Premieră în activitatea Consiliului Local Timișoara. Agenda Culturală, fără Timfloralis, JazzTM, dar cu ”festivalul” Banatica, a picat la vot

Conducerea Primăriei Timișoara a cunoscut, marți, pe deplin, blestemul majorităților artificiale, în cadrul unui nou plen extraordinar cu o grămadă de puncte, proiectul referitor la aprobarea Agendei Culturale picând cu brio. Chiar dacă votul ar fi considerat unul politic, Agenda în sine a fost una… lipsită de multe. Timfloralis rămâne dispărut, după zece ani nu mai există JazzTM, dar în listă apare în continuare ”ghiveciul” Banatica.

Mașinăria de vot tradițională a USR a cedat din nou în plenul CLT, iar proiectul Agendei Culturale nu a reușit să obțină voturile necesare trecerii pentru acordarea finanțărilor. Un eveniment care a umplut an de an principala piață publică din Timișoara, JazzTM, dispare după zece ani din calendarul evenimentelor. Primarul Fritz a spus că organizatorii ar fi decis să retragă acțiunea, insistând că sunt bineveniți să depună cerere de finanțare la Centrul de Proiecte. O altă acțiune care s-a dovedit o decizie de proastă calitate și anul trecut, cea de ”mascare” a Rugii Bănățene într-un fel de festival, o manifestare amestecată cu de toate care ar trebui să înlocuiască tradiționala și apreciata Rugă Bănățeană, motivându-se prin dorința de multiculturalitate aplicată evenimentului, fiind inclusă în același calup cu Festivalul Minorităților, a fost menținută în programul Agendei. De asemenea, un alt eveniment care, vrem nu vrem, a atras un interes mare, în creștere, Tim Floralis, rămâne în continuare dispărută din preocupările municipalității.

Decizia de a nu se aproba această Agendă Culturală a Casei de Cultură Timișoara este o premieră nedorită,, la care nu se așteptau prea mulți. Cert e că acesta a fost un excelent motiv ca aleșii locali să se certe în plen de mama focului o oră.

O primă justificare asupra deciziilor care au stat la baza componenței evenimentelor din Agendă a fost încercată de Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Ea a explicat că Agenda culturală de anul acesta are în vedere „promovarea artiștilor locali care au avut de suferit în pandemie și extinderea acțiunilor în cartiere”.

Dan Diaconu a fost total nemulțumit de acțiunile propuse.

Poate e târziu să ne referim la Timflorialis pentru că timpul a trecut, nu ați reușit să îl finanțați. Astăzi semnăm actul de deces al Festivalului JazzTM, e un moment complicat pentru mine. Spectatorii nu vor mai avea ocazia să vadă artiști cu sute de Grammy pe scenă. Sper să existe o continuitate a acestui festival la care ați renunțat. Oare vă e rușine cu cuvântul rugă? De ce trebuie să îl îmbrăcăm în Banatici?”, a spus Diaconu.

Problema Banatica a fost abordată și de colegul liberal al fostului viceprimar, Simion Moșiu, el fiind nemulțumit de decizia luată de Casa de Cultură.

O altă ciudățenie a Agendei Culturale a fost adusă în prim plan de Daniela Mariș, un alt consilier liberal. Ea a atras atenția că Agenda a fost adoptată aproape de jumătatea anului, iar aceasta trebuia să dea bani retroactiv pentru o serie de acțiuni care deja au avut loc, de exemplu Târgul de Paști sau Ziua Europei.

Noi votăm să dăm bani deși banii au fost cheltuiți. Suntem chiar degeaba, nu are sens să mai votăm ceva ce nu-și are rostul”, a declarat Daniela Mariș.

Chick Corea la JazzTM înlocuit cu Bela Santiago pe scena Revelionului e o decizie… excelentă a subliniat și Lucian Căldăraru.

În mare parte, punctul pe i a fost pus de viceprimarul Cosmin Tabără, el a adus în prim plan o realitate tristă. Proiectul nu a fost discutat în prealabil între partide, mai ales că, cel puțin teoretic, mai există o coaliție PNL – USR.

Acesta este un proiect foarte important pentru Timișoara și poate ar fi nevoie de câteva discuții purtate exclusiv pe acest proiect. Să retragem acest proiect de pe ordinea de zi și să discutăm data viitoare”, a încercat să rezolve problema, fără succes, viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL.

Marius Craina de la Pro România a mai atras atenția că actuala conducere a primăriei tot ”uită” să mai dezbată proiectele în comisiile de specialitate.

Desigur, durerea cea mai mare e dispariția JazzTM. Ceva explicații a oferit Dominic Fritz.

Eu personal sunt un mare fan, iar festivalul poate fi finanțat prin Centrul de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis să nu vină anul acesta la apelul de finanțare al Centrului de Proiecte. Avem un buget record pentru cultura din Timișoara, iar Casa de Cultură este doar o mică parte”, a spus Fritz.

Problema Banatica a fost atacată de șefa Casei de Cultură a Municipiului, Camelia Mingasson. Conform acesteia, Banatica ar fi numele unei emisiuni TV, care ar fi fost împrumutat, dar tot nu s-a înțeles de ce s-a mulat un alt eveniment peste unul clar tradițional al lumii bănățene. De asemenea, greu de înțeles este și insistența pe o acțiune care a fost criticată și anul precedent.

