Un sondaj de opinie făcut la comanda Digi24 te poate face să predai armele rațiunii înainte să tragi prea multe focuri cu ele. La mijlocul mandatului unei majorități parlamentare formate ba din PNL-USR la început, de probă. apoi PSD-PNL, cu intenții mărturisite a la long, ce socoată rezultă? Rezultă că e bine. Nu avem această concluzie că e bine din întrebarea clasică „în ce direcție se îndreaptă România?”, „Bună”, „rea” etcetera, dar putem trage această concluzie pripită din cifre.
PSD a avut la alegerile parlamentare din 2020 scorul de 28,9%, PNL, 25%, USR, 15%, iar AUR, nouă procente, de pe Facebook. Am mai intrat în legislativ și UDMR, dar asta e altă poveste. Acum ce avem, conform unui sondaj de opinie? Păi avem 35%, PSD-ul, 25%, PNL-ul, 15%, AUR, și 14%, USR-ul. Observăm că PSD a crescut în nota obișnuită partidului aflat șa putere, dar care face tactic opoziție, PNL a rămas la aceleași cifre, deși a fost chinuit din interior și cam de toți partenerii de guvernare, AUR a crescut binișor, iar USR, partid ruginit în opoziție, un procent mai puțin.
Vom spune că a fost o perioadă atipică. Că alegerile au avut loc după un an de pandemie Covid, iar sondajul, la jumătate de an cam de când nu ne mai pasă deloc de boală. Ne amintim că PSD și AUR au făcut carieră „salvând” poporul de la „dictatura medicală”, PNL a șovăit în a lua măsuri dure, iar USR-ului i s-a lipit eticheta de corupți care au comandat prea multe vaccinuri, deși decizia trecea pe la premierul în funcție.
USR a pledat pentru măsuri dure, iar acum covidoscepticii ne pot arăta că pe stradă mai vezi cu mască doar bolnavii de Covid, necarantinați și fără să facă ravagii în valuri numerotate 7,8 sau 9. Ce poți să le spui? Că dacă ne comportam așa în plin val 2 sau 3 aveam mult mai mulți morți? Putem dovedi asta? Putem să-i spunem unuia speriat de vaccin de ce e mai rău pentru România, cu jumătate din populație vaccinată și cu ce îi e mai bine Portugaliei, cu aproape 100%? E, astea se contabilizează acum electoral în dreptul USR.
Dar dincolo de pandemie, să vedem în ce ne constă binele ăsta developat din sondaje. Avem o inflație enormă despre care degeaba le explici celor nepricepuți că este la nivel global, căci până la urmă buzunarul tău gol te deprimă, nu bursa de la New York. Inflația a fost petecită insuficient cu tot felul de ajutoare sociale scoase din mâneca iluzioniștilor de la Psd și PNL. Rezultatul final: un nivel de trai categoric mai jos ca înainte.
Nu mai contează lupta anticorupție, deși din pudibonderism mai declarăm asta în sondaje. Societatea civilă prin cei care au luptat anii trecuți cu Liviu Dragnea atrage atenția că pachetul de legi ale justiției puse pe masa parlamentară de ministrul liberal Predoiu e mai prost și nociv ca și cel pus de pesedistul Tudorel Toader. Problemele cu plagiatul ale premierului Ciucă au fost cosmetizate tot prin niște mișcări mizerabile în justiție, oferindu-ne senzația că sistemul nu doarme și că acționează mai perfid ca pe vremea Ordonanței 13. Nu-i bai, ar zice sondorul, după ce a stat de vorbă cu sondatul.
Dar ce ar fi bun pentru popor din ce-ar duce chestionatul să voteze tot cu ăia, ca și cum ar fi mai degrabă mulțumit de guvernare decât dezamăgit? Da, plafonarea prețului la energie poate fi salvarea confortului psihic pentru mulți români. Să fii sigur că plătești 80 de bani kilowattul de curent în loc de doi lei, să fii sigur că plătești nici patru lei metrul cub de gaz, când la liber ar fi nouă lei, asta e mare promisiune electorală. Cât mai contează principiile pieței libere pentru un român desfigurat de frica facturilor de iarnă? Zero, iar asta nu pricep toți.
Să spui în mijlocul unei asemenea crize că plafonarea e un lucru imprudent, să nu zic direct „prost” e ca și cum te-ai sinucide politic în România de azi. Și nu numai România. Iar USR asta zice. Nu mai contează că aceste plafonări cu subvenții neplătite firmelor ar putea duce pe viitor la lipsa curentului sau gazului, asta chiar nu mai contează. Tot ce contează este că la iarnă plătești trei-patru sute de euro pe gaz și nu plătești 1000, mai mult decât leafa.
Concluzia? Faci, nu faci, vremea speranței nu mai trece! Mai contează ce justiție vrea un partid? Dăm îngăduitori din cap și ne bucurăm că e PSD-ul la putere și Marcel Ciolacu ne înjumătățește facturile. Poți să contrazici oamenii? Poți, dar degeaba.
Comentarii prin facebook