La Solventul trebuie decontaminat solul și subsolul înainte de a se construi. Noul pod peste Bega e parte din ”dosar”

Ritivoiu Caluseru

Ritivoiu Caluseru

Proiectul imobiliar care se va ridica pe locul fostului combinat chimic Solventul nu va demara prea curând. Agenția pentru Protecția Mediului atrage atenția că acolo trebuie să se lucreze, prima dată, la decontaminarea solului și subsolului, afectat de activitatea desfășurată, după care se va putea demara construcția blocurilor, a anunțat, miercuri, Alina Călușeru, șefa APM Timiş.

La Prefectura Timiș au ajuns avertizări, reclamații, depuse de agenți economici și persoane fizice, legate de proiectul imobiliar imens, care ar urma să se ridice la Solventul, spune prefectul Mihai Ritivoiu. Binevoitorii anunțau că acolo sunt probleme, că nu se poate construi. O regenerare urbană excelentă, dar care nu poate porni oricum, care nu a pornit încă, spune Ritivoiu. Conform acestuia, susținut și de șefa de la ANPM, unii ar fi crezut că Agenția pentru Mediu ar fi dat deja aprobarea pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal. Nu e așa, pe cele 43 de hectare, din care 38 pentru ridicarea locuințelor, trebuie realizate decontaminarea și curățarea, spun autoritățile, iar aceasta ar putea dura chiar ani.

”Vreau să aduc în prim plan dezvoltarea urbanistică care se va ridica pe locul fostului combinat Solventul, sunt acolo 43 de hectare. Mai multe reclamații au fost depuse de agenți economici și cetățeni, există un investitor care are acolo un proiect imobiliar. În acea zonă, solul este contaminat. Pentru aceasta este necesar de a fi îndeplinite proceduri la APM, are loc o investigare a sitului contaminat, după care se poate da un aviz de mediu pentru PUZ. Au avut loc etapele birocratice, în 8 februarie comitetul special al autorității publice s-a întrunit, a fost prezentată prima versiune a PUZ. Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo, trebuie să avem respect pentru investitor, dar cu respectarea legii. Desigur, trebuie spus că de situație sunt afectate și proiectele de infrastructură ale municipalității”, a declarat Mihai Ritivoiu.

El vorbește de noua conexiune rutieră din zonă, care presupune și ridicarea unui nou pod, realizat pe un teren ce va fi donat de acest investitor către oraș. Și acesta trebuie să treacă prin decontaminare.

Alina Călușeru, șefa Agenției pentru Protecția Mediului Timiş, a detaliat puțin problema. Sunt, de fapt, trei studii care se realizează acolo, cel mai vechi e din 2019, dar niciunul nu a ajuns la final. Investitorul chiar el cere rezolvarea problemei, e cooperant și doritor să rezolve situația. Dar, specialiștii vor trebui să spună ce e necesar acolo. Se va face o analiză a solului și subsolului, se vor stabili măsurile necesare și modul de aplicare. Se va face un studiu tehnic, care va propune patru soluții pentru decontaminare.

”Pe platforma Solventul există în derulare, la APM, trei proceduri diferite. Prima procedură e din septembrie 2019, e o investigare a amplasamentului ca și sit contaminat. Din octombrie 2020 e un al doilea studiu, care presupune o restabilire a obligațiilor de mediu, la încetarea activității. În 2008 au fost stabilite obligațiile de mediu doar la cota zero. În martie 2021 are loc o solicitare de aviz de mediu pentru regenerare urbană. Niciuna din proceduri nu e finalizată. Va fi o comisie de specialiști, se stabilesc obligații de îndeplinit, în funcție de utilizarea ulterioară. Decontaminarea va cuprinde solul și subsolul, acolo au fost descoperite depășiri la diferii indicatori. Important este de știut că acolo nu s-a aprobat un plan urbanistic, așa cum cred unii”, spune Călușeru.

Procedura continuă, se va ajunge în situația în care se va cere la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ca în cartea funciară a terenului să se noteze situația de sit contaminat, cu obligația de a se realiza contaminarea înainte de a se construi.

”S-a luat decizia de a se efectua evaluarea de mediu. Sunt depășiri la substanțe chimice, praguri de alertă și intervenție. Legea spune că APM informează autoritatea locală, care ulterior cere la OCPI, care notează în CF acest lucru. APM nu e cea care permite ridicarea pe un sit poluat!”, a subliniat Călușeru.

Procesul de decontaminare poate fi unul complex, se poate vorbi de ani de zile, trebuie realizat un proiect tehnic, prin care se vor stabili termenele în care se realizează operațiunea.

”Acum e prematur să spunem cum se face decontaminarea. În Timiș mai există sit-uri contaminate, este fabrica de la Margina, mai este un depozit de produse petroliere la Deta, dar APM Timiș nu a avut deocamdată nicio procedură de decontaminare finalizată”, a mai spus Călușeru.

Prefectul Ritivoiu spune că proiectul de regenerare de la Solventul este unul absolut lăudabil, că laudă inițiativa privată a investitorului, și a remarcat și seriozitatea acestuia.

