Cum s-a dezvoltat Clujul faţă de Timişoara şi legătura cu disputa electorală Nica vs Simonis

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În Timişoara există o veche dezbatere în care îşi face loc şi multă frustrare privind comparaţia cu Clujul. De ce Clujul s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii, mai ales în comparaţie cu Timişoara? Printre explicaţiile cu conotaţii politice au fost acelea că politicenii din Cluj au fost mai buni decât ai noştri sau că Emil Boc ca primar a fost superior edililor noştri. S-a mai vorbit şi de discretul, dar nu secretul “Grup de la Cluj”, entitate totuşi destul de supraevaluată. În fine, nu puţini susţin că dezvoltarea Clujului are legătură şi cu fenomenul Caritas de la începutul anilor 90, atunci când mulţi bani au rămas în oraş.

Probabil o fi câte puţin din toate acestea. Dar să ne amintim că în anii 90, Timişoara era mult deasupra Clujului. Sub conducerea lui Gheorghe Funar, capitala Transilvaniei era un oraş prăfuit şi închis pentru investiţii străine, singurele accente mai colorate fiind băncile vopsite ale lui Funar, un fel de palmieri ai lui Robu, de care râdea o ţară întreagă. După venirea lui Emil Boc la primărie, în 2004, nu talentele administrative ale acestuia (nu contest că nu ar exista unele) au produs o explozie a oraşului, ci politicul în general.

Să ne aminitim că în 2005 Boc ajunge preşedintele Partidului Democrat, formaţiune aflată la guvernare. Atfel, că spre Cluj s-a tras o “conductă” plină cu bani de la bugetul naţional. Ulterior Boc a ajuns premier, iar “conducta” prinde dimensiuni mai mari. Mai trebuie adăugat că şi puternice firme, mai ales din zona IT, au fost direcţionate, tot în acea perioadă, spre Cluj, oraşul premierului. (Aşa cum Bucureştiul şi împrejurimile s-au dezvoltat mult tot datorită acestor direcţionări, specifice unui stat centralizat.)

Ca să nu mai vorbesc de puternica componentă ardeleană din Guvernul Boc şi PDL. Ardeleni a căror capitală a fost şi este Clujul. Ca fapt divers, probabil că mulţi au uitat, dar Sorin Apostu, viceprimarul protejat al lui Boc, ulterior primar al Clujului în timpul prim-ministeriatului lui Boc, a ajuns în puşcărie pentru multiple fapte de corupţie. Asta, ca să ne amintim şi de latura penală a fondurilor direcţionate spre Cluj şi de “onestitatea” lui Boc, ajuns mai nou un star al dreptei şi liberalismului din România. Fonduri cu iz politic care au însemnat principalul motiv al dezvoltării acestui oraş. Nu mai departe decât finanţarea pentru metrou a venit în urma unei târguieli politice în interiorul unui partid. Premier la acea vreme, Florin Cîţu a obţinut sprijinul lui Boc şi acoliţii săi la preşedinţia PNL trecând metroul în PNRR. (Discutabil dacă se va şi face.) Sigur, Clujul este un oraş care contribuie puternic la bugetul naţional, dar i s-a întors mult mai mult. Iar exemplul Clujului este că nu doar PSD direcţiona bani pe criterii politice şi de gaşcă.

În schimb, mult timp al doilea contributor la bugetul naţional, Timişoarei i s-au întors mult, mult mai puţini bani decât a dat. Că am avut politicieni mai slabi, că s-a considerat la Bucureşti că Timişoara e bogată şi nu mai are nevoie de investiţii de la nivel naţional, nu mai contează motivele. De aici au început însă două narative ale principalilor candidaţi la şefia Consiliului Judeţean Timiş

Începând prin a-şi turna cenuşă în cap (nu ştiu cât de electoral), pentru guvernele PSD care au ocolit Timişoara, dar aducând şi reproşuri politicienilor locali pentru că nu şi-au impus voinţa la Bucureşti, Alfred Simonis afirmă că Timişului trebuie să-i revină ce-i al Timişului. Dar pentru asta e nevoie de un om puternic, în stare să bată cu pumnul în masa guvernului. Ceea ce el a şi făcut.

