Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău a rămas extrem de … dezamăgit după ședința de plen de marți. El nu a reușit să mobilizeze mașinăria de vot USR plus Ambruș și să treacă un proiect de ajustare a tarifelor de salubrizare a străzilor orașului, proiectul pentru care a insistat energic căzând pentru că nu a adunat numărul minim de opțiuni pro. Mai mulți consilieri locali din opoziție au solicitat amânarea votului, din cauza modului deficitar în care a fost pregătit proiectul.
Societatea Brantner, cea care se ocupă de salubrizarea străzilor orașului, a cerut, în mare parte justificat, indexarea prețurilor practicate pentru serviciile prestate orașului. Un proiect în acest sens a fost prezentat consilierilor locali în ședința de plen ordinară de marți. În principiu, nimeni nu părea să nu fie de acord cu o decizie în acest sens, doar că mai mulți consilieri locali s-au plâns că documentația aferentă proiectului, o serie de anexe și documente lipseau cu desăvârșire. Justificat, consilierii locali au cerut lămurirea unor aspecte legate de această majorare.
Așa a ieșit la iveală existența unui act adițional, la scurt timp de la semnarea contractului, care majora tarifele practicate de Brantner. Pe fir ar fi intrat și Curtea de Conturi, care a descoperit că acest act adițional nu era unul… corect, cerând revenirea la tarifele inițiale. Ca atare, acum se lucrează la recuperarea unor sume de bani, ceea ce s-a cerut și de Curtea de Conturi, a anunțat chiar reprezentantul firmei, prezent la ședință.
Din cauza lipsurilor mari, legate de documentația aferentă proiectului, consilierul Roxana Iliescu a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, ”repararea” problemelor și supunerea din nou la vot în o ședință viitoare și rezolvarea fără alte probleme a votului.
„Nu ne-au fost puse la dispoziție documentele la care se face referire în proiectul de HCL, în raportul de specialitate pe care dumneavoastră vi l-ați asumat, în referatul de specialitate. Se face referire la aceste documente, fără a ni se transmite aceste documente. Pe pagina primăriei este prezent contractul consecvent numărul 15, este numărul 17, dar nu și 16. În mod foarte ciudat, de pe site-ul primăriei lipsește tocmai acest contract. Mi se pare inadmisibil să cereți astăzi să se voteze o ajustare, în sensul majorării acestor tarife, când vreme ne lipsește fundamentare”, a spus Iliescu.
Trebuie menționat că societatea Brantner a cerut indexarea la prețul din contractul inițial, nu la cele din actul adițional, mai mari. De asemenea, reprezentantul companiei a mai menționat că în urma discuțiilor purtate s-a extins suprafața din oraș salubrizată, până la aproape 100%, dar și creșterea frecvenței de ”măturat”.
Chiar dacă și alți consilieri locali au subliniat problemele existente în proiectul de vot, fără a contesta majorarea necesară a tarifelor, viceprimarul Lațcău nu s-a lăsat și a trecut la vot.
Surpriza sa cea mai mare e că a fost trădat chiar de propria mașină de vot din CLT, care asigura trecerea oricărui proiect din partea USR, dar Lațcău a fost înșelat chiar de propria încredere desăvârșită în succesul demersului său. La vot, proiectul nu a adunat decât 13 opțiuni pro, picând chiar din cauza lipsei numărului minim de voturi necesare.
”Spuneți că vreți salubrizare mai bună, dar la vot nu sunteți de acord”, s-a arătat extrem de supărat că nu i-a ieșit impunerea proiectului chiar de acum, Ruben Lațcău.
În mod sigur votul va trece la o viitoare ședință, dată până la care toate problemele vor fi lămurite, din acest motiv este extrem de greu de explicat de ce s-a întocmit atât de deficitar proiectul, lucru menționat, în mod diplomat, chiar de reprezentantul Brantner, dar mai ales insistența lui Lațcău de a trece pe repede înainte proiectul.
Comentarii prin facebook