Îi va convinge Vasile Blaga pe “ospătarii PSD-ului” să “servească” la masa lui Alfred Simonis? “Buldogul” şi “goleadorul”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Tensiunile în PNL Timiş sunt departe de-a se fi stins după venirea lui Vasile Blaga la conducerea filialei în locul lui Alin Nica. Ba într-un fel, acestea s-au amplificat fiindcă, la pachet cu Blaga, a aterizat aici şi “combinatorul” Cristian Buşoi, care l-a înlocuit pe Cosmin Tabără la conducerea organizaţiei PNL Timişoara. Dacă există raţiuni pentru exilarea lui Nica, nimeni nu s-a obosit să dea o explicaţie pentru mazilirea lui Tabără. În spatele uşilor închise singurul motiv este acela că nu e agreat de candidatul Nicolae Robu. Dar aceasta nu e o justificare plauzibilă într-un partid în care ar trebui să existe nişte reguli. Problema e că la PNL statutul e o hârtie igienică puţin mai dură, care nici la toaletă nu poate fi folosită.

În filială venirea celor doi este considerată ca un desant nu foarte prietenos, ca să nu spun de ocupaţie, al cărui principal rost este doar obţinerea a două locuri eligibile pe listele de parlamentare. Asta după ce, atât Blaga, cât şi Buşoi, n-au mai prins un mandat în Parlamentul European. Doi Dandanache, nu unul! Adăugând aici modul în care la nivel central s-a impus cedarea Consiliului Judeţean la PSD, reprezintă un alt motiv pentru care atmosfera este ostilă. Şi nu persoana lui Alin Nica e problema, cât modul în care a fost executat a produs fiori.

Ca atare, nu este de mirare că la prima şedinţă convocată de Blaga au răspuns prezent doar 17 primari PNL dintr-un total de 42. La o a doua şedinţă, de data asta chiar cu participarea preşedintelui Nicolae Ciucă şi a secretarului general Lucian Bode au venit doar 13 primari. Insist pe acest aspect fiindcă PNL Timiş, aşa cum era odată PDL la nivel naţional, este considerată o organizaţie a primarilor, aceştia având cel mai mare aport la victoriile din trecut. Degeaba au fost 200 de de participanţi la întâlnirea cu Ciucă, Bode şi Blaga (cifra organizatorilor), dacă în sală s-a prezentat un număr atât de infim de edili.

Sigur, starea poate fi emoţională, de scurtă durată, dar poate va continua, iar alegerile bat la uşă. Iar explicaţia dată de Blaga într-o şedinţă că această cedare a fost în numele “interesului naţional” te duce cu gândul doar la Generalul “Izmană” Oprea.

Ce poate face “Buldoghul” în aceată filială care arată ca o oală sub presiune după ce a fost îngenunchiată în faţa PSD-ului de “doctorii” Ciucă şi Bode? Cu toată imensa sa experienţă politică, ale cărei vârfuri au fost cele două campanii prezidenţiale câştigate cu Traian Băsescu.

Dar mai întâi câteva cuvinte despre cel care, în iunie 2012, l-a învins inclusiv pe Traian Băsescu (mai exact pe avatarul fostului preşedinte, Elena Udrea) la şefia PDL, provocând faimoasa despărţire: “Adio PD, adio PDL!”.  (Nu spun nimic despore Buşoi, fiindcă el vrea doar un nou coledzi, iar dacă reuşeşte şi nişte combinaţii sunt doar un bonus). Fost, printre altele, chiar preşedinte al PDL, Blaga este cunoscut ca un bun organizator. Nu are un mare rafinament in discurs, dar atunci când vorbește taie ca un brici. (Sigur, pe lângă alde Ciucă e un Demostene.) De cele mai mai multe ori pune diagnostice corecte, deşi dureroase. Aşa cum a făcut-o într-o şedinţă a PNL când a spus că “suntem ospătarii PSD la guvernare”

Aşadar, primul lucru al lui Blaga e să calmeze spiritele în filială, mai ales să rezolve problemele primarilor. La întâlnirile avute până acum, primarii prezenţi au cerut, în primul rând, să nu aibă contracandidaţi de la PSD. Astfel că la negocierile deja demarate cu preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, va trebui să rezolve pentru cât mai mulţi primari non-combatul social-democraţilor. Şi aici, Simonis se pare că va ceda, fiind destul de versat încât să nu mai deschidă focare conflictuale. Aşa cum va ceda la o altă problemă pusă pe tapet, locurile pe liste la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.  Se pare că funcţiile de la CJT şi Primăria Timişoara au fost deja tranşate, PNL urmând să ia doi vicepreşedinţi şi un viceprimar, al doilea revenind PSD.

