Spotlight Heritage Timișoara NFTs – o modalitate unică de apreciere și conservare a patrimoniului cultural al Timișoarei în lumea digitală

În 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara, prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, a integrat tehnologia NFT (non-fungible tokens) în cultura digitală pentru a oferi o perspectivă digitală și unică asupra patrimoniului cultural și istoric al orașului.

Un moment inovator în ecosistemul cultural digital timișorean este crearea a trei NFT-uri distincte, o premieră în peisajul academic românesc, prin care istoria, cultura și inovația orașului sunt exprimate și perpetuate. Universitatea a inițiat, începând cu anul 2020, acțiuni pentru adoptarea tehnologiilor blockchain în educație și industrii creative prin proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, care integrează European Blockchain Services Infrastructure (EBSI). Aplicația de integrare a NFT a fost dezvoltată de o echipă a UPT, dezvoltatorul principal fiind doctorandul Victor Holotescu, sub coordonarea prof.dr.ing. Radu Vasiu și Dr.ing. Diana Andone.

„Universitatea Politehnica Timișoara se angajează ferm în promovarea inovației și dezvoltării digitale în educație și cercetare. Prin proiecte și inițiative de vârf, ne străduim să aducem tehnologia și creativitatea la vârful cunoașterii umane. Ne concentrăm pe inițiative precum proiectul Spotlight Heritage Timișoara, care evidențiază eforturile noastre de a integra tehnologii emergente, cum ar fi NFT-urile, pentru a conserva și promova patrimoniul cultural și istoric al orașului. Încurajăm implicarea tuturor în explorarea noilor frontiere ale tehnologiei digitale, contribuind la progresul societății și la conectarea globală.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

„Sub titlul generic Spotlight Heritage TM2023 găsim 3 NFT create de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, cu povești proprii și inspirate din modul în care transformăm patrimoniul cultural și istoric al Timișoarei într-o experiență vibrantă și inovatoare. De la bun început, ne-am propus să găsim moduri unice și accesibile pentru a păstra și împărtăși valorile culturale cu o audiență globală. Astfel, toate produsele digitale sunt sub licență liberă de tip Creative Commons, unele sunt integrate în biblioteca digitală Europeana, iar acum prin aceste NFT fiecare poate deține o bucățică din memoria Timișoarei”, spune dr. Diana Andone, directorul Departamentului de ID/IFR și Educație digitală.

Ce sunt NFT-urile și cum funcționează?

NFT-urile (non-fungible tokens) reprezintă o formă digitală de proprietate care utilizează tehnologia blockchain pentru a autentifica unicitatea și proprietatea unui anumit activ digital. Fiecare NFT este unic și are o identitate specifică, ceea ce permite să fie folosit pentru a reprezenta lucruri precum artă, muzică, videoclipuri, jocuri, și altele.

https://nft.spotlight-timisoara.eu/

1. SpotlightHeritageTM2023 I
În februarie 2023, odată cu Deschiderea Timișoara 2023 a fost lansată colecția Spotlight Heritage – Timisoara2023. Primul NFT SpotlightHeritageTM2023 I marchează inovația timișoreană printr-o imagine creată de 13m10j (Marius Jurca – n. 2 Noiembrie 1984), un artist new media din Timișoara preocupat de conexiunile dintre artă, știință și tehnologie. Ceea ce definește imaginea acestui NFT este intersecția dintre codul mașinii, limbajul uman și perseverența unui colectiv de cercetători, profesori și studenți din cadrul Universității Politehnica Timișoara, care in 1960 au realizat MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), primul „calculator” creat de o universitate din România. O instituție care din 1920 s-a poziționat cu succes în avangarda tehnologică și care în prezent continuă să exploreze limitele tehnologice și ale inovației pentru o regiune mai creativă și mai sustenabilă. Tehnologia este cea care leagă trecutul de viitor și viitorul de trecut. Prima frază tradusă cu succes din engleză în română, în timp real, a fost ”You explain the development of science and we help describe the examples” și a fost realizată de MECIPT-1 în 17 mai 1962. NFT-ul a fost introdus și demonstrat de către Diana Andone, coordonator al proiectului, doctorandul Victor Holotescu realizatorul aplicației de tip blockchain și Marius Jurcă artistul care a creat imaginea în cadrul conferinței Digital Culture and Heritage Talks.