Banatica este numele unei emisiuni a televiziune noastre locale pe care l-am împrumutat. Banatica reunește Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților. Ruga a cuprins mai multe locații anul trecut nu doar Parcul Rozelor, iar Ansamblul Banatul a cântat pe toată perioada rugii. Sunt bănățeancă și nu mi-e rușine de cuvântul Rugă. Banatica a fost ideea de a readuce oamenii împreună o zi la Ruga Timișoarei și la Ziua Minorităților, titlul este mai puțin important pentru mine atâta timp cât livrezi conținut bun”, a spus Mingasson.

Aceasta a mai subliniat că, de fapt, Casa de Cultură ar trebui să se ocupe cu pregătirea de public avizat că să poată participa la evenimente culturale și nu să fie organizator de evenimente.

Interesant este că și o reprezentantă a USR a criticat decizia de a se renunțat la JazzTM.

Aleșii PNL au preferat să nu voteze, majoritatea absolută a USR a fost lipsită de doi consilieri, iar proiectul a căzut la vot.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Eu a spus: (mai 11th, 2022 at 06:42 )

Și anul trecut a fost Banatica, a durat 3 zile, si sâmbăta a fost Ruga Timișoarei. Nu e nici o schimbare în noul plan. Și sunt aceiași consilieri care au votat în 2021. Deci clar este o luptă politică penibila

Marmalade session a spus: (mai 11th, 2022 at 09:31 )

Unor pe(ma)neliști le place jazz-ul. În sos de useriști tocați mărunt. Și cu ceafă de porc, of course!

IMPOSTOR DE PRIMAR a spus: (mai 11th, 2022 at 09:43 )

Dar nu inteleg unde este problema.Dece trebuie festivale cu traditiem ca Timfloraris, JazzTM,Doar la Timisoreni nu le trebuie festivale de traditie de ani de zile,nu trebuie caldura si apa calda,nu trebuieste curatenie in oras,nu trebuie carosabil si trotuare reparate nu numai gauri si sparte de tot felul de reparati,nu spati verzi intretinute numai niste GAOAZE de buruieni.Ne trebuie festival GAY SI LESBE in depoul de tramvaie sau pe turnul de apa cu vedere panoramica asupra mizerie in care a ajuns Timisoara.Dar avem un primar si o echipa de super competenti si capabili din USR care vor aduce orasul la sapa de lemn.Dar cum se face unde este USR ul la BUTOANE totul merge de a napoda vezi primaria generala a Bucurestiului,Sectorul 1 Bucuresti si cireasa de pe tort Primaria Timisoara

bla a spus: (mai 11th, 2022 at 11:50 )

ce traditie e timfloralis ala ? se importau pe bani grei, sute de mii de euro, lalele si alte flori din Olanda, nu se lua nimic de la producatori locali. se impopotona centrul pentru selfie-uri. niste smecheri faceau bani frumosi pe flori . ce cultura este asta ?

@troll a spus: (mai 11th, 2022 at 13:46 )

nu ne trebe LESBE, ne trebe CREER! Și grămătică!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur. În acest scop a fost lansată o licitație, pe SEAP, pentru cumpărarea a trei microbuze electrice, suma alocată fiind de aproape 3,7 milioane de lei. ”Autoritatea contractanta dorește contractarea unui operator economic in vederea atribuirii contractului având ca obiect „Achiziția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă nu s-a produs niciun şoc, fetele pierd meci după meci. În Vinerea Neagră, fetele în ghete au condis la pauză cu 1-0, dar au pierdut pe final cu 1-2, în deplasare, contra Farului. Reamintim, Poli a terminat prima sezonul regulat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici continuă să fie cele mai mari din oraș, chiar mai ridicate decât cele din zona zero a orașului. Conform datelor deținute de imobiliare.ro în zona amintită, un metru pătrat de locuință scoasă la vânzare a ajuns la 1933 de euro....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă a play-out-ului din Liga 2. Alb-violeții s-au impus cu 1-0, prin golul lui Valentin Buhăcianu, în vreme ce alb-verzii au ratat un penalty în minutul 82, prin Răzvan Ghinescu. Echipa bănăţeană a arătat azi mult mai hotărâtă decât în ultimele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare
Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici continuă să fie cele mai mari din oraș, chiar mai ridicate decât cele din zona zero a orașului. Conform datelor deținute de imobiliare.ro în zona amintită, un metru pătrat de locuință scoasă la vânzare a ajuns la 1933 de euro....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara
Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur. În acest scop a fost lansată o licitație, pe SEAP, pentru cumpărarea a trei microbuze electrice, suma alocată fiind de aproape 3,7 milioane de lei. ”Autoritatea contractanta dorește contractarea unui operator economic in vederea atribuirii contractului având ca obiect „Achiziția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun
Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și cuantificabile din diferite domenii de activitate din România – afaceri, educație, cultură, cercetare,  administrație publică, resurse umane etc. – înregistrate pe durata anului precedent. Teatrul Național din Timișoara măsoară excelența în parametri de o altă amploare decât cifrele: în beneficiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024
Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, şi a fost pus în mormânt. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, pentru că este zi de post negru, adică nu se mănâncă și nu se bea decât apă toată ziua. Postul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vinerea Patimilor, zi de post negru
Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei vor înfrunta CS Vâlcea 1924, în disputa pentru locul al treisprezecelea. Seria este programată după sistemul „două din trei”, cu primul meci astăzi, de la ora 19.00, la sala Traian din Rm. Vâlcea. Partida va fi arbitrată de Matei Bănică,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare
Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele florale. Florăriile Horticultura vă aşteaptă cu aranjamente pascale și specii variate de plante la ghiveci. Sunt atât plante colorate, precum Kalanchoe, Guzmania, Saint Paulia, cât și plante decorative prin frunze, precum Dracaena, Philodendron, Sansieveria și multe altele. Prețurile încep de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto
În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Top