Dar cel mai dificil, şi aici vine ironia sorţii, este ca Blaga să-i convingă pe “ospătari” să mai tragă pentru PSD, mai exact pentru Alfred Simonis, până la alegerile din 9 iunie. Chiar el, care în aceeaşi şedinţă cu “ospătarii” mai spunea: „Mă puteți face orice, dar nu mă faceți PSD-ist, că nu pot!”. Aici vine chestiunea aia cu broaştele râioase înghiţite dimineaţa pe stomacul gol.

În fine, marelele premiu (sau singurul cu adevărat) şi cea mai mare provocare este câştigarea Primăriei Timişoara. Aici văd deja o chimie absolută între Blaga şi Nicolae Robu. Glumesc, evident. Ultimul, golgeter născut să stea “la pomană” cum se spune la fotbal, nu ştie să joace în echipă, face doar ce vrea el. De exemplu, angajaţi cu mulţi bani, cei de la firma de consultanţă Kensigton se iau cu mâinile de cap în colaborarea cu Robu. Va putea “Buldogul” să îmblânzească “goleadorul”? El, care a lucrat şi cu Traian Băsescu, indiscutabil cel mai mare animal politic al României postdecembriste? Greu de spus.

La una din cele două şedinţe avute până acum, veteranul liberal Viorel Coifan s-a adresat lui Blaga şi Buşoi: “Dacă vom câştiga, meritul e al tuturor. Dacă vom pierde, vina e doar a voastră”. Ce va însemna succes pentru PNL Timiş? Câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean de către Alfred Simonis? Va fi, într-adevăr, victoria “ospătarilor”.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Andreia cu Dichis a spus: (aprilie 1st, 2024 at 11:37 )

Vom revedea vechea garda de PDL-isti, USL-isti si comunisti ( majoritatea analfabeti si cei mai multi hoti ). Nu dau nume, ca-i stiti. Intrebarea este: v-a fost dor de ei???
Vedem la alegeri.

Daniel a spus: (aprilie 1st, 2024 at 13:45 )

Pe lângă faptul că statutul PNL nu s-a mai respectat în ultimii 10 ani, această renunțare la principii nu poate decât să dăuneze bazei partidului prin faptul că desconsideră loialitatea și experiența când și acei 5 ani statutari sunt prea puțini, fiind practic vorba de un ciclu electoral la prezidențiale.
Pe termen scurt problema este blatul servit electoratului din județ de acești sufragii. Respectivii nu mai știu cum să reducă opțiunile și ce metode să mai inventeze pentru a se sustrage competiției electorale ca nu cumva să decidă cetățenii democratic prin vot cine să îi reprezinte. Nu este decât o continuare a modului prin care s-au desemnat listele pentru europarlamentare unde conducerile de partid și-au impus favoriții. Acum toată această tevatură trebuie achitată cumva iar sarcina a căzut pe acest județ luat de fraier. Rămâne de văzut dacă cei nedreptățiți de aceste decizii au curajul să candideze independent pentru a demonstra conducerii de la centru cu ajutorul electoratului că astfel de jocuri nu sunt atât de avantajoase pe cât păreau de la centru.

Jack a spus: (aprilie 1st, 2024 at 14:24 )

Voi vota Aur. Nu vreau migranti in Romania

Mă uit și privesc la Daniel și cred că-l văd. a spus: (aprilie 1st, 2024 at 15:20 )

Cred că într-o zi, când voi ridica capacul buzii, îl voi vedea pe Daniel acuzându-mă de userism (deși nu sufăr) și de invectivare. Până atunci, mă bucur de fiecae articol despre sport și vreme, subiecte de care nu atârnă comentariile lui. Nu că nu s-ar pricepe, evident, ci din pricină de timp puțin! A plecat Jack și-a rămas tac’-su.

