Bilanţ alegeri Timiş. PSD, marele câştigător; PNL, imensul perdant; USR pe zero

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Alegerile au trecut, iar acum partidele încep să-şi facă propriile analize. La cald, cu excepţia USR, mai toate formaţiunile clamează victorii, capitol la care s-a remarcat din nou Rareş Bogdan, acelaşi nesecat fluviu de demagogie şi caragialisme. După ce PNL a pierdut şase consilii judeţene, dintre care două conduse de baroni şi prim-vicepreşedinţi ai partidului (Suceava şi Prahova), iar în Bucureşti s-a făcut de râs, Bogdan a urlat: „Am învins!”. Trec însă la ale noastre, respectiv la Timiş şi Timişoara.

Indiscutabil, marele învingător este PSD. Faţă de acum patru ani, social-democraţii au câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean, Primăria Lugoj, iar numărul de primari a crescut de la 39 la 55, obţinând în plus şi un oraş, Deta. De menţionat că în urmă cu patru ani, atât la alegerile locale, cât şi parlamentare, PSD s-a clasat abia pe locul III în Timiş. Sigur, acum a candidat împreună cu PNL la Consiliul Judeţean, în Timişoara (primărie şi consiliu local), precum şi alte câteva primării. Dar asta nu face să scadă meritele liderilor PSD Timiş, şi aici mă refer în primul rând la Alfred Simonis. Căruia i-au ieşit mai toate „combinaţiile”, evident şi cu ajutorul impotenţilor lideri naţionali ai PNL.

Aparent, USR este câştigătoare a alegerilor în Timiş. Dar faţă de 2020, nu a câştigat nimic în plus. Adică şi-a păstrat patru primării, în frunte cu „Regina” Timişoara. A pierdut înainte de alegeri Foeniul, dar a câştigat suprinzător comuna Balinţ, acolo unde candidatul USR a învins un primar PSD în funcţie din vremuri imemorabile. Victorie extraordinară şi pentru tânărul Andrei Tiţa la Cenad care a obţinut… 86% din voturi. De asemenea, la Dumbrăviţa, Horia Bugarin câştigă nu doar în faţa PSD-PNL, dar şi a unei adevărate caracatiţe de interese imobiliare şi pecuniare.

Cu toate că n-a obţinut nimic în plus faţă de 2020, raportat la dezastrul de la nivel naţional, se poate vorbi însă de o victorie, ceea ce l-a propulsat pe Dominic Fritz în postura de potenţial preşedinte al USR. Ca părere personală, USR a pierdut foarte mult la nivel naţional prin asocierea cu două partide care, pe lângă faptul că nu prea există, n-au nimic în comun cu liberalismul asumat al USR, fiind conservatoare. Acest din urmă lucru i-a îndepărtat pe foarte mulţi tineri cu valori progresiste. Da, în România progresismul a fost diabolizat cu premeditare şi asociat de vajnicii partizani ai întoarcerii la plugul de lemn cu obligaţia de-a mânca gândaci. Ca să nu vorbesc că progresiştii de la acea vreme au făcut Mica Unire din 1859 şi Independenţa din 1877. La Timiş nu au fost foarte multe hemoragii din partid, dar totuşi REPER a luat la Consiliul Local 4.752 de voturi (4,51%), mai mult decât dublu faţă de gonflatul candidat al formaţiunii, intrat în lupta pentru primărie doar pentru a rupe voturi de la Fritz. La fel ca şi Cristian Moş, al cărui scor începe cu 0. E clar că s-a votat Fritz şi REPER, acest din urmă vot prejudiciind însă USR de obţinerea acelui consilier cu care ar fi închis Consiliul Local.

Indiscutabil, raportat la anul electoral 2020, PNL e marele perdant al acestor alegeri. Faţă de acum patru ani, a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean, Primăria Lugoj, iar faţă de 47 de primării obţinute în 2020, acum a reuşit să câştige 38, aşadar minus nouă primari. Primăria Timişoara nu se poate spune că a pierdut-o, atâta timp cât… n-a avut-o. Dar dacă ne luăm după declaraţiile sforăitoare dinaintea alegerilor… Pentru acest dezastru, în mod cert nu se poate da vina pe un singur ţap ispăşitor, fiindcă au fost mult mai mulţi.

