu? Împotriva cui a fost “magistrala” izbândă a lui Nica? Împotriva PSD? Împotriva USR? Împotriva AUR? Nu, Nica a ieşit victorios dintr-o confruntare chiar cu propria filială, cu proprii primari. Aparent la un scor mare, 32 de primari votând în favoarea lui. Dar asta numai dacă te uiţi din unghiul care îţi convine.

Dintr-un alt unghi se poate observa că zece primari au votat contra, doi s-au abţinut, başca doi primari suspendaţi, Claudiu Buciu (Lugoj) şi Luchian Savu (Şandra), care au fost scoşi din sală, ar fi votat tot împotrivă. Deci 10 sau 12 sau chiar 14  primari au votat ca preşedintele PNL Timiş, care este şi preşedinte al CJ Timiş, să fie mazilit. Un motiv de sărbătoare? Nu, e o situaţie mai gravă decât pare la prima vedere. Unde s-a mai văzut ca 10/12 primari să ceară demisia liderului politic, în condiţiile în care acesta are în mâini pâinea şi cuţitul de preşedinte al Consiliului Judeţean? Da, tot în PNL Timiş, pe vremea lui Nicolae Robu, dar acesta era primar de oraş.

Şi mai important, au fost mulţi primari care nu au votat pentru Nica, ci… pentru PNL Timiş. Respectiv, nu au votat demiterea lui Nica pentru că au pus mai presus interesul partidului, considerând că o scindare cu o lună înainte de intrarea într-un an electoral foarte important ar pulveriza filiala. Şi ar pierde cu toţii. Primari care în urmă cu un an sau doi chiar ar fi votat pentru demitere. Şi nu trebuie să fii mare analist politic, ci doar să ai doi neuroni în plus faţă de Lucian Bode (ceea ce, fie vorba între noi, nu e deloc greu) ca să realizezi că, prin mazilirea lui Nica în acest moment, filiala timişeană chiar ajungea în haos cu câteva luni înainte de primul scrutin al anului 2024.

Dar aceeaşi primari care l-au votat acum, în faţa tuturor i-au adus critici grave lui Nica. Şi nu sunt puţine. De la lipsa de transparenţă la luarea deciziilor la o totală lipsă de comunicare. A fost şi umilinţa PNL în faţa PSD la împărţirea serviciilor deconcentrate, acolo unde Nica a luat praful de pe toba PSD. I s-a mai reproşat lipsa de fler în gestionarea situaţiei de la Lugoj, dar şi o mare inconsecvenţă. De asemenea, sunt ignorate organizaţiile şi UAT-urile în care PNL nu are primari.

O problemă cu adevărat de fond e transformarea PNL Timiş într-un partid rural. Organizaţia a fost acaparată de primari. Sigur, aceştia sunt importanţi, aduc voturi, dar nu poţi să te limitezi la ei. Iar acest lucru a fost confirmat inclusiv de vizita lui Ciucă în Timişoara, acesta neîntâlnindu-se cu nimeni din organizaţia PNL Timişoara. Ori în Timişoara sunt jumătate din votanţii judeţului. A abandonat PNL orice speranţă legată de Timişoara?

Partidul nu mai are legături cu mediul de afaceri, cu mediul academic şi universitar, cu cei cu profesii liberale, întărind senzaţia de partid rural. Aşa cum nici PSD Timiş nu mai este. Nu am mai auzit nicio voce de intelectuali care să susţină PNL Timiş. Foşti lideri ai PNL Timiş, unii potenţi inclusiv financiar, au fost daţi la o parte, numele vehiculat în acest sens fiind al lui Sorin Supuran. Îndepărtarea de zona urbană a condus şi la marele eşec privind depistarea unui candidat pentru Primăria Timişoara. Mare umilinţă, a fost luată decizia facilă  de-a fi reîncălzită ciorba numită Nicolae Robu. Un nume de care se râde în hohote la sediul central din Bucureşti şi nu numai.

Nu în ultimul rând, în sală s-a mai vorbit de vânătoarea de vrăjitoare la adresa primarilor care au semnat împotriva lui Nica în urmă cu doi ani, ajungându-se la repercusiuni  şi pe linie administrativă. Un foarte vechi şi cunoscut primar, Gheorghe Nastor din Gottlob, fost prim-vicepreşedinte al PNL Timi, a acuzat că s-a fabricat un sondaj de opinie nefavorabil. Cunoscându-se acest apetit vindicativ al liderilor filialei, e foarte posibil ca cei zece primari care au votat contra să-şi facă deja bagajele.

Ca atare, a fost o mare victorie a lui Nica? În condiţiile în care cea mai mare protecţie a sa este  funcţia administrativă de preşedinte al Consiliului Judeţean? Nica a reuşit să facă faţă unor încercări de puci produse la Bucureşti, a câştigat acum şi la votul primarilor. Dar victoria sa este una cu mari costuri, o victorie à la Pirus. Iar “nietzschismul” cu “ce nu te omoară, te face mai puternic” nu-şi are locul aici.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 08:27 )

Imaginati-va ca Robu va fi primar. Si cum ne va reprezenta el la Bucuresti. Un ins de care se rade pe Times New Roman. Un ins cu care Iohannis nu a vrut sa se intalneasca, atunci cand a fost la Timisoara. Cu care se pare nici Ciuca nu s-a intalnit. Care cand deschide gura spune numai: eu sunt cel mai bun primar, pe care l-a avut Timisoara vreodata.

