Nu pensiile speciale te cutremură, ci nesimţita lor nemărginire

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cea mai mare pensie din România, evident una specială, este de 79.000 de lei pe lună (pentru cei obişnuiţi cu banii vechi, 790 de milioane de lei), a anunţat zilele trecute ministrul muncii, Raluca Turcan. În schimb, cea mai mică pensie este de 100 de lei. Asta e realitatea dură la exact doi ani de la celebra zicere a lui Rareş Bogdan, jolly joker-ul de serviciu al PNL: „În 30 de zile din momentul în care PNL va fi la guvernare, pensiile speciale vor dispărea”. Sigur, nu Rareş Bogdan e vinovat de acest lucru, el e doar un demagog şi populist ca mulţi alţii, chit că primul guvern Orban – PNL a fost învestit în pe 4 noiembrie 2019. Au urmat alte guverne liberale şi tot nimic.

E drept, s-a mai încercat eliminarea pensiilor speciale sau impozitarea lor, prin legi mai mult sau mai puţin inspirate, dar a venit opoziţia Avocatului Poporului, Renate Weber şi a CCR. De menţionat că PSD-ul a strigat în gura mare că este împotriva pensiilor speciale, dar în acelaşi timp o apără din răsputeri pe Renate Weber, ca să vezi dublu discurs. CCR a decis că se poate umbla la toate pensiile speciale, în afară de cele ale magistraţilor. În CCR şapte membri din nouă iau pensii speciale, unii chiar şi câte două. Oare în ce ţară din lume există supra-oameni care îşi judecă propriile pensii? Dar chiar şi cu acest răspuns, încă nu s-a mai făcut nimic în privinţa acestor pensii. Şi asta în condiţiile în spiritul civic destul de amorf în trecut pe acest subiect, a început să răbufnească. De unde şi noua poziţie a PSD, cel puţin de faţadă.

E drept, într-un elan populist, în februarie acest an, parlamentarii şi-au abrogat propriile pensii speciale. Care oricum cântăreau infim faţă de volumul total al acestor pensii. Dar şi aici a venit o reacţie din partea unor vechi parlamentari, printre care miliardarul Adrian Năstase, care le-a contestat. Năstase a explicat că a făcut acest lucru de grija lui Petre Daea, care ar lua lunar doar 2.000 de lei pensie.

Mai trebuie spus că, în această poveste, singurul care a abrogat pensiile speciale a fost Guvenul Boc, în 2010, instituind atunci principiul echității în sistem, respectiv fiecare să încaseze pe baza contribuțiilor plătite de-a lungul anilor de muncă. Şi atunci, CCR i-a exceptat pe magistraţi de la eliminarea pensiilor speciale, dar măcar s-a făcut ceva.

Şi apoi a venit prăpădul… În timpul guvernării USL, apoi PSD, a fost un adevărat dezmăţ bugetar în privinţa pensiilor speciale. Rând pe rând, tot felul de categorii salariale au fost abonate la pensii speciale. A fost un adevărată întrecere între parlamentari în a găsi noi beneficiari de “speciale”. De exemplu, senatoarea PNL de Timiş Alina Gorghiu a făcut un proiect de lege prin care şi aviatorii să primească aceste pensii

Cel care a sărit cu totul calul a fost Gabriel Oprea, al cărui telefonist era Rareş Bogdan (cel puţin aşa susţinea Stelian Tănase), care a produs mari discriminări chiar în interiorul celor cu pensii specaile. Prin tot felul de ordine, el a majorat de-a dreptul sfidător pensiile poliţiştilor, aducând modificări şi în privinţa vârstei de pensionare. Aşa a apărut poliţistul pensionat la 40 de ani, cu 15.000 de lei pensie, angajat apoi tot undeva la stat, poate chiar în Ministerul de Interne. În schimb nu era discriminare între pensia celui care a stat ascuns în birouri toată viaţa şi cel care a fugit după infractori.

Iar lucrurile nu se opresc. O adevărată bulversare a sistemului de pensii, incluzându-le şi pe cele speciale, a făcut-o celebra Lege a pensiilor a Olguţei Vasilescu din perioada PSD. Atunci s-a ajuns la un sistem de pensii demn de o Juntă militară sud-americană, în care pensiile celor din instituţiilor de forţă au crescut la cote absolut ameţitoare. Şi cum se mai plângea PSD-ul de “Statul paralel”! Exact PSD-ul, cel care vorbeşte de solidariate socială, a produs o uriaşă şi nemaivăzută discrepanţă între pensiile mici şi cele mari, cum numai în dictaturile africane sau sud-americane se poate întâmpla.