În schimb, Alin Nica spune la fel că banii Timişului trebuie să rămână aici şi vorbeşte de un şantaj dacă se pune problema bugetărilor pe criterii politice. Mai precis, alocările de la bugetul naţional nu trebuie să ţină cont de cum se votează aici. Într-un fel sau altul ambii au mare dreptate. Dar care este poziţia pragmatică aici? Ceea ce spune Nica e frumos şi mai mult decât corect, dar nu se va putea pune în practică fără o descentralizare fiscală reală. Un lucru de care vorbesc doar partidele aflate în opoziţie. Când sunt la putere toate schimbă discursul. Iar cel mai bun exemplu de cum priveşti problema alocării discreţionare de fonduri din perspectivele putere vs opoziţie este chiar… Alin Nica

El pare să uite că a fost părtaş, chiar iniţiator la alocarea de fonduri pe criterii strict politice. Să nu uităm faptul că Nica a făcut parte din “echipa câştigătoare” atunci când Florin Cîţu, a cumpărat pur şi simplu voturi pentru alegerile interne din PNL – fiind în competiţie cu Ludovic Orban – cu bani de la buget. (În afara metroului lui Boc au fost alocate multe alte fonduri contra voturi.) Ori în toată istoria României nu s-a întâmplat un lucru mai jegos (chiar nu pot găsi un cuvânt mai blând, oricât m-aş strădui) decât acesta, nici măcar în timpul premierilor PSD. A spus ceva atunci Nica?

Un exemplu mai apropiat de noi şi de Nica. Sânnicolau Mare al prietenului său, Dănuţ Groza, a primit foarte mulţi bani de la Guvernul Boc, datorită relaţiilor şi politice, dar şi de pritenie pe care le avea cu Elena Udrea. Şi mai de actualitate. Pe ce considerente economice, geografice sau de altă natură, Nica, în calitate de preşedinte al CJ Timiş, a decis să finanţeze un aquapark în acelaşi Sânnicolau Mare, în defavoarea Buziaşului, în condiţiile în care oraşul din vestul judeţului are un singur hotel (şi acela al fraţilor Cristescu), iar Buziaşul cu nemiluita. Asta ca să vorbim cinstit de fonduri alocate pe criterii politice şi pe cumetrii.

În concluzie, Clujul s-a dezvoltat în principal în urma ascensiunii politice a lui Emil Boc. Şi, să fim serioşi, Boc s-a evidenţiat mai mult printr-o coloană extrem de flexibilă în  faţa lui Traian Băsescu şi chiar Elena Udrea. Cum poate ajunge Timişul la fel ca şi Clujul din cele două perspective descrise mai sus? Nu dau răspunsuri, nu fac analize, am prezentat doar oameni şi fapte

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Stadion a spus: (iunie 1st, 2024 at 08:32 )

Patru ani Nica nu a facut nimica pt stadion,desi pnl-ul a fost la putere.Votul merge la Simonis.

Polilula a spus: (iunie 1st, 2024 at 09:26 )

Aceleași clișee răsuflate cum ca Bucureștiul face și drege, îl favorizează pe x sau pe y de aia ăia au și noi nu. Bucureștiul are centura? Clujul are centura? De la București pe autostrada ajungi cu chin cu vai pana la Pitești și de ceva vreme la Constanța. Clujul pana nu demult era legat cu autostrada doar de „metropola” de la Turda.
Care sunt criteriile după care se evaluează cât de dezvoltat e un oraș sau altul?
Timișoara e de 10 ani legata la rețeaua rutiera a Europei. Sunt salariile mai mari în Cluj și București? Sigur! De ce? Cu siguranță nu ptr ca șmecherașii romanakis au păcălit multinaționalele sa își deschidă sediul la Cluj și nu la Timișoara. Ci ptr ca aceste multinaționale cauta „creiere” pe care sa le plătească mai ieftin decât pe specialiștii lor. Unde găsești creiere? În centrele universitare. Iar Universitățile din Cluj sunt mai bine văzute decât cele din Timișoara și atrag tineri din mai multe regiuni De aia Clujul, Bucureștiul, Timișoara și Iașiul s-au dezvoltat, iar restul tarii nu..
Exemplul Sânnicolaului este extrem de elocvent. „Orasul” cu 0 șomeri în care „duduia” economia acum câțiva ani a rămas la același nivel de infrastructura și de trai ca acum 3 decenii. Același lucru se întâmplă și la Sebeș, un oraș cu o economie similara cu a Sânnicolaului. Dovada ca munca necalificata nu produce bunăstare.

