Rutul mârtanilor

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Un argeșean cu domiciliul în Gătaia a venit zilele trecute la Timișoara să-și pună capăt zilelor. S-a urcat pe podul din Calea Șagului și a amenințat că se aruncă de acolo până un impact cu asfaltul turnat de pe vremea primăriei lui Nicolae Robu îi va fi fatal. Pe cine a amenințat nu se știe, căci pericolul plana asupra lui, iar creierul uman funcționează în scopul supraviețuirii. Doar doamna Brigitte, fosta soție a tenismenului Năstase, mai povestea lui Măruță cum a încercat să se sinucidă ținându-și răsuflarea, dar așa ceva nu se poate, creierul va da drumul la mușchi asfel ca doamna Brigitte să iasă cu gura după aer ca după altceva. Omul nostru la 37 de ani încă nu a aflat asta și nici că instituțiile statului nu te lasă în ziua de azi nici măcar să te sinucizi ca lumea.

Când l-au dat jos de pe balustrada podului, potențialul sinucigaș a spus că a vrut să-și pună capăt zilelor pentru că viața e grea. Fiecare are povestea lui. Nu vrei să fii în pielea omului, poate sunt răni emoționale, pierderi irecuperabile, dar pentru traiul de zi cu zi, pentru lipsa banilor cu care să ți-l duci, mai ușor sau mai greu, mai confortabil sau mai simplu, nu cred că în ziua de astăzi un om de 37 de ani poate cere moartea în locul unui loc de muncă. Repet, asta dacă nu sunt alte motive l-au pus pe om pe balustradă pentru un gest atât de extrem. Dar dacă sinucigașul de pe podul din Calea Șagului spune că viața îi e grea ce să mai spună Alin Nica sau Alfred Simonis?

Alin Nica este președintele C.J. Timiș, al organizației județene PNL și ar vrea să rămână la locul lui de muncă, el nu fuge de așa ceva, are toate motivele să creadă că alegătorii îi vor mai da un mandat, conform sondajelor de opinie, dar lupta pentru putere în sânul coaliției de guvernare PSD-PNL lasă răni adânci în destinele unor oameni. Alfred Simonis este alt personaj dramatic. El este președintele interimar al Camere Deputaților, șef al PSD Timiș și neam de neamul dumnealui, părinți, frați, mătuși, prieteni, Cornel Brici n-ar fi visat că dl. Simonis va ajunge într-o așa demnitate.

Dar credeți că îi este bine acuma? Nu îi este deloc bine să trăiască cu sabia lui Marcel Ciolacu deasupra capului, presat de Paul Stănescu, Gabriela Firea sau Olguța Vasilescu, în așteptarea mazilirii politice pe motiv că nu a dat rezultate partidului în calitate de președinte al PSD Timiș. Aici nu se mai discută, este clar că dumnealui trebuie să ducă o funcție Bucureștiului, iar asta nu poate fi a lui Dominic Fritz, primarul de Timișoara. Ce-a mai rămas? Funcția lui Alin Nica, dar pentru asta ar trebui să dai jos candidatul cu prima șansă la șefia consiliului județean, președintele în funcție. Neam de neamul PSD și PNL n-a mai întâlnit o asemenea speță să dai jos favoritul înainte de vot.

Ce-ar trebui să facă oamenii ăștia? Să se urce pe balustrada podului din Calea Șagului, spunând când vine poliția locală că au recurs la un asemenea gest pentru viața le e grea? Cine i-ar crede? Firește că nimeni. Așa că omul ăla de 37 de ani așa trebuie să privească lucrurile, să mulțumească lui Dumnezeu că are două picioare, două mâini cu care să muncească, e în floarea vârstei și nu e președintele PNL sau PSD Timiș, nu are problemele critice de viață ale lui Alin Nica și Alfred Simonis. Așa să-și imagineze, că unul dintre cei doi demnitari amintiți mai sus aproape că vor muri politic dacă nu-l înjunghie pe celălalt, iar asta este cu adevărat o dramă.