Reos a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 09:36 )

PNL-ul se ocupă cu problemele proprii de mult timp prin consecință nu are timp de problemele Timișului și a Timișorenilor,nu cred că cineva care judecă mai alege un astfel de partid care dacă se spune că alții fac greșeli se întâmplă dar PNL-ul nu face nimic cea ce este mai grav.

Gigi a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 09:45 )

Afacerile cu statul ii aduna pe ticalosii astia. Ce dracu cauta un jmenar ca Groza in fruntea organizatiei? Diploma de Bacalaureat si cea de studii superioare le a primit numai el stie cum. Boc stie mai multe..
Nica ar reuni filiala si ar ridica scorul daca ar scapa de Groza si Robu.

Spagaru a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 10:35 )

Spagaru si infractorul de Supuran trebuie dus la Popa Sapca, nu mai are loc in PNL Timis! Sa fue clar pentru toti neispravitii. Alaturi de el trebuie dus si Popovuciu. Un alt infractor care a stat in spatele acestui puci. Nu ia iesit puciul ca pe vremuri la Borza. PNL Timis sa reformat si infractori ca Supuran si Popiviciu nu au ce cauta ! Oricum justitia va face curatenie. Robu trebuie urgent sa ii indeparteze daca vrea sa castige.

All in N'thinga a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 11:22 )

Ecranul de fum numit liberalism se destramă (piață liberă, legea cererii și a ofertei, de-regulare bla-bla-bla) și nici apropierea semantică liberalism-libertate nu mai are fundament din moment ce pierdem din libertăți datorită tehnologiei promovate chiar de cei mai fervenți … liberali (neo-, libertarieni etc.). Celor de jos le-a cam ajuns așteptarea umplerii paharelor din piramida de șampanie – se dovedește că paharele din vârf, la care ajunge prima șampania, n-au fund. Viciile private nu creează virtutea publică și nici greed nu mai pare so good tuturor.
Despre liberalismul românesc sunt puține de spus. Acum nici Eminescu nu l-ar mai critica pentru că partidul și-a lipit eticheta de conservator și a ocolit alianța liberalilor (unde USR a fost dusă ca proasta-n pădure de către Cioloș). Marea lui contribuție a fost la realizarea Marii Uniri. Și-ar mai fi una mai mică: sursă de inspirație pentru Caragiale. După 1989 – mulți informatori care pozau în patriarhi purtători ai purității liberale. După ce-a epuizat și subțirele filon al suportului intelectualilor, PNL-ul este acum o cochilie goală, atât ideologic-doctrinar, cât și ca resursă umană (expresie promovată tot de liberali care trimite la considerarea omului ca resursă, precum pietrișul pentru construcții sau motorina pentru tractor!). O carcasă mâncată de dinăuntru de paraziții PDL-iști și din afară de prodătorul cel mare: PSD. Ambii dușmani au ceva în comun: micimea omenească construită de comunism, propensiunea spre trădare și turnătorie, lăcomia de bani și lipsa curajului, la urma urmei. După ce s-a aliniat în spatele singurei filiale a partidului ȚĂRĂNESC, cel mai dezvoltat (sau aproape) oraș din România, este invitat să voteze cu Partidul Național Rural Liberal. Istoria mai face și glume, unele dor tare și nu prindem poanta decât după decenii.
Și-o întrebare răutăcioasă: care (mari) intelectuali din Timișoara?

Timisorean obiectiv a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 11:26 )

Ca sa-l citam pe Alin Nica : ‘ Cine seamana vint culege furtuna „. Rezultatele la alegeri vor fi dezastruoase pentru PNL iar de platit va plati doar Alin Nica. Ziceti de legaturile cu mediul academic : pai doi dintre rectorii din Timisoara sint vicepresedinti PNL iar unul dintre ei, Pirtea, are ceva rezultate administrative si profil de primar. Insa la ce sa te mai astepti de la PNL acum cind il alege pe Robu si il pedepseste pe Pirtea ?

Cetatean onest a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 14:01 )

DNA lucreaza si pregateste dosarele pentru toti cei conectati la banul public gen Popoviciu, Groza,Robu,Nica,Supuran si alti corupți. Dar dintre toti Supuran este „tata” coruptilor. Stiu si procurorii ce fel de infractor este si cat de curand va afla si poporul.

micRobu a spus: (noiembrie 26th, 2023 at 22:08 )

@Timisorean obiectiv

Cand il propui pe Pirtea candidat, la care din ei te referi, la:
Pirtea – cel acuzat el insusi de plagiat? (cauta stirile din 2016 despre lucrarile „dansului” din 2008-2015)
Sau la Pirtea care il scuza pe Bode de plagiat? (cauta stirile de la inceputul anului)

Iosif a spus: (noiembrie 27th, 2023 at 14:16 )