Zdreanță a spus: (iunie 1st, 2024 at 09:39 )

Domnule Ino,gașca pdl-istă (în trecut) și gașca pnl-pdl (din prezent)nu au făcut nimic pentru Timiș.Clujul indiferent de culoarea politică de la București a primit de fiecare dată sprijin necondiționat.În banat majoritatea aleșilor sunt străini locului deci nu urmăresc interesele cetățenilor locali.Cănd unul din zonă a încercat să plece la București,acesta a fost mazilit.Sunt exemple clare care au fost date uitării.Excepție de la regulă fac gașca gugulanilor și unii ardeleni care nu și-au găsit locul pe la Cluj.Timișoara a ajuns un loc al experimentelor politice fie ele de dreapta sau stânga.Despre experimentul Fritz nu are rost să mai vorbim fiindcă nici acesta nu face rabat de la regulă.La Timișoara nu există o majoritate clară,partidele votând uneori și împotriva aleșilor lor dacă interesele o cer.

Daniel a spus: (iunie 1st, 2024 at 11:19 )

Există o mare diferență între situația de la Cluj și cea din Timiș și anume că Boc avea o poziție în București și susținere solidă în județ ceea ce în Timiș nu a fost cazul și pentru că nu s-a evidențiat un baron local deși Sipos a avut astfel de pretenții și chiar s-a comportat ca atare. Apoi din PSD au fost atât Bojin cât și Dobra iar aceștia mare lucru nu au făcut deși partidul lor era la guvernare. Nu mai crede nimeni că Ciolacu va direcționa resurse într-o zonă unde este greu de obținut voturi față de Buzău și Vrancea unde acestea se pot obține mult mai ieftin iar prezența la vot este mai ridicată.
Se pare că lumea a uitat cum este cu PSD-ul în ultimii 20-30 de ani și cine a fost principalul actor politic care a frânat dezvoltarea județului și țării în general. Un personaj ca Simonis care a avut 0 realizări până să fie absolvent al colegiului național de apărare nici nu trebuie luat în seamă pentru că nu a avut o educație și un parcurs profesional care să îl recomande. Apoi în politică care ar fi rezultatele lui? Prieten cu Ciolacu și cu Grindeanu? Sună similar cu cartea de vizită a soțului patroanei. Dacă acesta ar fi de votat poate ar trebui să îl ajutăm și să-i votăm la pachet și fratele la Moșnița cât și pe duamna de la Dumbrăvița.
Dacă vrem ca lucrurile să se schimbe nu mai putem vota partide ci trebuie să votăm persoane bazat pe criterii meritocratice. Există candidați care au o educație, un parcurs profesional, experiență și care au demonstrat ca sunt capabili să se descurce cu ce au. Nu trebuie să facem rabat de la principii și să votăm personaje dubioase doar pentru că aduc bani în județ prin care își vor consolida averea și puterea subjugând toate instituțiile statului și erijându-se în baroni locali. Inevitabil, aceștia vor urmări să își ascundă de public învârtelile și vor încerca să suprime presa inițial cumpărând apoi intervenind direct asupra jurnaliștilor.
În concluzie nu are rost să facem tot felul de calcule machiavelice ci important este să votăm cu cei în care avem încredere că vor face maximul posibil cu resursele existente și să nu uităm ca atunci când ne-am jucat cu focul ne-am cam ars.

