Procedurile tehnice de centralizare a datelor de la alegerile desfășurate duminică sunt enorm de mult întârziate, aceasta și din cauza proceselor verbale prost întocmite. La Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Timiș peste 90% din procesele verbale predate pentru alegerile Europarlamentare au fost prost întocmite.
Din fericire, calitatea proceselor electorale întocmite nu a presupus și o influențare a numărului de voturi corect exprimate și o influențare a rezultatelor oficiale, ci a însemnat doar o proastă întocmire. Cei care au făcut-o au ajuns să încurce listele electorale (permanente, suplimentare, complementare), ceea ce a dus la dezastrul birocratic. Specialiștii de la Direcția de Statistică care s-au ocupat de introducerea în sistem a datelor de pe procesele verbale au fost nevoiți să ia ”la lins” toate aceste procese verbale și să le refacă, pentru că la final … ieșea ”cu virgulă”. Din acest motiv, BEC a fost nevoit să emită câte două hotărâri pentru fiecare proces verbal.
”Având în vedere numărul ridicat de procese verbale întocmite greşit în proporţie de peste 90%, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 37 Timiş a fost nevoit să emită, în baza prevederilor legale în vigoare, câte două decizii pentru fiecare secţie de votare, în vederea efectuării corecțiilor necesare. Este vorba de faptul că mulţi preşedinţi ai secţiilor de votare au încurcat listele electorale utilizate la aceste alegeri. Aceste erori nu au influențat rezultatul alegerilor, însă a fost nevoie de timp suplimentar pentru corectarea lor”, a anunțat Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Timiș.
S-au găsit și … explicații pentru dezastrul proceselor verbale: probleme medicale din cauza extenuării și căldurii, lipsa se atenție. Din acest motiv s-a ajuns și la oprirea temporară, cu reluarea a doua zi a centralizării proceselor verbale.
”Totodată, amintim numărul mare de secţii de votare de ta nivelul județului Timiş, care trebuie procesate și atenția sporită în vederea asigurării corectitudinii consemnării rezultatului electorat, dar şi problemele de natură medicală întâmpinate de preşedinţii şi locțiitorii secțiilor de votare ori de către operatorii de calculator, survenite pe fondul extenuării şi caniculei, care au necesitat numeroase intervenţii de urgenţă. Toate acestea au avut ca efect reprogramarea operaţiunilor de verificare şi centralizare a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării la alegerile pentru membri din România în Parlamentul European şi la alegerile locale. Hotărârea adoptată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 37 Timiş, a avut în vedere mai mulţi factori printre care solicitarea primită din partea personalului tehnic auxiliar al Direcţiei Judeţene de Statistică Timiş şi a președinților de circumscripții locale din județ. La această oră continuă procesul de preluare şi centralizare a rezultatului electoral pentru celelalte secții de votare, prin urmare, până în acest moment au fost procesate şi validate 526 secţii de votare din totalul de 616 secţii din judeţul Timiş şi 6 circumscripții locale din totalul de 99 de circumscripții locale din județ”, mai anunțat BEC Timiș, marți în jurul orei 17.
BEC caută ”legalitatea” întreruperii centralizării, dar nu o găsește
Biroul Electoral Central nu prea părea să ”guste” varianta întreruperii centralizării voturilor, așa cum s-a întâmplat și în Timiș, vorbind despre asumarea întreruperii activității de centralizare, la nivelul fiecărui BEJ. Deci, situația din Timiș nu pare să fi fost una singulară,
”Înțelegând situația grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării și timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secțiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt. În situația în care decideți să vă asumați răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luați toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spațiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleași condiții de siguranță”, a anunțat Biroul Electoral Central.
Ulterior, șefii de la București revin cu o nouă circulară și admit că nu prea a fost legală oprirea centralizării, dar dacă tot s-a făcut deja… să se meargă măcar acum înainte cu centralizarea, fără o nouă întrerupere.
”Precizăm că suspendarea activității de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală. Astfel, dacă aceste activități au fost deja suspendate la nivelul unor circumscripții, în cursul zilei de 10.06.2024, vă rugăm, ca, la reluarea operațiunilor, activitatea să o desfășurați neăntrerupt până la încheierea procedurilor de centralizare a rezultatelor”, a fost ultima circulară transmisă de BEC.
Comentarii prin facebook