Conducerea Primăriei Timișoara a cunoscut, marți, pe deplin, blestemul majorităților artificiale, în cadrul unui nou plen extraordinar cu o grămadă de puncte, proiectul referitor la aprobarea Agendei Culturale picând cu brio. Chiar dacă votul ar fi considerat unul politic, Agenda în sine a fost una… lipsită de multe. Timfloralis rămâne dispărut, după zece ani nu mai există JazzTM, dar în listă apare în continuare ”ghiveciul” Banatica.
Mașinăria de vot tradițională a USR a cedat din nou în plenul CLT, iar proiectul Agendei Culturale nu a reușit să obțină voturile necesare trecerii pentru acordarea finanțărilor. Un eveniment care a umplut an de an principala piață publică din Timișoara, JazzTM, dispare după zece ani din calendarul evenimentelor. Primarul Fritz a spus că organizatorii ar fi decis să retragă acțiunea, insistând că sunt bineveniți să depună cerere de finanțare la Centrul de Proiecte. O altă acțiune care s-a dovedit o decizie de proastă calitate și anul trecut, cea de ”mascare” a Rugii Bănățene într-un fel de festival, o manifestare amestecată cu de toate care ar trebui să înlocuiască tradiționala și apreciata Rugă Bănățeană, motivându-se prin dorința de multiculturalitate aplicată evenimentului, fiind inclusă în același calup cu Festivalul Minorităților, a fost menținută în programul Agendei. De asemenea, un alt eveniment care, vrem nu vrem, a atras un interes mare, în creștere, Tim Floralis, rămâne în continuare dispărută din preocupările municipalității.
Decizia de a nu se aproba această Agendă Culturală a Casei de Cultură Timișoara este o premieră nedorită,, la care nu se așteptau prea mulți. Cert e că acesta a fost un excelent motiv ca aleșii locali să se certe în plen de mama focului o oră.
O primă justificare asupra deciziilor care au stat la baza componenței evenimentelor din Agendă a fost încercată de Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Ea a explicat că Agenda culturală de anul acesta are în vedere „promovarea artiștilor locali care au avut de suferit în pandemie și extinderea acțiunilor în cartiere”.
Dan Diaconu a fost total nemulțumit de acțiunile propuse.
„Poate e târziu să ne referim la Timflorialis pentru că timpul a trecut, nu ați reușit să îl finanțați. Astăzi semnăm actul de deces al Festivalului JazzTM, e un moment complicat pentru mine. Spectatorii nu vor mai avea ocazia să vadă artiști cu sute de Grammy pe scenă. Sper să existe o continuitate a acestui festival la care ați renunțat. Oare vă e rușine cu cuvântul rugă? De ce trebuie să îl îmbrăcăm în Banatici?”, a spus Diaconu.
Problema Banatica a fost abordată și de colegul liberal al fostului viceprimar, Simion Moșiu, el fiind nemulțumit de decizia luată de Casa de Cultură.
O altă ciudățenie a Agendei Culturale a fost adusă în prim plan de Daniela Mariș, un alt consilier liberal. Ea a atras atenția că Agenda a fost adoptată aproape de jumătatea anului, iar aceasta trebuia să dea bani retroactiv pentru o serie de acțiuni care deja au avut loc, de exemplu Târgul de Paști sau Ziua Europei.
„Noi votăm să dăm bani deși banii au fost cheltuiți. Suntem chiar degeaba, nu are sens să mai votăm ceva ce nu-și are rostul”, a declarat Daniela Mariș.
Chick Corea la JazzTM înlocuit cu Bela Santiago pe scena Revelionului e o decizie… excelentă a subliniat și Lucian Căldăraru.
În mare parte, punctul pe i a fost pus de viceprimarul Cosmin Tabără, el a adus în prim plan o realitate tristă. Proiectul nu a fost discutat în prealabil între partide, mai ales că, cel puțin teoretic, mai există o coaliție PNL – USR.
„Acesta este un proiect foarte important pentru Timișoara și poate ar fi nevoie de câteva discuții purtate exclusiv pe acest proiect. Să retragem acest proiect de pe ordinea de zi și să discutăm data viitoare”, a încercat să rezolve problema, fără succes, viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL.
Marius Craina de la Pro România a mai atras atenția că actuala conducere a primăriei tot ”uită” să mai dezbată proiectele în comisiile de specialitate.
Desigur, durerea cea mai mare e dispariția JazzTM. Ceva explicații a oferit Dominic Fritz.
„Eu personal sunt un mare fan, iar festivalul poate fi finanțat prin Centrul de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis să nu vină anul acesta la apelul de finanțare al Centrului de Proiecte. Avem un buget record pentru cultura din Timișoara, iar Casa de Cultură este doar o mică parte”, a spus Fritz.
Problema Banatica a fost atacată de șefa Casei de Cultură a Municipiului, Camelia Mingasson. Conform acesteia, Banatica ar fi numele unei emisiuni TV, care ar fi fost împrumutat, dar tot nu s-a înțeles de ce s-a mulat un alt eveniment peste unul clar tradițional al lumii bănățene. De asemenea, greu de înțeles este și insistența pe o acțiune care a fost criticată și anul precedent.
„Banatica este numele unei emisiuni a televiziune noastre locale pe care l-am împrumutat. Banatica reunește Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților. Ruga a cuprins mai multe locații anul trecut nu doar Parcul Rozelor, iar Ansamblul Banatul a cântat pe toată perioada rugii. Sunt bănățeancă și nu mi-e rușine de cuvântul Rugă. Banatica a fost ideea de a readuce oamenii împreună o zi la Ruga Timișoarei și la Ziua Minorităților, titlul este mai puțin important pentru mine atâta timp cât livrezi conținut bun”, a spus Mingasson.
Aceasta a mai subliniat că, de fapt, Casa de Cultură ar trebui să se ocupe cu pregătirea de public avizat că să poată participa la evenimente culturale și nu să fie organizator de evenimente.
Interesant este că și o reprezentantă a USR a criticat decizia de a se renunțat la JazzTM.
Aleșii PNL au preferat să nu voteze, majoritatea absolută a USR a fost lipsită de doi consilieri, iar proiectul a căzut la vot.
Comentarii prin facebook