‘Clujul peste Timișoara’ este o temă de comunicare (a se citi manipulare) lansată de peneleți. Ca din întâmplare, tema se repetă cu frecvență foarte mare în comentariile trollilor (Daniel e cel mai cel), ca din întâmplare, Clujul are primar penelist (pedelist, de fapt).
Însă, alegerile nu sunt pentru a-l desemna pe cel ce va aduce medalia de aur la competiția dintre orașe. Nu găsim breșe în scutul lui Fritz, așa că i-o dăm cu manta, via Cluj, via Oradea. N-am văzut niciun studiu serios (al unui economist, de exemplu) care să arate în ce, prin ce și cum este Clujul peste Timișoara. La festivalurile unde la final cântă câte un manelist? La echipa de fotbal (construită inițial pe banii obținuți dintr-un rapt imobiliar uriaș)? La pantele străzilor?
Și mai e ceva la mintea cocoșului: peneliștii nu au ca scop administrarea orașului astfel încât să depășim Clujul! (scopul lor e unul foarte terre-a-terre, să fure.) Dealtfel, acest refren tembel (CJ > TM) nu-și găsește sprijin, cum ar fi firesc, în discursul lui Robu! N-am văzut afirmații clare făcute de Robu (de exemplu: Timișoara va depăși Clujul la capitolul X în următorii 4 ani). Ceea ce-i un indiciciu destul de clar, dar nu singurul, că avem de-a face cu o temă-pretext de atac la Fritz. Dacă Coldea va fi arestat și nu se va sinucide în închisoare sau dacă nu va dispărea precum Codruț Marta și dacă va începe să vomite, vom înțelege de ce piticii din Timișoara ai Albei ca Zăpada din Pleșcoi sunt supărați foc. Și a propos de pitici, de ce nu compară peneleții performanțele primariale ale lui Robu cu cele ale lui Falcă? De exemplu.

@ 1st 2024 at 11:31 a spus: (iunie 1st, 2024 at 14:45 )

Mi- ai amintit de Falca si de Coldea, asa ca din tinerețea mea, cand cunoșteam mai mulți studenți, dar si tinere cadre didactice am aflat ca cei doi au fost colegi la Facultatea de Constructii si chiar de camera, unde „eminenta cenusie” a ramas repetent. Pe atunci daca rămâneai repetent in anul I erai declarat exmatriculat si ca atare unchiul Dan Gheorghe general de securitate la ” doi si un sfert”, dar si profesor la celebra academie a securității – care a eliberat doctorate cu nemiluita, mai toate plagiate, chiar a lui Coldea a dispărând – i- a facilitat accesul la SRI. Eu cred ca avansarea nu are legătură cu unchiul ci cu Falca care sa nu uitam este finul lui Băsescu, iar asta l- facut mare din maior in general. Astia sunt specialiști care la 48 de ani ies la pensie ( speciala) cu 30 000 lei pe luna ca mai apoi sa- si faca firme de „consultanta” prin care ” optimizau” procesele din justiție, care se zice ca e independenta. Adică plătiți regește si cu pensii timpurii ( sub 50 ani) si cu pensii speciale.

Dan a spus: (iunie 1st, 2024 at 17:51 )

100% corect editorualul. Nica am avut 4 ani si nimuc nu am primit de la guvern otbasta. Intelegetindragilor ca in romania care e un siatem CENTRALIZAT, trebuie sa te ai bine cu guvernul ca sa te dezvolti. Nica e si un om conflictual cu ambitii marunte. Nici nu are trecere la centru, deci nica Out. Omul ne condamna la mediocritate in SISTEMUL POLITIC CENTRALIZAT ROMANESC.

ion a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:03 )

Felicitari pentru articol.

Kroko a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:13 )

Ha-ha-ha,penibil fara suport real,doar manipulare de o asa zusa presa,total aservita politic! Ar fi n+1 exemple,dar….nu ma intind: Craiova a avut PALMIERI inaintea Timisoarei dar nu s-a facut manipularea tembela ca la Timisoara,nici nu se stia in tara si nici nu era considerat ceva deiosebit! Dar, la noi urla „presa”!!! Si cum am spus ar mai fi n=1, nu zic nici macar de cele doua; Poli si Politehnica!!!Circ ca in filmele americane cu pizzeriile italiene…..

Kroko a spus: (iunie 3rd, 2024 at 13:46 )

Sa mai zic una totusi: cand Robu a zis de metrou(e drept ca unii au inteles metro…).mama-mama ce katerinka – TOATA PRESA,eeee,dar cand Boc a zis de metrou …TOATA PRESA; ce idee desteapta si originala,asta da = adevarat Primare mester!!!