În primul rând, e vorba de conducerea naţională a partidului care a cedat preşedinţia CJ Timiş fără luptă. Conducere care se apără afirmând că fără această intervenţie, se producea o hemoragie de primari dinspre PNL spre PSD. Cedarea preşedinţiei către PSD ar fi salvat astfel mai mulţi primari PNL-işti Că a existat o scurgere de acest gen, e clar, dar nu ştiu dacă se poate vorbi de o hemoragie.

Pe de altă parte, fosta conducere a PNL Timiş, şi mă refer la tandemul Alin Nica – Dănuţ Groza, a reuşit „performanţa” de-a produce aproape acelaşi haos în filială, ca şi atunci când aceasta era condusă de Nicolae Robu. Ca atare, cei doi şi-au adus un aport substanţial la situaţia de astăzi, în care organizaţia a fost pusă la picioarele PSD. În PNL Timiş vor continua luptele pentru putere în perioada următoare, lupte care vor putea conduce la alte pierderi considerabile. În ceea ce-i priveşte pe cei doi lideri paraşutaţi de la centru, Vasile Blaga – judeţ, Cristian Buşoi – municipiu, este evident că cel puţin unul şi-a ratat obiectivul şi, în mod normal, ar trebui să se întoarcă de unde a venit. Evident, neavând în buzunar un loc eligbil pe lista de parlamentare.

Despre AUR doar câteva cuvinte. La fel ca la nivel naţional, a obţinut mult mai puţin decât au anticipat mulţi. În Timiş n-a câştigat nicio primărie, însă a intrat în Consiliul Judeţean (cinci mandate) şi CL Timişoara (trei mandate).

Aceste alegeri au mai adus o premieră în Timiş. Pentru prima dată după 1990, UDMR nu mai are niciun primar în judeţ

 

 

 

Autor
Etichete , , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (iunie 13th, 2024 at 09:07 )

Voi vota Aur pentru ca nu mai vreau sa aud de lgbt, emigranti si avort. Voi vota Aur pentru ca eu cred in Dumnezeu si familie!

timi a spus: (iunie 13th, 2024 at 09:52 )

Nu te mai tot da important pe aici repetind ca un papagal acelasi lucru ! Si altii cred in Dumnezeu si familie dar nu posteaza intruna si nici nu voteaza AUR. Fii bun si linisteste, ia-ti o vacanta si nu mai posta pina la Craciun

nero a spus: (iunie 13th, 2024 at 09:54 )

Jack vezi ca vorbesti prostii, AUR sunt oportunisti pe fata, n-au nimic de-a face cu ceea ce propovaduiesc ei, profita pur si simplu de naivitatea si supararea unora dintre romani. Se cred un fel de PRM al anilor actuali. Uitati-va la ce Mupeti expirati si colorati au bagat in Parlament in 2020.
INO, ati gresit la redactarea textului anii Mici Uniri si ai Independentei, 1859 si 1877.

ion a spus: (iunie 13th, 2024 at 10:17 )

Eu cred ca Jack nu vorbeste pentru el, ci vorbeste pentru noi. Adica incearca sa asocieze AUR cu Dumnezeu si familie. Atata doar ca candidatii AUR nu au niciun Dumnezeu. Sunt doar niste oportunisti ahtiati dupa bani si functii. Singura diferenta fata de PSD si mai nou PNL este ca sunt si mai inculti.

Noi vrem (să fim la) pământ! a spus: (iunie 13th, 2024 at 10:26 )

În era inteligenței artificiale, la noi crește proporția analfabeților funcțional în populație, deci poporul are întotdeauna dreptate la alegeri !
Uităm că democrația însemna luarea deciziilor împreună și participarea împreună la acțiunile majore ale cetății (de exemplu, la războaie). În Atena antică, nu cred că fii aristocraților fugeau în Italia (adică la Roma, care era cam ca un sat pe-atunci) ca să evite participarea la războiul cu perșii. Când o mare parte din populație trăiește agățată de telecomanda cu 3 butoane (TarafTV, Realitatea și RomâniaTV), normal că se votează pufuleții, berea la pet, primarul și partidul care le dă!

