Mâine, timişenii îşi vor alege o nouă gardă de parlamentari, este vorba de patru senatori şi zece deputaţi. Dintre actualii aleşi, unii vor continua, partidele lor fiind mulţumite de prestaţiile lor din ultimii patru ani, iar alţii vor fi nevoiţi să-şi caute de lucru. Cine sunt aceştia şi o estimare a modului în care se vor împărţi mandatele, în rândurile următoare.
La alegerile din 2016, în Timiş, PSD obţinea cele mai multe mandate: două de senatori şi patru de deputaţi. Este vorba de Eugen Dogariu şi Adrian Diaconu (senatori, respectiv Călin Dobra, Alfred Simonis, Adrian Pau şi Bianca Gavriliţă – deputaţi. La scurt timp după alegeri, Sorin Grindeanu ajungea celebrul premier al Ordonanţei 13, Călin Dobra îi lua locul pe scaunul de preşedinte al CJ Timiş, iar în parlament ajungea Matei Suciu. Dintre aceştia doar Dogariu şi Simonis se mai află pe liste în zona eligibilă. S-a întors însă şi Grindeanu, care a mai fost deputat în legislatura 2012-2016. Adrian Diaconu a prins o sinecură în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), iar Pau s-a “transferat” la Pro România. Suciu nu se mai află în graţia “noului PSD”, el fiind un bun prieten cu personaje precum Darius Vâlcov sau “Mitralieră”, astfel că a dispărut din prim-plan. În fine, probabil şi Gavriliţă va obţine o sinecură bugetată. Oricum, pentru PSD, ajuns în Timiş, din primul partid pe locul III, loc pe care îl va avea şi la parlamentare, locurile eligibile s-au înjumătăţit. Asta e cazul fericit pentru PSD-işti, să prindă un senator şi doi deputaţi.
PNL câştiga, în 2016, patru mandate: Alina Gorghiu – Senat; Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean, Pavel Popescu – Camera Deputaţilor. Ultimul candidează la Bucureşti, fiind preşedinte al organizaţiei Sectorului IV din Capitală. Ceilalţi trei, fiind probabil performanţi în opinia liderilor PNL, au obţinut aceleaşi locuri eligibile precum în urmă cu patru ani. De această dată însă PNL va avea mai multe mandate, cel mai probabil ca PSD în2016: doi senatori şi patru deputaţi. Astfel că vom avea cel puţin trei figuri noi în parlament: Ionuţ Gaiţă (Senat), repectiv Cosmin Şandru şi Claudiu Chira – deputaţi.
În 2016, USR obţinea în Timiş un mandat de senator (Nicu Fălcoi) şi unul de deputat (Cătălin Drulă). Dacă cel de-al doilea şi-a păstrat primul loc la Camera Deputaţilor, Fălcoi, în pofida unei prestaţii bune în primul mandat, a fost “retrogradat” pe locul III la Camera Deputaţilor, poziţie în principiu eligibilă, dar nu 100%. Celor doi li se alătură două figuri noi care vor prinde în mod certa Parlamentul: Raoul Trifan – Senat şi Liviu Toda (Camera Deputaţilor). De altfel, USR PLUS a fost şi la locale şi va fi şi la parlamentare al doilea partid din Timiş.
În 2016, PMP obţinea un mandat de deputat pentru fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Cornel Sămărtinean. Acesta a fost demis după alegerile locale, fiind înlocuit cu creştin-naţionalistul Mihail Neamţu. Acesta va ajunge deputat doar dacă partidul va trece pragul de 5%, ori mai toate sondajele de opinie dau PMP-ul sub linie.
Ultimul parlamentar de Timiş din 2016 era Marian Cucşa (ALDE). El l-a părăsit pe Tăriceanu şi a avut scurte aventuri alături de Teodor Meleşcanu (Paridul Forţa Naţională) sau Alexandru Coita (Partidul Republican). S-a făcut de râs la alegerile locale, când a candidat la scaunul de primar al Timişoarei şi a dispărut astfel din peisaj.
Faţă de acum patru ani a apărut Pro România, partid care, potrivit sondajelor, va da un deputat în persoana lui Adrian Pau, cel care obţinea în 2016 un mandat pe lista PSD.
Da, a mai apărut şi o fantomă AUR-ită a lui Vadim Tudor, conectată la Kremlin, dar îmi place să cred că electoratul din Timiş va trece rapid peste acest nume.
Mai trebuie spus că redistribuirile se fac la nivel naţional, de unde există şi posibilitatea unor surprize mari la împărţirea mandatelor
Comentarii prin facebook