Kroko TOT EU a spus: (iunie 3rd, 2024 at 13:48 )

Intr-un fel ma bucur ca faceti atata reclama desantata pentru Cluuuuj, dar e ca apa de ploaie,ii lasa RECI si pe olteni si pe moldoveni,ba chiar si pe o parte din ardeleni!!! Nimeni nu da buzna!!!! OARE DE CE ????

vest a spus: (iunie 4th, 2024 at 10:53 )

Intodeauna in ultimul secol si jumatate Timisoara si Clujul au fost concurente, dar si foarte asemanatore, fiind si diferente in acelasi timp. Clujul este foarte limitat din punct de vedere geografic si al asezarii, Timisoara cu potential mult mai mare. Ambele sunt frumoase, cu un plus pentru Timisoara din punct de vedere arhitectural si al falezei. Amandoua sunt orase faine, cu avantaje si dezavantaje. Si amandoua sunt dezvoltate economic, cu plusuri si minusuri, care fac ca in final sa fie cam tot pe acolo. In rest, mult habarnism si urechism cand se discuta despre cele doua cele mai faine orase din Romania.

Titi a spus: (iunie 12th, 2024 at 21:32 )

Frustrari de provinciali tipic banatene, tot timpul in complexul timisorean de inferioritate ne comparam ba cu Clujul, ba cu Aradul, niste frustrati.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dragan Petricevic

NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități

Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Societatea Piețe S.A. Timișoara rămâne consecventă în demersul de livrare a unor condiții cât mai bune și mai sigure pentru beneficiarii serviciilor precum și pentru angajați, astfel că managementul societății a luat măsuri imediate cu privire la o abatere disciplinară gravă. Aflat în afara orelor de serviciu, dar cu unul dintre autoturismele societății Piețe S.A...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajat de la „Pieţe”, dat afară după ce a făcut un accident soldat cu o victimă, fiind băut şi cu permisul suspendat
Consiliul Județean Timiș a semnat, joi, contractul de execuție pentru realizarea proiectului „Renovare energetică moderată a clădirii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Păunescu Recaș”. Câștigătoarea licitației pentru realizarea lucrării este societatea BTTC Construct S.R.L. Investiția totală depășește suma de 7 milioane de lei, din care aproximativ 2 milioane provin din bugetul Consiliului Județean Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poate începe renovarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Recaș
Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Timișoara va beneficia, în perioada următoare, de numeroase intervenții în domeniul spațiilor verzi, realizate de firmele cu care primăria are contract. Vizate sunt toate zonele verzi ale orașului, inclusiv parcurile, bulevardele și spațiile verzi adiacente străzilor, dar prioritate au școlile, parcurile, locurile de joacă și bulevardele principale. Echipele societăților din subordinea primăriei și ale firmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ne asigură că se lucrează intens la zonele verzi din oraș/FOTO
Principalii competitori care au concurat pentru posturile de președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv primar al Timișoarei, nu s-ar fi plâns în perioada următoare în cazul unui eșec. Alfred Simonis, Alin Nica, Dominic Fritz sau Nicolae Robu nu au probleme cu banii, au sume depuse în conturi, dar și proprietăți sub forma unor case sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală la Timiș și Timișoara s-a dat între candidați avuți. Terenuri, apartamente, salarii bune, pensii generoase, în dreptul principalilor competitori
Perioada temperaturilor ridicate vine cu unele riscuri și pericole. Cel mai crescut risc al verii este pericolul de înec. Astăzi, 20 iunie, în jurul orei 11:40, pompierii timișeni au fost alertați cu privire la o persoană posibil înecată în râul Timiș, pe raza municipiului Lugoj. Au fost alertate toate subunitățile de intervenție ale inspectoratului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit
CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Luni, 24 iunie, în Parcul Central din Dumbrăviţa are loc Festivalul Tocăniței, un eveniment mult așteptat, care reunește iubitori de mâncare și concurenți talentați. Zona comercială – un rai al gusturilor și al mirosurilor! La festival, zona comercianților va fi plină de arome ispititoare, cu o mare varietate de produse la ceaun: tocănițe de vită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul Tocăniței 2024 la Dumbrăviţa, o sărbătoare a gusturilor!
Top