Una dintre cele mai frecvente nemulțumiri ale clienților sistemelor centralizate de termoficare este timpul în care temperatura apei calde de consum ajunge la parametrii optimi necesari. Se ajunge în această situație deoarece, atunci când nu există consum, apa caldă aflată în conductele care nu au recirculație se răcește.
În momentul în care unul dintre locatarii condominiului începe să consume este nevoie ca, pentru atingerea temperaturii optime a apei calde, să fie consumat întregul volum de apă care s-a răcit. De-a lungul ultimilor ani, COLTERM a încercat să remedieze această problemă prin montarea conductelor de recirculație a apei calde. Până în prezent, COLTERM a reușit punerea în funcție a conductelor de recirculație pentru aproximativ 80% dintre consumatori. Programul de montare a acestor conducte continuă și anul acesta până când se va acoperi toate condominiile care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Pe de altă parte, prin montarea de contoare de energie termică pentru apa caldă de consum, consumatorul nu plătește energia termică din apa caldă de consum ca și cum aceasta ar avea temperatura optimă, așa cum greșit se vehiculează idea.
Totuşi, existența sistemelor de recirculație a apei calde de consum doar la nivel de branșament rezolvă doar parțial problema timpului în care aceasta ajunge la parametrii optimi. Prin montarea acestor conducte de recirculație, apa caldă rămâne la temperatura necesară consumului doar la nivel de branșament, nu și pe conductele interioare ale condominiului. Pe timpul iernii, în lipsa consumului, temperatura apei scade în 10-15 minute de la încetarea consumului, ajungând la temperatura mediului în care sunt amplasate. Din acest motiv, prima persoană care deschide robinetul pentru a consuma apă caldă, pentru a avea o temperatură optimă, va trebui să folosească tot volumul de apă de la branșament.
Reprezentanţii COLTERM spun că mai există soluții pentru ca apa să se mențină caldă cât mai mult timp. Una dintre acestea este izolarea conductelor interioare ale imobilelor, astfel încât temperatura optimă să se mențină cât mai mult timp. Pentru reducerea volumului de apă folosit până când aceasta ajunge la temperatura optimă, soluția este redimensionarea instalațiilor în condominiile unde există sisteme mixte de încălzire (centrale de apartament/sistem centralizat).
O altă soluție este trecerea la distribuția pe orizontală atât pentru încălzire cât și pentru apa caldă de consum, ceea ce ar permite montarea unei singure conducte de recirculație, pe casa scării, până la ultimul nivel. Sistemul de recirculație al imobilului mai necesită o pompă de recirculație și un sistem de automatizare cu senzor de temperatură, care ar porni pompa de recirculație când temperatura apei calde atinge o valoare minimă la ultimul nivel și ar opri pompa atunci când temperatura atinge o valoare maximă setată.
Cei care doresc să afle detalii despre contorizarea pe orizontală cât și despre toate serviciile oferite de COLTERM S.A. o pot face la punctele de lucru din cele două mall- uri, la sediul central al societății de pe strada Joseph Lonovici nr. 4 sau pe www.colterm.ro.
Comentarii prin facebook