Scrisoare deschisă din partea FALT. Se cere modificarea legislației asociațiilor de proprietari

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3552 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România, se vede nevoită să adreseze Guvernului României, partidelor politice, respectiv parlamentarilor de Timiş, o scrisoare deschisă prin care cere modificarea legislației Asociațiilor de Proprietari, care în prezent afectează seminificativ activitatea acestora. Astfel, solicită să fie analizat urgent impactul măsurilor financiare adoptate prin Legea 296/2023.  

Aplicarea restricţiilor prevăzute în lege, pentru asociaţiile de proprietari, aduce grave prejudicii asociaţiilor de proprietari, cât şi furnizorilor de servicii către asociaţiile de proprietari ( furnizori de energie termică, apa rece şi canal, salubritate, energie electrică, gaze naturale etc), spun cei de la FALT.

Problemele apar datorită faptului că băncile în relaţiile cu asociaţiile de proprietari îşi fac propria lege, întrucât asociaţiile de proprietari sunt consumatori de servicii bancare captivi. Deşi în legea de funcţionare a asociaţiilor de proprietari nu se prevede obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a merge la instanţă de câte ori apare o schimbare a Comitetului executiv, băncile solicită acest lucru ca şi când ar fi ONG-uri constituite pe Ordonanţa de urgenţă 26/2000. Procedura de a depune dosar la instanţă este foarte greoaie şi necesită timp de ordinul   a câtorva luni, caz fericit două sau trei luni. În toată această perioadă asociaţiile de proprietari nu pot să facă plăţi către furnizori, chiar dacă au cont în bancă pentru că s-au făcut schimbări în Comitet”, anunță cei de la FALT.

În România există foarte multe asociaţii de proprietari care nu mai au Comitet executiv şi ca atare, nici nu au cont la bancă. Chiar dacă reuşesc să aleagă un comitet tot nu pot face plăţi către furnizori, pentru că procedura de dechidere  a unui cont pentru asociaţiile de proprietari este birocratică şi presupune dosar la instanţă, fapt care necesită câteva luni de zile. În tot acest timp furnizorii de servicii nu pot fi plătiţi, iar prevederea legală presupune întreruperea furnizării serviciilor şi penalizări.

Din acest motiv, au de suferit toţi cetăţenii care locuiesc la bloc, sau în locuinţe colective, dar şi furnizorii, care nu pot să îşi mai desfăşoare activitatea fără plata utilităţilor.

”Nu se poate da vina de către cei care iau decizii şi ne conduc, pe asociaţiile de proprietari pentru că sunt cauze obiective pentru care asociaţiile nu au cont, fapt pe care noi l-am arătat de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic pentru o rezolvare. Arătăm câteva motive care au dus la problemele cu care acum  se confruntă asociaţiile de proprietari, şi anume: Legi din ce în ce mai birocratice, greu de aplicat, care au dus la nefuncţionarea asociaţiilor de proprietari; Confundarea asociaţiilor de proprietari de către legiuitor, cu societăţile comerciale, în sensul că se aşteaptă de la proprietarii care fac o activitate voluntară să fie la dispoziţia cuiva non stop, de parcă ar fi angajaţi şi nu ar avea şi serviciu şi alte obligaţii;  Obligaţii şi sancţiuni absurde pentru cei care doresc şi fac muncă voluntară activând în Comitetul executiv; Refuzul proprietarilor de a mai face parte din Comitetul executiv, nici ca preşedinte, nici în Comitet; Atitudinea celor care fac legi, considerând membri Comitetului executiv, ca niște hoți, la modul general; Neimplicarea autorităţilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă asociaţiile de proprietari”, spune FALT.

Situațiile dezavantajoase apărute sunt numeroase. De exemplu, comisariatele pentru protectia consumatorilor nu dau curs solicitării  asociaţiilor de proprietari de a se lua măsuri împotriva furnizorilor de servicii care nu respectă calitatea serviciilor ( motivând că asociaţiile de proprietari sunt persoane juridice, ca şi când nu ar fi alcătuite din proprietari de apartamente).