Nu ar trebui să ne intereseze bătaia asta între „mârtani”, dar dacă Alfred Simonis câștigă lupta asta, nimic nu-i mai stă în cale (cu excepția lui Sorin Grindeanu), iar noi aici în Timiș nu ne vom mai pune problema finanțării proiectelor spitalicești, ctitorii în stadioane, săli polivalente… ba mai mult, cred că ar fi în stare să pună Curtea de Conturi să patroneze echipa de fotbal Poli Timișoara pentru un loc mai bun în play-off-ul primei divizii. Dar asta este doar partea bună.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

oarecine a spus: (martie 3rd, 2024 at 10:53 )

Degeaba îl critică Olguța peremista și Stănescu tractoristu pe Alfred Simonis. Să vină ei aici să candideze și să vedem ce scor vor face! Conjunctura a făcut ca Timișul să aibă doi grei la București. Dragnea l-a numit pe Grindeanu marionetă-prim-ministru și l-a înscris pe o orbită înaltă, iar Simonis a luat locul lui Ciolacu, pe o poziție pe care șulfele pesediste n-o vor pentru că nu-ți permite să absentezi când vrei și cât vrei. Bătălia cea mare care se dă acum nu este între partide, ci pentru restaurarea de facto a partidului unic. PSD + PNL + servicii (mare parte) va începe irigarea abundentă a presei cu bani. USR n-a avut înțelepciunea să crească, AUR și-a atins limitele și oricum, în județele dezvoltate nu prea are priză. Justiția va fi folosită doar pentru ajustări de traseu (spre exemplu, în județele în care PSD-ul nu vrea să împartă cu PNL-ul), nu ca armă hotărâtoare. Probabil că se vor întâmpla mai multe după alegerile din SUA și mai ales dacă iese Trump. Poate că mergea mai bine comparația cu cățeii de lângă măcelărie… Votul e ca un copil: degeaba-l faci, dacă nu te ocupi de el.

Alexandru a spus: (martie 3rd, 2024 at 16:08 )

Alin Nica ar fi avut o altă variantă mai sigură pentru câștigarea alegerilor dacă ar fi făcut alianță cu PSD. El la consiliul iar un membru PSD la primăria Timișoara.

Dan a spus: (martie 4th, 2024 at 00:48 )

Dezastruos program au liberalii pt Timis. In oprimul rand falca nuba facut decat sa saboteze timisul in detrimentul aradului. Suatinerea lui arata nimicnicia liberalilor timiseni care sunt marunti, mici si kipsiti de anvergura de care timisul are nevoie. Apoi robu. Mai frate, omul asta care critica intruna, nejustificat si cu accente de paranoia nu e delic omul de care timisoara are nevoie. Omul e pur si simplu depasit. Cubakina e cat de cat ok, dar prea putin totusi. Iar alin nuca nu reuseste deloc sa aiba trecere la bucuresti nici la ai lui. Omul e un dezastru pt timis si asta se vede sin lipsa atragerii de investitii nationale in judet. Si atunci nubii maibramane decat sa sabotexe aiurea pe fritz si pe simonis. Atata poate nica…. In comparatie cu toti astia, simonis e 2 clase peste. Administratiile liberale pt timis au fostbl dezastruase.

Ochiul Limpede a spus: (martie 4th, 2024 at 07:12 )

Cei doi mârtani psd și pnl abuzează de pisica Românika de aproximativ 30 de ani iar șoriceii sunt obișniți cu acest lucru și validează la ordin pe linie de partid acest rut al simulării politice de doi lei.

tm a spus: (martie 4th, 2024 at 09:00 )

Cand vorbim despre marlanii din politica timisoreana , nu e corect sa vorbim doar despre PNL (PDL) si PSD .
Din aceeasi categorie fac parte si politicienii USR .
Niste marlani foarte activi pe retele , care atunci cand au castigat (partial) alegerile in Timis , au fugit totii sa lucreze la institutiile sau regiile de stat , pe care inainte le criticau .
Chiar si ultimul lititor de afise , a fost rasplatit cel putin cu un loc in consiliul de administratie a vreunei regii din oras ( STP , Horticultura , Colterm ,Piete , etc ) .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma rezultatelor unor contrale, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că a pus la cale un proiect de hotărâre prin care banii alocați pentru drumurile județene și comunale din județ vor avea tăiate 83 de procente din banii alocați pentru drumurile amintite. Conform oficialului, propunerea pune în pericol circulația cetățenilor din numeroase localități. El spune că o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că vrea să taie 83 la sută din banii alocați pentru drumurile din administrare: ”Noi nu putem să rămânem fără bani alocați pe drumurile județene”
Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma rezultatelor unor contrale, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO
La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi dimineața, la o declarație de presă, fără a preciza tema, PSD Timiș a emis un comunicat de presă pe una din posibilele teme pe care șeful administrației județene le-ar putea aborda, cea a modului de distribuire a sumelor pentru echilibrarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale
Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Top