Festivalul La Pas 2024 e gata de start. Descoperiți hrana și cultura sustenabilă
Timișoara devine locul de întâlnire al producătorilor locali și artizanilor de tot felul, al oamenilor preocupați de alimentație și sănătate, de educație și sustenabilitate, pasionați de gătit și gastronomie, experților și asociațiilor ce promovează rețele alimentare sustenabile, dar și al celor dornici să încerce produse autentice din mai multe regiuni ale țării, propuse de artizani și puncte gastronomice locale, cu toții sunt prezenți în acest sfârșit de săptămână la festivalul La Pas, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES.
Festivalul de hrană și cultură sustenabilă La Pas 2024 are loc în perioada 4-6 octombrie 2024, la Casa Tineretului din Timișoara, și va prilejui experiențe dintre cele mai diverse pentru vizitatori: demonstrații culinare și degustări de produse locale ”Coacem pâine de casă, pregătim plăcinte ca în Țara Zimbrilor, degustăm brânzeturi artizanale, mied și miere, organizăm ateliere gastronomice și zeci de alte activități”, ne anunță organizatorii.
Festivalul va începe vineri, ora 17:30, cu o discuție provocatoare despre alimentație și sănătate,0 moderată de Dragoș Pătraru – Starea Sănătății.
A doua zi, sâmbătă, e programată prima plimbare climatică din Timișoara, acțiune organizată de Asociația REPER21 sub egida Pactului Climatic European. Participanții vor lua orașul LA PAS, cu începere de la ora 11:00, de la Universitatea de Vest, pentru a-l observa împreună și a discuta o serie de provocări ale comunității timișorene în perspectiva adaptării sale la efectele schimbărilor climatice.
”Facem câteva opriri pentru a reflecta in situ la subiecte precum sursele de apă, spațiul verde urban, producția de hrană sănătoasă”, mai transmit cei de la La Pas.
„Festivalul vine cu o invitație de a reflecta, împreună cu artizani, activiști, cercetători și nu în ultimul rând cetățeni, la cum ne afectează schimbările climatice modul de producție a hranei și ce acțiuni putem întreprinde pentru a crește reziliența comunităților locale. O serie de activități specifice au fost incluse în acest sens în program împreună cu organizații partenere din țară: Plimbarea Climatică, Fresca Climatică, o întâlnire a clubului de carte de mediu, o vizionare de film. Ducem aceste dezbateri și teme în activități practice, adresate copiilor și adulților: de la atelierele împotriva risipei alimentare, organizate cu elevi și studenți, la atelierele gastronomice în care încurajăm gătitul cu ingrediente locale și de sezon”, explică Mihaela Vețan, președinte CRIES.
La finalul plimbării climatice, la festival, participanții vor fi serviți cu supa anti-risipă, și vor afla idei practice de combatere a risipei alimentare și soluții de revalorificare a subproduselor rezultate în procesul de producție al alimentelor, alături de elevi, studenți și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.
Duminică, ora 14:00, publicul e invitat la o degustare interculturală, unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului în fiecare an.
”Așteptăm oaspeții cu bunătăți diverse de la producători locali și puncte gastronomice din diferite regiuni ale țării: pere uscate, ulei de dovleac și nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră și grâu dur, conservă de vițel, preparate după rețetele Amzokulinar – Sânandrei, mezeluri – SICILIANA de la Cordiș, brânză de burduf de la Ferma cu Omenie și caș proaspăt de oaie de la Ferma Tușa, zacuscă de vinete și gogoșari în sos de muștar cu legume din Țara Zimbrilor, gogoși pe abur, cu nucă și mac, de la Casa Emilia Popa – Coșteiu de Sus, pecnez, sau magiun cu prune, fără zahăr, din Țara Zimbrilor, dulceață din petale de mac sălbatic cu scotch whisky și dulceață din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Țara Silvaniei, vinuri de la stațiunea viticolă Apoldia Maoir – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca etc”, mai transmit organizatorii.
Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii își pot calcula amprenta ecologică personală la Eco Playground, cu Seneca, pot vedea cum prinde viață o bijuterie, pot înfrumuseța tricouri vechi alături de elevii și profesorii implicați în proiectele de promovare a sustenabilității în școli, pot confecționa păpuși din resturi de materiale textile, pot prepara alifii magice din plante, pot stupǎri cu Lucian Avramescu, apicultor cu peste 120 de stupi în grijă și o tradiție de trei generații, se pot iniția în dansul contemporan, pot exersa Slow Living și pot explora oportunitǎțile de finanțare pentru organizații neguvernamentale. Programul LA PAS mai cuprinde film, carte, o expoziție foto și o instalație artistică în expoziție – Fabrica de Fast Fashion, prezentatǎ de Carina Iasmina Bălan, artist și antreprenor local în domeniul modei sustenabile.
40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția LA PAS 2024, cu produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, bijuterii și păpuși hand-made, obiecte de decor și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice și de îngrijire naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.
În fiecare seară, de vineri până duminică, Festivalul LA PAS continuă cu Festivalul Time To Rock, organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, la care și-au anunțat participarea artiști precum: byron & Dream Quartet, Ana Coman, Imund, Diana Căldăraru, Gri, The Bandits, Volga ARM, Ribozom și Ioan Popovici. Participarea la activitățile din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor, pentru care biletele pot fi achiziționate de aici. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.
La Pas este un eveniment care promovează comportamentele responsabile.
Programul detaliat al Festivalului LA PAS 2024 este disponibil aici.
Comentarii prin facebook