Enumerăm câteva situaţii în care asociaţiile de proprietari nu pot face plăţi prin cont şi din ce motive: Schimbări frecvente a celor care fac parte din Comitetul Executiv, din cauze obiective: schimbarea domiciliului, deces, plecare în străinătate, neînţelegeri în asociaţie, vârsta înaintată, inactivitate, refuzul unor proprietari de a mai fac parte din comitet (demisie), schimbarea lor în urma unei adunări generale, pierderea dreptului de locuinţă şi ca atare, nu mai au dreptul să fie aleşi etc.

În toate aceste cazuri, din cauza pretenţiei băncilor, asociaţiile sunt trimise în instanţă, procedură care durează luni de zile, perioadă în care asociaţiile nu pot plăti furnizorii de servicii. Este trist că cei care decid, deşi cunosc aceste aspecte, pentru că noi le-am adus mereu la cunoştinţă, nu s-au gândit atunci când au restricţionat atât de sever plăţile în numerar”, conform FALT.

Doar schimbarea prevederilor legale poate duce la rezolvarea problemelor.

Solicităm pe acestă cale o analiză urgentă şi găsirea de soluţii pentru ca cetăţenii să nu rămână fără servicii esenţiale, iar furnizorii să îşi poată încasa prestaţiile.

Precizăm că în tot ce s-a invocat putem veni cu dovezi  şi argumente pertinente, dacă cineva e interesat să ne asculte”, mai spun cei de la FALT.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Georgeta Petrescu a spus: (noiembrie 6th, 2023 at 22:18 )

Observatiile sunt corecte. Bancile se comporta ca stapani ai AP. Legea ar trebui modificata esrntial si ar trebui sa fie insotita de norme metodologice. Este o lege care nu corespunde cu realitatea .

Petre petre a spus: (noiembrie 6th, 2023 at 23:34 )

Ce tupeu!
Se auzea ceva despre desființarea acestor organizatii și trecerea la o contorizare individuala. Cf art.20 (C.Drepturilor omului)nimeni nu poate fi obligat sa faca parte din vreo asociație, grupare etc…

Ciocoiu Gheorghe a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 06:03 )

La blocurile unde absolut toate utilitățile sunt contorizate separat , aceste forme comunistoide vetuste nu își mai justifică utilitatea
Trăntorii care s-au obișnuit să bage mana hoțeste in buzunarul cetățenilor , sa meargă la muncă cinstită daca vor bani !😡

un cetatean a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 11:26 )

Atotstiutorilor ,nu a obligat nimeni pe nimeni sa se asocieze acolo unde serviciile sunt individuale in tot condomeniul sau sub condomeniu(scara de bloc)

Eu a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 18:24 )

Domnule Ciocoiu Gheorghe, chiar și dacă aveti fiecare apartament cu contorul lui, tot e nevoie să plătești femeia de serviciu, administratorul, președintele, cenzorul. Facturile pentru consumul comun se emit pe asociație lumina de pe scara, liftul, gunoiul.. Așa că nu e nimeni trântor.. doar bateți câmpii fără să vă cunoasteti obligațiile față de condominiu..
Dacă nu va convine viața la bloc, unde aveti obligații, mutati-va la casa la curte! Acolo dumneavoastră hotărâti, dumneavoastră dati cu capul..

Calistrat silivestru a spus: (noiembrie 8th, 2023 at 11:52 )

Sunt multe anomali,de exemplu. O persoana plătește consumul la curent pe scară și liftul în funcție de câți m2 are apartamentul.unde într-o garsoniera cu 4 persoane care consuma de 3ori mai mult, plătește mai puțin. Trăim în România.

Florin Mihalcea a spus: (noiembrie 9th, 2023 at 11:48 )

În temeiul art 21 din legea asociației de proprietari pe baza convocatorului a PV.HG a tabelului cu semnături unde se precizează noul comitet.,actele se depune la judecătorie unde sa acordat personalitatea juridica. În 5 zile instanță va răspunde cereri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top