Cum s-a dezvoltat Clujul faţă de Timişoara şi legătura cu disputa electorală Nica vs Simonis

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În Timişoara există o veche dezbatere în care îşi face loc şi multă frustrare privind comparaţia cu Clujul. De ce Clujul s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii, mai ales în comparaţie cu Timişoara? Printre explicaţiile cu conotaţii politice au fost acelea că politicenii din Cluj au fost mai buni decât ai noştri sau că Emil Boc ca primar a fost superior edililor noştri. S-a mai vorbit şi de discretul, dar nu secretul “Grup de la Cluj”, entitate totuşi destul de supraevaluată. În fine, nu puţini susţin că dezvoltarea Clujului are legătură şi cu fenomenul Caritas de la începutul anilor 90, atunci când mulţi bani au rămas în oraş.

Probabil o fi câte puţin din toate acestea. Dar să ne amintim că în anii 90, Timişoara era mult deasupra Clujului. Sub conducerea lui Gheorghe Funar, capitala Transilvaniei era un oraş prăfuit şi închis pentru investiţii străine, singurele accente mai colorate fiind băncile vopsite ale lui Funar, un fel de palmieri ai lui Robu, de care râdea o ţară întreagă. După venirea lui Emil Boc la primărie, în 2004, nu talentele administrative ale acestuia (nu contest că nu ar exista unele) au produs o explozie a oraşului, ci politicul în general.

Să ne aminitim că în 2005 Boc ajunge preşedintele Partidului Democrat, formaţiune aflată la guvernare. Atfel, că spre Cluj s-a tras o “conductă” plină cu bani de la bugetul naţional. Ulterior Boc a ajuns premier, iar “conducta” prinde dimensiuni mai mari. Mai trebuie adăugat că şi puternice firme, mai ales din zona IT, au fost direcţionate, tot în acea perioadă, spre Cluj, oraşul premierului. (Aşa cum Bucureştiul şi împrejurimile s-au dezvoltat mult tot datorită acestor direcţionări, specifice unui stat centralizat.)

Ca să nu mai vorbesc de puternica componentă ardeleană din Guvernul Boc şi PDL. Ardeleni a căror capitală a fost şi este Clujul. Ca fapt divers, probabil că mulţi au uitat, dar Sorin Apostu, viceprimarul protejat al lui Boc, ulterior primar al Clujului în timpul prim-ministeriatului lui Boc, a ajuns în puşcărie pentru multiple fapte de corupţie. Asta, ca să ne amintim şi de latura penală a fondurilor direcţionate spre Cluj şi de “onestitatea” lui Boc, ajuns mai nou un star al dreptei şi liberalismului din România. Fonduri cu iz politic care au însemnat principalul motiv al dezvoltării acestui oraş. Nu mai departe decât finanţarea pentru metrou a venit în urma unei târguieli politice în interiorul unui partid. Premier la acea vreme, Florin Cîţu a obţinut sprijinul lui Boc şi acoliţii săi la preşedinţia PNL trecând metroul în PNRR. (Discutabil dacă se va şi face.) Sigur, Clujul este un oraş care contribuie puternic la bugetul naţional, dar i s-a întors mult mai mult. Iar exemplul Clujului este că nu doar PSD direcţiona bani pe criterii politice şi de gaşcă.

În schimb, mult timp al doilea contributor la bugetul naţional, Timişoarei i s-au întors mult, mult mai puţini bani decât a dat. Că am avut politicieni mai slabi, că s-a considerat la Bucureşti că Timişoara e bogată şi nu mai are nevoie de investiţii de la nivel naţional, nu mai contează motivele. De aici au început însă două narative ale principalilor candidaţi la şefia Consiliului Judeţean Timiş

Începând prin a-şi turna cenuşă în cap (nu ştiu cât de electoral), pentru guvernele PSD care au ocolit Timişoara, dar aducând şi reproşuri politicienilor locali pentru că nu şi-au impus voinţa la Bucureşti, Alfred Simonis afirmă că Timişului trebuie să-i revină ce-i al Timişului. Dar pentru asta e nevoie de un om puternic, în stare să bată cu pumnul în masa guvernului. Ceea ce el a şi făcut.