Daniel a spus: (iunie 13th, 2024 at 10:34 )

Dacă ne uităm la procente, nu trebuie să uităm că la consiliul local ADU a inclus și UDMR deci partidele alăturate USR probabil că au strâns un număr de voturi apropiat de RePER. Practic tot cam pe acolo s-a ajuns. Cât despre construirea alianței respective, aceasta s-a dorit a uni opoziția proeuropeană ceea ce nu este un lucru deplasat în contextul alegerilor europarlamentare. Oricum, nu cred că tinerii progresiști au votat altceva din cauza alăturării acelor partide pentru că oricum ei nu aveau ce altceva să voteze mai ales când vine vorba de consiliul local unde în general este important ca primarul să aibă majoritate. Problema majoră creată este că pentru a trece anumite hotărâri prin consiliu, acestea vor avea nevoie de avizarea lui Simonis iar acesta va cere un preț și în niciun caz nu va încerca să blocheze niște inițiative pentru că contravin intereselor cetățenilor. Deci pe lângă decizii greșite va trebui să suportăm și prețul lui Simonis.

Jack a spus: (iunie 13th, 2024 at 11:03 )

Cei de la Usr sunt prosti. In loc sa continue sa strige „Jos hotii!”, adica ceea ce i-a consacrat, au inceput sa promoveze ateismul si lgbt-ul. Sa moara si sa aiba soarta Pntcd-ului!

eastbam@gmail.com a spus: (iunie 13th, 2024 at 11:38 )

@Jack ești toată ziua cu LGBT-ul in gură, ești singurul care îl promovezi. Parca te visezi împreună cu conservatorul, apărătorul mondial al ortodoxiei, luptătorul anti-LGBT – Pootin, amândoi înghesuiți calare pe același cal, schimbând locurile din când în când? Luptând împotriva balaurului LGBT, evident

Kroko a spus: (iunie 13th, 2024 at 12:42 )

Hai sa spunem adevarul si anume ca, din pacate PSD nu mai are adversari nici macar in Timisoara si Timis !!!Deci practic e o victorie prin….ABANDON !!!

Zdreanță a spus: (iunie 13th, 2024 at 12:43 )

Fără antipatii sau simpatii față de clasa politică actuală,adevărații pierzători sunt Nica și Robu (deci pnl-ul),câștigătorii sunt Fritz și Simonis care au ocazia să colaboreze în interesul timișenilor și al timișorenilor.Usr-ul nu poate mai mult,AUR după entuziasmul celor aproape doi ani de campanie nu a obținut rezultatele dorite.După aceste alegeri a venit și răspunsul la întrebarea cui folosește alianțele între partide și cine a beneficiat în urma comasării alegerilor.Dacă alianța actuală psd-pnl rămâne până la alegerile prezidențiale,candidatul opoziției are slabe șanse de câștig.Să nu uităm faptul că alianțele dintre partide nu au la bază principii și ideii comune ci interese.

eastbam@gmail.com a spus: (iunie 13th, 2024 at 12:54 )

Adevarul este ca persoanele decente s-au saturat de propaganda culorilor curcubeului si a literelor alfabetului prezenta peste tot in spatiul public cat si in firmele corporatiile straine din oras, diversitate, migranti ilegali si alte astfel de ideologii. Mai urmeaza sa fie introdusa in scoli cum este cazul in US? Romanii care au trait pe pielea lor comunismul stiu sa detecteze astfel de manipulari si voteaza in consecinta. Dupa care ne miram ca extremismul este in crestere in Europa.

@eastbam a spus: (iunie 13th, 2024 at 13:15 )

Da, e mare asemănare între faptul de-a mânca creveți vietnamezi pe întuneric și frig și o paradă multicoloră pe muzică :))))))))))))))))))))))
Iar faptul că poporul alege pe unii ca Ciucă, Bode, Ciolacu etc. e un semn de mare pricepere. Foarte mare. Ne invidiază toți din Europa, suntem în fruntea clasamentelor (dacă ții documentelle cu capu-n jos).
N-ar trebui să se scoată și literele toate din programa de bacalaureat? Tot alfabetul, ce mai!
De mâine, să nu mai cumperi, nici să folosești nimic produs de vrei multinațională, să-i falimentăm. Doar varză, brânză, mânz și barză. A, și veveriță, bineînțeles! Neaoșă și ne-epilată, dar nu în zilele de post!