Concret, individul de la începutul articolului, fost comandant de penitenciar, avea înainte de legea PSD, “doar” 33.400 de lei. În doi ani i-a ajuns la 79 de mii! Lunar. Iar cei pe umerii cărora tot plâng PSD-iştii, după 40 de ani de muncă primesc cumulat în vreo trei ani, diferenţa dintr-o lună dintre actuala şi fosta pensie a acestui individ. O nedreptate strigătoare la cer făcută de un aşa-zis partid social-democrat şi care ar trebui să fie un motiv suficient pentru ca toţi românii să schimbe canalul  atunci când vreun PSD-ist vorbeşte despre pensii şi oameni sărmani.

Altfel, în limitele bunului simţ, s-ar putea discuta despre pensiile speciale ale militarilor (mai ale combatanţilor din războaie), magistraţilor, poliţiştilor, chiar ale parlamentarilor. Dar aceeaşi lege a Olguţei Vasilescu împiedică o astfel de abordare normală şi neîncărcată emoţional. Fiindcă, la urma urmei, parafrazându-l pe Alexandru Vlahuţă, nu aceste pensii speciale te cutremură, ci nesfârşita lor nesimţire.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

desteptarea! a spus: (iunie 2nd, 2021 at 08:10 )

BRAVO! BRAVO! BRAVO!
Asa da articol! Articol si presa in slujba cetateanului!
Pensiile speciale, sporurile si salariile animalelor politice, reforma aparatului bugetar, reforma administrativ teritoriala, coruptia, trebuie sa fie principalele subiecte ale ziaristilor adevarati!

desteptarea! a spus: (iunie 2nd, 2021 at 19:06 )

sigur la astfel de articole trolii tac, trolii psd-istii cand vine vorba de pensii speciale nu scot un cuvant(ei au fost dintodeauna pt dublarea specialeleor, ei tot timpu i-au fraierit pe cei amarati cu faramituri si le-au dat smecherilor din servicii potul cel mare), trolii pnl deasemenea tac, ei stiu ce minciuni a spus cel ce a parvenit la bruxelle pe un salariu imens promitand, cu batistuta la piept ca le va face dreptate romanilor cinstiti, in 30 de zile, au mai si aparat bugetari in pandemie mai feroce decat psd-ul tinandu-i acasa cu salariile intregi, practic pnlistii au fost mai psd-iastii decat psd-istii; trolii usr-isti, foarte moralisti de obicei, tac si ei stiindu-se cu musca pe caciula, dupa showul din campanie si din parlament cu pancarde cu „toti pe contributivitate” cu „jos pensiile speciale” ei au luat voturi aproape in totalitate, pe aceste promisiuni de eliminare a specialelor si pe reforme adevrate si acum tac malc si nu scot o vorba, ba chiar unii ne spun ca este ‘inoportun’ sa vorbim despre asaceva! insa acestia din urma au electoratul cel mai pretentios si electorat care nu uita si nu iarta! sigur ca toti vor deconta minciunile dar cei din urma vor decaonta cel mai mult! fara ‘toti pe contributivitate’ si reforma adevrata, nu de fatada a aparatului bugetar nu vor mai intra in parlament! electoratul lor nu mai are pt ce sa se prezinte la vot!

@desteptarea! a spus: (iunie 2nd, 2021 at 22:26 )

O analiza lucida si realista .
Corect : USR va fi marele perdant al viitoarelor alegeri . Va disparea la fel de repede , cum a aparut .

drucker a spus: (iunie 2nd, 2021 at 22:31 )

Personal cred ca doar magistratii ar fi indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale .
Ca magistrat , singura sursa de venit este salariul .

Ochiul limpede a spus: (iunie 3rd, 2021 at 21:51 )

Vesnicul subiect specialii trezeste arar sentimente de nemultumire pe buna dreptate in randul oamenilor de rand cu o gandire normala in ceea ce priveste egalitatea de sanse respectiv mult blamatele drepturi ale omului.Diferentele democratice creionate clientelar in mai toti anii de democratie post comuniste au dus la zugravirea unei societati bolnave care nu ofera cetateanului decat acceptare unui model de viata impus.De fapt acest nucleu dur este intretinut prin rotatie de toata clasa politica ,el fiind doar un subiect propagandistic de campanie electorala.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Buziașului, din municipiul Timișoara, un tânăr ar fi fost rănit, în timp ce încerca să ajute la mutarea unui panou ce s-ar fi desprins de deasupra unei clădiri, din cauza vântului. Polițiștii s-au deplasat, de urgență, la fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai mult decât o alegere politică — este o șansă de a îndrepta România către un viitor integru și prosper. Ce opțiuni avem? Dacă analizăm candidaturile principale, devine evident că fiecare dintre contracandidații săi vine cu bagaje semnificative care ridică întrebări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Top