În schimb, Alin Nica spune la fel că banii Timişului trebuie să rămână aici şi vorbeşte de un şantaj dacă se pune problema bugetărilor pe criterii politice. Mai precis, alocările de la bugetul naţional nu trebuie să ţină cont de cum se votează aici. Într-un fel sau altul ambii au mare dreptate. Dar care este poziţia pragmatică aici? Ceea ce spune Nica e frumos şi mai mult decât corect, dar nu se va putea pune în practică fără o descentralizare fiscală reală. Un lucru de care vorbesc doar partidele aflate în opoziţie. Când sunt la putere toate schimbă discursul. Iar cel mai bun exemplu de cum priveşti problema alocării discreţionare de fonduri din perspectivele putere vs opoziţie este chiar… Alin Nica

El pare să uite că a fost părtaş, chiar iniţiator la alocarea de fonduri pe criterii strict politice. Să nu uităm faptul că Nica a făcut parte din “echipa câştigătoare” atunci când Florin Cîţu, a cumpărat pur şi simplu voturi pentru alegerile interne din PNL – fiind în competiţie cu Ludovic Orban – cu bani de la buget. (În afara metroului lui Boc au fost alocate multe alte fonduri contra voturi.) Ori în toată istoria României nu s-a întâmplat un lucru mai jegos (chiar nu pot găsi un cuvânt mai blând, oricât m-aş strădui) decât acesta, nici măcar în timpul premierilor PSD. A spus ceva atunci Nica?

Un exemplu mai apropiat de noi şi de Nica. Sânnicolau Mare al prietenului său, Dănuţ Groza, a primit foarte mulţi bani de la Guvernul Boc, datorită relaţiilor şi politice, dar şi de pritenie pe care le avea cu Elena Udrea. Şi mai de actualitate. Pe ce considerente economice, geografice sau de altă natură, Nica, în calitate de preşedinte al CJ Timiş, a decis să finanţeze un aquapark în acelaşi Sânnicolau Mare, în defavoarea Buziaşului, în condiţiile în care oraşul din vestul judeţului are un singur hotel (şi acela al fraţilor Cristescu), iar Buziaşul cu nemiluita. Asta ca să vorbim cinstit de fonduri alocate pe criterii politice şi pe cumetrii.

În concluzie, Clujul s-a dezvoltat în principal în urma ascensiunii politice a lui Emil Boc. Şi, să fim serioşi, Boc s-a evidenţiat mai mult printr-o coloană extrem de flexibilă în  faţa lui Traian Băsescu şi chiar Elena Udrea. Cum poate ajunge Timişul la fel ca şi Clujul din cele două perspective descrise mai sus? Nu dau răspunsuri, nu fac analize, am prezentat doar oameni şi fapte

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Stadion a spus: (iunie 1st, 2024 at 08:32 )

Patru ani Nica nu a facut nimica pt stadion,desi pnl-ul a fost la putere.Votul merge la Simonis.

Polilula a spus: (iunie 1st, 2024 at 09:26 )

Aceleași clișee răsuflate cum ca Bucureștiul face și drege, îl favorizează pe x sau pe y de aia ăia au și noi nu. Bucureștiul are centura? Clujul are centura? De la București pe autostrada ajungi cu chin cu vai pana la Pitești și de ceva vreme la Constanța. Clujul pana nu demult era legat cu autostrada doar de „metropola” de la Turda.
Care sunt criteriile după care se evaluează cât de dezvoltat e un oraș sau altul?
Timișoara e de 10 ani legata la rețeaua rutiera a Europei. Sunt salariile mai mari în Cluj și București? Sigur! De ce? Cu siguranță nu ptr ca șmecherașii romanakis au păcălit multinaționalele sa își deschidă sediul la Cluj și nu la Timișoara. Ci ptr ca aceste multinaționale cauta „creiere” pe care sa le plătească mai ieftin decât pe specialiștii lor. Unde găsești creiere? În centrele universitare. Iar Universitățile din Cluj sunt mai bine văzute decât cele din Timișoara și atrag tineri din mai multe regiuni De aia Clujul, Bucureștiul, Timișoara și Iașiul s-au dezvoltat, iar restul tarii nu..
Exemplul Sânnicolaului este extrem de elocvent. „Orasul” cu 0 șomeri în care „duduia” economia acum câțiva ani a rămas la același nivel de infrastructura și de trai ca acum 3 decenii. Același lucru se întâmplă și la Sebeș, un oraș cu o economie similara cu a Sânnicolaului. Dovada ca munca necalificata nu produce bunăstare.