@@eastbam a spus: (iunie 13th, 2024 at 14:31 )

E o confuzie sa compari nivelul de trai din vremea comunismului cu propaganda unei ideologii pentru ca sunt 2 lucruri diferite. Eventual ai putea compara paradele multicolore dominate de rosu de atunci cu cea de acum.
Poporul alege ce alege si in lista respectiva poti sa-i adaugi atat pe Simonis cat si pe maestrul Fritz ca tot de popor au fost alesi si nu pe baza de principii sau realizari ci pe baza propagandei. Dupa maririle de pensii si salarii in sectorul de stat nu poti sa ii blamezi pe respectivii ce au votat si ca vor vota la toamna la fel din moment ce li s-a dar ceva langa propagada.
Stai linistit ca nu falimenteaza corporatiile pentru ca cei care cumpara produsele nu verifica nici ingredientele din produse dar sa caute ce ideologii raspandeste producatorul.

Solo a spus: (iunie 13th, 2024 at 15:37 )

USR a pierdut alegerile astea, repet, astea, dar s- ar putea ca viitoarele alegeri sa fie o răzbunare a alegătorilor care se simt nu frustrați, ci furați.
Si din capul locului tot poporul roman a văzut ca comasarea ( pnl+psd) s-a făcut cu un singur scop: eliminarea sau macar marginalizarea USR, adica ajungerea la un procentaj mic, dacă nu se poate sub 5%. Se vede clar ca s- a furat ca- n codru! Dacă scandalul de la Gorj dintre cele doua partide nu v- a lămurit, atunci chemati-l pe Jack sa va lămurească. Revin, dacă la Gorj este cearta intre pnl si psd pentru furt, dispariție de sacuri cu voturi, atunci ce asteptati din alte secții de votare unde usr sau aur nu aveau reprezentanți sau aveau de forma Ca sa fie. Instituțiile statului, cele plătite cu salarii grase și cu pensii speciale nu vad, nu aud și nu spun nimic- principii dragi mafiei italiene-, atunci despre ce democrație e vorba?

@@@Daniel (că tot tu ești de fapt) a spus: (iunie 13th, 2024 at 16:38 )

Exact asta e diferența: multicolorul dominat de roșu!!!! Ca democrația dominată de comuniști, ca libertatea dominată de servicii, ca presa dominată de politicieni, ca justiția dominată tot de ei, ca educația dominată … tot de ei.
Comunismul vine cu violență primitivă și sărăcie, paradele pride vin din prea-bine, din prosperitate materială și neîngrădire.
Ideea de a apropia LGBT (din Timișoara, evident, din USR, bineînțeles!) cu USR-ul se desenează deja ca axă a „comunicării” pentru alegerile din toamnă. Adică o continuare.
Ca să știi pe baza a ce a votat poporul pe Simonis și pe „maestrul” Fritz, întreabă poporul, uită-te dracului la studiile sociologice care vor apărea în curând!!!! Și a propos de maeștri, quasi-majoritatea psdnl-ilor și-au tras șorțuleț masonic (pe lângă bavețica de turnător) și tot Fritz e maestru !!!!!!

Alexandru a spus: (iunie 13th, 2024 at 18:28 )

Avem nevoie și de REPER și de UDMR în această alianță pentru a avea șanse să ajungem în turul doi la alegerile prezidențiale.

@Alexandru a spus: (iunie 13th, 2024 at 23:49 )

Si candidatul la presedentie sa fie Kelemen Humor, nu-i as?