”El este primul interesat de subiect, este direct interesat. Dar tot procesul trebuie făcut cu respectarea legislației”, a mai spus prefectul de Timiș.

Raportului de investigare detaliată și evaluare a riscului realizat la nivel de APM, după ce s-au analizat probe de sol, în anii 2019, 2021 și 2022 au arătat că în anumite puncte de pe teren sunt depășiri ale pragurilor de alertă și de intervenție în vigoare pentru folosința sensibilă a terenului și pentru folosința mai puțin sensibilă a terenului, pentru mai multe substanțe: sulfați, arsen, cupru, plumb, nichel, vanadiu, total hidrocarburi din petrol (THP), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), naftalină, piren, fenantren, crisen, fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(ghi)perilen, și indeno(1,2,3-cd)piren. Analize s-au făcut și pentru apele subterane și apele de suprafață, probele fiind prelevate în anii 2019 și 2022 care au evidențiat depășiri ale pragurilor și valorilor limită în vigoare pentru ape subterane, pentru următoarele substante: sulfat total, fenoli totali, fosfat, arsen, benzen, naftalină, etilbenzen, metil-tert-butil-eter (MTBE) și total hidrocarburi din petrol (THP).

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

1987.03.15 a spus: (aprilie 5th, 2023 at 18:05 )

Acum puteți să scoateți și țeava de motorină, că se găsește și la sârbi, iar SRI se capitalizează prin metode mai moderne!
Dacă aude un potențial investitor străin că procedura din 2019 încă nu e gata, se duce învârtindu-se! Prin alte părți, încărcau pământul contaminat în camioane și-l cărau în 3 zile!
Dacă acolo sunt depășiri ale concentrațiilor unor poluanți (o zice reprezentantul guvernului!), la ce le mai trebuie studiu pe trei ani? Și ce făceau dacă nu exista proiectul imobiliar? Lăsau poluanții să se plimbe liberi cu vântul, prin apa freatică etc.

nu s-a sarit cu dreptul? a spus: (aprilie 5th, 2023 at 18:10 )

Mesajul in pur limbaj de lemn al autoritatilor citit printre randuri se traduce astfel: „dar noua, celor de la mediu, nu ne pica nimic? ca fara autorizatia noastra nu se face nimic”.
Auzi la doamna: „Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo”. Pe noi, cetatenii, nu ne intereseaza chestiile personale ale doamnei, chiar daca sunt bine intentionate, ci ne intereseaza ca institutia pe care o conduce sa isi faca treaba. Pana acum nu si-a facut-o: are o procedura inceputa de mai mult de 3 ani jumate (sept. 2019) doar de „investigare a amplasamentului ca și (sic!) sit contaminat”. Nu zic nimic de acel „ca SI sit”, in loc de „ca sit contaminat”. Dar doar pentru investigare sa ajungi la 4 ani e o bataie totala de joc la adresa investitorului si a cetatenilor, de care doamna zice ca ea, personal, ar fi interesata. O viata mai buna a catorva zeci de mii de cetateni ai Timisoarei inseamna terminarea Pasajului Solventul si construirea unui pod peste Bega in zona. Aplicarea legii nu inseamna sa stai 4 ani pentru o investigare a amplasamentului, da? Iar la studiul de restabilire a obligațiilor de mediu se sta din octombrie 2020, adica de 2 ani jumate. Nici asta nu e aplicare a legii sau urmarirea intereselor cetatenlor, da?

Sereioiu a spus: (aprilie 6th, 2023 at 09:03 )

Nu e vorba de sărit cu dreptul, ci de prostie. APM-urile fac parte din acea categorie de instituții pe care România nu le va lua în serios în următoarea sută de ani. Le avem pentru că „ne cere UE”. Săracii sunt așa de speriați că dacă le intră în sediu un șef de ocol silvic și țipă, toți fac instant pișu. La Romsilva se fac bancuri cu APM-urile. APM-urile există SĂ DEA avize, nu să analizeze și să constate situații. Sau SĂ NU DEA, dacă-i vorba de blocat Fritz și de punctat la candidatul Ritivoiu. V-ați prins?

Dan A. a spus: (aprilie 6th, 2023 at 15:21 )

Intreb ca unul care nu se pricepe: daca subsolul e contaminat cu acea lista lunga de substante periculoase, oare Bega, aflata la cativa metri de Solventul, n-o fi afectata? Solventul a functional aproape 30 de ani si de 20 de ani sta. Unde a fost APM pana acum? Analize ale apei se fac to timpul, si la romani si la sarbi, si n-am auzit nimic niciodata. Sa fie doar o piedica pentru investitorii care nu sar cu dreptul? Ca astazi e la moda sa dai cu protectia mediului, liliecii si ursii blocheaza autostrazile, Robu a ocrotit ani de zile tantarii si capusele, tramvaiul din Sagului n-a ajuns la mall caci ghiseul de analizat aerul nu a fost mutat 4 ani, si tot asa.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top