Zdreanță a spus: (iunie 1st, 2024 at 09:39 )

Domnule Ino,gașca pdl-istă (în trecut) și gașca pnl-pdl (din prezent)nu au făcut nimic pentru Timiș.Clujul indiferent de culoarea politică de la București a primit de fiecare dată sprijin necondiționat.În banat majoritatea aleșilor sunt străini locului deci nu urmăresc interesele cetățenilor locali.Cănd unul din zonă a încercat să plece la București,acesta a fost mazilit.Sunt exemple clare care au fost date uitării.Excepție de la regulă fac gașca gugulanilor și unii ardeleni care nu și-au găsit locul pe la Cluj.Timișoara a ajuns un loc al experimentelor politice fie ele de dreapta sau stânga.Despre experimentul Fritz nu are rost să mai vorbim fiindcă nici acesta nu face rabat de la regulă.La Timișoara nu există o majoritate clară,partidele votând uneori și împotriva aleșilor lor dacă interesele o cer.

Daniel a spus: (iunie 1st, 2024 at 11:19 )

Există o mare diferență între situația de la Cluj și cea din Timiș și anume că Boc avea o poziție în București și susținere solidă în județ ceea ce în Timiș nu a fost cazul și pentru că nu s-a evidențiat un baron local deși Sipos a avut astfel de pretenții și chiar s-a comportat ca atare. Apoi din PSD au fost atât Bojin cât și Dobra iar aceștia mare lucru nu au făcut deși partidul lor era la guvernare. Nu mai crede nimeni că Ciolacu va direcționa resurse într-o zonă unde este greu de obținut voturi față de Buzău și Vrancea unde acestea se pot obține mult mai ieftin iar prezența la vot este mai ridicată.
Se pare că lumea a uitat cum este cu PSD-ul în ultimii 20-30 de ani și cine a fost principalul actor politic care a frânat dezvoltarea județului și țării în general. Un personaj ca Simonis care a avut 0 realizări până să fie absolvent al colegiului național de apărare nici nu trebuie luat în seamă pentru că nu a avut o educație și un parcurs profesional care să îl recomande. Apoi în politică care ar fi rezultatele lui? Prieten cu Ciolacu și cu Grindeanu? Sună similar cu cartea de vizită a soțului patroanei. Dacă acesta ar fi de votat poate ar trebui să îl ajutăm și să-i votăm la pachet și fratele la Moșnița cât și pe duamna de la Dumbrăvița.
Dacă vrem ca lucrurile să se schimbe nu mai putem vota partide ci trebuie să votăm persoane bazat pe criterii meritocratice. Există candidați care au o educație, un parcurs profesional, experiență și care au demonstrat ca sunt capabili să se descurce cu ce au. Nu trebuie să facem rabat de la principii și să votăm personaje dubioase doar pentru că aduc bani în județ prin care își vor consolida averea și puterea subjugând toate instituțiile statului și erijându-se în baroni locali. Inevitabil, aceștia vor urmări să își ascundă de public învârtelile și vor încerca să suprime presa inițial cumpărând apoi intervenind direct asupra jurnaliștilor.
În concluzie nu are rost să facem tot felul de calcule machiavelice ci important este să votăm cu cei în care avem încredere că vor face maximul posibil cu resursele existente și să nu uităm ca atunci când ne-am jucat cu focul ne-am cam ars.

‘Clujul peste Timișoara’ este o temă de comunicare (a se citi manipulare) lansată de peneleți. Ca din întâmplare, tema se repetă cu frecvență foarte mare în comentariile trollilor (Daniel e cel mai cel), ca din întâmplare, Clujul are primar penelist (pedelist, de fapt).
Însă, alegerile nu sunt pentru a-l desemna pe cel ce va aduce medalia de aur la competiția dintre orașe. Nu găsim breșe în scutul lui Fritz, așa că i-o dăm cu manta, via Cluj, via Oradea. N-am văzut niciun studiu serios (al unui economist, de exemplu) care să arate în ce, prin ce și cum este Clujul peste Timișoara. La festivalurile unde la final cântă câte un manelist? La echipa de fotbal (construită inițial pe banii obținuți dintr-un rapt imobiliar uriaș)? La pantele străzilor?
Și mai e ceva la mintea cocoșului: peneliștii nu au ca scop administrarea orașului astfel încât să depășim Clujul! (scopul lor e unul foarte terre-a-terre, să fure.) Dealtfel, acest refren tembel (CJ > TM) nu-și găsește sprijin, cum ar fi firesc, în discursul lui Robu! N-am văzut afirmații clare făcute de Robu (de exemplu: Timișoara va depăși Clujul la capitolul X în următorii 4 ani). Ceea ce-i un indiciciu destul de clar, dar nu singurul, că avem de-a face cu o temă-pretext de atac la Fritz. Dacă Coldea va fi arestat și nu se va sinucide în închisoare sau dacă nu va dispărea precum Codruț Marta și dacă va începe să vomite, vom înțelege de ce piticii din Timișoara ai Albei ca Zăpada din Pleșcoi sunt supărați foc. Și a propos de pitici, de ce nu compară peneleții performanțele primariale ale lui Robu cu cele ale lui Falcă? De exemplu.