Alexandru a spus: (iunie 15th, 2024 at 23:56 )

Să fie Diana Șoșoacă sau George Simion.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Clasament WTA după Wimbledon. Doar Anca Todoni a urcat spectaculos

Deşi este ieşită din formă şi declarând că are nevoie de o pauză, Sorana Cârstea este cea mai bine clasată româncă în clasamentul WTA. După Wimbledon unde a pierdut din primul tur, Sorana a coborât şase poziţii şi este pe locul 37, cu 1555 puncte. În clasamentul WTA de luni, a doua româncă este Jaqueline...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clasament WTA după Wimbledon. Doar Anca Todoni a urcat spectaculos
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră

Universitatea de Vest din Timișoara anunță câștigarea a trei proiecte depuse în cadrul Programului Educație și Ocupare (MIPE). Prin intermediul acestor proiecte de activare și prezență a studenților în piața muncii, 960 de studenți își vor dezvolta abilitățile și competențele practice, în cadrul unor stagii de practică la companii relevante domeniului lor de activitate și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul e magnet pentru investițiile străine. Mai bine stau doar Ilfov și București

Superpromovatul Cluj, dar și alte județe, nu se apropie nici pe departe de valoarea investițiilor străine realizate în județul Timiș. Mai bine decât cel mai vestic județ al României stau doar București și Ilfov. Conform unor date cuantificate de zf.ro, valoarea investițiilor străine din țară depășește 118 miliarde de euro. Trei zone din România se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul e magnet pentru investițiile străine. Mai bine stau doar Ilfov și București

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara anunță câștigarea a trei proiecte depuse în cadrul Programului Educație și Ocupare (MIPE). Prin intermediul acestor proiecte de activare și prezență a studenților în piața muncii, 960 de studenți își vor dezvolta abilitățile și competențele practice, în cadrul unor stagii de practică la companii relevante domeniului lor de activitate și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră
Proiectul stadionului nou al Timișoarei face un important pas înainte. Astfel, s-a lansat licitaţia pentru proiectarea si construirea noului stadion al oraşului. Durata proiectării și execuției ar trebui să dureze 30 de luni, 900 de zile, adică mai puţin de 3 ani, anunță Alfred Simonis, preşedintele ales al CJ Timiş. Valoarea estimată a lucrării este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată pe SEAP licitația pentru proiectarea și execuția noului stadion al Timișoarei
Doi producători agricoli care vindeau țigări și alcool fără timbru în Piața Iosefin au fost prinşi şi sancționați de polițiștii locali cu câte 20.000 de lei, iar marfa le-a fost confiscată. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au desfășurat, în urmă cu puțin timp, o acțiune inopinată, în incinta Pieței Iosefin, unde au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vindeau în piaţă ţigări şi alcool de contrabandă, pe lângă lubeniţă şi roşii, dar au fost prinşi de poliţiştii locali
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă sunt impuse în continuare luni, 15 iulie și marți, 16 iulie. Aceste restricții survin ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor ajunge în cele două zile până la valori de 42 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă restricțiile de tonaj pe drumurile naționale
Polițiștii locali au întreprins câteva acţiuni în piețele de gros din Mehala II și Badea Cârțan, fiind verificați 90 de comercianți. Au fost date 24 de sancțiuni, în cuantum de aproape 10 mii de lei, pentru nemenținerea curățeniei, folosirea de cântare neverificate și lipsa etichetelor de produs. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali, razie în pieţele de gros din Timişoara. A plouat cu sancţiuni/Foto
Circa 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, un atelier pentru tineri şi dezbateri fac parte din programul ediţiei a unsprezecea a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara. Evenimentele celei de-a unsprezecea ediţii, care are loc de miercuri până duminică, se vor desfăşura la Cinema Timiş, Cinema Victoria, Grădina de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ceau, Cinema! o ediţie cu filme în premieră, expoziţii, ateliere şi dezbateri
Timișoara și mai multe localități din Timiș vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și canal. Aquatim a semnat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, două Contracte de Finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în vederea implementării a două proiecte deosebit de importante pentru locuitorii Timișoarei și ai județului Timiș.  Primul proiect avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim a semnat două noi contracte de finanțare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în județul Timiș
Consilierii locali și-au dat acordul pentru depunerea solicității în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru regenerarea zonei Piața Traian. În total, sunt vizate patru piețe și 12 străzi din Fabric. Consiliul Local Timișoara a aprobat documentația necesară. ”Urmează să depunem dosarul pentru obținerea de fonduri europene pentru proiectul de regenerare a zonei Traian. Vineri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara cere fonduri europene pentru reabilitarea zonei Traian
Top