Mai multe personalități, propuse pentru titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

consiliul local

consiliul local

Mai multe personalități cu activitate importantă pentru Timișoara sunt propuse consilierilor locali pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara, proiectele de hotărâre în acest sens fiind pe ordinea de zi a ședinței plenului de marți. Titlul de „Cetăţean de Onoare” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au contribuit la evoluția și renumele municipiului Timişoara, pe plan național și internațional.

Personalitățile propuse prin proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi sunt: doamna Ida-Reghina Gaza, domnul Mircea Mihăieș, domnul Andrei Ujică și membrii formației Pro Musica : Vasile Dolga – post-mortem, Horea Silviu Crișovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu și Marian Odangiu.

Andrei Ujică este regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională. Ȋn anii 1980, a avut curajul disidenței față de regimul comunist. Și-a făcut remarcate extraordinarele calități ȋn Germania după 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri și proză.

Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalități ale teatrului din România, numele său având o puternică rezonanță pentru tradiția culturii germane la Timișoara. Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al TGST. În cadrul ediției din 2023 a premiilor UNITER, actrița Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate.

Mircea Mihăieș a militat pentru respectarea valorilor libertății, democrației, a respectului civic. Alături de Horia Roman Patapievici și Tania Radu, a asigurat cea mai prestigioasă și eficientă conducere a Institutului Cultural Român. Ȋn anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, Mircea Mihăieș a conceput și promovat ȋntr-o manieră strălucită seria de conferințe „La UVT cultura e Capitală”.

Grupul Pro Musica este cunoscut și apreciat de publicul timișorean, pentru întreaga discografie. Piesa lor, „Timișoara”, a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. Ȋn acest an, s-a ȋmplinit o jumătate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. Cei 9 membri ai trupei care vor primi distincția au contribuit semnificativ la povestea pusă pe note de Pro Musica, dar și la evoluția muzicii timișorene în ansamblu.

Vasile Dolga, pe lângă activitatea sa de zeci de ani în Pro Musica, a cântat pe marile scene ale României, iar ȋn 1987 a fost ales „cel mai bun baterist din țară la secțiunea rock”. A trecut la cele veșnice ȋn anul 2019.

Grigore-Bujor Hariga a fost, lungul anilor, chitarist, compozitor, orchestrator și profesor de chitară. A făcut parte din formațiile studențești Stix, Omicron și Syrynx, iar ȋn anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica. A susținut turnee ȋn țară și străinătate și a participat la editarea mai multor materiale discografice ale formației, din componența căreia face parte și astăzi.

Dorel-Eugen Titz este actor al Teatrului Național din Timișoara și membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, coautor și textier al mai multor compoziții ale formației.

Marian Odangiu este critic literar, eseist, poet și ziarist. Este și autorul textului piesei “Timișoara” a grupului Pro Musica, devenită Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. A colaborat la numeroase reviste literare, are șase volume de literatură proprii publicate, a scris scenarii și librete și versuri pentru Pro Musica, Sfinx, Post Scriptum și Gramofon. A obtinut numeroase premii pentru critica sa literară și activitatea jurnalistică și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie ȋn anul 2002.

Domnul Doru Apreotesei este compozitor, pianist, claviaturist și orchestrator. Ca muzician profesionist, având la baza educației muzica clasică, a explorat de-a lungul anilor multiple genuri, de la folk la pop și jazz. Este membru fondator al grupului Pro Musica, fiind pe scenă la primul concert al formației ȋn 1973.

Dietrich Krauser s-a remarcat prin activitatea sa muzicală prodigioasă. Ca basist și contrabasist, a cântat cu grupurile Phoenix (unde a fost și solist vocal), Pro Musica, LM Blues Band, KPK cu Mircea Florian (Florian din Transilvania) și Stepan Project. Ȋn Germania, a fost basist colaborator pentru opt grupuri muzicale. A desfășurat și activitate compozițională, pentru grupurile Sector 3 și Metamorf.

Mario Florescu, percuționist, solist vocal și profesor de muzică, a fost prezent pe scenele festivalurilor naționale și internaționale de profil. Este membru fondator al faimosului grup clujean Shabah, cu care a obținut numeroase premii la importante concursuri de jazz din Europa. Este solicitat de maestrul Harry Tavitian ȋn proiectul “Orient Express”, ȋn care activează și astăzi. Ȋn grupul Pro Musica, a fost solist vocal ȋn perioada 1987 – 1992.

Horea Silviu Crișovan este chitarist, compozitor, orchestrator și membru al Pro Musica din anul 2014. Numele său este consacrat și prin activitatea desfășurată ȋn cadrul unor grupuri muzicale precum VanDerCris, TM Groove, Ilie Stepan și Horea Crișovan Duo, Abra, etc. Ca muzician de studio, a colaborat la ȋnregistrări pentru teatru, film, sound-design, compoziții, și figurează pe aproape 1000 de producții muzicale. Publicul timișorean ȋl recunoaște ca pe unul dintre cei mai prolifici, versatili și spectaculoși virtuozi ai chitarei, la nivel național.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Părere a spus: (decembrie 19th, 2023 at 20:41 )

Probabil n-ați ascultat „Timișoara” celor de la Phoenix… Phoenix este mai mult decât toanele lui Nicu Covaci, Phoenix este o afirmare a românismului pe acest pământ tânăr românesc, ceea ce nu-i puțin lucru!!! Pro Musica e tehnică bună, dar „Timișoara” lor are prea mult parlato, puțină melodicitate și n-are … scânteia. Dar ProMusica își merită titlurile pentru că făceau rock pe când alții se ascundeau în tufișuri când apăreau secretarii de partid (toți hiper-realizați material azi – dacă cunoașteți vreunul sărac, scrieți aici, să ne mirăm împreună!).

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își pune în palmares noi premii remarcabile. În acest weekend, Mădălian Stanca tocmai a devenit Campioană Europeană la Culturism și Fitness. Studenta minionă din orașul de pe Bega a reușit această performanță la numai o săptămână după ce și-a adjudecat două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.  „Vrăjmașul cel din urmă care va fi nimicit este moartea.”  (I Corinteni 15, 26) Hristos a înviat!                                    Iubiți fii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului
Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își pune în palmares noi premii remarcabile. În acest weekend, Mădălian Stanca tocmai a devenit Campioană Europeană la Culturism și Fitness. Studenta minionă din orașul de pe Bega a reușit această performanță la numai o săptămână după ce și-a adjudecat două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania
În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie, care va fi ridicat la Timișoara. Pe lângă specializările clasice, acesta va avea și un centru pentru transplant medular și afereză de celule stem. Conform ministrului, noul Institut ar urma să fie ridicat, ”pe locul clădirii-fantomă”. ”Construim Institutul Regional de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem
În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Top