@ 1st 2024 at 11:31 a spus: (iunie 1st, 2024 at 14:45 )

Mi- ai amintit de Falca si de Coldea, asa ca din tinerețea mea, cand cunoșteam mai mulți studenți, dar si tinere cadre didactice am aflat ca cei doi au fost colegi la Facultatea de Constructii si chiar de camera, unde „eminenta cenusie” a ramas repetent. Pe atunci daca rămâneai repetent in anul I erai declarat exmatriculat si ca atare unchiul Dan Gheorghe general de securitate la ” doi si un sfert”, dar si profesor la celebra academie a securității – care a eliberat doctorate cu nemiluita, mai toate plagiate, chiar a lui Coldea a dispărând – i- a facilitat accesul la SRI. Eu cred ca avansarea nu are legătură cu unchiul ci cu Falca care sa nu uitam este finul lui Băsescu, iar asta l- facut mare din maior in general. Astia sunt specialiști care la 48 de ani ies la pensie ( speciala) cu 30 000 lei pe luna ca mai apoi sa- si faca firme de „consultanta” prin care ” optimizau” procesele din justiție, care se zice ca e independenta. Adică plătiți regește si cu pensii timpurii ( sub 50 ani) si cu pensii speciale.

Dan a spus: (iunie 1st, 2024 at 17:51 )

100% corect editorualul. Nica am avut 4 ani si nimuc nu am primit de la guvern otbasta. Intelegetindragilor ca in romania care e un siatem CENTRALIZAT, trebuie sa te ai bine cu guvernul ca sa te dezvolti. Nica e si un om conflictual cu ambitii marunte. Nici nu are trecere la centru, deci nica Out. Omul ne condamna la mediocritate in SISTEMUL POLITIC CENTRALIZAT ROMANESC.

ion a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:03 )

Felicitari pentru articol.

Kroko a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:13 )

Ha-ha-ha,penibil fara suport real,doar manipulare de o asa zusa presa,total aservita politic! Ar fi n+1 exemple,dar….nu ma intind: Craiova a avut PALMIERI inaintea Timisoarei dar nu s-a facut manipularea tembela ca la Timisoara,nici nu se stia in tara si nici nu era considerat ceva deiosebit! Dar, la noi urla „presa”!!! Si cum am spus ar mai fi n=1, nu zic nici macar de cele doua; Poli si Politehnica!!!Circ ca in filmele americane cu pizzeriile italiene…..

Kroko a spus: (iunie 3rd, 2024 at 13:46 )

Sa mai zic una totusi: cand Robu a zis de metrou(e drept ca unii au inteles metro…).mama-mama ce katerinka – TOATA PRESA,eeee,dar cand Boc a zis de metrou …TOATA PRESA; ce idee desteapta si originala,asta da = adevarat Primare mester!!!

Kroko TOT EU a spus: (iunie 3rd, 2024 at 13:48 )

Intr-un fel ma bucur ca faceti atata reclama desantata pentru Cluuuuj, dar e ca apa de ploaie,ii lasa RECI si pe olteni si pe moldoveni,ba chiar si pe o parte din ardeleni!!! Nimeni nu da buzna!!!! OARE DE CE ????

vest a spus: (iunie 4th, 2024 at 10:53 )

Intodeauna in ultimul secol si jumatate Timisoara si Clujul au fost concurente, dar si foarte asemanatore, fiind si diferente in acelasi timp. Clujul este foarte limitat din punct de vedere geografic si al asezarii, Timisoara cu potential mult mai mare. Ambele sunt frumoase, cu un plus pentru Timisoara din punct de vedere arhitectural si al falezei. Amandoua sunt orase faine, cu avantaje si dezavantaje. Si amandoua sunt dezvoltate economic, cu plusuri si minusuri, care fac ca in final sa fie cam tot pe acolo. In rest, mult habarnism si urechism cand se discuta despre cele doua cele mai faine orase din Romania.