KROKO a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 17:59 )

Vasile Blaga…..= ….”EROUL „de la Sanicolau, acu ceva ani….!!!! Ha-ha-ha…….

tm a spus: (aprilie 3rd, 2024 at 12:27 )

Nu inteleg care-i problema .
Fritz e primar de 4 ani .
Daca timisorenii sunt multumiti de realizarile lui , isi va spulbera contracandidatii , indiferent cine sunt acestia si de cine sunt sustinuti .
Boc cel mic de la Cluj castiga mandatul de primar cu 80 la suta din voturile exprimate , pt ca lucrurile chiar se misca in Cluj .
Fritz a castigat primaria , promitand cate o sa faca .
A sosit momentul bilantului …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (14). PS(perlea)D Dumbrăviţa, doi traficanţi de migranţi pe lista pentru Consiliul Local

Care este legătura între traficul de terenuri şi traficul de migranţi? Unul singur: PS(perlea)D Dumbrăviţa. În timp ce “luptă” din greu cu mafiile imobiliare, samsara de terenuri Alina Sperlea, candidata PSD la Primăria Dumbrăviţa, ascunde o ditamai movilă de gunoi, sub o cupolă aurie de laude deşănţate. Şi nu e vorba de afacerile imobiliare pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (14). PS(perlea)D Dumbrăviţa, doi traficanţi de migranţi pe lista pentru Consiliul Local
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri, 22 mai, ultima partidă din actuala ediție a Ligii Naționale. Ei vor primi vizita echipei Minaur Baia Mare, de la ora 17.30, în încercarea de a evita barajul de menținere. Ca urmare a reprogramării acestei runde, partida se suprapune cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile”. Evenimentul are loc la Centrul Regional de Afaceri, Sala Banat, în 28 mai, ora 10. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi acum dublat și de cel realizat pe Bega cu ambarcațiuni, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, a aprobat trecerea graniței către Republica Serbia, atât pe pista de biciclete, cât și pe apă pentru traficul cu ambarcațiuni. Granița va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună
După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea podului Muncii, care traversează Bega, în atenția Consiliului Local Timișoara apare din nou reabilitarea acestui obiectiv. Nu se va schimba nimic, în afară de suma alocată, care crește la 49 de milioane de lei. Realizat în 1913, acest pod este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei
Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut un tânăr bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt în scop de folosință si conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat. În fapt, la data de 15 mai, polițiștii au fost sesizați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest
Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri, 22 mai, ultima partidă din actuala ediție a Ligii Naționale. Ei vor primi vizita echipei Minaur Baia Mare, de la ora 17.30, în încercarea de a evita barajul de menținere. Ca urmare a reprogramării acestei runde, partida se suprapune cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere
Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării la Galaţi, acolo unde United, campioana en-titre a întâlnit CFR Timişoara, pentru prima dată ajunsă în ultimul act al eşalonului de elită. United a obţinut două victorii, după un 5-2 mai lejer în prima partidă, urmând un 5-3, dar în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu
Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar putea fi finalizată în perioada următoare. Proiectul de reabilitare a fost donat, încă din anul 2020, de Grupama Asigurari cu Institutul Francez din Romania si Asociatiile Pelicula Culturala, Marele Ecran, Documentor si Asociatia Romana a Filmului Independent (Timishort), fiind în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare
International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie de peste o sută de ani. Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”. În deschiderea evenimentului, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări
Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat luni în fața Palatului Administrativ din Timișoara, pentru a protesta și a cere salarii mai bune. Cei prezenți la acțiune fac parte din Sindicatul Național al Salariaților din Comune și Orașe – SCOR. Solicitările lansate vizează o majorare salarială de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari
Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc în perioada 16 – 19 mai la București. Nu a fost nicio zi fără podium pentru scrimerii alb-violeți. Politehnica Timișoara s-a deplasat cu 13 sportivi la Campionatul Național de floretă destinat seniorilor, care a avut loc în perioada 16 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile”. Evenimentul are loc la Centrul Regional de Afaceri, Sala Banat, în 28 mai, ora 10. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale
Top