Nica e prea orgolios, de aici deciziile greșite. Mulți dintre „urbani”, mai ales dintre timișoreni, ne-am așteptat să vedem cuplul Nica-Dominic lucrând împreună pentru Timișoara și Timiș. Nu a fost așa, iar principala vină îi aparține lui Nica. De la cuvinte injurioase, la neseriozitate și lipsă de caracter pe toate le-a bifat în această perioadă culminând cu readucerea lui Robu în prim-plan. Mă trec frisoane numai când mă gândesc că „precinstitul” ar putea ajunge iară să conducă orașul alături de cea mai abjectă mafie posibilă, formată din scursurile societății. Nica s-a dovedit a fi o mare dezamăgire, nu neapărat ca om al administrației, cât pur și simplu ca Om.

dan a spus: (noiembrie 28th, 2023 at 19:32 )

nica avea sansa sa lucreze pt binele timisoarei cu fritz si simonis. dar s-a autoexclus. Si mai mult, s-a compromis mergand pe mana lui robu. Pacat ca TM mai rateaza un ciclu unde puteau fi toti 3 de aceeasi parte a baricadei. Din cauza asta nica, prea orgolios si marunt, nu e ce trebuie Timisoarei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un nume “supergreu” revine în ring în gala de la Timișoara

În cadrul galei BFC 4 de la Timișoara din 27 aprilie, în cadrul căreia campionul mondial IBA Flavius Biea își apără centura, organizatorii au confirmat prezența în ring a unui alt nume supergreu din boxul mondial, Cristian Ciocan. Cunoscut și drept Christian Hammer, pugilistul este originar din Pechea, județul Galați, ca și celebrul său “frate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nume “supergreu” revine în ring în gala de la Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final

În perioada 27 – 29 februarie a.c., președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț Româno-Germane și Camerei de Comerț Italiene pentru România. Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un moment festiv, clasic, cu o capsulă a timpului îngropată pe terenul unde se va ridica stadionul municipal, finanțat din banii Primăriei Timișoara, a marcat demararea lucrărilor la obiectivul amintit. Braț la braț, primarul Dominic Fritz, cel care a aprobat finanțarea, și viceprimarul Cosmin Tabără, care s-a ocupat de punerea în operă a proiectului reînnoit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat lucrările la noul stadion ridicat de Primăria Timișoara în Calea Buziașului/FOTO
Simularea examenului naţional de Bacalaureat a început luni cu proba scrisă de Limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Marţi este programată proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri – proba scrisă la alegere a profilului sau specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A început simularea la BAC! Luni s-a dat proba la română
În perioada 27 – 29 februarie a.c., președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț Româno-Germane și Camerei de Comerț Italiene pentru România. Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final
O soluție propusă pentru accelerarea ridicării unui nou stadion de mari dimensiuni la Timișoara ar fi realizarea, în paralel, a demolării actualei arene deja închisă circuitului sportiv, și a licitației pentru desemnarea constructorului care să se ocupe de cea nouă. Deocamdată, soluția pare doar … teoretică. Deputatul PSD de Timiș, Alfred Simonis, a vorbit despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Demolare și licitație pentru constructor în paralel, pentru noul stadion. Deocamdată, propunere teoretic realizabilă
Fotbalul feminin a debutat oficial în 2024 cu ultima etapa a sezonului regular. În derby-ul etapei, Politehnica Timişoara a întâlnit într-o frumoasă zi de primăvară campioana U Olimpia Cluj. După 90 de minute atractive, Poli a obţinut una din cele mai importante victorii din istorie, câştigând cu 2-0 (1-0) partida cu deţinătoarea titlului de peste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli Timişoara bate campioana! „Studentele” vor începe play-off-ul de pe primul loc
Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a reuşit o victorie de senzaţie pe terenul liderului din acest sezon, Rapid, succes ce transformă echipa bănăţeană într-una dintre pretendentele la câştigarea campionatului. „Incredibilă victorie pe terenul liderului clasamentului, echipă care s-a impus la Lugoj cu 3-1. Deși nu am avut tot lotul la dispoziție am reușit, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul bate pe terenul liderului şi intră în lupta pentru campionat
Etapa a IV-a din seria grupei 11-18 a primei ligi la baschet masculin a consemnat şi prima înfrângere pentru SCM Timişoara, una severă privind şi evoluţia scorului, 101-76 (26-16, 31-19, 18-18, 26-22). Gazdele de la CS Vâlcea 1924 au dominat clar partida, în faţa unei formaţii alb-violete apatice, care nu a găsit soluţii pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat, nicio şansă în Vâlcea
Direcția Regională de Statistică Timiș a făcut publice datele referitoare la numărul de turiști care s-au cazat în cel mai vestic județ al României în cursul anului 2023. conform informațiilor oficiale, în această categorie au fost incluse 344.654 de persoane. Remarcăm faptul că în luna decembrie, numărul turiștilor care au avut cel puțin o noapte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câți turiști a avut, oficial, Timișul cazați în 2023. Gradul maxim de ocupare al unităților de cazare a ajuns la 41,5 la sută
Top