Titi a spus: (iunie 12th, 2024 at 21:32 )

Frustrari de provinciali tipic banatene, tot timpul in complexul timisorean de inferioritate ne comparam ba cu Clujul, ba cu Aradul, niste frustrati.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

Primaria Timisoara

Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, vrea să schimbe tradiția politică a Timișoarei și anunță că formațiunea pe care o conduce nu va lua parte la o coaliție locală împotriva actualului și viitorului primar, Dominic Fritz. O majoritate ”anti” nu va face nimic bine și va fi o piedică în dezvoltarea orașului, susține social-democratul.  Posibil, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea

După o perioadă de instabilitate, echipa de fotbal Politehnica Timișoara are o nouă conducere executivă și tehnică, după plecările lui Costel Pantilimon și Paul Codrea. Consiliul de Administrație este format din conf. univ. dr. ing. Simon Pescari (președinte), Călin Pașca (vicepreședinte), prof. univ. dr. ing. Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Astfel, prof. univ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O femeie a fost rănită grav chiar pe trecerea de pietoni. S-a întâmplat în amiaza zilei de astăzi, 26 iulie. „Un tânăr în vârstă de 20 de ani, a condus un autoturism dinspre localitatea Șag înspre municipiul Timișoara, iar la un moment dat a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 56 de ani,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Izbită pe trecerea de pietoni! Accident grav din cauza unui tânăr care nu a respectat o lege de circulaţie elementară
Încărcarea autobuzelor electrice din Timișoara va fi acum mai ușor de realizat. În această perioadă, municipalitatea montează 15 stații de încărcare rapidă pentru noile autobuze electrice.  Avantajul stațiilor rapide de încărcare este că permit încărcări de câte 10 minute între curse, iar astfel autobuzele pot avea continuitate pe traseu. În rest, la stațiile rapide încărcarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara montează mai multe stații de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, vrea să schimbe tradiția politică a Timișoarei și anunță că formațiunea pe care o conduce nu va lua parte la o coaliție locală împotriva actualului și viitorului primar, Dominic Fritz. O majoritate ”anti” nu va face nimic bine și va fi o piedică în dezvoltarea orașului, susține social-democratul.  Posibil, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată
Președintele ales al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, spune că este dispus să sprijine echipa de fotbal Poli Timișoara, dar numai până va atinge nivelul primei ligi, acolo de unde trebuie să se susțină singură, cu ajutorul sponsorilor și a drepturilor de televizare. Iar momentul în care echipa orașului va ajunge la acest nivel de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis vrea să ajute echipa de fotbal Poli Timișoara pentru a ajunge în Liga 1. Momentul va coincide cu finalizarea noului stadion
După o perioadă de instabilitate, echipa de fotbal Politehnica Timișoara are o nouă conducere executivă și tehnică, după plecările lui Costel Pantilimon și Paul Codrea. Consiliul de Administrație este format din conf. univ. dr. ing. Simon Pescari (președinte), Călin Pașca (vicepreședinte), prof. univ. dr. ing. Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Astfel, prof. univ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea
Potrivit unei inițiative legislative a senatorului USR de Timiş, Raoul Trifan, autoritățile vor notifica cetățenii că urmează să le expire cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere. Doar că, adoptată de Senat, iniţiativa USR este ţinută la sertar de PSD-PNL. Totuşi, de la 1 iulie, toți posesorii de permis sunt notificați automat prin SMS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Apel la normalitate. Iniţiativa senatorului Raoul Trifan în care statul te notifică la expirarea actelor, pusă în practică… parţial!
Abandonul de deșeuri rămâne o problemă de actualitate, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului acționând permanent pentru descurajarea acestui fenomen. Deși sancțiunile sunt semnificative, în special acolo unde este vorba despre depozitatea pe domeniul public de cantități semnificative de deșeuri, dar și pentru cei care le predau unor operatori neautorizați, există persoane care încalcă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sancțiuni mari aplicate de polițiștii locali celor care abandonează deșeuri
Jocurile Olimpice de vară de la Paris încep oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfăşurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franţei. Practic Jocurile au început de miercuri, fotbalul deschizând balul. Începând cu ora 20:30, cele 206 de delegaţii vor „defila” pe 85 de ambarcaţiuni pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate drumurile duc la… Paris! 10.500 de sportivi se întrec în peste 300 de probe, iar România are 106 olimpici
Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.
Top