Dacă ceva nu se fură în România, acela e gunoiul de pe marginea drumului

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

În urmă cu vreo doi ani povesteam despre mizeria de nedescris de pe marginea drumului județean Utvin, Sânmihaiul Roman, Sânmihaiul German, Bobda, Cenei. Temerea mea atunci era că la un moment dat când cineva se apucă să facă curat acolo va găsi un cadavru. Poate nu așa proaspăt, ci doar oasele. Era locul perfect de ascuns ceva. Nimeni nu caută în boscheții de pe marginea drumului, doar iarna lasă vegetația mai rară și vedem și noi, cetățenii cu drum pe-acolo, ce se mai află prin tufele de pe marginea DJ-591.

Cadavrul nu a apărut încă. N-a fost, a putrezit deja, l-au mâncat vulpile sau câinii vagabonzi? Sau n-a fost deloc. Suntem noi răi de gură, dar poate că nu chiar un popor de criminali. Iar dacă mai păcătuiește careva atât de grav, de frica lui Dumnezeu nu lasă mortul neîngropat. O groapă mică tot făcea, măcar la rădăcina care dă spicul de grâu, să aibă proteina mai mare. Dar dacă l-a băgat într-un frigider, că a apărut unul aruncat pe marginea drumului și vulpile nu știu să-l deschidă?

A mai apărut și-un bax de polistiren, saci cu resturi de prin casă sunt peste tot. Proprietarii de terenuri agricole au mai defrișat din vegetația care dădea să înghită drumul. Apoi de la primării am aflat că administrația județeană a scos la lucru un utilaj de tăiat tufe, dar care a operat pe o lățime anume, scrisă la STAS sau la lege, n-ar fi tăiat tufa toată, dacă aceasta se lățea cu 10 centimetri cumva. Tunderea a scos la lumină mizeria în „splendoarea” ei.

Când vezi așa ceva nu-ți imaginezi că trăiești undeva prin Suedia. Avem oameni de tot rahatul în țara asta. Te uiți la ei cum urinează pe tine și n-ai ce să le faci. Scuza principală e că sunt săraci, că n-au bani din cât nu muncesc să acopere și mâncatul, și băutul, și-un caiet la copil pentru școală, eventual, și abonament la salubritate. Și atunci, dacă e sărac, să-l înțelegem. Doar nu era să dea banii la o companie putred de bogată să i se ridice gunoiul, iar copilul să nu aibă caietul de care vorbeam sau el răchia de dinainte și de după masă.

În situația asta, săracul aruncă gunoiul pe marginea drumului. Autoritatea nu are camere de luat vederi să prindă omul, iar dacă l-ar prinde ce i-ar face? Pe vremea lui Ceaușescu, șeful de post avea tactica lui să facă ordine. Cu pulanul și fără prea multă democrație se rezolvă problema, ar spune mulți astăzi. Acum ce faci? Urmăream un documentar la un post din rețeaua BBC. Și în Anglia sunt neamuri proaste. Unul dintre astea a aruncat un sac pe marginea drumului, precum concetățenii noștri din Sânmihaiul German sau Bobda. Ce a urmat?

Un inspector de la garda de mediu a fost anunțat că un sac de gunoi e aruncat proaspăt pe marginea drumului. Imediat a început o anchetă pentru depistarea nesimțitului, chiar și fără mari șanse de reușită, dar cel mai important, a fost chemat un serviciu de salubrizare. Nu știu ce fel de serviciu era și ce contract avea cu autoritatea locală, dar acel gunoi a fost luat a doua zi de acolo. A doua zi, nu peste două zeci de ani. De cineva plătit de autoritate, din banii contribuabilului, nu de vreun Mândruță plecat în acțiune cu voluntarii lui.

La noi nu a urmat nimic. Nu s-a mai găsit cadavrul ăla. La un moment dat speram să-l găsească Consiliul Județean Timiș, proprietarul drumului, când s-a apucat de o campanie de curățenie toamna trecută. Campania nu a ajuns între aceste localități, gunoiul tot acolo e, primăriile nu au bani pentru un serviciu de salubrizare „de urgență”, cum este în Anglia, consiliul județean face campanii mai mult să fie auzit în presă.

Mai grav decât că avem printre noi bipezi care să ne amărască viața și să ne umple de gunoi este că peisajul ăsta nu deranjează prea tare primăriile din zonă. Și dacă scoți satul la o acțiune de tip clacă, să rogi firmele locale să te ajute cu utilaje și remorci, să mobilizezi lumea la muncă, la urma urmelor, e locul unde trăiesc, poate pe viitor se gândesc de două ori înainte să mai arunce, tot ar fi ceva. Dar nu se întâmplă nici măcar așa ceva. Următoarea campanie a proprietarului drumului, consiliul județean, nu se știe când va fi. Poate la anul. Poate peste doi ani, de alegeri. Dar nu e nicio grabă, gunoiul tot acolo e, nu-l ia nimeni.

”Cantitati colosale de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locuri, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită… ce dracu se întâmplă în România?… această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil”, a povestit pentru spotmedia.ro Grégoire Dubois, managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, firește, după o vizită în România.

P.S. ”Curățenia este una dintre nemulțumirile majore ale cetățenilor cu care am discutat, iar argumentele lor, din păcate, sunt valabile pentru întregul oraș. Parcurile sunt neîngrijite și nu respectă norme elementare de igienă…”, Alin Nica, președintele C.J. Timiș, după o întâlnire recentă cu cetățenii din zona Soarelui, Timișoara.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Gunoi la gunoi nu-și scoate ochii a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 09:13 )

Coroborând conținutul articolului articolul cu P.S.-ul și mai ales cu realitatea, cred că pentru a face ca problema gunoiului să ajungă în presă, ar trebui ca Dominic Fritz să fie președinte al CJ Timiș. Ia faceți un exercițiu de imaginație: ce-ar zice dl. Nica de la PNL despre incapacitatea cronică a președintelui Fritz de a lărgi o porțiune infimă de drum, afectând astfel în fiecare zi viața a mii de cetățeni? Sau despre gunoiul de pe marginea drumurilor din județ: cumva, în incompetența lui, dl președinte Fritz nu se uită pe geamul automobilului când se plimbă prin județ? Ori nu cunoaște județul? Etc. etc. etc.
Pun pariu că dacă cineva controlează scriptele administrației județene, o să constate că pădurile-galerii formate în lungul unor drumuri din județ sunt tunse cam la doi ani odată, dar fiind păduri fermecate, cresc într-un an cât altele-n zece. Doar vilele șefilor se pot compara la viteza de creștere. Pe de altă parte, ambrozia din județ, de pe marginea drumului, are alt gust decât cea din parcurile și locurile virane din Timișoara: ambrozia județeană este mai competentă decât ambrozia primăriei Timișoara, ceea ce pare că Garda de Mediu TM știe, apreciază și se conformează, adică nu vede.

Fritz a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 13:59 )
@Nitz a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 16:00 )

RB (RussiatodayBănățeană) e o referință, m-ai convins!

Fritz a spus: (septembrie 4th, 2022 at 07:51 )

Articolul dovedeste cu imagini cum sta muzeul de arta la capitolul curatenie. Institutia fiind in subordinea CJT si sub directoratul unui incompetent care viseaza AUR in toate. De aici te descurci?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Top