2. SpotlightHeritageTM2023 II
SpotlightHeritageTM2023 II a fost inspirat de orașul Timișoara și de patrimoniu și cuprinde o hartă cu toate punctele de interes răspândite în cele cinci cartiere: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Giroc, realizată de Cristina-Tereza Turcu, Rafael Leucuta, Diana Andone. Acest NFT reflectă impactul datelor colectate de echipă asupra celor 110 locații din oraș, date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, fotografii vechi și noi, imagini 360 și filme, cu recunoașterea clădirilor prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse). Pentru fiecare reper, Patrimoniul sub reflectoare spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi. Toate artefactele sunt create în română și engleză, sub licență Creative Commons, unele fiind incluse în librăria digitală Europeana. Acest NFT este al doilea din colecția Spotlight Heritage Timisoara 2023, integrat în proiectul aflat la intersecția dintre practicile artistice, celebrarea patrimoniului și tehnologia digitală.

3. SpotlightHeritageTM2023 III
Primul NFT Spotlight Heritage TM2023 a fost inspirat de tehnologie și inovație, al doilea de orașul Timișoara și de patrimoniu, în timp ce al treilea celebrează oamenii. Oamenii care au imaginat, au creat, au inovat, au dezvoltat, au proiectat, au ilustrat, au programat, au montat, au făcut voluntariat și au muncit din greu pentru a da viață Spotlight Heritage Timișoara, încă de la începuturile sale din 2014. SpotlightHeritageTM2023 III surprinde un mozaic de activități diverse și portretele studenților, profesorilor, curatorilor, muzeografilor, artiștilor, programatorilor, managerilor, voluntarilor care au jucat un rol esențial, oferind o călătorie retrospectivă în sufletul orașului. Acesta nu numai că încapsulează spiritul proiectului, dar servește și ca un testament digital al fuziunii dintre trecut, prezent și viitor în vibrantul oraș Timișoara. Acest NFT, creat de Rafael Leucuta, Diana Andone este ultimul din colecția Spotlight Heritage Timisoara 2023, integrat în proiectul aflat la intersecția dintre practicile artistice, celebrarea patrimoniului și tehnologia digitală.

Aceste NFT-uri nu numai că reprezintă un moment important în promovarea patrimoniului cultural al Timișoarei, dar și deschid calea spre o nouă formă de exprimare și interacțiune cu istoria orașului. Reprezentând o fereastră către trecut și o modalitate inovatoare de a prezenta și perpetua patrimoniul cultural pentru generațiile viitoare, permițând colecționarilor digitali să dețină și să aprecieze aspecte unice și detalii din istoria orașului sub o formă digitală unicat.

Bucură-te de o bucățică unică din istoria Timișoarei! Colectează în mod gratuit NFT-urile și te conectezi la patrimoniul orașului în mod digital! Află acum cum poți obține aceste piese unice, ce se află la intersecția dintre practicile artistice, celebrarea patrimoniului și tehnologia digitală: https://spotlight-timisoara.eu/mobil-ar-vr/#nft
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
● ​Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
● ​Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

● ​Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
● ​Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
● ​Twitter: @spotlight_TM21
● ​Instagram: @spotlight_tm

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Spotlight heritage /Patrimoniul sub reflectoare, spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi. A început ca o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara prin Departamentul ID/IFR și Educației digitală și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Identității Naționale, EEA&Norway Grants.

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit în anul 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, fiind înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. În cadrul celor 27 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea lipsă din autostrada Lugoj – Deva, între Margina și Holdea, au ajuns deja pe șantier. Cel mai important, în luna decembrie ar urma să înceapă forarea efectivă. Informațiile au fost furnizate de Irinel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au fost finalizate lucrările de reabilitare a barajul Oravița Mică (județ Caraș-Severin) și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul localității amintite. Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>
Top